Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova:

„Avizul de astăzi al Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o veste bună pentru oamenii din Moldova, dar și pentru toți cetățenii Uniunii. Siguranța și stabilitatea în UE depind de cât de sigure, stabile și mai bine integrate în Europa sunt țările din vecinătatea noastră. Prin urmare, o mai mare integrare europeană a Moldovei, precum și a Ucrainei, ne face să fim cu toții mai puternici și mai în siguranță.

Anunțul de astăzi certifică faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică. Meritul principal pentru acest lucru aparține președintei Maia Sandu și conducerii proeuropene de la Chișinău care au respins toate formele de presiune din partea Rusiei din ultimii doi ani și au așezat țara pe un drum clar al reformelor și al integrării europene.

În urma avizului pozitiv de astăzi al Comisiei, decizia finală privind începerea negocierilor trebuie luată de Consiliul European în luna decembrie. Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție europeană care a cerut să începem anul acesta negocierile de aderare cu Republica Moldova. Poziția clară a Parlamentului este urmată acum și de avizul Comisiei Europene. De aceea, solicit Consiliului European să ia decizia firească luna viitoare și să confirme începerea negocierilor.

În același timp, un vot final favorabil în luna decembrie trebuie urmat cât mai repede de prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Republica Moldova. Este important ca această primă conferință să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de alegerile europarlamentare, din moment ce, în a doua parte a anului, Uniunea Europeană va fi ocupată cu reconfigurarea instituțională ca urmare a alegerilor europarlamentare. O conferință interguvernamentală la începutul anului va putea lua primele decizii importante, astfel încât negocierile să progreseze la nivel tehnic în a doua parte a anului.”