Comunicat de presa – Siegfried Mureșan solicită 2 miliarde de euro în Bugetul UE post-2020 pentru apărarea statului de drept

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a depus săptămâna aceasta un amendament la Raportul interimar al Parlamentului European privind Bugetul multianual al Uniunii Europene post-2020 în care solicită 2 miliarde de euro pentru proiecte și acțiuni privind consolidarea și apărarea statului de drept în Uniunea Europeană (UE).
Amendamentul eurodeputatului Siegfried Mureșan se referă la bugetul alocat Programului pentru Drepturi și Valori al Uniunii Europene. Acest program a fost propus de Comisia Europeană în proiectul privind Cadrul Financiar Multianual al UE 2021 – 2027 cu scopul de a  finanța proiecte de promovare a drepturilor și valorilor Uniunii Europene în statele membre. Programul va putea finanța, printre altele, campanii de informare și comunicare, activități de formare, schimb de bune practici și monitorizare analitică. Sunt eligibile toate entitățile juridice din statele membre, adică atât instituțiile guvernamentale, cât și organizațiile non-guvernamentale, instituțiile mass-media etc.
Comisia Europeană a propus, inițial, trei componente ale programului: egalitate și drepturi, participarea cetățenilor la viața democratică a Uniunii și combaterea violenței. Pentru aceste componente, Comisia a alocat în proiect o finanțare de aproximativ 565 de milioane de euro pentru toți cei 7 ani ai exercițiului financiar. Ulterior, Parlamentul European a propus o a patra componentă: promovarea democrației și a statului de drept. Având în vedere importanța acestei a patra componente, Siegfried Mureșan a solicitat o finanțare adecvată și creșterea bugetului total al programului de la 565 de milioane de euro, la 2 miliarde de euro.
„Vedem cum atât în România, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene, valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum democrația, statul de drept și independența justiției, sunt atacate constant. Asistăm la campanii de dezinformare, știri false și chiar declarații antieuropene ale politicienilor populiști. De multe ori, aceste atacuri vin din afara Uniunii Europene, de la adversarii democrației europene. De aceea, prin acest program, vrem să apărăm valorile Uniunii și să dotăm cetățenii și societatea civilă cu instrumentele necesare de a se apăra de aceste atacuri. Am cerut creșterea bugetului pentru acest program al Uniunii Europene, de la 565 de milioane de euro, la 2 miliarde de euro, tocmai pentru a ne asigura că, în cei 7 ani ai exercițiului bugetar, vor exista suficiente fonduri pentru a derula programe în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Amendamentul deputatului european Siegfried Mureșan urmează a fi votat în Comisia pentru bugete și, ulterior, în plenul Parlamentului European. Dacă  va trece de votul din Parlament, propunerea lui Siegfried Mureșan se va regăsi în mandatul Parlamentului European privind negocierile finale cu Consiliul UE asupra Cadrului Financiar Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659

By |2019-03-19T08:55:45+00:00octombrie 19th, 2018|Categories: Bugetul UE post-2020, comunicat de presa, Comunicate de presă, Parlamentul European, Siegfried Muresan, stat de drept|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presa – Siegfried Mureșan solicită 2 miliarde de euro în Bugetul UE post-2020 pentru apărarea statului de drept
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a transmis astăzi o interpelare scrisă Comisiei Europene în care solicită lămuriri privind eligibilitatea construcției nodului rutier de la Sântuhalm, județul Hunedoara, din fonduri europene.
Interpelarea vine în contextul în care, din cauza lipsei acestui nod rutier, nu există o descărcare de trafic de pe tronsonul de autostradă Deva – Orăștie pe șoseaua către municipiul Hunedoara.
Regăsiți mai jos conținutul integral al interpelării:
„Construcția variantei ocolitoare Deva – Orăștie la standard de autostradă a fost finalizată în 2013, fiind cofinanțată prin intermediul fondului ISPA. Varianta ocolitoare a fluidizat traficul rutier în zonă, însă are un defect structural, căci nu dispune de o descărcare de trafic pentru șoseaua spre municipiul Hunedoara, al doilea oraș ca mărime al județului și care din acest an nu mai are nicio legătură feroviară, după închiderea gării.
Descărcările de trafic prevăzute de proiect nu sunt suficiente pentru traficul din zonă, de aceea una dintre variante este construcția unei noi descărcări, precum și a unui nod rutier în zona localității Sântuhalm.
Autoritățile guvernamentale din România au informat opinia publică în mod contradictoriu, afirmând inițial că un astfel de proiect nu poate fi demarat întrucât autostrada este încă în construcție și ar exista riscul pierderii finanțării europene. Ulterior, ministrul transporturilor a afirmat că un astfel de nod rutier ar putea fi executat prin intermediul fondurilor europene.
A fost Comisia informată de către autoritățile române cu privire la intenția realizării unui nod rutier la Sântuhalm, pentru descărcarea traficului de pe varianta ocolitoare Deva – Orăștie?
Este acest proiect eligibil pentru finanțare din fonduri de coeziune și dacă da, care sunt condițiile pentru accesarea finanțării?”
By |2018-08-28T09:50:00+00:00august 28th, 2018|Categories: Fără categorie|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan a interpelat Comisia Europeană despre eligibilitatea construcției nodului rutier de la Sântuhalm din fonduri europene
Peste 15.000 de tineri în vârstă de 18 ani, dintre care 576 de tineri în România, vor călători gratuit vara aceasta cu trenul în Uniunea Europeană (UE) până la 30 de zile prin Programul „DiscoverEU”. Programul a fost inclus în premieră de eurodeputatul Siegfried Mureșan în Bugetul UE pentru anul 2018 și beneficiază de o alocare financiară de 12 milioane de euro.
„Prima ediție a Programului «DiscoverEU» a fost un succes. Peste 100.000 de tineri europeni de 18 ani s-au înscris pentru a beneficia de un bilet gratuit de tren de până la 30 de zile cu care să viziteze până la 4 țări membre ale UE. Comisia a selectat 15.000 de câștigători, iar 576 dintre aceștia vor proveni din România, conform baremului proporțional de cote decis de Comisie”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
„Avem vești bune și pentru cei aproape 85.000 de tineri europeni, în rândul cărora se numără câteva mii de tineri români, care s-au înscris, dar nu au fost selectați la această primă ediție. Comisia Europeană va lansa în toamnă o nouă sesiune pentru alte 10.000 de bilete gratuite la care aceștia se pot înscrie din nou dacă nu au împlinit 19 ani între timp. Iar celor care încă nu au încă 18 ani și vor să beneficieze în viitor de acest proiect le promit că programul va continua și după 2020. Comisia Europeană intenționează să dezvolte inițiativa și, prin urmare, a alocat pentru acest program o finanțare de 700 de milioane de euro în propunerea sa privind noul buget multianual al UE 2021 – 2027. Așa cum am obținut în premieră o finanțare pentru acest program în bugetul de anul acesta, la fel mă voi lupta în Parlamentul European ca programul să continue după 2020 cel puțin cu finanțarea propusă de Comisie”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.
„O călătorie prin Europa este o experiență unică ce va schimba complet perspectiva tinerilor despre ce școli vor să urmeze, ce abilități să dobândească pentru a avea succes în carieră, ce limbi vor să studieze la universitate. În plus, 65% din angajatori apreciază experiența internațională a viitorilor angajați, așadar, acest program reprezintă un plus pentru viitoarea carieră a tinerilor participanți”, a adăugat eurodeputatul român.
Context
15.000 de tineri din UE vor primi un permis gratuit de călătorie în această vară prin Programul „DiscoverEU”. 576 dintre beneficiari vor fi din România.  Înscrierile pentru a beneficia de un permis de călătorie prin Programul „DiscoverEU” au avut loc în perioada 12 – 26 iunie 2018 pe platforma online de înscrieri http://europa.eu/youth/discoverEU_ro
S-au putut înscrie la Programul „DiscoverEU” tinerii de care aveau 18 ani la data de 1 iulie 2018 (adică au fost născuți între 2 iulie 1999 și 1 iulie 2000, inclusiv) și care dețineau cetățenia uneia din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.
Cei 15.000 de câștigători vor beneficia de un bilet gratuit de tren de până la 30 de zile cu care pot vizita maximum 4 țări europene în perioada 9 iulie – 30 septembrie 2018. Tinerii vor călători individual sau în grup de maximum 5 persoane, în funcție de modalitatea în care au ales să se înscrie la program.
„DiscoverEU” va continua și în toamnă. Comisia Europeană a anunțat că va lansa până la finalul anului o nouă rundă de înscrieri unde vor fi selectați alți 10.000 de câștigători.
În plus, Comisia Europeană a recunoscut potențialul acestui proiect și a propus în noul buget multianual 2021 – 2027 alocarea a 700 de milioane de euro pentru „DiscoverEU”. Dacă propunerea Comisiei va fi adoptată înseamnă că aproximativ 1,5 milioane de tineri europeni vor călători gratuit în UE prin intermediul acestui program.
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659
Mihai Gorgan: +40 748 956 299

