Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Prin netranspunerea Directivei privind spălarea banilor, Guvernul îi păgubește pe români de două ori

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL):

„Guvernul PSD – ALDE îi păgubește din nou pe români, de data aceasta prin netranspunerea în legislația națională a Directivei 2015/849 privind combaterea spălării banilor. Paguba produsă de Guvern este, de data aceasta, dublă: mai întâi pentru că, prin netranspunerea directivei, finanțele României și ale românilor sunt mai vulnerabile în fața evazioniștilor și a infractorilor care spală bani. Apoi fiindcă, netranspunând directiva la timp, Comisia a propus penalități României, sume care vor fi plătite tot din bugetul statului, adică din banii plătitorilor de taxe.

Comisia Europeană a trimis joi România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că Guvernul PSD – ALDE nu a inclus în legislația națională cea de-a patra Directivă a UE privind Combaterea Spălării Banilor, deși a trecut mai mult de un an de la termenul-limită de transpunere, adică 26 iunie 2017. Până la decizia de a sesiza Curtea de Justiție a UE, Comisia a trimis nu mai puțin de trei avertismente Guvernului PSD – ALDE prin care cerea adoptarea directivei în legislația națională, însă fără niciun rezultat.

Ca membru al Comisiei pentru crime financiare şi evaziune fiscală în Parlamentul European, sunt extrem de dezamăgit de eşecul Guvernului de a prioritiza transpunerea acestei directive importante. Implementarea ei ar fi avut ca rezultat măsuri pozitive, precum obligativitatea firmelor cu acțiuni la purtător de a-şi scoate la vedere acționarii, îmbunătățirea evaluării riscurilor pentru bănci, jurişti şi contabili sau facilitarea cooperării între unitățile de informații financiare din toate statele membre UE.

Pentru că nu avem această directivă transpusă, finanțele României și ale românilor sunt mai vulnerabile în fața evazioniștilor și a infractorilor care spală bani. Vedem cum evazioniștii caută mereu tehnici cât mai complexe de a fura, de aceea legislația trebuie să fie adusă la zi cât mai repede pentru a fi bine pregătiți și a-i proteja pe oameni.

În schimb, Guvernul ne păgubește din nou prin netranspunerea directivei, așa cum ne păgubește în fiecare zi prin măsurile sale care au dus la creșterea inflației, a creditelor bancare în lei și a deficitului bugetar.

În plus, Comisia Europeană a propus Curții de Justiției a UE ca România să plătească o sumă forfetară și penalități zilnice până când va fi transpusă directiva. Este o măsură punitivă prin care Comisia vrea să convingă Guvernul să adopte mai rapid această directivă. Din păcate, penalitățile nu vor fi plătite din buzunarul ministrului Finanțelor sau al prim-ministrului României, ci din bugetul statului, adică din banii noștri, ai plătitorilor de taxe. Așadar, pentru că Guvernul nu a fost capabil sau nu a vrut să transpună această directivă, românii sunt păgubiți de două ori.
De aceea, solicit Guvernului PSD – ALDE transpunerea Directivei 2015/849 în regim de urgență având în vederea importanța acestui act legislativ. Economiile românilor nu mai trebuie puse în pericol din pricina acestui guvern incompetent.”
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659
Mihai GORGAN: +40 748 956 299
Sursa foto: EppGroup.eu

By |2018-07-20T08:12:00+00:00iulie 20th, 2018|Categories: Fără categorie|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Prin netranspunerea Directivei privind spălarea banilor, Guvernul îi păgubește pe români de două ori
Deputatul european Siegfried Mureșan:

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă va trebuie să explice, în cadrul întâlnirilor de astăzi și de mâine pe care le are la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de ce, cu o creștere economică de 7% anul trecut, deficitul de cont curent aproape s-a dublat în 2017, crescând cu 85% față de 2016, până la 6,46 de miliarde de euro. În plus, Guvernul PSD – ALDE a adâncit România în datorii și împrumuturi, datoria publică crescând cu 1,04 miliarde de euro. Toate acestea în timp ce rata inflației a ajuns la 4,3% în ianuarie 2018, iar, conform prognozelor Comisiei Europene pentru 2018, economia țării noastre va înregistra o reducere a creșterii economice, în timp ce inflația va continua să crească. România, ca stat semnatar al Pactului Fiscal European intrat în vigoare în 2013, este obligată să păstreze un nivel redus al datoriei publice și al deficitului bugetar, la fel ca toate  celelalte 24 de state membre semnatare. De aceea, prim-ministrul Viorica Dăncilă trebuie să explice partenerilor europeni de ce, în ultimele 13 luni, măsurile luate de Guvernul PSD – ALDE au fost în direcția opusă prevederilor acestui Pact și care sunt măsurile pe care la are în vedere pentru a reveni la discplina fiscală de dinainte de 2017. Altfel, riscăm ca Uniunea Europeană să declanșeze procedura de deficit excesiv pentru țara noastră, ceea ce poate duce la aplicarea de amenzi și la modificarea politicii de împrumut a Băncii Europene de Investiții. Românii simt în propriul buzunar politicile economice catastrofale ale PSD – ALDE, scăderi de salarii, rate mai scumpe la bănci, devalorizarea leului, scumpirea combustibililor și, odată cu ea, a tuturor prețurilor, iar instituțiile europene sunt foarte bine informate despre toate aceste situații. Rolul lor este să protejeze cetățenii europeni din toate statele membre în fața exceselor pe care unele guverne le pot avea fie din nepricepere, fie din nepăsare, iar, acum, că tocmai a trecut un an de guvernare a actualei coaliții, a venit momentul pentru PSD – ALDE să dea socoteală pentru situația în care au adus economia țării, în fața partenerilor europeni și a românilor.”
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
By |2018-02-20T12:19:00+00:00februarie 20th, 2018|Categories: Antonio Tajani, Comisia Europeana, Consiliul European, datorie publica, deficit, Donald Tusk, Guvernul Romaniei, Jean-Claude Juncker, Parlamentul European, PSD - ALDE, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Prim-ministrul Viorica Dăncilă să explice la Bruxelles de ce, cu o creștere economică de 7%, Guvernul PSD – ALDE a crescut deficitul, datoria publică și rata inflației
Go to Top