Astăzi, în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, am avut o primă dezbatere pe marginea unei propuneri de rectificare bugetară înaintată de Comisia Europeană.
Pe scurt, din cauză că Bugetul multianual al Uniunii Europene 2014 – 2020 a fost aprobat foarte târziu, la finalul anului 2013, nu au putut fi încheiate la timp acordurile de parteneriat și programele operaționale dintre Comisia Europeană și statele membre. Mai departe, banii aferenți anului 2014 pentru mai multe poltici europene – printre care și politica de coeziune – nu au putut fi angajați.
În propunerea înaintată, Comisia Europeană cere ca toți acești bani, circa 16,5 miliarde de euro, să fie transferați către bugetul anului 2015. Astfel, niciun ban european nu va fi pierdut.
În calitate de raportor al Grupului PPE privind rectificarea bugetului UE, mi-am declarat astăzi susținerea față de această propunere, însă am atras atenția că există și riscuri.
Astfel, prin dublarea fondurilor care vor trebui angajate în 2015, este posibil ca multe state membre să nu reușească să cheltuiască acești bani în termenul legal, adică până în 2018. De aceea, am cerut Comisiei Europene să dea dovadă de flexibilitate dacă, peste trei ani, unele state membre se vor confrunta cu astfel de situații.
Pe lângă prioritățile Grupului PPE pe care le voi apăra în negocierile cu Consiliul UE și Comisia Europeană pe rectificarea bugetară, voi face tot posibilul ca România să nu fie expusă riscurilor de dezangajare automată. Vreau ca banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană să fie investiți integral și cu folos în proiecte de infrastructură, în cercetare, în crearea de locuri de muncă.