Am depus în cadrul procedurii bugetare din acest an un amendament prin care solicit înființarea unui Laborator de Inovare pentru Politici Publice în cadrul Comisiei Europene. Scopul unui astfel de laborator este să simplifice și să eficientizeze modul în care Uniunea Europeană legiferează și implementează legislația.

Inovarea nu are loc doar în procese tehnologice sau în cercetare, ci poate fi aplicată și în procesul de elaborare a politicilor publice.
Astfel, în mai multe state europene, precum Marea Britanie, Franța sau Danemarca, există deja metode aplicate prin care elaborarea și implementarea legislației naționale este pre-testată astfel încât costurile să fie reduse, iar impactul maximizat.
Printr-o abordare centrată pe cei afectați direct de legislația europeană (cetățeni, IMM-uri etc.) putem să ne asigurăm că nu vor exista costuri ascunse ale legislației adoptate, că nu vom genera birocrație excesivă și că vom simplifica reglementările.
Un exemplu de simplificare ar putea fi modul în care este aplicată legislația comunitară care vizează fondurile europene. Laboratorul pe care l-am propus ar putea să coopereze cu autoritățile locale și regionale pentru a le sprijini și împărtăși expertiza privind modul în care sunt cheltuite fondurile europene și implementate politicile comunitare.
Unul dintre obiectivele Comisiei Juncker este dereglementarea și simplificarea legislației la nivel european. Se dorește, astfel, eliminarea piedicilor administrative în calea investițiilor în economia europeană, dar și dezvoltarea unei abordări centrate pe interesul cetățeanului. Consider că un astfel de laborator ar contribui pe deplin la atingerea acestui obiectiv.
De altfel, este și motivul pentru care propunerea mea a fost evaluată anterior și a primit un calificativ maxim din partea Comisiei Europene.
Costul unui astfel de proiect pilot pentru 2016 ar fi de 1 milion de euro, însă, dacă proiectul va fi implementat corespunzător, efectele în economia reală vor fi semnificativ mai mari.
Din punct de vedere procedural, amendamentul meu va fi supus votului în Comisia pentru bugete a Parlamentului European la sfârșitul lunii septembrie.
Vă voi ține la curent cu evoluțiile în privința în acestui amendament; sunt foarte încrezător că el va fi aprobat și inclus în bugetul UE pentru 2016.

Sursa foto: Canva