By |2018-07-03T07:56:00+00:00iulie 3rd, 2018|Categories: calatorie, Comisia Europeana, discoverEU, Parlamentul Romaniei, Siegfried Muresan, tineri, tren|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: Aproape 600 de tineri români vor călători gratuit vara aceasta în Europa prin Programul „DiscoverEU”. O nouă sesiune de înscrieri, la toamnă
Deputatul european Siegfried Mureșan a transmis ieri o interpelare scrisă Comisiei Europene pentru a afla ce mijloace are la dispoziție Comisia pentru a garanta locurile de muncă ale angajaților de la ArcelorMittal Galați după decizia Comisiei din 7 mai de a aproba vânzarea combinatului de la Galați în schimbul achiziției de către ArcelorMittal a uzinei Ilva din Italia.
„Pe data de 7 mai Comisia a aprobat achiziția uzinei Ilva din Italia de către grupul ArcelorMittal cu condiția cedării unor capacități de producție ale ArcelorMittal, inclusiv combinatul siderurgic de la Galați.
Pe lângă faptul că acest combinat angajează cca. 6000 de persoane, acesta contribuie cu 15% din cifra de afaceri a întregului județ. Este evident că orice decizie privind viitorul proprietar al combinatului trebuie să plece de la premisa păstrării locurilor de muncă și continuării activității combinatului la un nivel cel puțin egal cu cel din prezent.
În comunicatul din 7 mai, Comisia afirmă că va analiza abilitatea potențialilor cumpărători de a continua producția combinatului siderurgic, specificându-se că închiderea acestuia nu este o soluție acceptabilă. De asemenea, se amintește angajamentul ArcelorMittal de a oferi stimuli financiari pentru extinderea producției de oțel laminat la cald după preluarea combinatului de către un nou proprietar.
Care sunt mijloacele aflate la dispoziția Comisiei pentru a evita o eventuală restructurare care să genereze pierderi de locuri de muncă sau chiar o închidere a combinatului sub un nou proprietar?
Cum va garanta Comisia că angajamentele ArcelorMittal de a oferi stimuli financiari vor fi respectate? S-a determinat necesarul investițiilor din cadrul combinatului siderurgic în baza unui raport?”, se arată în interpelarea eurodeputatului Siegfried Mureșan către Comisia Europeană.
_______________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485


By |2018-05-18T06:37:00+00:00mai 18th, 2018|Categories: ArcelorMittal, combinat, Comisia Europeana, comunicat de presa, Galati, Guvernul Romaniei, interpelare, investiții, locuri de muncă, Parlamentul European|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă. Siegfried Mureșan a întrebat Comisia Europeană de ce mijloace dispune pentru a garanta locurile de muncă după vânzarea ArcelorMittal Galați
Deputatul european Siegfried Mureșan, care conduce, în perioada 3 – 6 aprilie,  o Delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova, a declarat astăzi că asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro oferită Republicii Moldova de Uniunea Europeană va fi acordată când autoritățile de la Chișinău îndeplinesc în totalitate condițiile prevăzute.
„Există condiționalități clare pentru asistența macrofinanciară și condiționalități clare pentru fiecare tranșă. Comisia Europeană a propus acest pachet în luna ianuarie a anului 2017. Banii ar fi putut veni deja în urmă cu un an de zile dacă autoritățile din Republica Moldova nu ar fi generat îngrijorare și nesiguranță la nivel european. Noi vrem ca banii să vină cât mai rapid. Vor veni atunci când condițiile vor fi îndeplinite. (…) Recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceea este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa, trebuie implementate în totalitate”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan într-o conferință de presă susținută la Parlamentul Republicii Moldova alături de șefa Delegației Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Laima Andrikienė.
Deputatul european Siegfried Mureșan a mai declarat că Delegația Comisiei pentru bugete pe care o conduce și-a exprimat, în cadrul întrevederilor cu autoritățile din Republica Moldova, și punctul de vedere cu privire la pregătirea alegerilor de anul acesta.
„Finanțarea partidelor politice trebuie să fie transparentă și trebuie să fie conformă cu nivelul de salarii din Republica Moldova. (…) Este de neînțeles cum o persoană fizică poate dona unui partid într-o campanie electorală până la de 20 de ori salariul mediu pe economie. (…) Tot în vederea organizării alegerilor, am văzut la alegerile prezidențiale cum cetățeni ai Republicii Moldova în state membre ale Uniunii Europene nu au putut vota din cauza lipsei buletinelor de vot. Acest lucru este de neînțeles pentru noi, deputați aleși în cadrul Uniunii Europene, cum cetățeni ai Republicii Moldova, în fața ambasadei Republicii Moldova de la Paris, Londra, București și alte orașe, nu au putut vota. De aceea, ne așteptăm ca alegerile să fie organizate în așa fel încât orice cetățean al Republicii Moldova să poată participa la vot”, a mai declarat Siegfried Mureșan.
Siegfried Mureșan a mai spus că obiectivul delegației pe care o conduce este să dea un semnal clar cu privire la atașamentul Uniunii Europene față de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, însă oficialii europeni așteaptă pași concreți de reformă în perioada următoare din partea autorităților Republicii Moldova.

Deputatul european Siegfried Mureșan conduce, în perioada 3 – 6 aprilie a.c., o delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova care evaluează eficacitatea cheltuirii fondurilor europene acordate Republicii Moldova din bugetul Uniunii Europene. Delegația Comisiei pentru bugete are, în această perioadă, și un program comun cu delegația Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, prezentă în Republica Moldova, cu scopul de a evalua implementarea Acordului de asociere UE – Republica Moldova.
By |2018-04-04T12:03:00+00:00aprilie 4th, 2018|Categories: asistenta macrofinanciara, Comisia pentru bugete, Comisia pentru Republica Moldova, comunicat de presa, Comunicate de presă, European Parliament, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: Asistența macrofinanciară va ajunge în Republica Moldova când autoritățile vor îndeplini toate condiționalitățile

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, atrage atenția că Raportul de țară al României privind Semestrul european 2018 publicat miercuri de Comisia Europeană arată că măsurile luate de Guvernul PSD – ALDE sunt nesustenabile și că îndepărtează și mai mult România de economiile performante din Uniunea Europeană, iar țara noastră riscă să fie ștearsă de pe harta marilor companii care doresc să investească în regiune.
„Comisia Europeană arată un nou cartonaș galben Guvernului PSD – ALDE pentru modul în care a condus țara în ultimul an, de data aceasta, semnalul a fost transmis în Raportul de țară al României privind Semestrul european 2018. Documentul Comisiei atrage atenția cu privire la lipsa reformelor structurale și a măsurilor de consolidare fiscală pe care ar fi trebuit să le adopte Guvernul. De asemenea, raportul mai spune, despre creșterea economică înregistrată în 2017, că aceasta s-a bazat în mare parte pe consum și că este de așteptat o încetinire în următorii ani. Totodată, creșterea consumului va genera o creștere și mai mare a ratei inflației, adică o scumpire generală a prețurilor, în timp ce împrumuturile tot mai dese ale Guvernului, cauzate tot de măsurile de încurajare a consumului, vor duce la creșterea deficitului public în 2018. Comisia Europeană mai arată că, în pofida cheltuielilor bugetare în creștere, Guvernul României nu a folosit acești bani pentru a dezvolta infrastructura locală care a rămas una dintre cele mai neperformante din Uniunea Europeană. O altă problemă identificată în raport este lipsa din ce în ce mai accentuată a muncitorilor calificați disponibili pe piața muncii, care creează dificultăți pentru companiile care se află deja în România și îndepărtează investitorii care ar dori să vină în țară. Nu în ultimul rând, raportul Comisiei atrage atenția că reformele din ultimii 10 ani în domeniul justiției sunt puse sub semnul întrebării de acțiunile politice ale PSD – ALDE din ultimul an. Or, o țară în care Guvernul nu face reformele necesare, nu investește în infrastructură, are o politică fiscală impredictibilă, o țară în care nu se mai găsesc muncitori calificați și, în plus de toate, în care independența justiției este pusă în pericol spre beneficiul celor care vor să prăduiască bugetul public nu poate fi atractivă pentru marile companii internaționale care vor să investească. Investițiile înseamnă, în primul rând, noi locuri de muncă și mai mulți bani la buget, dar vedem că Guvernul PSD – ALDE face tot posibilul să țină departe investitorii. Din cauza actualei guvernări, România s-a îndepărtat și mai mult de restul economiilor europene și riscă să dispară de pe harta marilor companii care au în plan să investească în regiune. Cu atât mai mult cu cât astfel de analize, precum rapoartele de țară ale statelor UE pe care le prezintă Comisia Europeană, cântăresc foarte mult în decizia marilor companii de a investi într-o țară sau alta”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.  
__________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485


By |2018-03-08T08:20:00+00:00martie 8th, 2018|Categories: Comisia Europeana, comunicat de presa, guvernarea PSD - ALDE, investii, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: „Guvernarea PSD – ALDE, cartonaș galben de la Comisia Europeană. România riscă să dispară de pe harta marilor investitori”
Deputatul european Siegfried Mureșan, raportor al Grupului PPE pe mandatul Băncii Europene de Investiții privind acordarea împrumuturilor externe, a declarat că noul mandat votat ieri de Parlamentul European prevede creșterea alocărilor pentru țările din Vecinătatea sudică și estică, printre care și Republica Moldova, cu peste 36%.
„Trebuie să stimulăm investițiile în zone economice mai puțin dezvoltate și să ajutăm statele din Vecinătatea UE. De aceea, este esențial ca BEI să crească finanțările în statele din Vecinătatea sudică și estică a Uniunii Europene, inclusiv Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a reduce decalajul economic dintre acestea și Uniune. Noul mandat al Băncii Europene de Investiții privind acordarea împrumuturilor externe prevede creșterea alocărilor pentru țările din Vecinătatea sudică și estică cu peste 36%, adică cu 5,2 miliarde de euro, ajungând la 19,6 miliarde de euro. Astfel, state precum Republica Moldova au o șansă în plus de a beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a investi în proiecte de interconectare energetică, de transport, de mediu, credite pentru IMM-uri”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
____________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485


