Astăzi, am luat cuvântul la reuniunea Grupului PPE din Parlamentul European și am spus următoarele trei lucruri legate de situația din Grecia:
Europa vrea să ajute în continuare Grecia
De-a lungul ultimilor ani, popoarele Uniunii Europene au fost solidare cu poporul grec și au ajutat Grecia să-și plătească datoria. Europa vrea să ajute în continuare Grecia, însă, pentru asta, este nevoie ca prim-ministrul Alexis Tsipras să nu fie un obstacol, ci  parte a soluției, să-și dea consimțământul pentru un acord. Din păcate, de când a devenit prim-ministru, la sfârșitul lunii ianuare, Alexis Tsipras a „reușit” să piardă încrederea factorilor de decizie din Europa; a luat decizii unilaterale de anulare a unor măsuri de reformă luate înainte, deși promisese în ianuarie – februarie că nu va lua astfel de decizii în mod unilateral, fără consultarea partenerilor externi. Totodată, nu a venit cu un pachet serios de reforme, așa cum se angajase în februarie. Toate acestea fac din Tsipras un partener cu care este deficil să ajungi la un acord.
Tsipras a anulat prognozele de creștere economică de la sfâșitul lui 2014
Grecia a fost pe un drum bun de ieșire din criză sub conducerea guvernului anterior. La sfârșitul anului 2014, Comisia Europeană prognoza o creștere economică de 2,5% pentru Grecia și un excedent bugetar primar (înainte de plata dobânzilor). În ultima progonoză de acum, după 5 luni de guvernare comunistă în Grecia, nu mai avem așteptări de creștere economică, iar deficitul va fi mai mare de 2%.
Singura opțiune pentru Grecia – implementarea reformelor
Tot aud dinspre stânga – dinspre comuniști, dinspre socialiști – atât din Parlamentul European, cât și din Grecia, că Europa ar fi adus austeritatea în Grecia. Realitatea este că, dacă Uniunea Europeană nu ar fi ajutat Grecia din anul 2010 încoace, niciun guvern grec nu ar fi fost capabil să plătească salariile și pensiile populației Greciei, iar aceea ar fost o adevărată austeritate.
Pentru Grecia, nu există o altă cale în afară de implementarea de reforme economice, de reducere a deficitului, de consolidare fiscală și acesta este lucrul pe care trebuie să-l înțeleagă și Tsipras. 
Sursă foto: Europarl.Europa.eu