INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „Cât de repede vor veni banii va depinde de guvern, nu de UE”

Europarlamentarul român despre asistența suplimentară a UE oferită Chișinăului, sistemul votului uninominal și spălătoria de bani murdari din Rusia.

R. Moldova va primi în acest an un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro, pe lângă cele 746 de milioane alocate pentru perioada 2014-2020. Eurodeputatul român Sigfried Mureșan a precizat că acești bani vor fi eliberați numai dacă guvernarea de la Chișinău pune în aplicare, nu numai „pe hârtie”, toate reformele agreate cu Uniunea Europeană.
Europa Liberă: În Parlamentul European, printre altele, aţi dezbătut condiţiile programului de asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. În ce condiţii vor ajunge aceşti bani la Chişinău?
Siegfried Mureșan: „În luna ianuarie a acestui an Comisia Europeană a propus acordarea a 100 de milioane de euro Republicii Moldova, din care 40 de milioane gratis, care nu trebuie returnaţi, şi 60 de milioane credit. Iar noi, Parlamentul European, trebuie să votăm cu privire la această alocare. Și eu sunt raportor în Comisia pentru bugete, pe opinia Comisiei pentru bugete şi vreau să spun foarte clar, vreau ca aceşti bani să vină în Republica Moldova şi să ajungă cât mai repede la oameni. Importante însă sunt şi condiţiile cu care Uniunea Europeană va acorda aceşti bani Republicii Moldova. Şi aici eu voi insista ca banii să vină cu condiţionalităţi foarte clare în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, combaterea spălării banilor şi anchetarea fraudei din sistemul bancar care s-a produs în anul 2014. Deci, vreau ca banii să vină, vreau să vină cât mai repede, dar vreau să vină cu condiţionalităţi clare, măsuri pe care guvernul să trebuiască să-şi ia angajamentul să le întreprindă, pentru ca banii să poată veni în mai multe tranşe, căci este stabilit ca banii să vină în doi ani şi jumătate în mai multe tranşe. Şi vreau ca înainte de fiecare tranşă guvernul să trebuiască să implementeze o serie de măsuri pe care oameni, de altfel, le aşteaptă a fi implementate.”
Europa Liberă: Dumneavoastră vorbiţi mai mult de un an, după învestirea guvernului Filip de la Chişinău, despre aceste condiţionalităţi. În acest răstimp s-a făcut ceva, s-a urnit carul din loc? Dacă vorbim despre felul cum înţelege guvernarea să respecte aceste condiţionalităţi, să le onoreze?
Siegfried Mureșan: „S-a făcut ceva, dar s-a făcut prea puţin. Noi avem semnat Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, unde se spune foarte clar ce ne-am angajat de comun acord, de bună voie ambele părţi, Republica Moldova şi Uniunea Europeană, să implementăm ca şi reforme în următorii ani. Guvernul a început, dar a făcut prea puţin, a transpus prea puţin în realitate. Şi acum avem această oportunitate, acest acord de asistenţă macrofinanciară, 100 de milioane, unde spunem aşa: „Sigur că vrem ca banii să vină, dar cât de repede vor veni banii va depinde de guvern, nu de Uniunea Europeană”. Căci noi vrem să dăm banii cât mai repede, dar şi guvernul trebuie să implementeze o serie de reforme stabilite în Acordul de Asociere. Mesajul meu este foarte clar, anul acesta guvernul trebuie să se mişte mai repede decât anul trecut. Dacă nu, Republica Moldova va pierde oportunităţi şi riscă să piardă inclusiv ajutoare financiare pe care Uniunea Europeană doreşte să le acorde cetăţenilor. Noi nu vrem ca această oportunitate să fie pierdută pentru oameni. Noi avem banii, vrem să-i dăm şi cât mai repede, fiindcă e nevoie de ei acolo. Însă cheia e la guvern. Dacă guvernul nu implementează ceea ce se angajează, atunci există riscul ca banii să nu ajungă la oameni. Sper să nu ajungem în acea situaţie. Tocmai de aceea fac un apel guvern: „Apucaţi-vă de treabă’.”
Europa Liberă: Mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova se întreabă: din moment ce Occidentul oferă atâta asistenţă ţării, de ce le oferă guvernanţilor suport, dacă din vistieria statului a dispărut acel miliard despre care s-a discutat atât de mult?
Siegfried Mureșan: „Lucrurile trebuie separate. Dispariţia acelui miliard, evident, e un lucru rău, un lucru grav, trebuie anchetat. Şi noi vom da tot sprijinul pe care îl putem da pentru ca acel miliard să fie recuperat, cei care sunt vinovaţi să fie traşi la răspundere, prejudiciul să fie recuperat. Şi legislaţia să fie întărită, astfel încât niciodată în viitor o asemenea fraudă să nu se mai poată fi întâmplată. Deci, acolo anchetă cât mai dură. Şi guvernul, de asemenea, şi pe anchetarea miliardului trebuie să se mişte mai convingător. Însă ajutarea cetăţenilor Republicii Moldova trebuie să continue. Şi noi nu putem pedepsi şi nu vom vrea niciodată să pedepsim cetăţenii Republicii Moldova, fiindcă au avut ghinionul de a avea o clasă politică iresponsabilă şi hrăpăreaţă. În pofida clasei politice iresponsabile trebuie să acţionăm, trebuie să ne asigurăm că are loc o reformă a clasei politice. Însă nu putem acum să nu mai ajutăm cetăţenii Republicii Moldova doar fiindcă au avut ghinionul să fie conduşi de oameni politici incompetenţi în trecut.”
Europa Liberă: Alte voci vă reproşează că aţi arunca repede acum aceste milioane, că le trebuie celor de la guvernare să facă propagandă pentru votul uninominal, după şi cumpărarea deputaţilor mai costă ceva. Şi vă reproşează că tocmai la fix trimiteţi aceşti bani la Chişinău.
Siegfried Mureșan: „Banii sunt pentru oameni, nu sunt pentru politicieni. Tocmai de aceea, vom pune condiţionalităţi aspre pe care guvernul să trebuiască să le îndeplinească ca banii să ajungă la oameni. Şi sper ca guvernul să îndeplinească aceste condiţionalităţi. Nu cred că guvernul îşi va permite să piardă aceşti bani şi să nu îndeplinească acele condiţionalităţi. Cât despre votul uninominal, sunt strict împotrivă la acest moment. Şi vă spun exact de ce. Unu la mână, introducerea votului uninominal nu este principala reformă în materie de legislaţie electorală de care are nevoie Republica Moldova. Republica Moldova are nevoie de îmbunătăţirea Codului Audiovizualului şi de o presă corectă, obiectivă, echidistantă. Are nevoie de reforme în finanţarea partidelor politice, transparenţă în finanţarea partidelor politice, în sursa provenienţei banilor. Are nevoie să îmbunătăţească condiţiile de vot în diasporă. Şi patru, are nevoie, evident, de reformă teritorial-administrativă. Acestea sunt nevoile în materie de legislaţie electorală. Şi al doilea principal motiv pentru care eu sunt opus introducerii votului uninominal, este următorul: ca partid la guvernare, nu ai voie să-ţi faci legislaţia electorală după bunul plac. Dacă îţi faci legislaţia electorală după bunul plac, este un semn al lipsei de maturitate a clasei politice din Republica Moldova. Politicienii vin şi trec, legislaţia electorală trebuie făcută pentru oameni pe termen lung, nu schimbată pe termen scurt cu impact imediat şi categoric nu în folosul partidului de guvernare. De aceea, o legislaţie electorală făcută după placul partidului de guvernare eu o văd foarte critic şi mă împotrivesc cu toată hotărârea.”
Europa Liberă: Dar, între timp, se şi desfăşoară această campanie de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, cum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. Dumneavoastră aţi îndemnat politicienii de la Chişinău să nu repete experienţa negativă a României privind acest sistem electoral uninominal. Dar credeţi că cei de la putere vă ascultă? Vor lua în calcul aceste sugestii ale dumneavoastră, ale opoziţiei?
Siegfried Mureșan: „Eu voi veni în următoarele săptămâni în Republica Moldova şi voi discuta direct cu ONG-uri, cu oameni care sunt implicaţi în acest proces şi cu cetăţeni. Şi le voi explica de ce votul uninominal în România a fost o greşeală. Pentru noi a fost o experienţă negativă şi nu a dus la reformarea clasei politice. Nu avem politicieni mai competenţi, mai credibili, mai bine pregătiţi sau mai corecţi, fiindcă am avut votul uninominal. Dimpotrivă, ce s-a întâmplat a fost următorul lucru: au avut acces pe listele partidelor, se pare, acei politicieni care şi-au putut finanţa singuri campaniile. Şi astfel, am avut două legislaturi în Parlament ale micilor „baronaşi”, oameni care au cheltuit sume mari în campanie, în speranţa că şi le vor recupera după aceea. Ori, nu acesta e scopul politicii. Și politica nu este o afacere în care să investeşti cu scopul de a-ţi recupera după aceea investiţia şi a face şi profit. Politica este un loc de muncă. Pentru mine Parlamentul este un loc de muncă la care merg dimineaţa şi lucrez până seara şi încerc să fac cele mai bune legi pentru oameni. Aceasta trebuie să înţeleagă politicienii din Republica Moldova, că politica nu este o afacere în care să te implici cu obiectivul de a face profit. Aşa s-a întâmplat în România, am avut două legislaturi cu vot direct şi clasa politică nu a fost cu nimic mai bună. Dimpotrivă, s-a umplut Parlamentul de mici „baronaşi”. Şi sper ca Republica Moldova să nu repete această greşeală.”
Europa Liberă: Dar argumentul celor care au iniţiat acest proiect de lege este că cetăţenii, conform sondajelor de opinie, şi-ar dori să cunoască mai îndeaproape deputatul. Cum să aduci deputatul mai aproape de nevoile oamenilor cu drept de vot, dacă nu se ajunge la modificarea acestui sistem electoral?
Siegfried Mureșan: „Cetăţenii au dreptate, deputatul trebuie să fie mai aproape de om. Însă motivul pentru care deputatul din Republica Moldova în momentul de faţă este departe de om nu este legislaţia electorală. Motivul este calitatea deputatului. Şi vă spun foarte clar, în România, după ce am introdus votul uninominal, deputatul nu a venit mai aproape de cetăţean, şi-a păstrat acelaşi nărav prost. Cheia însă este la oameni. Şi aici vreau să spun foarte clar, politicienii au asupra oamenilor doar atâta putere câtă le permitem noi să aibă. De aceea, fiţi cu ochii pe parlamentari, chiar dacă este doar o listă. Ştiţi care este din regiunea dumneavoastră, scrieţi-i. Aveţi o doleanţă, un păs în agricultură, scrieţi parlamentarilor din Comisia de agricultură, tuturor, în fiecare săptămână. Cetăţenii trebuie să fie cu ochii pe parlamentari şi să-i tragă la socoteală în fiecare săptămână. Să le ceară să fie transparenți, corecți, să muncească, să meargă la Parlament ca la serviciu în fiecare dimineaţă şi nu ca într-un bulevard în care să se plimbe şi să stea doar două-trei ore în şedinţe în Parlament fără un rezultat concret. Oamenii trebuie să pună presiune pe ei şi să spună foarte clar: „Dacă nu faci ce aştept, nu te mai aleg data viitoare”. Ştiu că schimbarea nu se va produce rapid, însă presiunea trebuie să vină de la oameni. Şi până acum parlamentarii au putut fi pasivi, fiindcă au fost toţi la fel şi oamenii nu au avut alternativă. Însă oamenii trebuie să ceară parlamentari activi, corecţi, cinstiţi, competenţi. Şi când îi văd pe buletinul de vot, să-i voteze. Şi când văd din nou leneşii şi incompetenţii care nu au făcut nimic în trecut, să-i ocolească pe buletinul de vot. Aceasta e singura reţetă pentru o clasă politică mai activă.”
Europa Liberă: Și în încheiere vă cer un comentariu. După noile dezvăluiri legate de spălătoria de bani din Rusia, în 32 de ţări au fost publicate ample investigaţii jurnalistice despre spălarea banilor murdari de către Federaţia Rusă prin bănci din Republica Moldova, bani care ar fi contribuit la influenţarea politicilor unor ţări occidentale. Aţi reuşit să trageţi o concluzie, totuşi, ce s-a întâmplat?
Siegfried Mureșan: „Nu încă.”
Europa Liberă: Dar ce credeţi despre această spălătorie de bani care s-a făcut pe teritoriul Republicii Moldova?
Siegfried Mureșan: „Noi trebuie să folosim de la nivelul Uniunii Europene toate pârghiile pe care le avem. Şi avem şi un oficiu european de luptă antifraudă, care anchetează frauda cu fonduri europene. Şi sunt oameni care au multă experienţă acolo în combaterea spălării banilor. Această experienţă trebuie folosită pentru a face anchete, pentru a veni de hac celor care, eventual, au fost implicaţi. Dar despre anchete în desfăşurare şi până când nu există concluzii, rezultate finale, sigur că noi, politicienii, nu trebuie să ne pronunţăm. Datoria noastră este să punem la dispoziţie un cadru legal, ferm, clar în care justiţia să-şi poată face treaba şi justiţia trebuie să-şi facă treaba. Noi, la nivel european, trebuie să ajutăm cu toată expertiza. Statele membre, de asemenea, ale Uniunii Europene, care au multă expertiză în combaterea spălării banilor și în tranziționarea rețelelor transfrontaliere, trebuie să ajute. Politicienii trebuie să pună la dispoziţie un cadru în care instituţiile să fie puternice, să-şi facă treaba, să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi. Şi, în rest, trebuie aşteptate, evident, rezultate ale anchetelor.”
Europa Liberă: Dar ar putea să vină investitorii în Republica Moldova, când aud că prin această ţară 22 de miliarde de dolari din Rusia au fost spălate, prin intermediul instanţelor moldovene?
Siegfried Mureșan: „Foarte bună întrebare şi răspunsul este foarte clar: fără o justiţie funcţională, fără a fi sigur că cei care respectă legea nu păţesc nimic, iar cei care încalcă legea sunt traşi la răspundere, că taxarea este transparentă, că se colectează, că sistemul de impozitare este predictibil, că sistemul bancar este puternic, poate credita economia şi că nu are loc spălare de bani, fără aceste condiţii, nu vor veni aţâţi investitori străini câţi merită în Republica Moldova. Pentru a avea investiţii străine, care înseamnă creştere economică şi locuri de muncă trebuie făcute toate acestea şi, aveţi dreptate, inclusiv spălarea banilor. Investitorii nu vor pune bani la folosul cetăţenilor într-o economie în care se ştie că altcineva spală bani sau joacă dincolo de limitele legii. Respectarea legii egală, clară pentru toţi e o condiţie esenţială pentru ca investitorii să vină în ţară.”

