Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga a fost precedat de summit-ul Partidului Popular European (PPE) la care sefii de state si de guverne prezenti au subliniat inca o data existenta unei perspective europene pentru Republica Moldova, Ucraina si Georgia, punandu-se accentul pe implementarea acordurilor de asociere.
„Lumea tinde sa compare acest summit de la Riga cu cel anterior, de la Vilnius, or acela a fost un summit istoric, unde s-au luat decizii importante privind situatia geopolitica in intreaga regiune si cu impact asupra intregii Uniuni Europene.
Acolo s-au luat decizii istorice, acum importanta este implementarea acelor decizii. Acolo s-a luat decizia ca Georgia si Republica Moldova sa mearga pe calea asocierii la UE, iar dupa aceea s-a alaturat si Ucraina. Or, acum prioritatea este implementarea acestui acord de asociere, care este instrumentul cel mai complet de apropiere a acestor tari de UE”, a declarat europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, puratorul de cuvant al PPE, pentru Ziare.com.
„Prosperitatea si securitatea R.Moldova vin dinspre Vest, nu dinspre Est”
Europarlamentarul roman a subliniat cat de important este ca toti cetatenii din cele trei state sa inteleaga efectele pozitive ale apropierii de Uniunea Europeana.
„Ca apropierea de UE este buna e evident. Atat prosperitatea, cat si securitatea acestor tari vin dinspre Vest, nu dinspre Est. Cred ca trebuie sa spunem mai clar, in principal oamenilor din tarile din vecinatatea estica, cine e prieten si cine nu.
Cel mai la indemana exemplu este cel de anul trecut, cand Federatia Rusa a decis impunerea embargoului pe produse moldovenesti (vinuri, fructe). UE a ajutat imediat, eliminand complet cotele la importuri de vinuri si ridicand cotele la importuri de fruncte din Republica Moldova. Trebuie sa le spunem oamenilor din aceste tari care sunt avantajele apropierii de UE, pentru ca sunt multe alte exemple”, ne-a declarat acesta.
Stat de drept si lupta impotriva coruptiei
Intrebat ce trebuie sa faca Republica Moldova pentru integrarea europeana, europarlamentarul a explicat ca sunt aceleasi lucruri pe care le-a facut si le face Romania.
„Functionarea statului de drept, independenta Justitiei, combatarea coruptiei, intarirea institutiilor, depolitizarea, independenta lor. Sunt procese la care UE participa in aceste tari, atat financiar, cat si prin expertiza. Financiar, de exemplu, 15 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru reformarea procuraturii in Republica Moldova.
Intrebarea care preocupa pe multi oameni in Republica Moldova este daca ea mai are sanse sa adere la UE si la ce ne putem astepta. Exact asa am fost intrebat si acum 4 saptamani, cand am fost la Chisinau. Portile UE sunt deschise pentru Republica Moldova in sensul in care vrem o apropiere, facem eforturi, alocam resurse, si financiare, dar nu numai (dezbaterea nu poate fi redusa la bani, evident).
Acum, cel mai bun lucru pe care Republica Moldova il poate face este, cred, implementarea acordului de asociere, reformele la care s-a angajat si care au fost stabilite de comun acord”, a declarat Siegfried Muresan.
PPE crede in perspectiva europeana a celor trei state
La summit-ul PPE s-a discutat si despre urmatoarele etape de integrare, a mai spus europarlamentarul roman.
„Aceasta discutie ar fi una abstracta. Ea trebuie purtata la momentul la care atat UE, cat si Republica Moldova sunt pregatite. Or, e clar ca nu suntem acolo. Importante sunt implementarea acordului de asociere si perspectiva europeana.
Noi trebuie sa spunem ca, in masura in care cele trei state progreseaza, atasamentul lor fata de UE exista, implementeaza reformele, se va putea discuta ulterior si despre etapele ulterioare de integrare. Insa momentul nu este acum.
Trebuie sa spunem foarte clar ca exista o perspectiva europeana si este ceea ce ieri, la summit-ul PPE, liderii familiei noastre politice au scris negru pe alb in declaratia pe care au adoptat-o: exista perspectiva europeana a tarilor din regiune care si-o doresc. Este mai mult decat va spune summit-ul mare astazi.
Noi, ca familie politica, ne asumam mai mult decat isi asuma institutiile europene. Sa vedem cum va fi astazi declaratia finala, s-ar putea ca perspectiva europeana sa nu fie atat de clara, dar la noi, in PPE, este trecuta”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al PPE.
Liberalizarea regimului de vize, un succes
Un alt subiect discutat de sefii de state si de guverne prezenti la summit-ul PPE a fost liberalizarea vizelor pentru cele trei state.
„S-a vorbit mult si pozitiv despre liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova si despre faptul ca acest beneficiu concret pe care l-au primit acestia trebuie acordat si altor cetateni care indeplinesc conditiile, in special din Ucraina si Georgia.
S-a vorbit numai de bine despre liberalizarea regimului de vize. S-a spus ca nu exista niciun efect negativ in UE privind securitatea europeana, ca urmare a liberei circulatii a cetatenilor Republicii Moldova. M-a bucurat, pentru ca exact asa vad si eu lucrurile si vad ca sefii de state si de guverne din PPE vad la fel.
Liberalizarea regimului de vize e tot un exemplu concret de beneficiu pe care cetatenii Republicii Moldova il au ca urmare a reformelor implementate. Circa 4-500.000 de cetateni ai R. Moldova au beneficiat anul trecut de pe urma liberalizarii regimului de vize. Proiectul a fost evaluat ca fiind un succes si ca model pentru Georgia si Ucraina, celelalte doua state care au semnat acordurile de asociere”, a mai declarat europarlamentarul roman.

Sursa: Ziare.com