Am votat astăzi opinia Comisiei pentru bugete a Parlamentului European asupra Raportului de activitate al Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru anul 2014.
Eu am fost raportor din partea Grupului PPE. Ca și în cazul Raportului BEI pentru anul 2013, când am fost raportor din partea grupului meu în Comisia pentru afaceri economice și monetare, și de data aceasta am avut câteva obiective clare.
Am vrut să mă asigur că BEI direcționează cât mai multe împrumuturi către IMM-uri și că sunt evitate dezechilibrele de natură geografică în activitatea de împrumut. Vreau ca banii de la BEI să ajungă în toată Uniunea, nu doar către anumite state, mai ales că aproximativ 50% din împrumuturile anuale merg către 4 state din vestul Europei (Spania, Italia, Germania și Franța). Din acest punct de vedere, România stă foarte prost, reușind să semneze contracte de finanțare de doar 590 de milioane de euro în 2014 (aproximativ 0,8% din finanțarea totală a BEI în anul 2014).

Un alt punct pe care am insistat în acest an este ca BEI să sprijine mai mult dezvoltarea țărilor din vecinătatea UE. În special în contextul crizei refugiaților, este nevoie ca BEI să contribuie cu finanțare la dezvoltarea infrastructurii de transport, sanitară și de educație în statele de origine ale refugiaților, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să plece de acolo.