Europarlamentarul Siegfried Mureșan a vorbit, într-un interviu exclusiv acordat site-ului PaginaEuropeana.ro despre impactul alegerilor din Grecia asupra celorlalte state membre ale Uniunii Europene, dar și despre noua coaliție de guvernare de la Chișinău.

PaginaEuropeană.ro: Domnule Siegfried Mureșan, sunteți noul purtător de cuvânt al Partidului Popular European, cel mai mare partid de centru dreapta european. Care sunt principalele dumeavoastră obiective?
Siegfried Mureșan:Rolul meu este să fac cunoscute activitățile, prioritățile, dar mai ales pozițiile politice ale PPE în întreaga Europă. La nivel european, suntem cea mai influentă familie de partide politice. Am câștigat alegerile parlamentare în 2009, le-am câștigat și pe cele din 2014. La ultimele alegeri, PPE a fost provocat de principalii competitori, de socialiști, dar și de forțe eurosceptice, extremiste de stânga și de dreapta. Oamenii tot ne-au dat încrederea și trebuie să arătăm că merităm această încredere. Noi am condus Europa de-a lungul întregii crize economice. Admit că depășirea crizei în anumite țări, poate a fost mai grea decât am anticipat și poate a durat mai mult decât am plănuit la început, dar toate statele care au aplicat măsurile economice propuse de familia noastră politică – întărirea economiei prin reforme economice, consolidarea bugetului, reducerea risipei banului public – se află astăzi într-o situație mai bună. Observăm că țări, precum: Portugalia sau Irlanda au recâștigat încrederea investitorilor și se află pe propriile lor picioare, iar Spania și-a redobândit competitivitatea și și-a întărit sistemul bancar. De asemenea, și Cipru și Grecia, în ciuda aparențelor, se află pe un drum bun. Procesul pentru redobândirea încrederii investitorilor și pentru crearea de locuri de muncă este destul de simplu: trebuie implementate reforme economice, care să facă economiile competitive și să conducă la câștigarea încrederii investitorilor. Toate acestea vor duce la investiții care vor genera creștere economică și locuri de muncă. Așadar, locurile de muncă, din păcate, apar doar la sfârșitul acestui proces, dar se vede că în Portugalia și Irlanda, deja șomajul este în scădere de doi ani de zile.
PaginaEuropeană.ro:Din PPE fac parte mai multe formațiuni politice din România: PNL, PNȚCD, UMDR și PMP. Având în vedere că între liderii acestor formațiuni în plan intern există tensiuni, cum rezonați cu colegii dumneavoastră din delegația României în cadrul PPE?
Siegfried Mureșan:Colaborarea în cadrul delegației României din PPE este foarte bună și a fost așa de la începutul mandatului. Toți colegii din delegația României m-au susținut când am obținut la începutul legislaturii poziția de vicepreședinte al Comisiei pentru bugete și pentru asta le sunt recunoscător. Am fost întodeauna bucuros când am putut susține inițiative ale celorlalți colegi români din cadrul PPE și sunt recunoscător pentru susținerea pe care inițiativele mele, au primit-o din partea lor.
PaginaEuropeană.ro:Alegerile parlamentare din Grecia de acum două săptămâni au provocat un val de întrebări legate de viitorul zonei euro. Într-un interviu pe care l-ați acordat postului Al Jazeera, ați exprimat câteva păreri, printre care: „Grecia nu va părăsi zona euro. Măsurile propuse de extrema stângă sunt cele care au dus țara în criză. Reformele economice și structurale trebuie să continue, iar Grecia să redevină competitivă”. Votul elenilor va conduce, într-un final, la ieșirea din uniunea monetară? Și care vor fi costurile?
