Săptămâna aceasta am condus în cadrul Comisiei pentru bugete a Parlamentului European o audiere publică pe tema „Bugetul UE și IMM-uri” la care am avut invitați oficiali ai instituțiilor europene (Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții, Agenția pentru IMM-uri), precum şi antreprenori și reprezentanți ai mediului academic şi ai unor incubatoare de afaceri.


Obiectivul acestei audieri publice a fost să identificăm cele mai bune metode prin care bugetul UE poate contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Astfel, oficialii europeni, alături de alți membri ai Parlamentului European, precum și cercetători și antreprenori au evaluat progresele realizate la nivelul Uniunii Europene în privința accesului la finanțare al întreprinderilor mici și mijlocii, dar și obstacolele privind eficientizarea finanțării IMM-urilor în Uniunea Europeană.
Un alt aspect important a fost identificarea metodelor de acces la finanțarea pentru proiecte de IMM-uri cu un nivel ridicat de risc, inclusiv de către antreprenorii tineri.
Modul în care aceste întreprinderi mici și mijlocii funcționează și se dezvoltă este crucial pentru creșterea economică la nivel european deoarece ele reprezintă coloana vertebrală a economiei UE – peste 98% din firmele la nivel european sunt IMM-uri, la fel, peste două treimi din locurile de muncă în sectorul privat se găsesc în întreprinderi mici și mijlocii.
Problema cu care ne confruntăm acum este că, în momentul de față, condițiile de finanțare pentru IMM-uri sunt foarte dificile, deși Uniunea Europeană a intervenit încercând să ajute IMM-urile prin măsuri de încurajare a finanțării.
Fiindcă suntem încă la începutul cadrului financiar multianual 2014-2020, consider că identificarea din timp a unor potențiale obstacole în finanțare ar putea să ne ajute să evităm probleme mult mai mari în anii următori.
La fel de important este modul în care IMM-urile pot atrage şi alte forme de finanțare. În România se vorbește doar despre fondurile structurale, dar există o multitudine de alte fonduri sau scheme de finanțare pentru astfel de întreprinderi.
Așadar, dezbaterea noastră a urmărit ca Parlamentul European, prin Comisia pentru bugete, să afle direct de la persoanele implicate care sunt măsurile legislative pe care trebuie să le promoveze la nivel european pentru a facilita accesul la finanțare al IMM-urilor.

Am aflat, astfel, că accesul la finanțare este important pentru dezvoltarea sectorului IMM-uri, dar nu este singurul obstacol. Aceste întreprinderi au nevoie de un cadru instituțional mai puțin birocratizat, adaptat nevoilor lor.

De aceea, revine în obligația noastră, a legiuitorilor, să găsim acel cadru care să răspundă nevoilor și cerințelor întreprinderilor mici și mijlocii.