By |2017-03-21T16:46:00+00:00martie 21st, 2017|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, fonduri europene, Interviuri, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „Cât de repede vor veni banii va depinde de guvern, nu de UE”
Președintele Igor Dodon și-a continuat zilele acestea seria de declarații schimbătoare despre Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în vreme ce își pregătește o vizită la Bruxelles. Corespondenta noastră a stat de vorbă cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan, cerându-i, la început, să comenteze afirmațiile președintelui moldovean că Acordul de Asociere nu aduce Republicii Moldova beneficii.
Europa Liberă: Să vorbim despre relaţia moldo-comunitară, mai ales că preşedintele nou ales, Igor Dodon, a repetat cu mai multe ocazii că semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE ar fi fost prematură. Chiar a nuanţat şi mai mult ieri în cadrul unei conferinţe de presă că partea politică a acestui document ar fi bună, dar cea comercială este în dezavantajul ţării. Face aceste declaraţii, înainte de a întreprinde o vizită la Bruxelles, unde va discuta cu înalţii demnitari europeni situaţia din Republica Moldova.
Siegfried Mureșan: „Aceste declaraţii nu ajută cetăţenii Republicii Moldova. Ele sunt un deserviciu pentru oameni. De ce? În primul rând, fiindcă acest acord este bun pentru cetăţenii Republicii Moldova, a fost agreat împreună de Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
În al doilea rând, fiindcă un om de stat adevărat nu pune niciodată în discuţie angajamentele asumate de predecesorii săi, în numele ţării. Ai câştigat alegerile, conduci ţara de acolo de unde ai găsit-o.
Şi, în al treilea rând, Uniunea Europeană funcţionează pe bază de reguli. Noi, în Europa, am văzut mulţi politicieni populişti, „viteji”, care au venit cu foarte multă încredere de sine la Bruxelles, încercând să schimbe regulile jocului. Toţi, indiferent de ţara din care au venit, şi au fost astfel de politicieni care au vrut să schimbe regulile jocului şi din state membre ale Uniunii Europene, chiar din state ale Uniunii Europene, toţi aceşti politicieni au eşuat. Fiindcă Europa este stat de drept, funcţionează pe bază de reguli, pe bază de legi, predictibil, ordonat. De aceea, dacă noul preşedinte al Republicii Moldova doreşte să pună sub semnul întrebării tot ceea ce s-a realizat până acum, este greşit, se va eşua.
Am văzut mulţi alţi politicieni populişti înaintea lui, au venit cu foarte multă încredere la Bruxelles, încercând să facă o revoluţie, au eşuat. S-au întors după aceea, înţelegând că regulile sunt bune, sunt bune pentru oameni şi trebuie aplicate. Cât despre Acord, inclusiv despre latura economică, comercială este categoric bun pentru Republica Moldova. Şi am văzut: schimburile comerciale sunt în creştere şi, mai mult, pe măsură ce acest acord este implementat, mai multe produse moldoveneşti vor fi exportate spre Uniunea Europeană.
Acest acord e bun pentru Republica Moldova, dar trebuie să fim corecţi, nu există miracole peste noapte. Acest acord, pe măsură ce va fi implementat, pe măsură ce angajamentele vor fi îndeplinite, beneficiile vor fi tot mai numeroase. Nu vor fi miracole peste noapte, dar pe măsură ce se implementează. Tot ce am agreat oamenilor le va merge mai bine şi economia va beneficia tot mai mult de pe urma acestui acord şi apropierii de Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Igor Dodon a fost la Moscova, a avut o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Au promis să îmbunătăţească relaţia moldo-rusă. Şi, în ultimul timp, face trimitere şi la sondajele de opinie care arată că opţiunile moldovenilor s-ar împărţi, jumătate ar dori ca Moldova să se apropie de Uniunea Euroasiatică, dominată de Rusia lui Putin, iar pe de altă parte, jumătate din populaţia Moldovei împărtăşeşte integrarea europeană. Cum se consolidează o societate şi cum continuă relaţia cu Bruxellesul? Contactele autorităţilor de la Chişinău cu Uniunea Europeană sunt dedicate continuării reformelor, implementării cu succes a acestui Acord de Asociere.
Siegfried Mureșan: „Categoric. Aceasta am auzit până acum şi din parte guvernului, că cursul pro-european al Republicii Moldova nu este pus în discuţie. Guvernul, evident, a fost prea lent în primul său an de mandat în implementarea acestor reforme, dar auzim că cursul pro-european al Republicii Moldova nu este pus în discuţie. Trebuie să fim corecţi şi să înţelegem realitatea din Republica Moldova, ţara este într-adevăr divizată. Or, preşedintele are obligaţia să spună tuturor cetăţenilor că, de pe urma apropierii de Uniunea Europeană, toţi cetăţenii vor avea mult mai multe beneficii decât de pe urma apropierii de Federaţia Rusă. Care sunt beneficiile apropierii de Federaţia Rusă, că eu nu le cunosc?
Noi, în Uniunea Europeană, chiar în urmă cu două săptămâni, am hotărât alocarea suplimentară a 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în plus faţă de cele 746 de milioane de euro alocate deja pentru anii 2014-2020. Şi în fiecare an acest ajutor va creşte. În relaţia cu Federaţia Rusă eu nu ştiu decât că Federaţia Rusă jupoaie cetăţeanul Republicii Moldova cu 400 de milioane de dolari pe an, factura la gaz. Deci, preşedintele are obligaţia să fie corect cu oamenii şi să le spună adevărul. Iar adevărul sună aşa: de pe urma apropierii de Uniunea Europeană, avem mult mai multe avantaje decât de pe urma apropierii de Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Ştiţi care sunt argumentele cu care vine Igor Dodon? El spune că din momentul semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, de atunci, s-a furat miliardul, corupţia este la un nivel foarte înalt în Republica Moldova. Şi ca şi când toate aceste păcate le pune pe UE. Sau cum e înţeles acest mesaj pe care îl transmite el?
Siegfried Mureșan: „O întrebare foarte importantă pe care o puneţi. În primul rând, miliardul nu a fost furat de nimeni din Uniunea Europeană, nu a fost furat cu ştiinţa, cu complicitatea Uniunii Europene. Furtul miliardului s-a întâmplat acasă, cu complicitatea, probabil, unor oameni politici din Republica Moldova. Vom afla acest lucru pe măsură ce anchetele vor continua. Realitatea însă este următoarea: statele din interiorul Uniunii Europene sunt state mai puţin corupte decât Federaţia Rusă. Deci, dacă Igor Dodon vrea să discute cu mine despre corupţie, putem discuta. Dar poziția va fi clară: în materie de combatere a corupţiei nu avem nimic de învăţat de la ruşi. Avem multe de învăţat de la europeni. Statele membre ale Uniunii Europene sunt lideri la nivel mondial în materie de transparenţă, etică, integritate. State din Peninsula Scandinavă, Danemarca, Suedia, Finlanda, Europa Centrală, Germania, Europa de Vest, Olanda sunt lideri la nivel mondial în combaterea corupţiei. Ori, Federaţia Rusă nu este nici pe departe, acolo, cunoaştem cu toţii corupţia răspândită în Federaţia Rusă.
Deci, mesajul meu pentru Igor Dodon este foarte clar: combaterea corupţiei în Republica Moldova se va face cu Europa, care combate corupţia şi la ea acasă şi nu cu Federaţia Rusă, unde musteşte corupţia, o ştie toată lumea.”
Europa Liberă: Aveţi o explicaţie la faptul că această poziţie pe care o promovează Igor Dodon coincide cu dorinţa Moscovei de a îndepărta Moldova de acest parcurs european?
Siegfried Mureșan: „Federaţia Rusă vrea o Republică Moldova slabă, şantajabilă, îndepărtată de parcursul european. Încearcă să influenţeze viitorul Republicii Moldova cu o serie de mijloace pe care le are la dispoziţie, inclusiv mijloace mass-media. În Europa înţelegem acest lucru și veți vedea anul acesta în Uniunea Europeană o schimbare profundă faţă de anii anteriori în modul în care Uniunea Europeană se va poziţiona în acest nou conflict neconvenţional chiar şi cu Federaţia Rusă, în care vedem Federaţia Rusă încearcă să influenţeze evoluţii în state din vecinătatea Uniunii Europene, să le îndepărteze de Uniunea Europeană şi să influenţeze evoluţii chiar în state membre ale Uniunii Europene, să influenţeze alegeri, să susţină politicieni populişti, mincinoşi, eurosceptici care nu au soluţii, care vor să pună sub semnul discuţiei unitatea europeană. Ştim care este intenţia Federaţiei Ruse, ştim acum care este boala. Descoperim antidotul şi ne vom trata în acest an.”
Europa Liberă: Despre ce şi cum vor discuta oficialii europeni cu Igor Dodon la Bruxelles, când va ajunge în vizită?
Siegfried Mureșan: „Despre aceasta cu plăcere după vizită. Ce vă pot spune este că preşedintele Republicii Moldova vine la Bruxelles la un prieten şi un partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Noi am vrut întotdeauna să ajutăm cetăţenii Republicii Moldova. Aceasta vrem să facem în continuare. Sperăm ca noul preşedinte ales să nu fie un obstacol în dorinţa Europei de a ajuta cetăţenii Republicii Moldova.”

