Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024:

„Propunerea de buget al Uniunii Europene pentru anul 2024 prezentată de Comisia Europeană, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii. Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor, beneficiază de suficientă finanțare.

Cu toate acestea, vedem că în ultimul an au apărut noi priorități, neprevăzute, ale Uniunii Europene, pentru care cetățenii din România și din toate țările membre așteaptă să venim cu soluții și cu finanțare adecvată.

Oamenii așteaptă să ajutăm și mai mult întreprinzătorii și fermierii noștri afectați de consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina și să investim mai mult în măsuri pentru creșterea siguranței oamenilor, în contextul amenințărilor din exterior.

Trebuie să întărim și mai mult economiile și să continuăm investițiile în tranziția verde și în reducerea dependenței energetice de Federația Rusă. Studenților care participă la Programul Erasmus trebuie să le oferim burse mai mari, ajustate la realitatea din țările membre și la inflația în creștere.

Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova fiindcă vom putea trăi în siguranță și stabilitate în interiorul tuturor celor 27 de state membre doar dacă suntem înconjurați de state vecine stabile și sigure.

Pentru toate aceste priorități noi ale Uniunii Europene și pentru eventuale alte cheltuieli neprevăzute ce vor apărea în următorul an, resursele financiare sunt limitate în actuala propunere de buget.

Tocmai de aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene, obiectivul meu este să identificăm noi resurse pentru a aloca suficientă finanțare tuturor acestor priorități.

Avem, așadar, nevoie de mai multă flexibilitate bugetară, iar pentru acest lucru este necesară revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027 pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE.

De aceea, aștept propunerea de revizuire a CFM din partea Comisiei Europene care ar trebui să fie gata până la finalul lunii iunie. În baza acestei propuneri de revizuire, voi lucra la noul buget al UE pentru 2024 care să acopere toate nevoile actuale.

Statele net contribuitoare care au insistat pentru un cadru financiar multianual mai puțin flexibil trebuie să înțeleagă acum riscurile unui buget rigid. Amenințările economice și de securitate cauzate de invazia Rusiei în Ucraina nu existau când actualul CFM a fost adoptat. De aceea, fac un apel la aceste țări, precum Austria, să susțină un buget multianual mai flexibil, cu suficiente resurse pentru cheltuieli neprevăzute. În același timp, încurajez Comisia Europeană să reziste presiunilor din partea statelor care, chiar și în situația actuală, vor insista în continuare pentru un buget mic, care să nu țină cont de noile prioritățile și de eventualele cheltuieli neprevăzute. Aștept din partea Comisiei Europene să lucreze cu noi, Parlamentul European, la un CFM și un buget adaptate nevoilor și priorităților actuale.

Eu voi începe acum munca împreună cu toate comisiile de specialitate și cu toate grupurile politice proeuropene pentru a defini în detaliu prioritățile bugetare ale Parlamentului European. Obiectivul meu este să adoptăm la timp un buget pentru anul 2024 puternic, care să acopere nevoile de finanțare”.