VIDEO INTERVIU Caleaeuropeană.ro – Siegfried Muresan (PMP, PPE): Prin dezbaterea din Parlamentul European, Europa arată că o interesează ce se întâmplă în România și este de partea oamenilor cinstiți

Principalul rezultat al dezbaterii din plenul Parlamentului European privind amenințările aduse statului de drept de reforma justiției din României este faptul că Uniunea Europeană distinge între ”poporul român, care și dorește justiție și stat de drept” și majoritatea politicienilor, ”care vor instituții slabe pe care să le poată subordona și coordona”, consideră eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP, PPE).
Într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro, eurodeputatul român a vorbit despre concluziile care pot fi extrase din cea de-a doua dezbatere privind statul de drept din România în decurs de un an, despre importanța președinției României la Consiliul Uniunii Europene, dar și despre proiecte de viitor în contextul integrării europene, precum aderarea la zona euro.

”Europa distinge foarte clar între oameni și politicieni. Deja din ultimul an de zile, când sute de mii de oameni au fost în stradă, se înțelege că avem un guvern care face ceva rău împotriva oamenilor. De asemenea, Europa înțelege dacă ai politicieni deja condamnați, deci infractori dovediți, sau unii care au anchete în desfășurare și care încearcă să modifice legi ale justiției”, a spus Mureșan.
”Acesta a fost câștigul principal al dezbaterii de ieri, acela că Europa se uită, vede ce se întâmplă, iar acesta este și mesajul către oamenii de acasă: Ceea ce voi faceți contează, iar Europa distinge între ceea ce vreți voi – valori europene – și politicienii care vor să țină țara pe loc”, a continuat acesta.
Mureșan a subliniat că atenția acordată acestei dezbateri a fost una mare, alături de colegii români din Parlamentul European luând cuvântul și eurodeputați din alte state, în vreme ce Comisia Europeană a fost reprezentată de către comisarul pentru justiție, Vera Jourova, iar Consiliul UE de către reprezentantul președinției Bulgariei.
”Prin dezbaterea de ieri, instituțiile UE – Comisie, Consiliu, Parlament – au dat un semnal clar: ne interesează ce se întâmplă în România, știm ce se întâmplă în România, urmărim ce se întâmplă în România. Urmărim, vedem și vom acționa.  Mesajul este clar: Europa știe ce se întâmplă în România și se va implica de partea oamenilor cinstiți”, a mai completat acesta pe tema dezbaterii din plen.
În plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc miercuri o dezbatere privind actualele modificări la legile justiției din România și posibila amenințare la adresa statului de drept, aceasta reprezentând o a doua dezbatere în decurs de un an privind situația justiției și a domniei legii în țara noastră.
Referitor la viitorul Europei și prezența în nucleul dur european prin aderarea la zona euro, Siegfried Mureșan consideră că România trebuie să ia o decizie politică la nivel guvernamental privind adoptarea monedei unice.
”Euro este un lucru bun, dar nu este perfect. Ca atare, trebuie perfecționat și întărit în continuare. Vom consolida moneda euro pentru a o face și mai rezistentă la potențiale șocuri. În plus, președintele Comisiei Europene a spus că dorește ca țările care nu sunt în zona euro să o facă cât mai repede. În afara de Marea Britanie și Danemarca, toate statele au obligația de a adera. Trebuie să ajutăm statele care nu sunt în zona euro. (…) Trebuie luată politic o decizie privind dorința noastră de a adera cât mai rapid la zona euro de îndată ce îndeplinim criteriile de la Maastricht”, a spus eurodeputatul român. 

”Eu cred că nu vom avea un buget separat al zonei euro. Din bugetul UE vom aloca o mică sumă de bani pentru state din zona euro și o mică sumă de bani pentru statele din afara zonei euro. Două sume bugetare, stimulente pozitive, pentru performanță economică. Nu sunt măsuri menite a diviza Europa, ci a întări moneda euro”, a mai adăugat acesta.

By |2018-02-09T08:00:00+00:00februarie 9th, 2018|Categories: dezbatere, justitie, legile justitiei, Parlamentul European, photo and video, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru VIDEO INTERVIU Caleaeuropeană.ro – Siegfried Muresan (PMP, PPE): Prin dezbaterea din Parlamentul European, Europa arată că o interesează ce se întâmplă în România și este de partea oamenilor cinstiți
„Este esențial să nu le permitem teroriștilor să ne distrugă modul de viață, dar știu că acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut. Ca deviză trebuie să o avem, dar, evident, trebuie să fim prudenți. Obligația zero a politicienilor este să garanteze siguranța cetățenilor oriunde în Europa, iar pentru asta avem nevoie de o protecție mai bună a graniței externe, pentru că eu îmi doresc să putem continua să ne mișcăm liber în Uniunea Europeană”, a declarat într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro, eurodeputatul Siegfried Mureșan, în contextul comemorării a două săptămâni de la atentatele de la Bruxelles din 22 martie 2016.


