Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat aseară pachetul de amendamente la Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2024, în forma propusă de deputatul european Siegfried Mureșan.

În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE de anul viitor, Siegfried Mureșan a propus un pachet de amendamente bugetare care prevede creșteri de alocări pentru tinerii fermieri, pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru Programul de burse de studiu „Erasmus+”. Totodată, Siegfried Mureșan solicită, în amendamentele depuse, creșterea alocărilor pentru Instrumentul de Vecinătate și Instrumentul de Pre-Aderare, ceea ce va duce la un mai mare sprijin financiar pentru Ucraina și Republica Moldova, state candidate la Uniunea Europeană.

„Pachetul votat astăzi este rezultatul a aproximativ 1.200 de amendamente la acest buget pe care le-am negociat în ultimele luni cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu grupurile politice și cu colegii eurodeputați, în mod individual.

M-am asigurat că pachetul de amendamente pe care l-am depus cuprinde marea parte a propunerilor primite din partea colegilor și răspunde, în același timp, nevoilor oamenilor și realității din teren.

Vestea bună este că Bugetul UE din 2024, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor.

În plus, vrem să creștem sprijinul pentru fermieri, mai ales pentru tinerii fermieri, dar și pentru micii întreprinzători din Europa, fiindcă ambele categorii au fost puternic afectate de consecințele războiului din Ucraina.

Propunem creșterea alocărilor pentru bursele «Erasmus+» fiindcă vrem ca studenții din România și din toată Uniunea Europeană să beneficieze de cât mai mult sprijin atunci când studiază în străinătate, mai ales în contextul inflației ridicate din ultimii ani.

Vrem, de asemenea, să creștem sprijinul financiar pentru Ucraina și Republica Moldova, state candidate la Uniunea Europeană și țările care au avut cel mai mult de suferit din cauza războiului declanșat de Rusia la granițele noastre”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru bugete

Pachetul de amendamentele votat astăzi prevede, totodată, mai multe fonduri pentru Programul European pentru Sănătate „EU4Health”, pentru buna funcționare a Parchetului European, precum și pentru întărirea granițelor Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, în pachetul de amendamente votat sunt respinse tăierile bugetare propuse de Consiliul Uniunii Europene.

„Încă din primăvară, când am fost desemnat raportor general pentru Bugetul UE din 2024, am spus că avem nevoie de creșteri bugetare anul viitor, nu de tăieri. Avem nevoie de mai multe fonduri fiindcă avem noi priorități de finanțat, mai ales în contextul războiului din Ucraina, al creșterii inflației și al crizei energetice cu care ne-am confruntat.

Tocmai de aceea, respingem tăierile propuse de Consiliu fiindcă acestea nu țin cont de realitățile din teren. În plus, propunem creșteri la liniile bugetare care au cea mai mare nevoie de finanțare”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.

Ce urmează
În baza votului de astăzi, din Comisia pentru bugete, plenul Parlamentului European își va vota poziția asupra Bugetului Uniunii Europene din 2024 în a doua sesiune plenară a lunii octombrie.

După votul din plen, deputatul european Siegfried Mureșan va conduce negocierile finale privind Bugetul Uniunii Europene, în numele Parlamentului European, cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană. Obiectivul este de a ajunge la un acord până la finalul lunii noiembrie, astfel încât bugetul să intre în vigoare la timp, la începutul anului viitor.