Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019

Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Guvernul Dăncilă sabotează orice șansă ca fermierii români afectați de pesta porcină africană să fie despăgubiți din fonduri europene! Guvernul României a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocărilor pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, la o săptămână după ce solicitasem în Parlamentul European creșterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor.
În data de 30 august a.c., am depus în Parlamentul European două amendamente la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2019 în care solicitam alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România.
Dintr-un document oficial obținut ieri de la Consiliul UE am aflat că, în data de 4 septembrie a.c., deci la aproape o săptămână după amendamentele depuse de mine, Guvernul a votat în Consiliu tăierea fondurilor pentru pesta porcină. Concret, Executivul condus de Viorica Dăncilă a votat alocarea a zero euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, acolo unde eu solicitasem 100 de milioane de euro. Mai mult, Guvernul Dăncilă a votat și pentru reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgență de combatere a bolilor la plante și animale în Uniunea Europeană, față de propunerea inițială a Comisiei. La acest capitol, eu am solicitat o creștere de 10 milioane de euro. 
Forma finală a Bugetului UE 2019 va fi negociată și aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.
Între timp, eu am obținut deja sprijinul Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru susținerea amendamentelor mele după ce le-am  explicat gravitatea situației și nevoia de a ajuta fermierii români.
În următoarele două luni voi lupta să obțin sprijinul majorității Parlamentului European, al Comisiei Europene și al guvernelor celorlalte 27 de state membre pentru ca forma finală a bugetului să cuprindă banii pentru fermierii afectați de pesta porcină, nu zero euro, cât a votat Guvernul Dăncilă.
Este clar că principalul obstacol pentru obținerea acestor alocări către fermierii păgubiți este însuși Guvernul României care, cu 3 luni înainte de preluarea Președinției Consiliului UE, se arată incapabil de a pune pe agenda europeană o problemă de maxim interes pentru România.” 


By |2019-03-19T08:55:45+00:00octombrie 11th, 2018|Categories: amedamente, buget, Bugetul UE 2019, Comisia Europeana, Consiliul UE, FEGA, fermieri, fonduri europene, Guvern, Guvernul Romaniei, Parlamentul European, pesta porcina|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL):

„Guvernul PSD – ALDE a transformat economia României în una dintre cele mai instabile din regiune și cu cea mai mare rată a inflației din UE. Conform datelor Institutului Național de Statistică publicate astăzi, rata anuală a inflației în iunie 2018 a fost de 5,4%, în condițiile în care acum 18 luni era de 0%. În plus, într-un singur an, mai 2017 – mai 2018, asistăm la o creștere bruscă de la 0,6%, la 5.4%. Această evoluție a inflației în doar 12 luni aduce România la nivelul economiilor instabile precum Nigeria, exemplu cunoscut pentru inflația bruscă din ultimii ani.

Principala consecință a acestei inflații record este că scade nivelul de trai al românilor. Oamenii își permit mai puține cu aceiași bani față de anul trecut, iar cel mai mult au de suferit românii cu venituri mici în condițiile în care produsele de bază au printre cele mai mari creșteri de prețuri.
În plus, o inflație mare și cu creștere bruscă duce la scăderea investițiilor de lungă durată. Mediul  de afaceri va investi mai puțin în proiecte pe termen lung din cauza incertitudinii veniturilor. Consecința este că investițiile mai puține înseamnă mai puține noi locuri de muncă pentru oameni. 

O altă veste proastă este că inflația va continua să crească. Din moment ce valoarea banilor scade, oamenii vor fi tentați să-și consume veniturile imediat pentru a nu se devaloriza, ceea ce va genera, evident, și mai multă inflație. Astfel, nivelul de trai al oamenilor va scădea și mai mult în contextul unei inflații continue și în condițiile în care Guvernul deja nu mai are bani pentru creșteri artificiale de salarii.

Pentru a stopa această creștere a prețurilor care amintește de anii ’90, va fi nevoie de noi măsuri macroeconomice, precum reducerea banilor din circulație, spre exemplu, prin creșterea dobânzii de referință, ceea ce va duce și la creșterea creditelor, iar oamenilor le va fi mai greu să cumpere case și alte bunuri de folosință îndelungată. În plus, vom asista la un alt efect negativ asupra economiei: în astfel de situații, oamenii sunt tentați să economisească, ceea ce înseamnă mai puțină cerere, deci producție mai mică și mai puține locuri de muncă generate de mediul privat.