By |2017-01-25T18:00:00+00:00ianuarie 25th, 2017|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, Interviuri, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „Dacă noul preşedinte al R. Moldova doreşte să pună sub semnul întrebării tot ceea ce s-a realizat până acum, este greşit, va eşua”
Luni, echipa reunită de observatori de la OSCE, APCE și Parlamentul European a spus că, în ciuda unor neajunsuri, alegerile prezidențiale din Moldova s-au ținut „în conformitate cu standardele internaționale”. La concluzii pozitive au ajuns și observatorii CSI. Dar eurodeputatul român Siegfried Mureșan, membru în echipa de observatori a Parlamentului European, și-a exprimat nemulțumirea față de felul cum au fost organizate alegerile în străinătate, spunând că guvernului de la Chișinău trebuie „să-i fie rușine”.
Siegfried Mureșan: „Votul cetățenilor Republicii Moldova a fost, în principal, ghidat de dorința oamenilor să combatem, în sfârșit, corupția, într-un mod hotărât, să facem justiția să funcționeze, să terminăm cu oligarhia, fiindcă mai multă corupție înseamnă mai multă sărăcie pentru oameni, cu cât oligarhii au mai mult în propriile buzunare, cu atât rămâne mai puțin pentru oameni să pună pe masă copiilor în fiecare dimineață. Și oamenii cred că au votat pentru o altă clasă politică. Aceasta a ghidat oamenii, în special publicul urban, oamenii tineri.
Realitatea însă este că oamenii au avut de ales între un politician care a fost creat de sistem și un om politic nou, corect, cinstit. Și e clar că cine vine din sistem nu poate schimba sistemul, nu vrea altceva și nici nu poate să îl schimbe. Oamenii cred că își doresc o altă clasă politică. Și mulți au votat singurul candidat care putea să le aducă acest lucru. Dar iată realitatea este că unii oameni cred că le poate fi mai bine cu un om politic care vine din trecut. Or, e clar că nu poți aștepta rezultate diferite, făcând lucrurile la fel cum le-ai făcut și până acum.”
Europa Liberă: Au fost aceste alegeri libere, corecte, democratice? Vă întreb acum ca și observator pentru că ați fost și în primul tur de scrutin, și în cel de-al doilea.
Siegfried Mureșan: „Eu am fost parte a misiunii internaționale de observare a alegerilor, am fost parte a delegației Parlamentului European. Acum, în cel de-al doilea tur de scrutin, votul din diasporă a fost cea mai mare neregulă. Guvernului Republicii Moldova trebuie să îi fie rușine pentru modul în care a organizat aceste alegeri pentru străinătate.
Guvernului trebuie să îi fie rușine că a lăsat cetățenii în frig în stradă fără buletine de vot. Și guvernul trebuie să își asume răspunderea. Obligaţia guvernului e să asigure tuturor cetăţenilor posibilitatea de a vota. Această situaţie de la Londra, de la Paris, din Ambasada de la Bucureşti, de la Dublin, din Italia, unde oamenii au rămas în stradă, neputând vota, această situaţie a ajuns ieri şi ajunge astăzi pe masa tuturor cancelariilor occidentale.
Preşedintelui Franţei i se va spune că a existat un incident acolo, fiindcă situaţia în Europa este tensionată cu terorismul, cu riscurile de securitate existente. Şi atunci, fiţi siguri, fiecare prim-ministru, fiecare preşedintele pe al cărui stat a existat această nelinişte este informat şi i se va spune că în interiorul Uniunii Europene cetăţeni ai Republicii Moldova au rămas în faţa ambasadelor fără buletine de vot.”
Europa Liberă: Pentru că a trezit această nemulţumire din partea unui segment de electorat, la Chişinău au pornit şi aceste pichetări, acţiuni de protest în faţa Comisiei Electorale Centrale, în primul rând.
Siegfried Mureșan: „Eu am anticipat problema de la votul din străinătate. Am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale, înainte de primul tur, şi am întrebat: „Cum aţi definit numărul de secţii din străinătate?”. Şi mi-au răspuns: „Pe baza persoanelor înregistrate şi a persoanelor care au votat în trecut”. Ştiu ce spune legea, însă au aplicat-o greşit.
Trebuiau să ştie că sunt mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate acum, decât în trecut. Şi nu ajunge să creşti numărul cu cinci secţii din 2014 până acum, fiindcă sunt, pur şi simplu, mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate şi dornici să voteze. De aceea, vreau să spun următorul lucru, am anticipat această problemă, autorităţile nu au făcut nimic.
Comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este o obrăznicie, nu tratează problema deloc. Şi de aceea, cer demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale şi a ministrului Afacerilor Externe, fiindcă era clar că interesul oamenilor va fi mare şi nu au făcut ceea ce trebuie ca oamenii să poată vota.
Ştiu că nu poţi trimite mai mult de 3.000 de buletine într-o secţie, însă trebuia organizat un număr mai mare de secţii. Fiindcă un guvern care nu asigură propriilor cetăţeni posibilitatea de a vota este un guvern în care celelalte state europene îşi pierd încrederea. Şi de aceea, guvernul se află într-o situaţie dificilă acum.
Aduceţi-vă aminte şi în România, Victor Ponta, după ce a ţinut românii la coadă, a aflat toată Europa în 2014, nu a mai fost primit în niciuna din marile cancelarii europene. Deci, guvernul este într-o situaţie dificilă, toată lumea în Europa ieri şi astăzi a aflat că nu a organizat bine aceste alegeri în străinătate şi guvernul trebuie să acţioneze. Dacă aş fi prim-ministrul Republicii Moldova, astăzi i-aş spune ministrului Afacerilor Externe: „Mulţumesc, domnule ministru, la revedere”.
Acest guvern trebuie să acţioneze, vorbe nu ajung, fiindcă a pierdut încrederea partenerilor. Iar dacă nu o recâştigă, va fi rău pentru cetăţenii Republicii Moldova, că un guvern, în care partenerii internaţionali nu au încredere, nu poate obţine maxim pentru oameni în negocierile internaţionale pe care le poartă.”
Europa Liberă: Vreau să vă întreb şi cum va evolua relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles? Socialistul Igor Dodon şi-a anunţat deja victoria. Un preşedinte cu viziuni de stânga poate influenţa mult apropierea Moldovei de UE? Şi cum o poate influenţa?
Siegfried Mureșan: „Contează rezultatele. Domnia sa, evident, a spus lucruri în campania electorală, care sunt privite cu îngrijorare de către noi de la Bruxelles. Vom monitoriza foarte atent ceea ce se întâmplă. Noi avem un cadru bine stabilit al relaţiilor dintre Europa şi Republica Moldova, acesta se numeşte Acordul de Asociere, pe care împreună l-am agreat, l-am semnat, l-am ratificat. Iar dacă autorităţile de la Chişinău, preşedintele, guvernul, majoritatea parlamentară continuă procesul de reformă şi implementează acest Acord de Asociere, atunci cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia în continuare de pe urma a ceea ce Uniunea Europeană are de oferit. Însă dacă condiţiile acestui acord nu sunt îndeplinite, atunci, evident, beneficiile, cum au existat în trecut sub forma liberalizării regimului de vize, sub forma ajutorului financiar, dacă nu respecţi condiţiile, astfel de beneficii în viitor nu mai pot exista, fiindcă nu mai sunt îndeplinite condiţiile. Trebuie să vedem ce face domnia sa, regulile jocului sunt clare. Dacă le respectă şi agenda europeană este implementată în Republica Moldova, au oamenii de câştigat. Dacă preşedintele nu respectă regulile jocului, atunci alegătorii sunt cei care nu vor primi ceea ce li s-a promis.”
Europa Liberă: Această declaraţie a domnului Dodon precum că Republica Moldova va schimba macazul în drumul spre integrarea europeană şi va face parte din Uniunea Vamală trezeşte anumite nedumeriri?
Siegfried Mureșan: „Sigur că da. Direcţia strategică de orientare a oricărui stat este esenţială. Şi tot ceea ce face în viaţa de zi cu zi în relaţia cu partenerii internaţionali este funcţie a orientării strategice. Or, Republica Moldova a avut o majoritate pro-europeană la guvernare în ultimii ani. Nu totul a fost perfect, de multe ori reformele au mers prea încet, oamenii sunt dezamăgiţi şi pe bună dreptate, îi înţeleg. Însă a existat mereu la Chişinău un guvern care a înţeles că doar de pe urma apropierii de Europa Republica Moldova poate câştiga. Fiindcă aici, în Europa, vin cetăţenii Republicii Moldova la lucru, sunt companii europene care investesc şi vor să investească şi mai mult în Republica Moldova în următoarea perioadă. Deci, ultimele guverne au înţeles acest lucru.
Dacă va avea loc o reorientare strategică a Republicii Moldova, evident, aceasta va avea consecinţe pentru viaţa oamenilor. Iar până una alta, prosperitatea vine dinspre Vest. Uniunea Europeană acordă atât de multe fonduri europene care au schimbat complet fața Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Bulgariei, României în ultimii 20 de ani. Or, acum este rândul Republicii Moldova. Noi vrem să alocăm tot mai multe fonduri europene în anii următori, avem acest Acord de Asociere.
A venit rândul Republicii Moldova să îmbunătăţim infrastructura, drumurile cu fonduri europene. Iar dacă acum autorităţile de la Chişinău întorc spatele Europei şi spun: „Nu, mulţumim. Ne plac gropile, ne place canalizarea proastă, ne place sărăcia cu steaua roşie în frunte”, atunci oamenilor, din păcate, nu le va merge mai bine.”
Europa Liberă: Ceea ce au îmbrăţişat cetăţenii Republicii Moldova acum şapte ani, atunci când Moldova a păşit mai cadenţat pe calea eurointegrării, a fost îngropat de un val de corupţie şi aceste guvernări nereuşite, ineficiente, în opinia cetăţeanului. Scapă ţara de aceste metehne, în primul rând, de corupţie?
Siegfried Mureșan: „Oamenii au fost dezamăgiţi în ultimii ani. Contează acum să ne uităm spre viitor şi noi dinspre instituţiile Uniunii Europene vom susţine oameni politici cinstiţi, competenţi, credibili, pro-europeni în Republica Moldova în perioada următoare.”
Europa Liberă: Maia Sandu este perdantă? Şi cum ar trebui să-şi recunoască înfrângerea în faţa contracandidatului său?
Siegfried Mureșan: „Maia Sandu este câştigătoare de două ori. În primul rând, a obţinut un scor cu totul remarcabil în primul tur al alegerilor prezidenţiale – 38%. În condiţiile în care campania celorlalţi candidaţi a fost atât de vizibilă şi clar finanţată mult mai puternic decât a ei şi a obţinut un scor excelent. Şi a câştigat şi în al doilea tur foarte mult faţă de primul tur. Maia Sandu a câştigat mai multe voturi între primul tur şi cel de al doilea tur. Deci, Maia Sandu nu este în niciun fel perdantă. S-a văzut clar, este un om politic curajos, este un politician care a pariat pe oamenii cinstiţi şi a arătat că se poate ajunge foarte departe. Este, fără niciun semn de întrebare, un politician de mare viitor.”
Europa Liberă: A rămas Moldova divizată? Această scindare e şi mai accentuată după aceste alegeri prezidenţiale?
Siegfried Mureșan: „Din păcate, ţara este divizată şi, evident, un preşedinte care spune că doreşte să fie preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, atât al celor care vor spre Est, cât şi al celor care vor spre Vest, acest lucru sună bine. Dar cred că va fi foarte greu de transpus în practică. Şi noi ştim un lucru din Europa, că politicienii populişti şi, evident, că retorica candidatului care a obţinut cele mai multe voturi duminică are o puternică componentă populistă, noi ştim că politicienii populişti nu câştigă niciodată în două rânduri de alegeri.
Oamenii din dezamăgire, din supărare votează câteodată politicieni populişti, însă sunt mereu dezamăgiţi, căci aceştia nu pot transpune şi nu vor de multe ori să transpună în realitate ceea ce au promis în campania electorală şi de aceea pierd foarte repede încrederea oamenilor. Uitaţi-vă la primul ministru vesel, populist, tot de stânga, din Grecia, Alexis Tsipras, a câştigat alegerile acum doi ani de zile, în momentul de faţă cota de încredere a partidului său este 15%. E cu 15% în urma unui partid de centru-dreapta, serios, pro-european. Deci, în doi ani de zile oamenii au văzut că ceea ce a sunat bine în campanie nu poate fi implementat şi e absurd, nu e o soluţie pentru ţară.