By |2018-02-09T07:50:00+00:00februarie 9th, 2018|Categories: Banca Europeana de Investitii, Comisia pentru Republica Moldova, grupul ppe, IMM-uri, investii, Parlamentul European, Siegfried Muresan, Vecinatatea estica|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, raportor al Grupului PPE pe mandatul BEI de acordare a împrumuturilor externe: Am crescut alocările BEI pentru țările din Vecinătatea sudică și estică, inclusiv Republica Moldova, cu peste 36%
Din cauza lipsei autostrăzilor, costurile cu transportul mașinilor produse în România sunt cu până la 30% mai mari față de cele din alte state; investitorii au nevoie să vadă acțiuni concrete din partea Guvernului României privind proiectele de infrastructură, nu doar promisiuni, a declarat, astăzi, deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, după vizita la compania de automobile Ford România din Craiova, unde s-a întâlnit și cu președintele companiei, John Oldham.
„Infrastructura de transport slab dezvoltată generează costuri suplimentare pentru companiile din Craiova. În cazul Ford România, costurile cu transportul mașinilor si motoarelor care pleacă din fabrică sunt cu până la 30% mai mari față de cele din alte state. Investitorii din Craiova așteaptă acțiuni concrete din partea Guvernului privind proiectele de infrastructură, nu doar promisiuni. De aceea, Guvernul trebuie să facă prioritate zero din construcția Autostrăzii Pitești – Sibiu și a Drumului Expres Craiova – Pitești și să aloce mai mulți bani pentru modernizarea căilor ferate. Astfel, companiilor le vor rămâne bani pentru noi investiții, pentru crearea de noi locuri de muncă și pentru creșteri de salarii. Trebuie, de asemenea, construite rapid șosele de centură și drumuri ocolitoare pentru a scurta durata transportului, dar și pentru a reduce poluarea și zgomotul din orașe precum Balș și Slatina”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după vizita la Craiova.
Siegfried Mureșan s-a aflat astăzi, 1 noiembrie 2017, la Craiova (județul Dolj), cu prilejul proiectului „Turul investitorilor din România”, care cuprinde vizite la mari companii cu scopul de a afla cu ce provocări se confruntă principalii actori din sectorul privat din România și ce condiții trebuie create pentru ca mediul privat să investească și să creeze tot mai multe locuri de muncă în România. 
Cea de-a doua ediție a proiectului „Turul investitorilor din România”, inițiat de eurodeputatul Siegfried Mureșan, se desfășoară în perioada 1 – 3 noiembrie 2017 și cuprinde vizite ale eurodeputatului român la sedii și fabrici ale trei mari companii din România, Ford România (Craiova, județul Dolj), Dacia – Groupe Renault (Mioveni, județul Argeș) și Airbus Helicopters România (Ghimbav, județul Brașov). Prima ediție s-a desfășurat în perioada 24 – 28 august 2015 și a cuprins vizite la companii din județele Brașov, Mureș, Alba, Cluj, Hunedoara și Timiș.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-11-01T14:27:00+00:00noiembrie 1st, 2017|Categories: autostrazi, comunicat de presa, Comunicate de presă, Ford Romania, Guvernul Romaniei, industrie, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, după vizita la Ford România: Din cauza lipsei autostrăzilor, costurile cu transportul mașinilor produse în România sunt cu 30% mai mari față de cele din alte state
Comisia pentru bugete a Parlamentului European a votat astăzi, cu largă majoritate, amendamentele propuse de deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) la proiectul de  buget al Uniunii Europene (UE) din 2018, care includ și solicitarea de creștere a alocărilor financiare din anul 2018 pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, cu 27 de milioane de euro, până la 619 milioane de euro. Această creștere aprobată astăzi este una suplimentară față de cea inclusă deja de Comisia Europeană în proiectul de buget pentru 2018, de circa 48 de milioane de euro, ca urmare a solicitării eurodeputatului Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018. Spre deosebire de asistența macrofinanciară, aceștia sunt bani care vor merge direct la proiecte de finanțare europeană, nu vor ajunge la Guvern.
„Am obținut până acum o creștere de la 544 de milioane de euro la 592 de milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică. Reprezintă un ajutor financiar de care au mare nevoie aceste țări și un puternic semnal pe care Uniunea Europeană îl dă și care vorbește despre angajamentul ferm pe care și-l asumă pentru a ajuta aceste state în drumul lor spre reformarea  și modernizarea instituțiilor.  Vrem să ajutăm statele care implementează acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, să realizeze reformele de care au atât de mare nevoie. Pentru Republica Moldova este esențial acest sprijin, de aceea, am cerut creșterea alocărilor financiare din bugetul de anul viitor pentru a o ajuta să-și consolideze economia, să devină mai competitivă și să își întărească instituțiile. Sprijinul nostru este concret, însă trebuie să vedem rezultate  la fel de concrete și din partea Guvernului Republicii Moldova în domeniile importate pentru oameni. Autoritățile trebuie să realizeze mai multe progrese în ceea ce privește justiția, lupta anticorupție, întărirea statului de drept și a sistemului bancar, adică în acele domenii care îmbunătățesc viața oamenilor. Doar așa ne putem asigura că toți acești bani pe care Uniunea Europeană îi acordă Republicii Moldova sunt bine utilizați și ajung acolo unde trebuie, la creșterea nivelului de trai al oamenilor de rând”, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureșan.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-09-27T08:01:00+00:00septembrie 27th, 2017|Categories: Bugetul UE 2018, Comisia pentru bugete, comunicat de presa, Comunicate de presă, Parlamentul European, Siegfried Muresan, Vecinatatea estica|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: Parlamentul European crește la 619 milioane de euro alocările din 2018 pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), responsabil (raportor) din partea Comisiei pentru bugete a Paramentului European pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, anunță că plenul Parlamentului European și-a dat astăzi votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova. Siegfried Mureșan explică faptul că, prin acest vot, a fost creat cadrul care permite ca banii să fie transferați Republicii Moldova, însă doar dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condiționalitățile legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar pluripartit.
„Am cerut, în calitatea mea de responsabil din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, ca banii să fie acordați cu condiția ca autoritățile de la Chișinău să îndeplinească mai multe condiționalități legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar pluripartit. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că acești bani sunt meniți să-i ajute pe ei, și nu pe oligarhi, iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca politicienii din Republica Moldova să facă proba voinței lor de a lupta cu corupția și de a întări statul de drept și sistemul de justiție. Republica Moldova are nevoie de acești bani ca să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia, acesta este și motivul pentru care Uniunea Europeană oferă acest ajutor, iar eu vreau ca banii să fie livrați cât mai repede. Trebuie să ne asigurăm, însă, că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova nu ajunge în buzunarele politicienilor corupți, ci că ei sunt utilizați acolo unde este cu adevărat nevoie de ei, în folosul oamenilor de rând”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului European.
„Banii sunt prevăzuți a fi acordați de Comisia Europeană în trei tranșe, iar, înainte de plata fiecărei tranșe, autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca Republica Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă și tot mai competitivă pe piața globală și cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toți cetățenii săi. Dacă aceste progrese vor fi realizate, banii vor fi livrați la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranșă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate. Acțiunile Guvernului Republicii Moldova au dus deja la întârzierea adoptării acestei decizii de finanțare și au creat incertitudine cu privire la acordarea banilor. Noi avem banii și vrem să îi acordăm, vrem ca acești bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către Guvern”, a mai declarat eurodeputatul român.
___________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485


By |2017-07-04T10:58:00+00:00iulie 4th, 2017|Categories: asistenta macrofinanciara, Comisia pentru Republica Moldova, fonduri europene, Parlamentul European, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: Parlamentul European a dat votul de principiu pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova
Deputatul european Siegfried Mureșan (PMP / PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, consideră că, prin numirea lui Mihai Tudose în funcția de șef al Guvernului, România va avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană, care va duce mai departe politicile falimentare ale PSD – ALDE de creștere a deficitului și de  reducere a investițiilor în economie.
„Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcția de prim-ministru al României se va dovedi dezastruoasă pentru țara noastră. În calitate de purtător de cuvânt al Partidului Popular European, dar și de vicepreședinte al Comisiei pentru bugete și de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, particip constant la reuniuni ale șefilor de state și de guverne, ale liderilor politici din Uniunea Europeană, mă întâlnesc cu comisari europeni și pot spune cu toată răspunderea că, dacă Mihai Tudose va fi votat de Parlamentul României, vom avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană, iar acest lucru se va vedea în modul în care Guvernul României va fi tratat de partenerii europeni și internaționali. Mihai Tudose a fost propus ca prim-ministru fără să aibă vreun merit personal și fără să fi dovedit ceva în cariera lui profesională sau politică. Singurele lucruri pentru care a fost propus sunt carnetul de partid și apropierea fața de președintele PSD. Este mult prea puțin. În calitate de prim-ministru, nu va face nimic altceva decât să ducă mai departe politicile falimentare ale PSD – ALDE de creștere a deficitului și de reducere a investițiilor în economie. S-a aflat 6 luni la guvernare alături de PSD, timp în care Guvernul României a pierdut încrederea partenerilor internaționali și economia a încetinit, așa cum arată cei mai recenți indicatorii macroeconomici. Investițiile nete realizate în economia României au scăzut în primele luni din acest an față de aceeași perioadă din 2016, România a absorbit doar 4 milioane de euro fonduri europene structurale în primele trei luni din an din cele aproape 40 de miliarde, faţă de 1,5 miliarde de euro în primele trei luni din 2016. Cu PSD – ALDE în continuare la guvernare, eșecul în absorbția fondurilor europene se va accentua, în timp ce alte țări ne-o iau înainte. România are acreditate doar 2 autorități de management responsabile pentru atragerea fondurilor europene din 10, pe când în Polonia sunt acreditate 24 de autorități din 25, în Cehia sunt acreditate 11 din 11, în Slovacia sunt acreditate 10 din 10, în Bulgaria 10 din 11, iar în Ungaria sunt acreditate 9 din 10”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
„Mai mult, măsurile populiste din această perioadă au crescut deficitul bugetar și, pe lângă riscul de a fi sancționați de Comisia Europeană pentru deficit excesiv, vom plăti dobânzi mai mari la împrumuturile externe, lucru care înseamnă o îndatorare mai mare a fiecărui român, și riscăm chiar suspendarea plăților din fondurile europene structurale și de coeziune. De aceea, România nu are nevoie de un prim-ministru care să continue în acest ritm care ne adâncește în datorii și pune în pericol stabilitatea macroeconomică a țării. Este clar că mai multă guvernare PSD înseamnă mai mult rău pentru România. Țara noastră are nevoie de un prim-ministru care să știe că resursele bugetare limitate trebuie alocate în acele domenii care stimulează investitorii privați deoarece aceștia sunt cei care creează locuri de muncă stabile și bine plătite și pot asigura creștere economică pe termen lung. La fel de important, pentru a avea un climat favorabil mediului de afaceri, trebuie pus accentul pe corelarea învățământului, în special a celui profesional, cu nevoile reale de forță de muncă ale companiilor”, a mai declarat Siegfried Mureșan.