Eurodeputatul Siegfried Muresan a fost în DIRECT pe Calea Europeană.
Posted by Calea Europeana on Tuesday, 5 April 2016

Europarlamentarul român a subliniat necesitatea unei protecții a frontierelor externe care să se realizeze la nivel european. „Toate țările europene au de profitat dacă, de exemplu, Grecia este capabilă să își securizeze granița externă. E nevoie de mai multă cooperare între structurile militare, cele polițienești și între structurile de informații. În momentul de față, nu există o bază legală în Europa pentru înființarea unui serviciu de informații european, însă serviciile de informații de la nivel național trebuie să coopereze mai bine”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PPE.
„Pentru acest an sunt asigurate resursele financiare pentru ca cei 2.7 milioane de refugiați din Turcia să poată trăi acolo, să le fie asigurată hrana, strictul necesar, apa potabilă și toți copiii să poată fi trimiși la școală. Pe termen lung există o propunere PPE și pe care eu o susțin, potrivit căreia cererile de azil să nu mai poată fi depuse din interiorul Uniunii Europene, ci doar la frontiera externă sau în țările lor de origine”, a mai spus acesta.
Referitor la prioritățile bugetare pe care eurodeputatul român, în calitate de raportor PPE, le-a depus pentru bugetul UE din 2017, Mureșan a subliniat „Combaterea crizei refugiaților este o prioritate politică a Uniunii Europene și trebuie să se regăsească și în buget. Vreau să fie mai mulți bani alocați pentru oprirea fluxurilor de refugiați. Aceste sume vizează întărirea controlului la frontiere, gestionarea situației din Grecia unde sunt zeci de mii de oameni, iar acolo una din sursele răului este lipsa capacității administrative a statutului elen de a identifica persoanele, de a le verifica. de a le amprenta și de a le obliga să depună cerere de azil. Totodată, trebuie să meargă bani spre țările de origine ale refugiaților, dar nu spre politicienii dictatori, ci spre asociații și ong-uri care ajută oameni”.

Evoluția economiei europene în cadrul competiției globale este un proces care trebuie să se desfășoară cu Marea Britanie înăuntrul Uniunii Europene, este de părere eurodeputatul PMP cu privire la apropiatul referendum din 23 iunie care va decide viitorul apartenenței britanice la UE.

„Europa este principalul partener comercial al Marii Britanii, care exportă în special spre zona euro, iar consecințele economice (n.r. – ale unui Brexit) ar fi severe. Fac o predicție în premieră că rezultatul referendumului va fi mult în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană decât anticipăm acum”, a spus europarlamentarul român.
„Cea de-a doua predicție pe care o fac, în premieră în spațiul public din România, este că după ce britanicii vor decide în număr mare să rămână în Uniunea Europeană veți vedea un entuziasm în Marea Britanie cu privire la Uniunea Europeană, în sensul unui interes față de direcția în care acest proiect merge și ca el să fie de succes, de pe urma căruia să profite și ei”, a declarat Siegfried Mureșan în premieră și în exclusivitate la CaleaEuropeana.ro.
„Ieșirea Marii Britanii ar fi lovitură pentru UE, dar ar fi dezastruoasă pentru ea însăși. Marea Britanie nu ar mai avea acces la piața de 500 de milioane de clienți, iar negocierea unui acord cu Uniunea Europeană va dura foarte mult. Categoric, Marea Britanie nu ar mai putea conta pe generozitatea Uniunii Europene, pe care a putut conta chiar și în negocierile recente”, mai declarat vicepreședintele Comisiei pentru Bugete în PE.

Referitor la eventualitatea unui plan de rezervă pe care Uniunea Europeană ar trebui să îl aibă în cazul ieșirii Marii Britanii, eurodeputatul a specificat că „nu există un plan B, dar pentru securitate, pentru puterea Europei în lume, pentru vocea economică a Uniunii este esențial ca Marea Britanie să rămână. Nu cred că va fi nevoie de un plan B. Mai mult, în anul 2017 voi fi raportorul Parlamentului European pentru Bugetul UE și voi negocia cu Consiliul de Miniștri. Atunci președinția Consiliului va fi deținută de Marea Britanie și sunt sigur că voi negocia cu Marea Britanie în interiorul Uniunii Europene bugetul pentru 2018”, a conchis eurodeputatul român, care în anul 2017 va fi primul eurodeputat din România ce va deține rolul de raportor al Parlamentului European pentru adoptarea Bugetului Uniunii Europene pentru 2018, buget ce depășește o sumă anuală de 140 de miliarde de euro.

By |2016-04-06T14:49:00+00:00aprilie 6th, 2016|Categories: Bugetul UE, Interviuri, Partidul Popular European, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru VIDEO INTERVIU Caleaeuropeană.ro – Eurodeputatul Siegfried Mureșan, predicție în PREMIERĂ despre viitorul Marii Britanii în UE: „În 2017 voi fi raportorul Parlamentului European pentru bugetul UE și sunt convins că îl voi negocia cu președinția britanică a Consiliului”
Go to Top