Prognoza mea este că acest lucru se aplică şi în Republica Moldova, populismul este un val care vine şi trece. Până acum a venit, de acum încolo va trece. Și populiştii nu pot să câştige niciodată, niciunde în lume două alegeri una după cealaltă.”


By |2016-11-15T13:08:00+00:00noiembrie 15th, 2016|Categories: alegeri prezidentiale, Comisia pentru Republica Moldova, Interviuri, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „Cine vine din sistem nu poate și nu vrea să schimbe sistemul…”
Siegfried Mureșan: „Acordul de Asociere este cel mai complex instrument de apropiere a ţărilor din afara Uniunii Europene de Uniunea Europeană. Este şi un semnal foarte puternic dat dinspre Uniunea Europeană că dorim relaţii cât mai strânse politice, administrative, economice cu aceste ţări, dorim să le ajutăm, fiindcă sunt în vecinătatea noastră, dorim să le ajutăm să găsească calea spre prosperitate. Şi, mai ales, ca oamenii politici să îndeplinească ceea ce oamenii aşteaptă de la ei – reformarea justiţiei, combaterea hotărâtă a corupţiei, întărirea statului de drept. Aceste acorduri reprezintă şi un angajament foarte ferm din partea Uniunii Europene de implicare în aceste ţări.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că Acordul de Asociere ar fi trebuit să fie principalul generator de reforme în Republica Moldova. În timp ce guvernanţii de la Chişinău raportează acolo, la Bruxelles, implementarea a 60% din agenda de reforme pe care au promis-o, organizaţiile nonguvernamentale de aici invocă că doar 30% ar fi realizat şi aceasta la nivel de amendare a cadrului legislativ, nu şi la capitolul reforme palpabile, reforme care ar da rezultate.
Siegfried Mureșan: „Uniunea Europeană distinge foarte clar între politicieni care într-adevăr fac reforme şi politicieni care mimează reformele. Au existat mai multe valuri de extindere a Uniunii Europene de-a lungul ultimilor 15 ani. În anul 2004 a avut loc extinderea cu zece state membre, în 2007 au aderat România şi Bulgaria, iar în 2013 a aderat Croaţia. Uniunea Europeană s-a confruntat cu multe guverne care nu voiau să combată corupţia cu adevărat, care nu voiau să facă reforme, care voiau să ţină țara captivă în mâinile câtorva grupuri mici. Uniunea Europeană a învăţat din acea experienţă, mecanismele de monitorizare acum sunt mult mai complexe şi ulciorul nu va merge la apă. Interesul Uniunii Europene este acela de a lucra bine cu guvernele, cu statele care au Acordul de Asociere, aceste guverne primesc întotdeauna o şansă corectă din partea Uniunii Europene, inclusiv exerciţiul diplomatic.
Deci, esenţial e că se încearcă evident sprijinirea, ajutorarea guvernelor, însă mai devreme sau mai târziu se va vedea care guverne, într-adevăr, doresc să implementeze reforme şi care nu. Eu sper că în Republica Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele. Dacă acest guvern doar mimează, vă garantez că mai devreme sau mai târziu acest lucru va fi înţeles la Bruxelles.
Relația instituțională va continua să funcţioneze, fiindcă vrem să lucrăm bine cu autorităţi din fiecare ţară care a semnat Acordul de Asociere, însă fără încredere va fi mult mai greu pentru Republica Moldova. Dacă guvernul pierde încrederea partenerilor internaţionali, de suferit vor avea tot oamenii. Sper ca aceasta să nu se întâmple.”
Europa Liberă: Să vorbim despre perspectiva integrării europene. Rezultatele referendumului britanic au fost salutate de unii politicieni eurosceptici de la Chişinău. Dar pe de altă parte, totuşi există şi o dovadă clară că în următorii ani Uniunea Europeană se va concentra mai puţin asupra extinderii şi poate mai mult asupra propriei sorţi, fără vreo intenţie de lărgire.
Siegfried Mureșan: „Cred că e prea devreme să dăm răspuns la această întrebare. Singurul lucru corect pe care îl putem spune la acest moment este că Uniunea Europeană îşi va pune întrebări cu privire la direcţia în care va merge în perioada următoare. Însă trebuie să ştiţi foarte clar: Uniunea Europeană nu poate fi făcută ţap ispăşitor pentru toate neajunsurile existente la nivel naţional în diferitele state membre ale Uniunii Europene.
Am auzit că Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru lipsa locurilor de muncă, pentru criza economică din unele ţări. Răspunsul meu acolo, spre aceşti politicieni de la nivel naţional eurosceptici, care caută să facă Europa ţap ispăşitor, răspunsul meu este următorul: ţările dumneavoastră au intrat în criză, fiindcă aţi făcut prea multă datorie, nivelul datoriei a fost prea mare, fiindcă nu aţi reformat acele economii, nu au fost făcute competitive şi fiindcă sistemul bancar în ţările dumneavoastră a fost fragil.
Pentru niciunul din aceste lucruri nu poate fi acuzată Uniunea Europeană, responsabilitatea a fost la nivel naţional în aceste cauze de criză, dar e clar că trebuie să ascultăm ceea ce au spus oamenii şi acum în Marea Britanie, de aceea este nevoie de o fază de reflecţie la nivelul Uniunii Europene. Dar mesajul meu este acesta: Brexit-ul nu va avea nicio consecinţă asupra politicii de extindere a Uniunii Europene. Sigur că trebuie de văzut în ce direcţie, cum ne adâncim, cum ne integrăm, dar aceasta e o discuţie, discuţia despre extindere.
La momentul la care Balcanii de Vest vor fi pregătiţi, dacă vreun stat va fi pregătit să adere în următorii ani, Uniunea Europeană bucuroasă va spune: „Vino încoace”. Uniunea Europeană nu este nici pe departe atât de rea cum încearcă euroscepticii să ne explice că este. Uniunea Europeană a fost cea mai bună construcţie pentru a depăşi decenii, secole chiar de războaie în Europa. Şi aşa cum Uniunea Europeană a fost răspunsul corect pentru depăşirea conflictelor militare în urmă cu 70 de ani, aşa Uniunea Europeană este acum răspunsul corect la marile provocări cu care ne confruntăm. În faţa migraţiei, în faţa schimbărilor de climă, în faţa provocărilor în vecinătatea estică, fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene este de unul singur mai slab decât am fi cu toţii împreună.”
Europa Liberă: Se încearcă din partea anumitor actori să se impună un sentiment acum anti-Uniunea Europeană, antiamerican şi chiar anti-NATO. Ar putea să aibă sorţi de izbândă această încercare?
Siegfried Mureșan: „Iată doar ce s-a întâmplat duminică, la doar trei zile după ce cetăţenii Marii Britanii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, fiindcă au dat crezare populiştilor, care le-au spus o mulţime de lucruri neadevărate. La doar trei zile după aceea în Spania alegerile parlamentare au fost câştigate de partidul responsabil de centru-dreapta, partid pro-european, pe locul doi a venit un alt partid pro-european de centru-stânga, iar populiştii eurosceptici, care erau cotaţi cu şanse mult mai bune, au pierdut mai mult de un milion de voturi faţă de alegerile parlamentare anterioare, care s-au desfăşurat în urmă cu şase luni de zile.
Ce încerc să spun este: populiştii au doar vorbe, nu au soluţii. Nici acum, după referendumul din Marea Britanie nu ştiu ce să facă. Şi oamenii încep să vadă care sunt consecinţele negative, dacă dai crezare populiştilor. În Marea Britanie lira a pierdut 10% din valoare în doar două zile. Ce înseamnă aceasta pentru un simplu consumator? Înseamnă că preţul benzinei la pompă este cu 10% mai scump. Se văd deja care sunt efectele negative ale lăsării ţărilor în mâna populiştilor.”
Europa Liberă: După Brexit unii actori occidentali chiar vor dori să readucă la normalitate relaţia cu Federaţia Rusă, iar prin această ieşire a Marii Britanii din UE preşedintele Putin ar avea de câştigat, pentru că şi-a atins ţinta maximă în politica externă a Rusiei, nu?
Siegfried Mureșan: „E important cum răspunde şi Europa la această situaţie, în ce direcţie va merge Europa. Aceasta e important. Şi dacă cele 27 de state rămân unite, dau un semnal clar că, cred în continuare în Uniunea Europeană, atunci Rusia nu va câştiga. Şi astăzi s-a întâmplat primul pas în această direcţie, statele membre fiind foarte hotărâte să dea un semnal clar de unitate că Europa nu poate fi dezbinată. Astăzi s-a făcut primul pas.
Dacă rămânem uniţi, atunci nu vom fi mai slabi cu 27 de state decât am fi fost cu 28. E însă esenţial ca şi relaţia cu Marea Britanie să rămână cât se poate de bună, în materie de securitate să lucrăm în continuare aproape în cadrul NATO, să păstrăm şi relaţiile economice, comerciale cât se poate de bune.”
Europa Liberă: La Bruxelles, în Comisia pentru buget a Parlamentului european aţi aprobat priorităţile pentru revizuirea cadrului financiar multianual, până în anul 2020. Se vorbeşte şi despre sprijinul financiar pentru statele din vecinătatea estică ce implementează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Moldova, aţi sugerat cu mai multe ocazii, ar trebui să beneficieze de o mai multă şi o mai mare asistenţă din partea Bruxellesului. Deocamdată e blocată această asistenţă. Cum vedeţi dumneavoastră perspectiva deblocării?
Siegfried Mureșan: „Sunt două lucruri aici. Unu, câţi bani sunt la dispoziţia Republicii Moldova. Şi doi, dacă sunt absorbiți. Pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova, condiţiile trebuie să fie îndeplinite, atunci banii sunt deblocaţi şi ajung în Republica Moldova. Dacă condiţiile sunt îndeplinite aceasta ţine de autorităţile de la Chişinău ca să implementeze toate condiţiile necesare pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova. Legat de prima întrebare, câţi bani sunt la dispoziţia Republicii Moldova, eu vreau cât mai mulţi. Şi chiar dacă în momentul de faţă poate Republica Moldova nu reuşeşte să absoarbă toţi banii, nu sunt îndeplinite toate condiţiile, vreau ca pe hârtie pentru Republica Moldova să fie cât mai mulţi bani, astfel încât, dacă guvernul este serios şi îndeplineşte condiţiile, să existe un volum mare, un bazin mare din care Republica Moldova să poată absorbi.
Regula e următoarea: adopţi un cadru financiar multianual pe şapte ani de zile. În momentul de faţă avem cadrul de la 1 ianuarie 2014 la 31 decembrie 2020. Însă spunem aşa: se adoptă, dar la jumătate, cel târziu în anul 2017 vrem să facem o revizuire. Şi eu am spus că, datorită situaţiei în vecinătatea estică, ţările care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi le implementează, adică Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, trebuie să primească, începând cu anul următor, mai mulţi bani de la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar, până la finele acestui an, suport financiar va veni în Republica Moldova din partea UE?
Siegfried Mureșan: „Există şansa şi există voinţa din partea Uniunii Europene ca Republica Moldova, până la sfârşitul acestui an, să beneficieze de sumele pe care Uniunea Europeană i le poate pune la dispoziţie. Mingea este însă în terenul autorităţilor de la Chişinău, acestea trebuie să încheie cu succes un acord cu Fondul Monetar Internaţional, să primească de la Fondul Monetar Internaţional un certificat de bună purtare economică, să vină cu planul de reforme, cu măsurile de consolidare fiscal-bugetară şi atunci va veni şi asistenţa financiară de la Uniunea Europeană. Aşa cum Uniunea Europeană a promis întotdeauna, noi am spus: „Vrem să ajutăm. Aşteptăm ca guvernul să îndeplinească condiţiile necesare pentru ca noi să putem ajuta’.”
Europa Liberă: Cum este văzută instrumentarea dosarului fostului premier Filat din afară?
Siegfried Mureșan: „Evident că noi aşteptăm ca justiţia să-şi facă treaba în toate cazurile cu aceeaşi măsură. De asemenea, cred că actul de justiţie trebuie să fie unul transparent. Aceasta aşteptăm de la justiţia din orice stat membru al Uniunii Europene şi din statele care au Acordul de Asociere. Şi tocmai fiindcă ştim că Republica Moldova mai are de făcut paşi pentru întărirea statului de drept şi combaterea corupţiei, cazuri ca acestea sunt urmărite cu o atenţie deosebită. Sunt o ocazie pentru justiţie de a dovedi că este matură, că funcţionează, că poate face dreptate, acuza pe cei care sunt vinovaţi, nu acuza pe cei care nu sunt vinovaţi şi face dreptatea cu aceeaşi măsură pentru toţi.”
Europa Liberă: În concluzie, Acordul de Asociere, care intră în vigoare de la 1 iulie, ce avantaje aduce Moldovei?
Siegfried Mureșan: „Acordul de Asociere înseamnă că Uniunea Europeană se va implica şi mai mult în Republica Moldova, pentru ca administraţia publică să devină mai eficientă, să facă ceea ce aşteaptă oamenii, ca justiţia să funcţioneze, ca banii de la bugetul public să fie investiţi în acele domenii în care contează pentru oameni – în sănătate, în educaţie, în infrastructură, în acele domenii de pe urma cărora oamenii câştigă.