Varianta video – aici;
Varianta audio – aici.
_________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;

Andrei Jujan: +40 766 369 485.                         


             
By |2017-06-27T13:40:00+00:00iunie 27th, 2017|Categories: Fără categorie|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: România va avea cel mai slab prim-ministru din Uniunea Europeană
Deputatul european Siegfried Mureșan, membru în Delegația la Comitetul parlamentar de asociere UE – Moldova, a solicitat, ieri, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase, aprobarea fără întârziere a Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România pentru anul universitar 2017 – 2018 care să prevadă o procedură de înscriere cât mai simplificată pentru candidații din Republica Moldova la bursele studențești oferite de România.
Redăm mai jos textul integral al scrisorii transmise de eurodeputatul Siegfried Mureșan ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase:
„Domnului Pavel NĂSTASE
Ministru
Ministerul Educației Naționale
Stimate domnule ministru,
Vă scriu această scrisoare îngrijorat de situația privind înscrierea tinerilor din Republica Moldova, absolvenți de învățământ preuniversitar, la bursele studențești bilaterale oferite de România. Vă solicit, domnule ministru, să aprobați fără întârziere Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România pentru anul universitar 2017 – 2018 care să permită o înscriere cât mai facilă pentru candidații din Republica Moldova la aceste burse.
Am constatat că Proiectul de Metodologie supus dezbaterii publice până la data de 7 aprilie a.c. îngreunează semnificativ procesul de înscriere a candidaților etnici români din Republica Moldova la bursele oferite de statul român. Astfel candidații ar fi obligați să se prezinte personal la sediul unității de învățământ din România unde doresc să-și depună dosarul de admitere, spre deosebire de metodologia aferentă anului universitar 2016 – 2017 care permitea candidaților din Republica Moldova să-și depună dosarele la Comisia mixtă a Ministerului Educației Naționale și a Ministerului Afacerilor Externe cu sediile la Chișinău, Cahul și Bălți.
Bursele pe care România le oferă anual tinerilor din Republica Moldova au reprezentat și reprezintă în continuare una dintre principalele măsuri de sprijin pe care România le oferă românilor de peste Prut. Aceste burse contribuie la apropierea celor două state și sprijină, totodată, integrarea europeană a Republicii Moldova oferind tinerilor posibilitatea de a studia într-un stat membru al Uniunii Europene. Pentru foarte mulți dintre beneficiarii acestor burse, România a reprezentat un prim pas în cariera lor academică, pentru ca apoi să se poată înscrie mult mai ușor la programe de master și programe doctorale la cele mai prestigioase universități din Europa. Nu în ultimul rând, prin acest sprijin reușim să apropiem tinerii români de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul instituțiilor de învățământ românesc.
De aceea, consider că Guvernul României și Ministerul Educației Naționale trebuie să asigure o înscriere cât mai simplificată a candidaților din Republica Moldova la bursele studențești oferite de statul român și să nu oblige tinerii absolvenți la costuri de timp și financiare inutile, care, pentru mulți, pot reprezenta chiar un obstacol decisiv în dorința lor de a se înscrie pentru aceste burse studențești.
Mai sunt mai puțin de două luni până la începutul calendarului de înscrieri la universitățile din România, de aceea, vă solicit, domnule ministru, în numele acestor tineri pentru care o astfel de bursă reprezintă o șansă unică în viață, să publicați fără întârziere noua Metodologie de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România pentru anul universitar 2017 – 2018 care să prevadă o procedură de înscriere cât mai simplificată pentru candidații din Republica Moldova.”.
_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.                            



By |2017-05-12T07:30:00+00:00mai 12th, 2017|Categories: burse, Comisia pentru Republica Moldova, educatie, Siegfried Muresan, tineri|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan cere procedură simplificată pentru înscrierea tinerilor basarabeni la bursele studențești oferite de România
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), numit raportor al Grupului PPE din Parlamentul European pe Raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE) din 2016, a declarat, aseară, după schimbul de opinii din Parlamentul European cu vicepreședintele BCE, Vitor Constâncio, că Banca Centrală Europeană ar trebui să se concentreze mai mult pe statele din afara zonei euro, precum România, atunci când vorbește despre viitorul zonei euro.
„În prezent, rapoartele anuale ale Băncii Centrale Europene nu se concentrează deloc pe statele din afara zonei euro și pe perspectivele acestora de a adera la moneda unică în viitor. Multe dintre aceste state, inclusiv România, vor îndeplini în curând toate criteriile de eligibilitate și și-au exprimat deja dorința de adera la zona euro în viitorul apropiat. De aceea, consider că, atunci când discută despre viitorul și perspectivele zonei euro, Banca Centrală Europeană ar trebui să se concentreze mai mult pe situația statelor membre UE din afara zonei euro care vor să adopte moneda euro cât mai repede cu putință. Eforturile de integrare în această zonă a statelor membre UE și dezbaterile pe această temă nu trebuie să aibă loc doar în statele candidate, ele trebuie să fie o preocupare permanentă instituțională și la nivelul BCE. De aceea mă aștept ca, la toate nivelurile Băncii Centrale Europene, să existe o preocupare zilnică despre cum ajutăm statele candidate să îndeplinească toate criteriile de convergență. Moneda unică europeană trebuie să devină o realitate la nivelul tuturor statelor UE care și-au asumat adoptarea ei, dar, pentru aceasta, toate instituțiile comunitare responsabile, alături de statele membre, trebuie să lucreze împreună și să depună eforturi reale și vizibile de la an la an, care să se regăsească, de asemenea, în rapoartele de activitate pe care BCE ni le prezintă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după schimbul de opinii de aseară cu vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constâncio, în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.
***
Elemente de background
Deputatul european Siegfried Mureșan a fost numit, la sfârșitul săptămânii trecute, raportor al Grupului Partidului Popular European (PPE) asupra raportului Parlamentului European privind Raportul anual pentru 2016 al Băncii Centrale Europene. Aseară a avut loc prima discuție în Parlamentul European despre raportul anual pentru anul 2016 al BCE, împreună cu vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constâncio, în cadrul ședinței Comisiei pentu afaceri economice și monetare.
Raportul Parlamentului European privind Raportul anual pentru 2016 al Băncii Centrale Europene urmează a fi adoptat în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, cel mai probabil, în luna octombrie 2017, iar în plenul Parlamentului European, în noiembrie 2017.
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-04-11T08:04:00+00:00aprilie 11th, 2017|Categories: BCE, Romania, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana, zona euro|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, raportor al Grupului PPE pe Raportul anual al Băncii Centrale Europene: BCE trebuie să se concentreze mai mult pe statele din afara zonei euro atunci când vorbește despre viitorul zonei euro
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Biroul de informare al Parlamentului European în România în care a prezentat prioritățile bugetare ale Parlamentului pentru anul viitor, că se angajează ca, în bugetul din 2018, să existe suficiente fonduri pentru a deconta creditele de plată pentru programele de finanțare europeană din statele membre, inclusiv România, dar trebuie ca și țara noastră să înceapă să absoarbă fondurile europene alocate din cadrul financiar multianual 2014 – 2020.
„Este important ca, anul următor, Uniunea Europeană să aibă suficienți bani în buget pentru a deconta facturile cu programele de finanțare europeană din statele membre deoarece mă aștept ca, în 2018, programele operaționale legate de  fondurilor structurale și de coeziune din cadrul financiar multianual 2014 – 2020 să ajungă la un ritm maxim de funcționare. În această situație, mă angajez, în calitate de negociator-șef al Parlamentului pe buget, să alocăm suficienți bani pentru aceste credite de plată către toate statele membre, inclusiv România. Dar trebuie ca și țara noastră să înceapă să absoarbă în mod serios fondurile alocate acestui cadru financiar. În primii trei ani, 2014 – 2016, România a început să absoarbă bani extrem de lent. Până în prezent, am absorbit doar 528 de milioane de euro (la 31 ianuarie 2017 – n.n.), din banii destinați exercițiului 2014 – 2020 (în valoare totală de 31 de miliarde de euro – n.n).  Aceasta situație este cauzată și de faptul că nu avem acreditate autoritățile de management esențiale pentru procesul de plăți. România trebuie să acrediteze 10 autorități și avem acreditate doar 2 autorități.  Ca o comparație, Polonia are acreditate 24 de autorități de manegement din 25”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan în cadrul conferinței de presă de la București.
Eurdeputatul român a adăugat că, pe lângă angajamentul de a bugeta suficiente fonduri pentru a deconta creditele de plată, își asumă, din partea Parlamentului European, două priorități politice pentru bugetul UE 2014 – 2020: crearea de locuri de muncă și siguranța cetățeanului.
„Propun alocarea unor sume cât mai mari pentru infrastructură, în primul rând, și pentru cercetare și inovare, în al doilea rând, fiindcă acestea sunt domeniile care duc la îmbunătățirea competitivității economiei Uniunii Europene. De asemenea, propun sporirea alocărilor programelor pentru IMM-uri și evident, susțin politica de coeziune a Uniunii Europene ca principală politică de investiții. Dar, fiindcă economia nu se poate dezvolta dacă oamenii nu se simt în siguranțaă, a doua prioritate bugetară este siguranța cetățeanului. Astfel, trebuie, în primul rând, să securizăm bine frontierele externe ale Uniunii Europene și, totodată, să creștem sumele pe care le vom aloca pentru Vecinătatea sudică și Orientul Mijlociu. Este mai ieftin și mai sigur să sprijinim persoanele care au nevoie de ajutor acolo în regiune decât să le ajutăm de abia după ce au ajuns în Europa”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan. 
Totodată, europarlamentarul român a transmis jurnaliștilor că va susține, în negocierile pentru bugetul de anul viitor, finanțarea Programului „Discover EU” de acordare a unui abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene). Programul, inițiat de eurodeputatul Manfred Weber (PPE), a fost introdus de eurodeputatul Siegfried Mureșan pe lista priorităților de negociere pe care le va purta, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018, cu reprezentanții Consiliului UE (format din miniștrii statelor membre) și ai Comisiei Europene (organismul executiv al Uniunii Europene).
„Vrem să oferim aceste bilete de tren tinerilor care împlinesc 18 ani ca să poată călători gratuit 30 de zile în Europa pentru a cunoaște alte state europene, dar și pentru a acumula experiență internațională. Statisticile ne arată că 64% din angajatori apreciază experiența internațională a noilor angajați și consider că această experiență trebuie acumulată cât mai devreme”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.
***
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie, însă, în practică, se întâmplă până la sfârșitul lunii mai a anului anterior bugetului anual. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.
Deputatul european Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      