De aceea, această joacă de-a consumul și inflația nu este benefică pe termen lung. Politica macroeconomică a unei țări trebuie lăsată pe mâinile unui Guvern și a unor miniștri care se pricep. Răul a fost deja făcut de guvernele PSD – ALDE care au luat o economie stabilă și au dus-o la nivelul Nigeriei și a altor țări cu dezechilibre macroeconomice.

Guvernul ar trebui să investească în educație, infrastructură și sistemul de sănătate. Prin creșterea deficitului bugetar din cauza majorării artificiale a salariilor și a reducerii veniturilor fiscale, Guvernul a generat o inflație ridicată și un sistem monetar instabil.

Fiecare zi în care acest Guvern este la conducere înseamnă o zi în plus în care Guvernul stă cu mâinile în buzunarele noastre, în care oameni sărăcesc și au mai puține perspective.

Este nevoie de un nou guvern care să stopeze măsurile falimentare, să repare ce au stricat ultimele trei guverne și să readucă economia la o creștere economică sustenabilă, bazată pe investiții și nu pe consum.” 
____________________________________

Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659
Mihai GORGAN: +40 748 956 299

By |2018-07-11T10:05:00+00:00iulie 11th, 2018|Categories: comunicat de presa, Comunicate de presă, declaratie de presa, dezechilibre macroeconomice, guvernare PSD - ALDE, guvernarea PSD - ALDE, inflație, investiții|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Guvernul PSD – ALDE generează inflație aproape ca în Nigeria, de la 0,6%, la 5,4% în doar un an. Oamenii își permit mai puține, investițiile au de suferit
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 2,74% în ultimele 12 luni, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Cifrele acestea contribuie la o rată anuală a inflației în creștere cu 1,8%, în condițiile în care, în anul 2016, am înregistrat o inflație negativă, -1,5.%.
Pe zi ce trece se mărește factura pe care românii trebuie să o plătească din propriile buzunare pentru guvernarea dezastroasă a PSD – ALDE. Până acum, avem:
  • scumpirea alimentelor cu aproape 3%,
  • inflație-record pentru ultimii 4 ani, de 1,8%,
  • scumpirea creditelor imobiliare și a celorlalte credite cu dobândă variabilă,
  • creșterea prețului la benzină și motorină prin adăugarea unei supraaccize de 32 de bani, care produce un efect în lanț de scumpire a tuturor bunurilor,
  • reducerea investițiilor de la buget cu 30%, care înseamnă mai puține locuri de muncă pentru români,
  • deficit comercial în creștere cu 1,73 de miliarde de euro, lucru care a determinat, printre alte cauze, scumpirea alimentelor,
  • creșterea datoriei publice a României din cauza dublării deficitului bugetar, datorii pe care românii vor trebui să le plătească în anii următori.
Această factură va crește și mai mult când se vor vedea efectele introducerii accizei la benzină care a fost adoptată definitiv ieri de Senatul României și care va duce la creșterea prețurilor la carburanți. Cu benzină și motorină mai scumpe, va crește și mai mult prețul alimentelor, inflația va continua să crească, ceea ce va determina și creșterea ROBOR-ului, deci și a creditelor imobiliare și a celorlalte credite cu dobândă variabilă.
Aceste cifre vorbesc dincolo de orice îndoială despre eșecul guvernării PSD – ALDE și despre cum îngreunează aceasta viața de zi cu zi a românilor. Din prima zi de mandat, prim-ministrul Mihai Tudose a fost preocupat de cum să-și împartă controlul Guvernului cu președintele PSD, Liviu Dragnea, nu să guverneze pentru oameni. Au destabilizat complet economia, iar creșterile de salarii din sectorul public sunt oricum anulate de aceste scumpiri, în timp ce românii care lucrează în sectorul privat, adică în economia reală, nici nu au beneficiat de creșteri de salarii, și trebuie să ducă și o viața mai scumpă din cauza PSD – ALDE. România are nevoie de o nouă majoritate parlamentară care să voteze un Guvern competent.”
 ___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-10-11T11:53:00+00:00octombrie 11th, 2017|Categories: comunicat de presa, Comunicate de presă, guvernare PSD - ALDE, inflație, INS, scumpiri, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: „Roadele” guvernării PSD – ALDE: alimentele s-au scumpit cu 2,74% în ultimele 12 luni
Go to Top