Uniunea Europeană se va implica cu toată expertiza pe care o are pentru ca şi în Republica Moldova să se vadă ceea ce s-a văzut în alte ţări din Europa de Est în ultimii 20 de ani – în Polonia, în Cehia, în Slovacia, în România, în Bulgaria – şi anume că oamenilor din aceste ţări începe să le meargă tot mai bine.”

By |2016-06-30T07:06:00+00:00iunie 30th, 2016|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, Interviuri, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”
Europa Liberă:Cum comentaţi mai întâi posibilitatea Moldovei de a depune o cerere de aderarea la Uniunea Europeană până în 2019, termen anunţat de unul dintre liderii partidului de la guvernare, domnul Marian Lupu?
Siegfried Mureșan:„Eu am spus dintotdeauna, prioritatea în momentul de faţă trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere. Acordul de Asociere este cel mai bun mijloc de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană. Şi de pe urma implementării Acordului de Asociere există beneficii concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova, la fel cum în ultimii ani, când s-a implementat ceea ce s-a agreat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană pe picior de egalitate, de altfel, în materie de liberalizare a regimului de vize, regimul de vize a fost liberalizat şi cetăţenii Republicii Moldova pot călători acum liber în Uniunea Europeană. Aceasta contează pentru oameni.
O discuţie abstractă despre depunerea unei foi la Bruxelles nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, nu generează stabilitate, nu duce la întărirea justiţiei, a Procuraturii, a instituţiilor anticorupţie sau de integritate. Îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor, a justiţiei, combaterea fraudei, a evaziunii fiscale poate fi făcută prin implementarea Acordului de Asociere. De aceea, eu spun foarte clar prioritatea trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere. În plus, acum o eventuală discuţie despre aderare nu ar fi în folosul Republicii Moldova, fiindcă Europa însăşi nu este pregătită de extindere acum şi percepţia este că Republica Moldova nu este pregătită de aderare acum şi nu îndeplineşte condiţiile, ceea ce ştim cu toţii.
De aceea recomandarea mea este: nu începeţi acum discuţii despre scrisori trimise la Bruxelles, cerere de aderare, ci implementaţi Acordul de Asociere. Fiindcă dacă peste cinci-şase ani de zile Moldova va fi mai pregătită de aderare fiindcă a implementat Acordul de Asociere, este reformată, instituţiile sunt puternice, atunci şi această discuţie despre aderare va fi mult mai uşoară şi nu va întâmpina rezistenţă la Bruxelles. Acum ar întâmpina, din păcate, rezistenţă, fiindcă Europa nu este pregătită, dar şi fiindcă se ştie că Moldova este foarte departe de aderare la acest moment.”

Europa Liberă:Pe de altă parte, în Republica Moldova există suficienţi politicieni care fac jocul Moscovei, jocul lui Putin. Şi atunci să vă întreb ce ar putea face Uniunea Europeană să sprijine şi mai mult statul pe calea eurointegrării?
Siegfried Mureșan: „Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mult mai ferm în Republica Moldova. Nu ajunge să spui „Vom coopera cu orice guvern de la Chişinău”, ci Uniunea Europeană trebuie să se asigure că guvernul implementează ceea ce ne-am angajat. Şi de aceea eu propun ca Uniunea Europeană să desemneze un înalt reprezentant responsabil de Republica Moldova.
Diplomaţii europeni lucrează în momentul de faţă foarte bine la Bruxelles, la Chişinău, monitorizează situaţia, o fac foarte bine, însă la cel mai înalt nivel, la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, a înaltului reprezentant pentru politica externă acolo există pur şi simplu foarte multe crize de gestionat. Şi acele persoane nu se pot dedica doar situaţiei din Republica Moldova că au o mulţime de alte crize: Nagorno-Karabah, Crimeea.”
Europa Liberă:Dar cine ar putea fi acest reprezentant?
Siegfried Mureșan:„Eu nu mă gândesc la o persoană anume. Eu doar ştiu că între diplomaţii care îşi fac treaba foarte bine şi nivelul cel mai înalt, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de politica de vecinătate este o fractură. Şi de aceea cred că avem nevoie de o persoană care să aibă mandat şi credibilitate la Bruxelles şi credibilitate la Chişinău, la autorităţile din Republica Moldova pentru a lucra la nivel politic înalt, zi de zi, pentru a ne asigura că Republica Moldova implementează ceea ce ne-am agreat.
Diplomaţii nu au suficient mandat politic şi suficientă putere de penetrare la nivel înalt, iar nivelul înalt existent până acum, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru politica de vecinătate are pur şi simplu prea multe crize de rezolvat. Chiar am văzut în Republica Moldova în ultimele săptămâni, în perioada de instabilitate, câteodată nu e timp, câteodată trebuie acţionat zilnic şi dacă se întârzie cu câte o zi poate ne trezim cu regres în Republica Moldova.
De aceea, pentru a fi siguri că jucăm un rol mai activ, că avem putere de penetrare politică la nivel înalt cred că avem nevoie de un înalt reprezentant, o personalitate recunoscută la nivel european nu doar un tehnocrat, care să devină punctul de contact al Europei pentru Republica Moldova. Chiar şi dacă, de exemplu, partenerii noştri din Statele Unite ale Americii sună şi la Bruxelles şi vor să vorbească cu cineva responsabil de Republica Moldova să aibă cu cine vorbi.”
Europa Liberă: Nu se dublează lucrul dacă există şi delegaţia UE la Chişinău?
Siegfried Mureșan:„Nu. Delegaţia UE de la Chişinău îşi face treaba foarte bine şi sunt diplomaţi profesionişti, înţeleg situaţia foarte bine, o fac cu foarte multă dedicaţie. Însă pur şi simplu cred că pentru Bruxelles, pentru statele membre ale Uniunii Europene este nevoie de o persoană de legătură, un punct focal la un nivel înalt pentru o ţară despre care eu spun foarte clar trebuie să fie o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană.”
Europa Liberă:Domnule Mureşan, dacă se atestă că există discrepanţe între declaraţiile de intenţie ale guvernanţilor şi ceea ce se implementează în realitate într-adevăr în Republica Moldova ce se întâmplă?
Siegfried Mureșan:„În primul rând guvernanţii pierd încrederea partenerilor internaţionali. Iar încrederea pierdută nu poate fi recuperată niciodată. Partea proastă este că de suferit suferă tot oamenii dacă ţara este condusă de nişte politicieni care au pierdut încrederea lumii. Partea bună este că Uniunea Europeană are totuşi pârghii pentru a asigura că Acordul de Asociere este implementat. Însă la sfârşitul zilei împotriva unui politician iresponsabil nu ai multe modalităţi de acţionat.
Cea mai bună modalitate de a acţiona împotriva unui politician iresponsabil o au tot cetăţenii, ca la vot să nu acorde votul acelor oameni politici despre care sunt ştiu că sunt incompetenţi, că sunt nepregătiţi, că sunt suspectaţi de acte de corupţie. Deci puterea e de fapt tot la oameni, politicienii au doar atâta putere cât îi lăsăm noi să aibă asupra noastră.”
Europa Liberă: Creşterea economică din acest an va fi afectată de frauda bancară. Pe de altă parte, totuşi în Moldova contează mult asistenţa care vine din partea Uniunii Europene ca stat în imediata vecinătate. Dumneavoastră aţi spus că acum nu mai rămâne a fi o prioritate vecinătatea estică pentru mulţi actori de aici de la Bruxelles.
Siegfried Mureșan:„Pentru mine este o prioritate. Şi de aceea eu, ca raportor din partea grupul PPE pe bugetul Uniunii Europene pe anul următor în amendamentele mele am spus foarte clar: vecinătatea este că trebuie să fie o prioritate pentru Uniunea Europeană şi vreau să alocăm mai multe fonduri. De aceea, am luptat foarte mult în Parlamentul European ca la raportul privind liniile directoare pentru bugetul Uniunii Europene pe anul următor, care este primul pas pentru constituirea bugetului Uniunii Europene pe anul următor să ne asigurăm că vor fi mai mulţi bani pentru vecinătatea estică, inclusiv pentru Republica Moldova în anul următor.
Deci: eu cred că trebuie să fie o prioritate, am luptat pentru aceasta, am scris aceasta în documentele legate de buget ale Uniunii Europene, am găsit o majoritate în Parlament. Chiar dacă şi trebuie să o spun, socialiştii europeni au fost împotrivă. Socialiştii europeni nu vor să ia nicio măsură în vecinătatea estică, despre care li se pare că lezează interesele Federaţiei Ruse. Eu vreau să întărim statele din vecinătatea estică, să le acordăm mai multe fonduri europene tocmai pentru a reforma justiţia, Procuratura, instituţiile despre care vorbeam mai devreme, a îmbunătăţi infrastructura.”
Europa Liberă:Dar percepţia oamenilor din Moldova e că acordaţi această asistenţă guvernelor corupte.
Siegfried Mureșan:„Da, aveţi dreptate, adică înţeleg ce vreţi să spuneţi. De aceea banii trebuie direcţionaţi mai mult spre ONG-uri, spre mediile locale, nu spre administraţia publică care de multe ori nu este cea mai potrivită să gestioneze aceste fonduri.”
Europa Liberă:Există şanse totuşi ca Moldova să depăşească această criză?
Siegfried Mureșan:„Uniunea Europeană vrea ca Republica Moldova să rămână pe parcursul pro-european, de aceea s-a decis la Vilnius semnarea Acordului de Asociere, de aceea acel Acord de Asociere este implementat acum. Avem însă nevoie şi de cetăţenii Republicii Moldova care să fie activi faţă de politicieni zi de zi şi să sancţioneze toate neregulile, toate insuficienţele clasei politice.”