Paul Stencoane: +40 769 611 020.
By |2017-03-03T13:02:00+00:00martie 3rd, 2017|Categories: Bugetul UE, Bugetul UE 2018, Comisia pentru bugete, comunicat de presa, Comunicate de presă, fonduri europene, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, negociator-șef pentru Bugetul UE din 2018: „Mă angajez să avem bani în buget pentru programele europene, dar trebuie ca România să înceapă să absoarbă fondurile UE”
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) i-a transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului Guvernului Valoniei (Regatul Belgiei), Paul Magnette, în care îi solicită să-și retragă declarația făcută în timpul unui interviu acordat publicației „L’Echo”, potrivit căreia se așteaptă ca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie urmată de o ieșire a României, Poloniei, Ungariei și Bulgariei, și să ofere scuze explicite popoarelor acestor țări.

Regăsiți mai jos traducerea în limba română a scrisorii transmisă de deputatul european Siegfried Mureșan prim-ministrului Guvernului Valoniei, Paul Magnette:


Domnului Paul Magnette
Prim-ministru 
Guvernul Valoniei, Regatul Belgiei:  

Bruxelles, 8 februarie 2017

Stimate domnule Paul Magnette,

Cu regret vă anunț că am citit interviul dumneavoastră, publicat weekend-ul trecut în cotidianul „L’Echo”, care cuprinde opinia potrivit căreia câteva state membre ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Sunt profund îngrijorat de astfel de declarații populiste și antieuropene din partea unui politician care este considerat un posibil succesor al președintelui Partidului Socialist din Belgia.

Polonia, Ungaria, Bulgaria și România s-au alăturat Uniunii Europene în 2004, respectiv, în 2007, iar de atunci au beneficiat, dar au și contribuit imens la Uniunea Europeană. Țările noastre și cetățenii noștri nu merită mai puțin să fie parte a Uniunii Europene decât cetățenii oricărei alte țări. 

Uniunea Europeană nu este despre a concura împotriva celuilalt, precum ați afirmat în interviu, ci despre a ne face mai puternici unul pe celălalt, de a ne ajuta și de a depăși provocările împreună. Provocările majore cu care UE se confruntă în anii următori sunt securitatea, terorismul, redresarea economică, precum și criza refugiaților și a migrației. Vom avea mai mult succes în depășirea acestor provocări dacă lucrăm împreună.

Chiar în aceste zile poporul din România militează pentru un viitor mai bun. Oamenii așteaptă de la Europa să fie de partea lor în lupta împotriva corupției. Dat fiind că sunteți un politician direct, așteptăm să fiți alături de noi în apărarea Uniunii Europene și a statului de drept.

Așadar, vă solicit să retrageți complet declarația mai sus menționată, precum și scuze explicite din partea dumneavoastră față de popoarele acestor țări.

Cu stimă,

Siegfried MUREȘAN

Membru al Parlamentului European


_________________

Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;       
Paul Stencoane: +40 769 611 020.                               


By |2017-02-08T08:50:00+00:00februarie 8th, 2017|Categories: comunicat de presa, Comunicate de presă, Ronania, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana, Valonia|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, scrisoare către prim-ministrul Guvernului Valoniei: Solicit să vă retrageți declarația potrivit căreia România, Polonia, Ungaria și Bulgaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) a solicitat astăzi Guvernului României să retragă numirea Cristianei Barbu în funcția de președintă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și să numească unui nou președinte pe baza unui concurs transparent. În perioada în care a mai condus această instituție, 2012 – 2016, Cristiana Barbu a fost criticată de Comisia Europeană pentru lipsa reformelor și proasta gestionare a fondurilor europene destinate creării de locuri de muncă pentru tineri și a fost acuzată de căte Curtea de Conturi de suspiciuni de plăți ilegale și abateri contabile.
„În cei patru ani în care s-a aflat la conducerea ANOFM, Cristiana Barbu a dat nenumărate dovezi de incompetență și suspiciuni de corupție, așa cum se arată în mai multe rapoarte ale Comisiei Europene și ale Curții de Conturi a României. Comisia Europeană a arătat, în rapoartele de țară din 2015 și 2016, că ANOFM a înregistrat progrese limitate în ceea ce privește implementarea recomandărilor specifice de țară de care economia românească are nevoie și a subliniat necesitatea reformării ANOFM pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene alocate creării de locuri de muncă în rândul tinerilor. Cu alte cuvinte, din cauza incompetenței ANOFM din mandatul Cristianei Barbu, zeci de mii de tineri români au pierdut șansa unui loc de muncă.
Pe lângă incompetență, ANOFM s-a confruntat și cu suspiciuni de corupție în timpul mandatului Cristianei Barbu. Raportul Curții de Conturi a României din noiembire 2015 a descoperit, printre alte nereguli, că ANOFM a realizat plăți ilegale de 2,2 milioane de euro și abateri contabile de 50 de milioane de euro. Aceste suspiciuni de corupție mi-au fost aduse la cunoștință și de investitorii străini din România cu care am discutat în mai multe rânduri și care s-au plâns de colaborarea dificilă și netransparentă cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Mai concret, firmele se plângeau că cei mai buni candidați înscriși în registrele ANOFM sunt recomandați rapid și netransparent către companiile «prietene».
Tot din cauza ANOFM, țara noastră a pierdut în 2015 aproximativ jumătate din suma de 3,5 milioane de euro prevăzută în raportul coordonat de mine și votat în Parlamentul European pentru sprijinirea persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Am reușit să conving colegii din Parlamentul European să aloce 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea acestor persoane, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pur și simplu nu a implementat măsurile care ar fi făcut posibilă alocarea acestor bani pentru disponibilizații de la Câmpia Turzii! Din aceste motive, eu am cerut în două rânduri demiterea Cristianei Barbu, iar, în cele din urmă, Guvernul Cioloș a decis să nu îi mai prelungească mandatul încheiat în mai 2016. 
În condițiile în care unu din cinci tineri din România nu are un loc de muncă, să readuci la conducerea instituției responsabilă de ocuparea tinerilor pe cineva care și-a dovedit în atât de rânduri lipsa de competență în materie arată un dezinteres total al actualului guvern pentru viitorul tinerilor români. Cu oameni precum Cristiana Barbu în Guvern avem garanția că și în anii următori ne vor pleca tinerii din țară. De aceea, solicit Guvernului retragerea Cristianei Barbu de la conducerea ANOFM și numirea unui nou director pe baza unui concurs transparent”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan. 
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      

Paul Stencoane: +40 769 611 020

By |2017-01-09T09:50:00+00:00ianuarie 9th, 2017|Categories: ANOFM, comunicat de presa, Comunicate de presă, fonduri europene, Siegfried Muresan, tineri|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: Noua președintă ANOFM numită recent de Guvernul PSD, acuzată de incompetență de Comisia Europeană și de suspciuni de corupție de către Curtea de Conturi. Cu oameni precum Cristiana Barbu în Guvern, avem garanția că ne vor pleca tinerii din țară
Republica Moldova are nevoie de condiții mai bune de vot, de finanțare transparentă a partidelor politice și de acces corect al tuturor candidaților la mass-media, le-a transmis deputatul european Siegfried Mureșan parlamentarilor Republicii Moldova care au participat la ședința Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, desfășurată aseară la Parlamentul European din Strasbourg, Franța.
Deputatul european Siegfried Mureșan, care a participat la Misiunea Parlamentului European de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din octombrie – noiembrie, spune că acestea sunt principalele schimbări de ordin electoral pe care trebuie să le opereze autoritățile de la Chișinău pentru ca la următoarele alegeri să nu se repete greșelile de la alegerile prezidențiale din acest an.
„Nu este acceptabil ca cetățenii Republicii Moldova care se află în străinătate să fie lăsați să stea la coadă la vot în fața secțiilor de votare pentru că nu sunt suficiente buletine de vot. Participarea numeroasă la urne a cetățenilor din diaspora era un lucru previzibil având în vedere că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, președintele a fost ales prin vot direct. De aceea, pentru că am anticipat acest lucru, înainte de alegeri, la 21 octombrie a.c., am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale în care ceream să facă public algoritmul de calcul în funcție de care a stabilit organizarea secțiilor de votare în străinătate, numărul de secții aferent fiecărei țări și locul unde acestea urmau să se deschidă. Mie mi-a fost clar dinainte de alegeri că organizarea secțiilor a fost făcută defectuos, iar acest lucru s-a văzut și în timpul votului. Pentru următoarele alegeri din Republica Moldova această situație trebuie rezolvată. Aștept clarificarea prin lege a algoritmului după care sunt stabilite secțiile de vot în străinătate. Acest lucru trebuie făcut acum, nu înainte de următoarele alegeri în funcție de interesul de atunci al politicienilor. Interesul cetățeanului trebuie pus în prim-plan, iar interesul cetățeanului este de a putea vota.
De asemenea, nu este normal ca persoanele fizice să poată dona partidelor până la 200 de salarii medii fără a fi nevoie să justifice sursa banilor. Astfel, finanțarea este netransparentă, iar legislația moldovenească în forma actuală tolerează și încurajează frauda în finanțarea partidelor. De aceea, legea trebuie schimbată și, apoi, aplicată corespunzător pentru a garanta transparența banilor folosiți în campanie.