Siegfried Mureșan:Sunt convins că Grecia nu va ieși din uniunea monetară. De altfel, chiar comuniștii, o dată ajunși la guvernare, au dat piept cu realitatea și au înțeles că măsurile propuse de ei în campanie sunt populiste. Nu pot fi implementate, pentru că ar avea de suferit în primul rând oamenii. Sigur că sună tentant ca guvernul să ne plătească factura la electricitate, să ne dea bonuri de masă și așa mai departe, dar nu se poate și nu acesta este rolul guvernului. Au dat piept cu realitatea și vor avea de ales dacă vor lua decizii unilaterale de pe urma cărora, la sfârșitul zilei, tot oamenii vor trebui să plătească sau dacă vor discuta și vor negocia cu UE. Eu cred că vor discuta și vor negocia, iar rezultatul va fi asemănător cu ceea ce am mai avut și până acum. Syriza este partid nou, care acum cinci-șase ani era la trei la sută în sondaje și nu are o capacitate administrativă foarte mare. Îi va fi greu să guverneze țara, cred că vor fi suișuri și coborâșuri în relația UE cu Grecia, dar nu cred că vom avea nicio criză.
PaginaEuropeană.ro:Cum va fi afectată România de urmările alegerilor din Grecia?
Siegfried Mureșan:În niciun fel!
PaginaEuropeană.ro:După mai multe runde de negocieri, a fost formată coaliția de guvernare din Republica Moldova – „Alianța pentru o Moldovă Europeană”. Coaliția este susținută și de formațiunea comunistă a lui Vladimir Voronin. Apreciați că actuala alianţă este un eşec al clasei politice de la Chişinău, prin faptul că nu a avut capacitatea să facă o coaliţie proeuropeană clară, transparentă, incluzând toate partidele proeuropene, adică și PL?
Siegfried Mureșan:Mi-aș fi dorit ca toate partidele proeuropene să fie parte a coaliției și condamn ferm orice acțiune întreprinsă pentru a îndepărta unul dintre aceste partide din coaliția de guvernare. Nu acuz niciunul dintre partide că nu și-a asumat intrarea la guvernare, dar, totuși, politicienii din Moldova trebuie să dea dovadă de o maturitate politică și de verticalitate, să pună în practică valorile europene, pentru a deveni un partener credibil al UE. Reforma Justiției, combaterea corupției, întărirea statului de drept sunt prioritatea zero pentru cei de la guvernare. Clasa politică și-a asumat această răspundere în fața cetățenilor care și-au dat votul în speranța unui viitor proeuropean.
PaginaEuropeană.ro:Considerați că PSDM al lui Igor Dodon va presa pe linia drepturilor minorităţilor şi a relaţiilor cu Federaţia Rusă, a blocării aplicării Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb cu UE?
Siegfried Mureșan:Nu știu ce plan are Igor Dodon, dar știu că blocarea aplicării acordului de asociere ar avea consecințe negative semnificative asupra românilor de peste Prut. Acest acord este cea mai bună oportunitate de apropiere între Republica Moldova și UE. Este prioritatea mea ca membru al delegației cu Republica Moldova, să aducem Moldova cât mai aproape de UE, pentru ca și românii de peste Prut să poată avea aceleași premise de a trăi în siguranță și bunăstare pe care le avem noi, acum, ca membri NATO și UE. Nu voi susține niciun om politic de la Chișinău care încearcă să îndepărteze Republica Moldova de UE pentru că acționează împotriva premiselor de dezvoltare, siguranță și bunăstare a fraților noștri de peste Prut.
PaginaEuropeană.ro:În opinia dumneavoastră, care este paradigma atentatelor teroriste şi schimbările care au devenit evidente după atentatele din Franţa?
Siegfried Mureșan:După atacurile de la 11 septembrie și mai ales în ultimii 10 ani, s-a produs o descentralizare a grupărilor teroriste. În ce privește, sigur, paradigma și impactul asupra României, evident, structurile de securitate din România colaborează cu partenerii din NATO, deci nu îmi fac griji pentru români și pentru România.
PaginaEuropeană.ro:În urma recentelor atacuri teroriste din Franţa, s-au auzit voci care au susţinut că ar trebui reintroduse controalele la graniţe în spaţiul Schengen, ba chiar s-a vorbit despre suspendarea acordului Schengen. Consideraţi că o astfel de abordare este oportună?
Siegfried Mureșan:Nu și nu cred că va exista un impact nici în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor UE, nici asupra aderării noastre la spațiul Schengen, dar cred că se va redefini relația dintre UE și o parte din restul lumii.