Sursa: Europaliberă,org
By |2016-04-07T15:01:00+00:00aprilie 7th, 2016|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, Interviuri, Parlamentul European, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „Discuţia abstractă despre depunerea unei foi la Bruxelles nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, stabilitate, justiție”
Luni, liderul socialiștilor Igor Dodon declara că partidul său ca căuta pe orice cale să provoace alegeri generale anticipate. Ceea ce se pare că-și doresc și aproape 70% din moldoveni, potrivit ultimului sondaj de opinie al Asociației Sociologilor și Demografilor. Uniunea Europeană și așa-numiții parteneri externi ai R.Moldova pledează însă pentru stabilitate și un curs european. O contradicție?

Corespondenta Europei Libere la Strabourg a stat de vorbă cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al celui mai mare partid european, Partidul Popular European:
Europa Liberă:Domnule Siegfried Mureșan, sunteți purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European din Parlamentul European, iar PPE a susținut mereu mișcarea pro-europeană din Republica Moldova, grupările politice care au constituit alianțele pro-europene din ultimii ani. Cu toate acestea, populația pare că nu mai are încredere în aceste partide. Moldovenii nu par să mai susțină actuala Alianță Pro-Europeană care guvernează la Chișinău. Cum comentați?
Siegfried Mureșan: „În primul rând, trebuie spus că R. Moldova are foarte multe beneficii de pe urma apropierii de UE. Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor dintre toate statele din afara UE. Ca urmare a implementării unor reforme în justitie, în securizarea frontierelor, cetățenii R. Moldova pot călători acum fără vize oriunde în UE. Sute de mii de oameni beneficiază de pe urma acestei facilități începând cu aprilie 2014. Deci rezultatele de pe urma cooperării dintre R.Moldova și UE există, sunt concrete și semnificative pentru cetățenii moldoveni.
Ce cred că trebuie îmbunătățit este comunicarea dinspre factorii de decizie la nivel european cu privire la atașamentul nostru față de R. Moldova. Cred că Europa trebuie să spună foarte clar cetățenilor R.Moldova: suntem parteneri, vă vom ajuta în procesul de reformă, vom fi alături de voi în toate acele domenii în care oamenii cer progres, în special în combaterea corupției, combaterea fraudei de bani în contextul masivei fraude din sistemul bancar.
Trebuie să arătăm oamenilor că suntem alături de ei și că, prin instituțiile europene, îi putem ajuta acolo unde clasa politică de la Chișinău nu răzbește de una singură, în sensul în care oamenii au încredere mică în politicienii de la Chișinău tocmai pentru că nu au rezultate notabile în combaterea corupției și reforma justiției.”
Europa Liberă:Sondajele de opinie o demonstrează  fără drept de apel : populația nu mai are încredere în actuala clasă politică și în guvernele așa zis pro-europene din ultimii ani.  Cum aceste partide au fost susținute de UE, această dezamăgire a populației moldovenești s-a extins și asupra UE.
Siegfried Mureșan:„Este adevărat. Dacă politicienii care pretind ca sunt pro-europeni au pierdut încrederea oamenilor, atunci cauza europeană este dezavantajată. De aceea cred că e rândul nostru, politicienii din celelalte state membre ale UE și în primul rând din România, să  ajutăm. De aceea cred că este notabilă atitudinea guvernului de la București care a spus că ajută R. Moldova cu un credit bilateral, dar nu în orice condiții, ci prin respectarea unui pachet de reforme. Mai ales că de pe urma acestor reforme beneficiază cetățenii R.Moldova. Iată, aceasta este atitudinea corectă.
Oamenii au pierdut increderea în clasa politică în ansamblu, chiar și în aceia care se numesc pro-europeni, iar aceasta este o problemă majoră pentru cauza europeană în R. Moldova. Trebuie să o suplinim printr-o prezentă mai intensă și o implicare și comunicare mai activă. Nu este de ajuns ca, de la Bruxelles, Comisia Europeană să spună că va coopera cu orice guvern de la Chișinău care asigură continuarea parcursului european. Nu, trebuie să ne asigurăm că există cu adevărat un guvern care este interesat de implementarea agendei europene.
Și eu am dubii cu privire la caracterul pro-european al actualului guvern. Eu am spus în ziua în care guvernul anterior condus de Valeriu Streleț a primit votul de neîncredere al Parlamentului, că pentru mine, începând cu acea zi, Partidul Democrat nu mai este partid pro-european. Nu te poți numi partid pro-european dacă acorzi vot de neîncredere unui guvern pro-european cot la cot cu partidul comuniștilor și cu socialiștii pro-ruși ai lui Dodon. De aceea. acest guvern trebuie evaluat foarte strict pe baza rezultatelor obținute.
Știm că există întârzieri semnificative la implementarea Acordului de Asociere, care este cel mai complex mijloc de apropiere a R. Moldova de UE. Republica Moldova nu a avut un guvern deplin funcțional începând cu luna februarie a anului trecut. A existat un guvern minoritar cu sprijinul comuniștilor, din februarie până în iunie. Or, știm cât de greu i-a fost acelui guvern, în condițiile în care a trebuit să negocieze fiecare inițiativă legislativă și fiecare amendament cu comuniștii, care nu s-au făcut vreodată remarcați prin caracterul lor pro-european. Agenda necesară apropierii Moldovei de UE nu a mai fost implementată începând cu luna februarie a anului trecut. De aceea este necesar ca acest guvern să recupereze întârzierile în implementarea Acordului de Asociere, acord care este întârziat semnificativ. ”
Europa Liberă:În spațiul public din R.Modova s-a lansat ideea că actuala guvernare nu ar fi putut rezista fără sprijinul logistic și financiar al Bruxelles-ului și Washingtonului. Domnul Igor Dodon a făcut recent o astfel de declarație.
Siegfried Mureșan:„Adevărul este că, pentru cetățenii Republicii Moldova, ca și pentru cetățenii României, atât prosperitatea cât și securitatea vin dinspre Vest. Fie că acest lucru îi place domnului Dodon sau nu, fie ca acest lucru place sau nu susținătorilor dlui Dodon din Republica Moldova, acest lucru este adevărat. Siguranța și prosperitatea R. Moldova vin din ancorarea țării in lumea liberă, în Vest, nu în Est.
Companiile care investesc, care generează locuri de muncă, care aduc cu ele tehnologie, cunoștințe, care vor genera locuri de muncă și prosperitate sunt companiile din Europa, din UE. UE a ajutat la dezvoltarea Europei Centrale și Europei de Est. Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, România, au beneficiat de pe urma apartenenței la NATO și UE.
Siguranța vine dinspre NATO, iar prosperitatea dinspre UE. La fel este și pentru Molodova. Iar cetățenilor R.Moldova trebuie să le spunem foarte clar urmatoarele: în anul 2014, cand Federația Rusă a impus embargo pentru fructele si vinurile moldovenești, cu consecințe negative directe asupra cetățenilor moldoveni, UE a fost cea care a sărit în ajutorul producătorilor moldoveni, ridicând cotele la importul de fructe moldovenești și eliminarea completă a cotelor la importurile de vinuri pe piața europeană. Ca atare, cetățenii moldoveni trebuie să știe foarte clar cine le e prieten, și cine le e dușman.
Cine a vrut să afecteze negativ economia Republicii Moldova, fermierii, intreprinzătorii agricoli, si cine i-a salvat spunând „vă importăm noi produsele, dacă rusii le-au interzis” ? Trebuie spus foarte clar: UE ajută, ca urmare a relației cu UE puteți călători liber, sunt fonduri europene foarte multe (care, nu sunt folosite foarte bine de administrația de la Chișinău și din raioane…), noi vă ajutăm când ceilalți vă fac rău, iar noi vrem o Republică Moldova independentă, stabilă pe propriile ei picioare, și nu o  Moldovă șantajabilă, controlabilă, slabă din punct de vedere economic, cum vrea susținătorul domnului Dodon, dinspre Est.”
Europa Liberă:Aproape 70% dintre moldoveni doresc alegeri anticipate și alegerea directă a președintelui, deși UE, Occidentul susțin acest guvern de dragul stabilității în țară. Acționează Occidentul împotriva voinței populației moldovenești ?
Siegfried Mureșan:„Stabilitatea nu prevalează asupra oricarui alt lucru. Sunt multe țări unde situația pare stabilă, dar unde drepturile omului nu sunt respectate, instituțiile statului nu iși îndeplinesc misiunea, justiția nu funcționează etc. Deci stabilitatea nu este totul. În cazul R. Moldova trebuie spus însă un lucru: mai multă instabilitate politică acum ar duce la instabilitate economică. Eu am spus-o începând cu luna octombrie a anului trecut.
Dacă ne uităm la indicatorii economici din R.Moldova observăm că inflația este la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani. Investițiile străine sunt în scădere, or mai putine investitii straine azi inseamnă mai putine locuri de munca mâine. Din cauza incertitudinii politice și situației instabile nu investesc intr-o tară. Mai multă instabilitate politică însemnă mai multă instabilitate economică, cu riscul ca oamenilor să le meargă mai rău. Apoi, nici partenerii internaționali, ca FMI, nu pot ajuta in lipsa unui guvern stabil. De aceea R. Moldova are nevoie de un guvern stabil care să implementeze agenda pro-europeană. Nici eu nu am încredere în acest guvern si nu cred că este pro-european doar pentru că spune că este pro-european, trebuie monitorizat pentru a implementa agenda de reformă agreeată în cadrul Acordului de Asociere.”
Europa Liberă:Știți expresiile „sustinut de Bruxelles” sau „sustinut de Washington” tind să devină la fel de peiorative ca „sustinut de Moscova”. Nu exista o îngrjorare în UE cu privire la acest lucru, la această comparație? Apoi, ce consecinte se vor produce asupra Politicii de Vecinătate a UE, dacă ideea de a fi susținut de UE nu va mai avea consistență sau o conotație pozitivă?
Siegfried Mureșan:„UE trebuie să ajute la implementarea reformelor de care cetățenii moldoveni au nevoie. Daca oamenii văd că UE joaca un rol activ în a le indeplini așteptarile și nevoile,  nu vor mai putea cădea ușor victime propagandei care insistă pe faptul că  nu există consecinte pozitive ale apropierii Moldovei de UE, si chiar daca ar fi, ele vor fi resimtite de moldoveni peste multi ani. De aceea,  trebuie să comunicăm despre beneficiile apropierii Moldovei de UE, despre beneficiile imediate ale cetatenilor de rand. Iar pentru asta trebuie să avem in Moldova parteneri credibili. Doar așa expresia „pro-european” va ramane cu o conotatie pozitivă in mintea oamenilor.”
Sursa: Europalibera.org
By |2016-03-03T15:56:00+00:00martie 3rd, 2016|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „Siguranța și prosperitatea vin din ancorarea țării in lumea liberă, în Vest, nu în Est”