Nu în ultimul rând, trebuie garantat accesul echitabil al candidaților la mass-media. Am văzut cum noile partide, care, totuși, au câștigat încrederea și sprijinul alegătorilor, au fost clar dezavantajate deoarece nu au beneficiat de același acces la presă precum partidele vechi, în care oamenii nu mai au încredere. Parlamentul European va monitoriza extrem de atent aceste trei aspecte în perioada următoare și suntem pregătiți să acordăm Republicii Moldova toată asistență tehnică de care are nevoie pentru a îmbunătăți cadrul în care au loc alegerile”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.


By |2016-12-15T08:46:00+00:00decembrie 15th, 2016|Categories: alegeri Republica Moldova, Comisia pentru Republica Moldova, comunicat de presa, Parlamentul European, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan către parlamentarii Republicii Moldova: Este nevoie de condiții mai bune de vot, finanțare transparentă a partidelor și acces corect al candidaților la mass-media
Comisia pentru bugete a Parlamentului European l-a desemnat astăzi pe deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PMP) ca raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din anul 2018. Deputatul european Siegfried Mureșan este primul român ales ca negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE.
Deputatul european Siegfried Mureșan este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European și are deja experiență în negocierile bugetare ale Uniunii. Anul acesta a lucrat, în calitate de raportor din partea Grupului Partidului Popular European (PPE), la proiectul de Buget UE pentru 2017 și a făcut parte din delegația Parlamentului la concilierea bugetară cu Consiliul UE în cadrul căreia s-a aprobat bugetul pentru anul viitor, în valoare de 158 de miliarde de euro.
„,Este o sarcină deosebit de importantă și dificilă să negociezi un buget de 155 – 160 de miliarde de euro, dar o voi face cu mare responsabilitate. Este foarte important să existe continuitate și să finanțăm în continuare prioritățile de creștere economică ale Uniunii Europene, cu accent pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, locuri de muncă pentru tineri, dar și întărirea securității cetățenilor europeni”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după anunțul de astăzi al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European.
„Vreau ca 2018 sa fie anul in care România va absorbi foarte multe fonduri europene. Pentru aceasta, eu voi pune la dispoziție banii necesari în bugetul UE pentru a efectua plățile la timp către investițiile în domeniile importante ale României: pentru coeziune, pentru proiecte de infrastructură, pentru construcția de autostrăzi. Dar trebuie și Guvernul României să își facă treaba și să absoarbă acești bani. Voi lucra îndeaproape și cu autoritățile de la București pentru a ne asigura ca acest obiectiv este indeplinit de ambele părți”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.
Elemente de background
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliului Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie a anului anterior bugetului anului. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere.
Bugetul anual al Uniunii Europene a fost, în 2016, de 155 de miliarde de euro, iar, în 2017, va fi de 158 de miliarde de euro.
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      

Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2016-11-24T09:33:00+00:00noiembrie 24th, 2016|Categories: Bugetul UE, Comisia Europeana, Comisia pentru bugete, Committee on Budgets, European Parliament, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român negociator-șef pentru bugetul Uniunii Europene
Liderii principalelor instituții economice globale se tem de efectul pe care populismul și politicienii populiști l-ar putea avea asupra economiei mondiale în următorii ani, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan la finalul Reuniunii anuale Fondul Monetar Internațional (FMI) – Banca Mondială care a avut loc în perioada 6 – 9 octombrie a.c. în Washington D.C., Statele Unite ale Americii.

Siegfried Mureșan a participat la reuniune ca reprezentant al Parlamentului European (PE) –  alături de o delegație a Comisiei pentru afaceri economice și monetare din PE – și a avut întâlniri, printre alții, cu economistul-șef al FMI, Maurice Obstfeld, cu directorul adjunct al FMI pentru Europa, Mahmood Pradhan, cu directorul executiv al FMI pentru Marea Britanie, Stephen Field, și cu vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Muller.

În cadrul întâlnirilor, s-a discutat despre pericolul pe care populismul și politicienii populiști l-ar putea avea asupra economiei mondiale în următorii ani, despre nevoia de reforme structurale în Europa pentru a crește competitivitatea, despre măsurile care trebuie luate pentru a evita o nouă criză economică, dar și despre consecințele referendumului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

„În cele 4 zile de întâlniri, am înțeles că liderii principalelor instituții economice globale se tem de efectul pe care populismul și politicienii populiști l-ar putea avea asupra economiei mondiale în următorii ani. Politicienii populiști au dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și și-au pus țara într-o situație dificilă, iar politicianul populist Donald Trump este la un pas de a ajunge președintele Statelor Unite ale Americii”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după Reuniunea anuală FMI – Banca Mondială. 

„În cadrul reuniunii, s-a discutat mult despre consecințele Referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din UE asupra economiei britanice. Faptul că negocierile pentru Brexit dintre Marea Britanie și Uniune nu au început abrupt a prevenit un șoc. În acest moment, asistăm la investiții mai puține în Marea Britanie din cauza incertitudinii. La reuniune, reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale au recomandat Guvernului Marii Britanii să păstreze relațiile puternice cu UE și după Brexit”, a adăugat eurodeputatul român.

„În discursul pe care l-am susținut la Institutul European de la Washington, în marginea Reuniunii FMI – Banca Mondială, despre viitorul Uniunii Economice și Monetare, am spus că avem în Europa, în momentul de față, prea multă datorie publică, prea puțină competitivitate și un sistem bancar prea slab. De aceea, este nevoie de reforme structurale pentru ca niciodată în viitor să nu mai avem o criză economică și financiară care să lovească cetățenii europeni așa cum s-a întâmplat în ultimii ani”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Elemente de background: Reuniunile anuale ale conducerii Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, cunoscute sub denumirea de Reuniunea anuală FMI – Banca Mondială, se desfășoară începând cu anul 1946, de regulă, în luna septembrie sau octombrie. În timpul reuniunii, cele două instituții parte ale sistemulului Organizației Națiunilor Unite (ONU) își prezintă activitatea din ultimul an în fața partenerilor și a publicului și organizează o serie de evenimente în cadrul cărora se discută despre probleme de importanță globală, printre care perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică și eficiența programelor de ajutorare.

______________
Pentru detalii:
Andrei Jujan: +40 766 369 485,
Paul Stencoane: +40 769 611 020                               


By |2016-10-10T10:39:00+00:00octombrie 10th, 2016|Categories: Banca Mondiala, comunicat de presa, ECON, economie, FMI, Fondul Monetar International, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, după Reuniunea anuală FMI – Banca Mondială: Populismul este principalul risc la adresa economiei mondiale
Deputatul european Siegfried Mureșan (PMP / PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, solicită intervenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a agenților Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru anchetarea modului în care s-a făcut contractarea și recepția Drumului Județean (DJ) 705A care leagă satul Costești, județul Hunedoara, de Cetatea Sarmizegetusa Regia.
Drumul a fost inaugurat acum trei luni în urma unei investiții din fonduri europene de 18,2 milioane de lei. Imediat după finalizarea lucrărilor, presa locală a semnalat mai multe nereguli în construcția drumului, pe ultimii 4 kilometri acesta este prea îngust pentru a permite circulația autoturismelor pe ambele sensuri, nu există parapete de protecție în zonele cu risc de prăbușire, iar locurile de parcare sunt astfel delimitate încât nu pot fi parcate în spațiul alocat nici măcar mașinile de dimensiuni medii. Pe lângă toate acestea, ploile de duminica trecută au surpat drumul în 7 locuri diferite, acesta fiind complet închis astăzi, ceea ce dovedește grave erori de construcție.
„Când disprețul politicienilor întâlnește iresponsablitatea administrativă și incompetența firmelor angajate pe bani publici se ajunge la situația de astăzi a drumului spre Sarmizegetusa Regia: un drum, oricum cu probleme majore de construcție, care a fost inaugurat în urmă cu trei luni și pentru care s-au plătit 18,2 milioane de lei din banii noștri, este măturat de prima ploaie. Așa ceva este de neacceptat și vorbește, în primul rând, despre iresponsabilitatea administrației publice locale care a avizat un asemenea proiect și, apoi, a semnat pentru recepționarea acestei lucrări.
Trebuie să înțelegem că la Consiliul Județean Hunedoara există oameni plătiți din bani publici, fie că vorbim despre cei care asigură conducerea politică, fie că vorbim despre inginerii specialiști, care sunt cu toții responsabili de modul în care sunt administrați banii publici. Odată cu funcția și beneficiile ei vine și responsabilitatea. Or, și în acest caz, ca și în multe altele, acești oameni dovedesc iresponsabilitate și dispreț față de banii pe care noi și ceilalți cetățeni europeni îi plătim ca taxe în fiecare zi pe care o muncim. De aceea cred că toți cei care au semnat procesul-verbal de recepție a drumului spre Sarmizegetusa Regia, din partea autorităților, dar și a constructorului, trebuie să răspundă în fața legii și a cetățenilor pentru această situație.
Cer intervenția de îndată a procurorilor DNA și a agenților OLAF pentru anchetarea modului în care s-a făcut contractarea și recepția acestui drum. La alegeri politicienii se îngrămădesc să ne ceară votul pentru a ocupa funcții publice, este momentul să înțeleagă că acestea sunt, înainte de orice, funcții de responsabilitate publică și că banii noștri pe care îi administrează trebuie cheltuiți cu la fel de mare răspundere ca și când ar fi proprii lor bani”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan. 
______________
Pentru detalii:

