Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) – președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova – a depus un amendament care solicită realocarea către Republica Moldova a celor aproximativ 600 de milioane de euro ce vor deveni disponibili în bugetul Uniunii Europene după ce va fi creată Facilitatea pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.

 

„Raportul legislativ privind Facilitatea pentru Ucraina, la care lucrăm în prezent în Parlamentul European, prevede crearea unui nou instrument financiar, de aproximativ 50 de miliarde de euro, pentru a sprijini cetățenii și autoritățile ucrainene în fața războiului declanșat de Federația Rusă. Banii ar urma să fie puși la dispoziția Ucrainei în a doua jumătate a actualului cadru financiar multianual al Uniunii Europene, adică pentru perioada 2024 – 2027.

 

Odată creat acest instrument financiar special, fondurile pe care le alocaserăm inițial în bugetul UE pentru sprijinirea Ucrainei în perioada 2024 – 2027 devin disponibile pentru alte investiții. Este vorba de o sumă estimată la aproximativ 600 de milioane de euro din Instrumentul de Vecinătate al Uniunii Europene.

 

În amendamentul pe care l-am depus la proiectul de regulament privind crearea facilității, solicit ca acești bani deveniți disponibili să fie puși la dispoziția țărilor candidate ale Uniunii Europene aflate la granița războiului din Ucraina. În acest moment, singura țară candidată de la granița cu Ucraina este Republica Moldova”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după depunerea amendamentului.

 

„După Ucraina, Republica Moldova este țara care a avut cel mai mult de suferit din cauza războiului declanșat de Rusia la granițele noastre. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au avut de gestionat cel mai mare număr de refugiați ucraineni raportat la populație dintre toate țările europene. În același timp, Moldova este supusă permanent unei forme hibride de agresiune din partea Rusiei, cuprinzând campanii de dezinformare și manipulare a populației, utilizarea  livrărilor de gaz ca mijloc de șantaj și încercări de destabilizare a situației la granița Republicii Moldova.

 

Cu toate acestea, autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au reușit să gestioneze cu succes aceste provocări. În plus, Moldova a reușit în ultimii doi ani să facă progrese fără precedent în ceea ce privește implementarea reformelor și integrarea europeană.

 

De aceea, ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024, consider că Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul pe care îl putem oferi în următoarea perioadă ca să gestioneze în continuare provocările cu care se confruntă, să ia măsuri de sprijin pentru oameni și să continue reformele privind integrarea europeană. Mă voi lupta ca acești bani să fie puși la dispoziția Republicii Moldova”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.