Opiniile europarlamentarului român despre rezoluția UE privind Moldova și ultimele evoluții de la Chișinău.
Miniștrii de externe din UE au adoptat luni o rezoluție în care guvernului de la Chișinău i se cere să continue reformele. Rezoluția spune că executivul moldovean trebuie să dea prioritate depolitizării instituțiilor statului, să combată corupția sistemică, să reformeze administrația publice, și să facă mai eficiente și mai transparente finanțele publice.
Europa Liberă: Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au adoptat o rezoluţie în care guvernului de la Chişinău i se cere să continue reformele. Ce ne puteţi spune dumneavoastră despre modul în care cabinetul de miniştri trebuie să îndeplinească aceste cerinţe, reconfirmate atât de categoric şi de clar de către Uniunea Europeană, de către cei de la Bruxelles?
Siegfried Mureșan: „Este bine că Uniunea Europeană solicită actualului cabinet de miniştri implementarea reformelor de care ştim cu toţii că Republica Moldova are nevoie. Cu atât mai mult cu cât şi oamenii solicită, pe bună dreptate, aceste reforme. Uniunea Europeană ştie care sunt reformele de care Republica Moldova are nevoie: combaterea corupţiei, întărirea statului de drept, reformarea justiţiei, întărirea sistemului bancar, a supravegherii bancare, combaterea evaziunii, a spălării banilor, evident, recuperarea prejudiciului, ca urmare a fraudei majore din sistemul bancar. Concluziile miniştrilor Afacerilor Externe merg și ele în direcţia potrivită, însă, în opinia mea, ele sunt prea slabe, nu sunt suficient de concrete, iar Uniunea Europeană se rezumă la un rol prea slab, la un rol pasiv. Cred că rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să şi-l asume pentru a îmbunătăţi situaţia în Republica Moldova este un rol mai activ.”
Europa Liberă: Credeţi că chiar e puţin că autorităţilor de la Chişinău li se cere să investigheze jaful din sistemul bancar, să depolitizeze instituţiile statului, să acorde mai multă autonomie administraţiei locale şi încă un şir de alte condiţii care se regăsesc în această foaie de parcurs? E puţin ceea ce se cere?
Siegfried Mureșan: „Nu, nu e puţin. În plus, este exact ceea ce Uniunea Europeană şi Republica Moldova au agreat în cadrul Acordului de Asociere. Unu la mână, nu este puţin; doi la mână, este necesar; trei la mână, este în binele cetăţenilor Republicii Moldova ca aceste reforme să fie înfăptuite. Însă eu cred că Uniunea Europeană trebuie să dea o mână de ajutor şi la implementarea acestor reforme, să pună la dispoziţie autorităţilor din Republica Moldova experţi în combaterea spălării banilor, combaterea evaziunii fiscale, a fraudei, judecători, procurori care au experienţă în clădirea instituţiilor statului de drept. Am văzut în România că lupta împotriva corupţiei a durat zece ani, până la momentul la care într-adevăr dă roade şi are efecte convingătoare. E un proces de lungă durată şi în Republica Moldova. Tocmai de aceea, trebuie ajutată cu toate mijloacele. De exemplu, sistemul bancar, în primul rând trebuie recuperată paguba, şi până la ultimul leu, şi trebuie traşi la răspundere cei care sunt vinovaţi. Uniunea Europeană poate ajuta cu experţi în combaterea spălării banilor, combaterea fraudei, după care e clar că trebuie întărită supravegherea bancară în Republica Moldova. Este nevoie de o Bancă Naţională care să fie cu adevărat independentă, din punct de vedere politic, să aibă prerogative extinse în ceea ce priveşte supravegherea şi stabilizarea sistemului bancar. Stabilizarea sistemului bancar şi stabilitatea preţurilor, stabilitatea monedei naţionale. Am văzut cu toţii cum s-a devalorizat leul în ultimele luni. Iar pentru aceasta Europa trebuie să pună la dispoziţie experienţa dobândită de-a lungul ultimilor ani, după criza financiară: cum trebuie întărit sistemul bancar, cum trebuie recredibilizate, capitalizate băncile sănătoase, restructurate băncile nesănătoase, cum trebuie întărită supravegherea bancară la nivel european. Avem acum un mecanism de supraveghere bancară la nivelul Băncii Centrale Europene, înfiinţat în  ultimii doi-trei ani de zile. Tocmai această experienţă nouă şi de valoare cred că trebuie, prin trimiterea de experţi de la Banca Centrală Europeană, de la Comisia Europeană, care să acorde asistenţa necesară pentru adoptarea cadrului legislativ. Trebuie ajutată prin trimiterea acestor experţi.”
Europa Liberă: Ştiţi care e paradoxul? Uniunea Europeană pune condiţii guvernanţilor, clasei politice de la Chişinău, care au adus Moldova în această criză profundă sau chiar şi mai direct spuneau demnitarii europeni, pe muchie de prăpastie. Și tot acestor politicieni guvernanţi li se cere să fie ei salvatorii acestei situaţii. E posibil aşa ceva?
Siegfried Mureșan: „Situaţia în care ne aflăm nu este o situaţie bună, privind scena politică din Republica Moldova în ansamblu, ştim aceasta. Însă care este alternativa? Alternativa sunt alegerile anticipate. Şi vedem că în momentul de faţă forţele pro-ruse se află în câştig de cauză, din punct de vedere politic. De aceea, având în vedere situaţia în care ne aflăm, să continuăm cu actuala clasă politică, cu acest guvern care este clar că nu este un guvern perfect şi trebuie încă să-şi dovedească credibilitatea, deci, când ai de ales între această situaţie sau alegeri anticipate, care înseamnă continuarea incertitudinii, eventual, destabilizare suplimentară şi poate, la sfârşit, venirea la putere a celor care vor ca Republica Moldova să rămână în continuare într-o zonă gri, eu aleg prima variantă. Chiar dacă este un guvern care nu m-a convins, cred că trebuie pusă presiune pe acest guvern să facă ceea ce cer oamenii şi ceea ce este necesar pentru ţară. De aceea cred că iniţiativa guvernului României, a primului ministru Cioloş, de a ajuta Republica Moldova cu un credit, dar în schimbul angajamentelor cabinetului de miniştri de a implementa reformele de care Republica Moldova are nevoie, această atitudine a fost cea corectă. România trebuie să ajute, avem o datorie istorică, morală. În plus, şi politic, şi strategic este în interesul României ca Republica Moldova să fie stabilizată şi la un moment dat şi prosperă. Deci, România trebuie să ajute. E bine că ajută, e necesar şi e normal. Dar ajutorul trebuie dat în condiţii în care ştim că şi ţara merge înainte, că doar atunci ajuţi oamenii cu adevărat. De aceea, decizia de a acorda acel credit Republicii Moldova, dar de a-l condiţiona de implementarea de către actualul cabinet de miniştri a unui pachet de reforme cred că este abordarea corectă.”
Europa Liberă: Dar ce se întâmplă, dacă autorităţile de la Chişinău vor tergiversa şi accelerarea reformelor, şi obţinerea rezultatelor de pe urma aplicării acestor reforme? Şi, în general, ce poate să se întâmple în relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles, dacă se mimează reformele, dacă nu se recâştigă încrederea din partea cetăţenilor Republicii Moldova în cei care guvernează?
Siegfried Mureșan: „Noi ştim că Republica Moldova este statul care beneficiază de cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitori din toate statele din afara Uniunii Europene. Republicii Moldova i se cuvin pentru perioada 2014-2020, care este bugetul de şapte ani pe care îl avem la nivel european, cele mai multe fonduri pe cap de locuitor din toate statele din afara Uniunii Europene. Dacă guvernul nu-şi îndeplineşte angajamentele, mi-e teamă că aceste fonduri nu vor putea ajunge la oameni, acolo unde e nevoie de ele pentru îmbunătăţirea infrastructurii, a canalizării, a căilor ferate, a măsurilor de îmbunătăţire a competitivităţii economice, de reformare a instituţiilor, reforma Procuraturii ş.a.m.d. Consecinţa la sfârşitul zilei este că Republica Moldova nu poate fructifica beneficiile care se cuvin cetăţenilor Republicii Moldova de pe urma relaţiei cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dumneavoastră, în calitate de europarlamentar, puteţi să spuneţi, aproximativ, cât timp i-ar trebui guvernului de la Chişinău să dovedească această credibilitate care este aşteptată atât pe interior, cât şi din afara ţării?
Siegfried Mureșan: „Eu cred că foarte repede. Şi anume în trei luni de la votul de învestitură, partenerii internaţionali ai Republicii Moldova vor trage concluzia dacă acesta este un guvern în care se poate avea încredere sau nu se poate avea încredere. 90 de zile este intervalul în care partenerii Republicii Moldova, partenerii internaţionali, Uniunea Europeană, creditorii, Fondul Monetar Internaţional îşi vor da seama dacă acesta este un guvern care îşi îndeplineşte angajamentele, cu care se poate lucra sau nu. Şi sigur se poate ca guvernul să aibă voinţă şi să întâmpine dificultăţi politice în Parlament, să nu aibă majorităţi ş.a.m.d. Se poate să existe dificultăţi, dar dacă în primele 90 de zile dovedeşte că are voinţă politică să implementeze programul de reforme de care ţara are nevoie, atunci Europa îi va fi un partener. Dacă pierde încrederea Europei în primele 90 de zile, atunci îi va fi foarte dificil şi, cu siguranţă, nu va recâştiga niciodată încrederea.”
Europa Liberă: Vedeţi că prima lună se scurge atât de repede. Peste o lună urmează să aibă loc alegerea şefului statului în Parlamentul de la Chişinău. Motive ar putea să se găsească, în caz că nu se livrează rezultatele aşteptate. De aici şi lumea mai pune multe semne de întrebare, opinia publică de la Chişinău mai pune multe semne de întrebare, în speţă societatea civilă.
Siegfried Mureșan: „Părerea mea este că guvernul să găsească motive pentru a face ceea ce este necesar şi nu să găsească motive, scuze pentru a nu face ceea ce este necesar. Se vede foarte limpede când într-adevăr guvernul are voinţă politică şi poate întâmpină dificultăţi sau când nu are voinţă politică şi foloseşte evoluţii de pe scena politică drept scuze pentru a nu face ceea ce este necesar pentru ţară.”

By |2016-02-17T10:30:00+00:00februarie 17th, 2016|Categories: Fără categorie|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureșan: „UE trebuie să-şi asume un rol mai activ pentru a îmbunătăţi situaţia în R.Moldova”
Eurodeputatul roman Siegfried Muresan  a participat  joi la o dezbatere organizată de Parlamentul European, despre progresele înregistrate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia în aplicarea Acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană, fiind interesat în special de ce anume a întreprins concret Moldova în domeniul reformei politice și al luptei împotriva corupției.


Europa Liberă: Situaţia rămâne incertă. Deocamdată Moldova nu are un cabinet de miniştri, iar tot mai multe voci spun că ţara s-ar îndrepta către alegeri parlamentare anticipate. Cum se vede această criză politică de la Chişinău?