Andrei Jujan: +40 766 369 485, Paul Stencoane: +40 769 611 020                     
Sursă foto: Glasul-HD.ro

          
By |2016-08-11T08:46:00+00:00august 11th, 2016|Categories: comunicat de presa, DNA, fonduri europene, Hunedoara, OLAF, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: DNA și OLAF să ancheteze construcția drumului către Sarmizegetusa Regia
Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European (PE), a depus ieri 59 de amendamente la Raportul PE privind Capacitatea bugetară a zonei euro, în care a cerut, printre altele, ca statele membre ale Uniunii Europene (UE) care doresc să adere la zona euro, cum este și cazul României, să poată participa, și înainte de aderare, cu drepturi depline la noua structură de guvernanță a capacității bugetare a zonei euro și să aibă același tip de beneficii și contribuții financiare ca celelalte state membre ale zonei.
„În calitate de raportor al Grupului PPE privind capacitatea bugetară a zonei euro, am depus ieri 59 de amendamente la raportul Parlamentului European referitor la un buget al zonei euro. Cele mai importante sunt amendamentele în care am cerut ca România să participe cu drepturi depline acest proiect. Mai exact, am solicitat ca țările  membre care nu sunt încă parte din zona euro, dar care au obligația prin Tratatele de aderare să adopte moneda unică, așa cum este și cazul României, să aibă posibilitatea de se alătura capacității fiscale a zonei euro, să poată participa cu drepturi depline la noua structură de guvernanță și să aibă același tip de beneficii și contribuții financiare ca celelalte state membre ale zonei euro”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după depunerea amendamentelor. „Prin participarea cu drepturi depline la capacitatea bugetară, România va fi ajutată să-și dezvolte economia în vederea aderării la zona euro ceea ce va reduce riscurile potențiale cauzate de o aderare bruscă la moneda unică”, a mai spus eurodeputatul român.
„Totodată, proiectul privind un buget suplimentar al zonei euro care se află în discuții la nivelul instituțiilor europene arată că se prefigurează o Uniune Europeană cu două viteze, una a statelor care vor mai multă integrare și una a celor care vor mai puțină integrare. Este important pentru viitorul economiei țării noastre ca România să se regăsească în prima categorie, de aceea am negociat săptămâni întregi în ultima perioadă cu colegi din Parlamentul European pentru ca amendamentele să aibă susținerea politică necesară”, a explicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
„Scopul acestei capacități fiscale este îmbunătățirea competitivității economice a statelor participante. Capacitatea fiscală va susține financiar implementarea reformelor structurale recomandate anual de Comisia Europeană fiecărui stat membru al Uniunii Europene. În acest moment, doar 4% din recomandări sunt pe deplin implementate. Sunt convins că prin susținerea financiară a statelor membre prin intermediul capacității fiscale, această rată va spori semnificativ”, a mai spus Siegfried Mureșan.
_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

Sursă foto: Europarl.europa.eu
By |2016-06-10T07:49:00+00:00iunie 10th, 2016|Categories: Bugetul UE, capacitatea bugetară, comisia pentru afaceri economice, Comisia pentru bugete, comunicat de presa, fonduri europene, Parlamentul European|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, amendament în Parlamentul European: România să aibă drepturi depline de participare la capacitatea bugetară a zonei euro
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) a transmis astăzi o scrisoare ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș-Nicolae Pîslaru, și ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, precum și în atenția prim-ministrului României, Dacian Cioloș, și a ministrului Energiei, Victor-Vlad Grigorescu, în care propune mai multe măsuri pe care Guvernul României trebuie să le adopte pentru sprijinirea angajaților în cazul în care în următoarele luni urmează să aibă loc disponibilizări la Termocentrala electrică de la Mintia.
„Situația economică a județului Hunedoara, odinioară unul dintre marile centre industriale din țară, este una dezastruoasă după deciziile guvernelor României de privatizare și închidere a Combinatului Siderurgic de la Hunedoara și a mai multor mine din Valea Jiului.  Rata șomajului în județ, de 6%, este dublă față de rata șomajului la nivelul întregii Regiunii de dezvoltare Vest. În prezent, la nivelul județului, mai există doar 52.000 de locuri de muncă în industrie, comparativ cu anul 1992, când în industria hunedoreană lucrau circa 120.000 de persoane.  Astăzi, ca urmare a înființării Complexului Energetic Hunedoara în septembrie 2012, Termocentrala Electrică de la Mintia se află din nou în colaps și sute de angajați sunt pe punctul de a-și pierde locul de muncă. Oricare va fi decizia Guvernului României, soarta acestor oameni este în responsabilitatea dumneavoastră.  Guvernul României, împreună cu autoritățile locale din județul Hunedoara trebuie să demareze urgent o analiză pentru a verifica dacă angajații Termocentralei electrice de la Mintia care urmează a fi concediați pot fi sprijiniți din Fondul European de Ajustare la Globalizare – FEG, care poate acoperi cheltuielile cu acțiuni de reintegrare a lucrătorilor disponibilizați. Fondul poate fi accesat în cazul în care cel puțin 500 de angajați ai unei companii își pierd locul de muncă într-o perioadă de 4 luni. De aceea, vă rog să dispuneți o analiză urgentă în colaborare cu autoritățile locale și să inițiați dialogul cu experții Comisiei Europene pentru a stabili dacă și modul în care resurse financiare din Fondul European de Ajustare la Globalizare ar putea fi folosite pentru a sprijini eventualii angajați care ar urma să fie disponibilizați”, se arată în scrisoarea semnată de eurodeputatul Siegfried Mureșan.
„Pe lângă acest instrument, România are la dispoziție suficiente fonduri europene alocate din ciclul financiar multianual 2014 – 2020 care pot fi folosite pentru programe de formare și reconversie profesională pentru sprijinirea angajaților disponibilizați din România în vederea găsirii unui nou loc de muncă. Este vorba despre Programul Operațional Capital Uman (POCU) care dispune de fonduri nerambursabile de circa 2 miliarde de euro pentru ocuparea forței de muncă din România. Din acești bani se pot finanța programe de formare profesională, dar și acțiuni de stimulare a angajatorilor pentru organizarea de programe de învățare la locul de muncă. Însă, pentru ca acești bani să poată fi folosiți, Guvernul României trebuie să încheie cât mai urgent procedurile de acreditare a organismelor naționale și regionale care gestionează fonduri europene. Fac un apel la dumneavoastră să urgentați aceste proceduri de acreditare. Angajații români disponibilizați sau în curs de disponibilizare, inclusiv de la Hunedoara, au nevoie și au dreptul să dispună de aceste fonduri”, a mai spus Siegfried Mureșan în documentul transmis ministrului Muncii și ministrului Fondurilor Europene.
Regăsiți, mai jos, varianta integrală a scrisorii redactate de eurodeputatul Siegfried Mureșan.
_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;
Paul Stencoane: +40 769 611 020.


By |2016-05-10T09:11:00+00:00mai 10th, 2016|Categories: comunicat de presa, European Parliament, European Union, fonduri europene, Hunedoara, job, Ministerul Fondurilor Europene, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, scrisoare către miniștrii Muncii și Fondurilor Europene: Sprijiniți angajații de la Termocentrala din Mintia cu ajutorul fondurilor europene
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / MP) declară, în contextul întâlnirii pe care prim-ministrul României, Dacian Cioloș, o va avea, astăzi, la Haga, cu prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, că șeful Executivului de la București trebuie să-i transmită omologului olandez că Portul din Constanța nu ar trebui privit ca o amenințare economică pentru Portul din Rotterdam, ci ca un partener, dacă Olanda se teme de eventualele consecințe economice ale aderării României la spațiul Schengen.
„Mă aștept ca prim-ministrul Dacian Cioloș să-i transmită clar omologului său că decizia Olandei privind aderarea României la spațiul Schengen trebuie să fie una bazată pe criterii tehnice, și nu politice, criterii pe care România le îndeplinește conform evaluărilor oficiale ale Comisiei Europene. Criza refugiaților ne-a arătat că, fără România, spațiul Schengen nu este mai sigur. Din contră, aș putea spune. România a investit peste un miliard de euro în securizarea granițelor sale externe și are astăzi cea mai modernă tehnologie de supraveghere a frontierelor, așa că mă îndoiesc că traficanții de migranți ar fi trecut frontierele României așa de ușor cum au trecut frontiera externă a Greciei și cum trec zi de zi frontiera Italiei. Dacă Olanda se teme de eventualele consecințe economice ale aderării României la spațiul Schengen, prim-ministrul României trebuie să-i spună clar prim-ministrului Olandei că Portul din Constanța nu trebuie privit ca o amenințare economică pentru Portul din Rotterdam, ci ca un partener. Cele două porturi la Marea Neagră și la Marea Nordului ar trebui să exploateze mai bine conexiunea care există astăzi prin Coridorul Rin – Dunăre, inclus în 2013 de Comisia Europeană printre principalele coridoare care vor constitui «coloana vertebrală» a transporturilor în interiorul pieței unice europene”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

_____________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485
Paul Stencoane: +40 769 611 020

By |2016-03-09T07:42:00+00:00martie 9th, 2016|Categories: comunicat de presa, criza imigrantilor, criza refugiatilor, evenimente media, evenimente romania, Guvern, Guvernul Romaniei, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, despre discuțiile D. Cioloș – M. Rutte pe tema „Schengen”: Portul din Constanța nu ar trebui privit ca o amenințare economică pentru Portul din Rotterdam, ci ca un partener
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / MP), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European (PE), spune că, din cauza ratei scăzute de absorbție a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2007 – 2013 (59%, la finalul anului 2015), în România s-au creat cu 200.000 de locuri de muncă mai puține față de cât s-ar fi creat dacă rata de absorbție ar fi fost aproape de 100%.
„Fondurile europene reprezintă principalul angajator din România. În 2015, 304.000 de români aveau un loc de muncă datorită investițiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE) făcute publice joi, 4 februarie a.c. Practic, anul trecut, echivalentul populației unui județ de dimensiuni medii lucra în proiecte și afaceri finanțate din fonduri UE. Mai mult, conform MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al românilor era cu 25,4% mai mare decât ar fi fost fără investițiile din fonduri europene. Asta înseamnă că fiecare român câștigă în medie, lunar, cu circa 430 de lei în plus datorită banilor nerambursabili primiți de la Uniunea Europeană, dacă ne raportăm la salariul mediu net pe economie din luna decembrie. 

