Recunoasterea explicita si asumarea amenintarilor la adresa securitatii si valorilor europene reprezinta primul pas in combaterea lor.
Pornind de la aceasta premisa, participantii la Congresul Partidului Popular European de miercuri si joi de la Madrid au gasit raspunsuri la principalele provocari cu care se confrunta Europa in momentul de fata: criza refugiatilor, amenintarile la adresa securitatii, precum si ascensiunea partidelor populiste.
Congresul a constituit si o buna oportunitate de clarificare a pozitiei Partidului Popular European cu privire la Federatia Rusa.
S-a ajuns la un consens in randul participantilor la congres ca actiunile recente ale Rusiei, prin agresivitatea lor, reprezinta un risc pentru stabilitatea, ordinea democratica si de drept din Europa.
Ceea ce nu inceteaza a ne surprinde este amploarea imprevizibilului utilizat de Rusia ca tehnica de afirmare pe scena internationala. Capacitatile militare ale Rusiei sunt mult mai mici decat aspiratiile sale. In acest sens, este necesar sa facem referire atat la interventia dezechilibrata in Siria, cat si la razboiul hibrid pe care il duce pe frontul de Est.
Combinatia de presiune diplomatica si economica, propaganda si instrumente militare face ca Federatia Rusa sa fie un factor profund destabilizator in regiune si o amenintare la adresa Uniunii Europene.
Realitatea neechivoca, expusa si in cadrul Congresului PPE, este ca actuala conducere a Federatiei Ruse se afla pe un curs de coliziune cu Vestul. Instrumentele utilizate de Rusia pentru consolidarea leadershipului sau regional si international determina pe termen lung crearea unor spatii de vulnerabilitate la nivel european.
Relevant in acest sens este rezultatul anchetei care a constatat ca milioane de euro din Rusia au ajuns la formatiuni extremiste din state europene, formatiuni care promoveaza intoleranta si clivajele in randul societatii.
Acesta este si motivul pentru care fenomene precum populismul au reprezentat o tema de dezbatere a Congresului PPE; consideram ca, in contextul actual, frontiera intre amenintarile externe si cele interne a devenit mult prea fragila. Prietenii lui Putin iau loc in stanga extrema si in dreapta extrema in plenul Parlamentului European.
Mai putem aminti deopotriva incercarea concertata a Rusiei de a acapara presa occidentala. Razboiul de noua generatie se bazeaza si pe manipularea in sfera informatiilor. Asa se explica de ce Kremlinul a anuntat de la inceputul anului un plan de investitii masive in devoltarea media, prin care televiziunea Russia Today primeste 400 de milioane de dolari, iar agentia de stiri care include grupul Sputnik, 170 de milioane de dolari.
De aceea, consideram imperativ necesar sa contracaram propaganda rusa si, totodata, sa lucram la o strategie de comunicare onesta si relevanta directionata catre vorbitorii de limba rusa din UE si din vecinatatea estica.
Un alt punct important de discutie a fost si anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa, mai ales prin prisma precedentelor interventii din Cecenia si din Georgia.
In acest context, PPE considera ca o prioritate a Uniunii Europene ar trebui sa fie consolidarea relatiilor cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina, simultan cu mentinerea Parteneriatului Euro-Atlantic, pentru ca precedentul Crimeea sa nu se repete si in alte regiuni din Vecinatatea Estica.
In ceea ce priveste cooperarea cu Federatia Rusa, pozitia noastra este ferma: un stat care utilizeaza instrumente nedemocratice, in opozitie cu principiile europene, nu poate primi sprijinul european si nici nu poate fi parte a unui compromis din partea UE.
Uniunea Europeana impreuna cu partenerii americani trebuie sa fie pregatiti sa creasca si mai mult pretul pe care Rusia trebuie sa-l plateasca pentru actele sale de agresiune.
UE si NATO trebuie sa ramana unite si ferme in condamnarea oricarui tip de amenintare din partea Rusiei, fie ea de tip hibrid, conventional sau nuclear. Conflictele de tip nou necesita mijloace de aparare de tip nou. Rusia a inteles asta; e timpul ca si Europa sa inteleaga asta.
Totodata, trebuie sa reducem cat mai repede dependenta statelor membre de resursele de energie rusesti. De aceea, trebuie accelerate discutiile privind dezvoltarea unei adevarate uniuni energetice la nivel european. Trebuie sa crestem eficienta enegetica, sa diversificam resursele de energie si rutele tranzitorii si sa promovam solidaritatea intre statele membre. Doar asa, energia va ramane sigura si ieftina – atat in Uniunea Europeana, cat si in Vecinatatea Estica. Moldova trebuie sa importe mai mult gaz dinspre Europa si mai putin dinspre Federatia Rusa.
Toti ne dorim ca Rusia sa fie un partener al UE in solutionarea provocarilor regionale si globale, la fel cum suntem convinsi ca marea parte a poporului rus isi doreste un viitor stabil, intr-o tara libera in care domneste pacea.

Dar niciunul dintre aceste deziderate nu va fi indeplinit atat timp cat actuala conducere a Federatiei Ruse propaga acest tip de agresivitate externa, coroborata cu represiunea interna.

Sursa: Ziare.com