Siegfried Mureşan: „Toţi prietenii Republicii Moldova privesc situaţia actuală cu îngrijorare. Chiar astăzi [joi] avem la Bruxelles o reuniune la care participă mulţi membri ai Parlamentului European, dar şi colegi din parlamentele naţionale şi reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova, din Georgia şi Ucraina. Şi evident discutăm mult şi despre situaţia din Republica Moldova. Prietenii adevăraţi ai Republicii Moldova sunt îngrijoraţi, însă eu sunt un pic îngrijorat şi de lipsa de acţiune a instituţiilor Uniunii Europene. În discuţiile cu noi, reprezentantul serviciului de acţiune externă al Uniunii Europene, deci, practic, reprezentantul diplomaţiei europene, a vorbit despre limitele privind implicarea instituţiilor Uniunii Europene în politica internă a unui stat. Practic, lipsa posibilităţii ca serviciul diplomatic să influenţeze în direcţia bună evoluţiile din Republica Moldova şi au spus că vor coopera cu orice guvern va veni la putere. Or, aceasta pe mine mă îngrijorează profund şi sunt îngrijorat de lipsa de acţiune a serviciului de acţiune externă, a diplomaţiei europene. Nu poți să spui că vei coopera cu orice guvern care va veni în Republica Moldova, când se poate să fie un guvern profund anti-european, să fie un guvern care să prefere Uniunea Vamală Uniunii Europene ca principal partener. Şi atunci ce te faci, dacă va veni acolo un guvern care nu va vrea să coopereze cu Uniunea Europeană? Sunt îngrijorat de lipsa de acţiune a diplomaţiei europene.”
Europa Liberă: Dar vedeţi că exponenţii guvernării sunt cei pe care i-au delegat alegătorii acolo, în vârful puterii.
Siegfried Mureşan: „Cu siguranţă, Uniunea Europeană este dezamăgită de oamenii politici de la Chişinău. Însă prestaţia slabă a clasei politice, dezamăgirea pe care mulţi o au legată de clasa politică de fapt, nu că un partid care s-a pretins a fi pro-european a adus la căderea unui guvern în luna octombrie, faptul că eşti dezamăgit de clasa politică nu îţi permite să dai uitării trei milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova. Deci, indiferent cât de mare este dezamăgirea în Uniunea Europeană cu privire la acţiunile unor oameni politici din Republica Moldova, cred că trebuie să primeze datoria noastră faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Şi cifrele sunt foarte clare, noi ştim că este în interesul cetăţenilor Republicii Moldova ca Republica Moldova să coopereze cât mai strâns cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: În ce condiţii ar putea să fie câştigată această încredere în clasa politică de la Chişinău?
Siegfried Mureşan: „Da, bună întrebare. Există o serie de măsuri agreate între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, în principal ca parte a Acordului de Asociere semnat, parafat, ratificat între timp de către toate statele membre ale Uniunii Europene, care trebuie puse în vigoare acum. Şi se vede că s-au întâmplat şi progrese, dar se vede o lipsă clară a progresului în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, întărirea justiţiei, reforma Procuraturii, întărirea  instituţiilor de integritate, de combatere a corupţiei. Deci, oamenii politici din Republica Moldova au o singură cale de a recâştiga încrederea Uniunii Europene şi anume să implementeze ceea ce guvernele Republicii Moldova împreună cu Uniunea Europeană s-au înţeles de comun acord că vor face. Şi anume nu declarativ, ci chiar să implementeze prin acţiuni legislative. De aceea cred că semnalul dat de Preşedintele Timofti a fost unul foarte important, faptul că a respectat legea, Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, care spun foarte clar: „O persoană asupra căreia planează suspiciuni de lipsă de integritate nu poate deveni prim-ministru”. De aceea, pentru mine mesajul dat de Preşedintele Timofti este unul extrem de puternic şi mesajul este integritatea, corectitudinea, combaterea corupţiei. Nu sunt doar vorbe în vânt, ci trebuie într-adevăr transpuse în acţiune, după cum a spus chiar ieri şi preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul. Chiar dacă situaţia este fragilă și suntem mulţi dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, cred că ieri s-a dat un semnal foarte clar legat de domnia legii în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Cetăţenii care au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale să protesteze împotriva celor care sunt la guvernare astăzi, ei spun că politicienii care au compromis reformele, au compromis chiar parcursul european al Republicii Moldova nu ar mai avea dreptul moral să rămână la cârma ţării şi de aceasta cer alegeri parlamentare anticipate. Pe de altă parte, sunt şi voci pe interior şi pe exterior, care spun că, dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, Moldova ar putea nimeri în braţele Rusiei, pentru că partidele de stânga ar avea mai mari şanse să vină cu mai multe mandate în legislativ. Să fie aceasta o problemă?
Siegfried Mureşan: „Cred că aveţi dreptate. Şi anume, oamenii trebuie mereu ascultaţi, oamenii sunt dezamăgiţi de clasa politică care a fost până acum în Republica Moldova, pe bună dreptate au toate motivele să fie, eu îi înţeleg. Şi de altfel aveţi dreptate şi când spuneţi ce se întâmplă cu parcursul european. Fiindcă dacă acei oameni politici care s-au pretins a fi pro-europeni sunt oameni politici în care oamenii nu pot avea încredere, atunci îşi pierd încrederea şi în parcursul european al ţării. Dacă acel om politic care îți spune că Europa e bună este un individ în care nu ai încredere, atunci nu ai încredere nici în ceea ce îţi spune. Şi de aceea cred că noi, politicienii de la nivel european, trebuie să intervenim mai mult, să comunicăm mai mult în Republica Moldova, să explicăm oamenilor care sunt beneficiile concrete de pe urma apropierii de Uniunea Europeană. Cu alegerile anticipate acum. În primul rând alegeri anticipate înseamnă prelungirea actualei situaţii de criză. Şi vedem că instabilitatea politică duce la instabilitate economică. Vom vedea că investiţiile străine în Republica Moldova scad. Iar dacă scad investiţiile străine, scade numărul locurilor de muncă, va creşte şomajul în următoarele luni, vor scădea încasările la bugetul de stat. De unde bani pentru salarii, pentru pensii, pentru şcoli, pentru spitale ş.a.m.d.? Deci, instabilitatea politică generează instabilitate economică. Înainte ca acel guvern să fie doborât am spus: aveţi grijă ce faceţi, nu vă jucaţi cu focul, fiindcă veţi genera instabilitate politică, care va genera instabilitate economică. Faptul că leul îşi pierde din valoare acum înseamnă că preţurile în lei la bunurile importate în euro sau în dolari americani preţul în lei va creşte şi vor fi afectaţi tot oamenii simple, ale căror venituri sunt mici şi fixe. În plus, alegerile anticipate prelungesc perioada de criză, nu se poate face acord cu FMI. Uniunea Europeană spune că este dispusă să acorde asistenţă financiară Republicii Moldova, dar condiţia este ca Fondului Monetar Internaţional să dea, practic, un certificat de stabilitate economică Republicii Moldova şi să spună: „Da, Republica Moldova este stabilă, aici se întâmplă reformele de care e nevoie, clasa politică consolidează, reformează bugetul, se adoptă buget pe anul în curs, în sfârşit”. Şi după ce FMI ar face un acord cu Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar da bani la un interval destul de scurt, depinde. Dar este nevoie ca FMI măcar să semnalizeze: „Da, e în regulă, participăm şi noi”. Or, alegerile anticipate, prelungirea crizei politice înseamnă că partenerii externi ai Republicii Moldova care vor să ajute financiar nu pot să o facă. De aceea, apelul lor este, şi unul foarte serios la oamenii politici de la Chişinău, este: propuneţi acum un prim-ministru care să respecte condiţiile de integritate date de către legile ţării dumneavoastră. Aceasta e singura soluţie pentru ieşirea din criză acum: propuneţi un prim-ministru care să respecte condiţiile legii, criteriile de integritate pe care Preşedintele, în litera legii şi cu bună credinţă căruia să-i poată încredinţa mandatul, astfel încât ţara să aibă un guvern cât mai repede. Orice altceva duce la alegeri anticipate. Şi după cum aţi zis, nu ştim cum se vor termina alegerile anticipate, poate cu o victorie a forţelor pro-ruse, Doamne fereşte.”
Europa Liberă: La Chişinău s-a născut această majoritate parlamentară confortabilă, dar în două zile, au început să se retragă de pe acea declaraţie care întrunea 56 de semnături.
Siegfried Mureşan: „Da. Şi vă spun foarte clar: acea majoritate parlamentară atât de repede cum s-a constituit, atât de repede şi cade, fiindcă nu a fost construită pe baze solide. Majoritatea parlamentară a fost constituită în jurul unui singur obiectiv, şi anume obiectivul unei persoane de a acapara puterea în Republica Moldova şi a accede la funcţia de prim-ministru. În jurul acestui obiectiv a fost constituită acea majoritate parlamentară. Or, acesta nu este un obiectiv sănătos pentru țaară, nu au fost obiective de reformă, de apropiere de Uniunea Europeană. Nu am văzut niciun obiectiv de implementare a angajamentelor luate şi agreate împreună cu Uniunea Europeană pe picior de egalitate între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Nu am văzut vorbindu-se de valori, de obiective, nimic şi să se facă aceasta credibil şi pe baza unei agende: „Uite, aceasta vorbim şi aşa vom implementa în practică”. Acea majoritate a fost constituită în jurul unui singur obiectiv şi anume dorinţa nemăsurată a unei persoane de a accede la putere în poziţia de prim-ministru, s-au folosit toate mijloacele posibile imorale evident şi acea majoritate deja s-a pierdut.”
Europa Liberă: PD insistă şi a doua oară cu aceeaşi candidatură, a domnului Vlad Plahotniuc la funcţia de premier.
Siegfried Mureşan: „Vreau să vă spun foarte clar, aici legea aşa cum a fost aplicată de Preşedintele Timofti, exact aşa cum a fost aplicată ieri, la fel va trebui aplicată şi astăzi, şi mâine, și peste două săptămâni. Acesta e statul de drept, legea egală pentru toţi în orice condiţii. Deci, o nominalizare considerată a nu îndeplini criteriile de integritate o dată, nu are cum să le îndeplinească nici a doua oară. Vedem o forţare a prerogativelor Preşedintelui şi sunt îngrijorat şi la diverse alte acţiuni pe care le aud, în posibilitate de suspendare, de impeachment a Preşedintelui, care se aseamănă foarte mult cu ceea ce am văzut în anul 2012 în România, care a fost numită de către toată lumea liberă, democratică o lovitură de stat. Deci, dacă se va merge pe îngrădirea prerogativelor Preşedintelui, pe mai multă presiune asupra Preşedintelui, vom putea vorbi de o lovitură de stat în Republica Moldova, până acum cred că nu, dar Preşedintele trebuie să aplice legea. Cred că a aplicat-o ieri, iar dacă aceeaşi persoană, aceeaşi nominalizare va mai fi făcută încă o dată, Preşedintele are din nou obligaţia să aplice aceeaşi lege asupra aceleiaşi persoane şi rezultatul nu poate fi decât acelaşi – se va respinge aşa nominalizare. De aceea singura soluţie este acum să se vină cu un alt candidat şi anume cu un candidat integru.”

By |2016-01-14T18:55:00+00:00ianuarie 14th, 2016|Categories: Interviuri, Partidul Popular European, Republic of Moldova, Rusia, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Radio Europa Liberă – Siegfried Mureşan: „Toţi prietenii Republicii Moldova privesc situaţia actuală cu îngrijorare”
Go to Top