Aceleași date ne duc cu gândul, însă, și la niște statistici mai puțin bune pentru România. La un calcul simplu, putem observa că încă 200.000 de români ar fi avut acum un loc de muncă plătit din fonduri europene dacă rata de absorbție ar fi fost aproape de 100%, nu de 59% cum era la sfârșitul anului 2015. Deci, rata scăzută de absorbție a fondurilor europene înseamnă 200.000 de locuri de muncă mai puține în România. De aceea, pentru cadrul financiar multianual 2014 – 2020, Guvernul trebuie să aibă în minte următorul calcul simplu: orice procent din fondurile europene neabsorbit în această perioadă înseamnă câteva mii de locuri de muncă necreate în economia României”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
_____________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485, Paul Stencoane: +40 769 611 020

By |2016-02-09T08:07:00+00:00februarie 9th, 2016|Categories: Bugetul UE, comunicat de presa, EU Budget, fonduri europene, Ministerul Fondurilor Europene, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan: „Rata scăzută de absorbție a fondurilor europene înseamnă 200.000 de locuri de muncă mai puține în România”
Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European (PE) și raportor al Grupului Partidului Popular European (PPE) pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2017, a afirmat, ieri, cu ocazia primei dezbateri pe prioritățile Parlamentului European în 2017, că bugetul Uniunii trebuie să se concentreze  anul viitor pe stimularea creșterii economice și oprirea fluxului de refugiați.
„Poziția  mea, în calitate de raportor al Grupului PPE pentru bugetul de anul viitor, este cât se poate de clară: bugetul UE trebuie să răspundă celor două provocări cu care Europa se confruntă: nevoia de creștere economică si oprirea fluxului de refugiați. Pentru ca economiile țărilor noastre să genereze mai multă creștere economică și mai multe locuri de muncă, este nevoie să devenim mai competitivi, să îmbunătățim infrastructura, să inovăm mai mult, să sprijinim IMM-urile și tinerii antreprenori. Pentru a opri valul de refugiați, Europa trebuie să acorde fonduri pentru a securiza granițele externe și a îmbunătăți situația în țările de origine ale refugiaților prin investiții în sistemului medical, educațional, precum și facilitarea accesului la hrană și la apă potabilă. Este de la sine înțeles că aceste alocări trebuie gândite fără a afecta politicile de investiții ale Uniunii Europene și politica de coeziune, de pe urma căreia România beneficiază prin fondurile structurale si de coeziune”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan la finalul ședinței Comisiei pentru bugete a Parlamentului European din 27 ianuarie 2016.
„O altă prioritate pe care o voi urmări este creșterea alocărilor financiare pentru Politica de Vecinătate a UE, și aici mă refer în special la Vecinătatea estică. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, iar noi avem obligația să le oferim sprijinul financiar necesar implementării reformelor prevăzute în aceste acorduri”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.
_____________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485, Paul Stencoane: +40 769 611 020


By |2016-01-28T08:49:00+00:00ianuarie 28th, 2016|Categories: Bugetul UE, Comisia pentru bugete, comunicat de presa, criza imigrantilor, fonduri europene, grupul ppe, IMM-uri, Parlamentul European, Republic of Moldova, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, raportor PPE pentru bugetul UE 2017: Prioritățile bugetare ale UE trebuie să fie creșterea economică și oprirea fluxului de refugiați
Deputatul european Siegfried Mureșan cere demisia ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, și a președintei Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Cristiana Barbu, pentru eșecul în utilizarea finanțării din Fondul European de Ajustare la Globalizare destinată înființării unui combinat social pentru persoanele disponibilizate de la producătorul de oțel Mechel din Câmpia Turzii.
În luna septembrie 2014, Parlamentul European aproba raportul deputatului european Siegfried Mureșan prin care se aloca o finanțare de 3,57 de milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru măsuri de ocupare a 1.000 de lucrători disponibilizați de combinatul Mechel Câmpia Turzii.
Proiectul cuprindea organizarea de cursuri de reconversie și formare profesională precum și înființarea unui combinat social în zonă, termenul limită al proiectului fiind data de 1 martie 2015.
Cum combinatul social nu a fost implementat la timp de autoritățile române, Guvernul României trebuie să returneze Comisiei Europene o parte din cele 3,57 de milioane de euro, cel mai probabil, jumătate din sumă. Restul banilor au fost folosiți cu succes pentru finanțarea cursurilor de reconversie și orientare profesională în urma cărora 450 de persoane disponibilizate de la combinatul Mechel Câmpia Turzii și-au obținut un loc de muncă.
Responsabile de pierderea acestor bani sunt autoritățile române care, deși se apără spunând că raportul a fost aprobat prea târziu, ar fi avut suficient timp să implementeze proiectul, este de părere deputatul european Siegfried Mureșan. 
„Finanțarea era sigură din mai 2014, de când proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană, și nu din noiembrie, când se încheiase tot procesul legislativ în mod formal. Autoritățile puteau, așadar, demara procedurile de implementare a combinatului social cel târziu în mai 2014. Nu este vorba de timpul prea scurt, ci de lipsa de voință a autorităților centrale”, a explicat eurodeputatul român.
„De-ndată ce am devenit membru al Parlamentului European, la 1 iulie 2014, am redactat de urgență raportul care a fost aprobat în 23 iulie în Comisia pentru bugete și pe 17 septembrie în plenul Parlamentului European. M-am întâlnit cu oamenii din Câmpia Turzii, am văzut ce probleme sunt în implementarea proiectului, am încercat să văd dacă pot fi identificați alți parteneri economici care să sprijine proiectul.
Totodată, am făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru a vedea în ce măsură pot fi obținute derogări de la reglementările existente. Însă nu există derogari pentru guverne incompetente, lipsite de voință. Nu s-a dorit îndeajuns de mult realizarea combinatului și nu a existat sprijin politic pentru ca lucrurile să meargă înainte și fără banii de la Comisia Europeană.
Cred că se impune imediat demisia ministrului Muncii și a președintelui ANOFM. Acești oameni trebuie să își asume eșecul proiectului și să înțeleagă faptul că cel puțin 250 de oameni au rămas fără loc de muncă din cauza incompetenței lor”, a mai explicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
By |2015-03-02T15:43:00+00:00martie 2nd, 2015|Categories: Comisia pentru bugete, comunicat de presa, evenimente pe, evenimente romania, fonduri europene, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan cere demisia ministrului Muncii și a președintelui ANOFM pentru eșecul în utilizarea fondurilor europene destinate înființării unui combinat social la Câmpia Turzii
Comunicat de presă
14 noiembrie 2014
 
Siegfried Mureșan, ajutor pentru Republica Moldova: „Funcționarii moldoveni să vină să se specializeze în instituțiile europene”
 
Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan propune un program extins de schimburi de funcționari între țările din vecinătatea estică și instituțiile Uniunii Europene. Propunerea europarlamentarului român vine în contextul recentei ratificări a Acordului de Asociere UE- Republica Moldova de către Parlamentul European. Până acum, funcționarii din Republica Moldova și țările estice care nu fac parte din Uniunea Europeană puteau beneficia doar de scurte vizite de studiu, ale căror costuri erau suportate de guvernele fiecărui stat în parte.
 
“Un asemenea program, prin care experții europeni să aibă ocazia de a experimenta și de a cunoaște îndeaproape instituțiile europene este acum, mai mult decât oricând, necesar. Mai ales în contextul în care experții europeni deja au întreprins vizite de lucru la Chișinău, pentru a oferi consultanță celor din Republica Moldova”, a declarat Siegfried Mureșan.
Acest demers are rolul de a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană şi de a le arăta românilor de peste Prut beneficiile concrete din colaborarea cu Uniunea.
“Republica Moldova este o țară în care oamenii vorbesc deja una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, limba română. Este o țară relativ mică, de doar 4 milioane de locuitori, deci efortul nostru pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană nu este foarte mare. În același timp însă, Europa este o temă majoră în Republica Moldova, de aceea trebuie să facem toate eforturile pentru a consolida relațiile cu frații basarabeni și autoritățile de la Chișinău”, a conchis Siegfried Mureșan.
Programul ar asigura și ar facilita reformarea instituțiilor din Republica Moldova. Este vorba despre o reformă care să nu se limiteze doar la regulile de pe hârtie, ci la o transformare de substanță, bazată și pe expertiza funcționarilor moldoveni, care ar reuși să cunoască și să înțeleagă din interior mecanismele de la Bruxelles.
 

 Siegfried Mureşan, europarlamentar PMP

By |2014-11-14T15:04:00+00:00noiembrie 14th, 2014|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, comunicat de presa, pe|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, ajutor pentru Republica Moldova: „Funcționarii moldoveni să vină să se specializeze în instituțiile europene”
Go to Top