Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), negociator-șef al Parlamentului European privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024, a solicitat, astăzi, colegilor din Comisia de bugete a Parlamentului să respingă tăierile bugetare propuse de Consiliul Uniunii Europene.

„Propunerea de buget a Uniunii Europene pentru anul 2024, în forma prezentată de Comisia Europeană, are o valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro. Sunt fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor.

Cu toate acestea, proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanșat de Rusia la granițele noastre, precum întărirea siguranței în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova și sprijinirea oamenilor și întreprinderilor din UE care au avut de suferit din cauza acestui război. În același timp, nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a reacționa în situații neprevăzute, cum a fost cazul anul trecut, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. De aceea, bugetul Uniunii Europene are nevoie de creșteri, nu de reduceri.

În acest context, este nejustificată decizia Consiliului Uniunii Europene de a reduce bugetul anual al Uniunii Europene, propunând o tăiere de aproximativ 770 de milioane de euro în credite de angajament.

Ca negociator-șef al Parlamentului European, am prezentat astăzi în Comisia pentru bugete documentul de lucru care evaluează această poziție a Consiliului.

În acest document, am arătat că Parlamentul nu poate accepta tăierile propuse de Consiliu fiindcă ar face ca Bugetul UE să fie și mai puțin flexibil pentru a reacționa în fața unor noi situații neprevăzute.

Bugetul UE de anul viitor are nevoie de mai multă flexibilitate și de creșteri în anumite domenii, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023.

Cadrul Financiar Multianual este cel care decide limitele până la care putem crește bugetele anuale. Astfel, obiectivul meu este ca revizuirea CFM să aibă loc până la finalul anului în curs, tocmai pentru ca Bugetul UE 2024 să poată cuprinde suficiente resurse prin care să răspundem nevoilor nou-apărute în ultimii ani”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după prezentarea documentului de lucru în Comisia pentru bugete din Parlamentul European.

Documentul de lucru prezentat astăzi de deputatul european Siegfried Mureșan va sta la baza poziției Parlamentului European în negocierile bugetare cu Consiliului Uniunii Europene. Obiectivul eurodeputatului Siegfried Mureșan este ca aceste negocieri să se încheie până la finalul acestui an, astfel încât Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor să intre în vigoare la timp, la 1 ianuarie 2024.