În 21 și 22 octombrie 2015, are loc la Madrid Congresul Statutar al Partidului Popular European (PPE), la care voi participa în calitate de purtător de cuvânt al partidului.

La congres, vom vota noua conducere a PPE și vom căuta soluții la principalele provocări cu care se confruntă Europa în momentul de față: criza refugiaţilor, securitatea UE, dar şi creşterea populismului. 

Vă voi ține la curent cu cele mai importante noutăți de la congres sub forma unui live blog mai jos, dar și cu postări pe pagina mea de Facebook. 

——————————————-

22 octombrie 2015

19.20: Aceștia sunt noii vicepreședinți ai PPE, în ordinea rezultatelor obținute la Congresul de la Madrid:

1. David McAllister, Germania
2. Johannes Hahn, Austria
3. Jyrki Katainen, Finlanda
4. Antonio Tajani, Italia
5. Marianne Thyssen, Belgia
6. Jacek Saryusz-Wolski, Polonia
7. Kinga Gal, Ungaria
8. Dara Murphy, Irlanda
9. Paulo Rangel, Portugalia
10. Corien Wortmann-Kool, Olanda

18.55: Noua conducere a Partidului Popular European, votată la Madrid:18.50: Iată noul logo al Partidului Popular European prezentat în premieră la congres:


18.27: Interes mare față de discursul Angelei Merkel de la Congresul PPE din Madrid:18.01: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că în multe feluri prim-ministrul Mariano Rajoy este un model pentru mulți dintre noi în ceea ce privește politica economică și combaterea terorismului.

Solidaritatea necesită rezistență și eficiență, iar scopul nostru trebuie să fie întărirea Europei în fața extremismului de dreapta, a mai spus Donald Tusk.17.43: Prim-ministrul irlandez, Enda Kenny, spune că Irlanda vrea ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană și că va munci pentru asta.

16.37: Nicolas Sarkozy spune că avem nevoie de un nou Schengen și de o politică europeană comună privind azilul. Spune că Europa se poate extinde doar dacă își adaptează cadrul instituțional. Mai spune că aderarea Turciei la Uniunea Europeană nu poate fi rezultatul unui șantaj. Are dreptate.

16.17: A început a două sesiune plenară a Congresului PPE. Poate fi urmărită în direct pe site-ul congresului.

16.00: Votat pentru vicepreședinții PPE, secretarul general și trezorierul PPE:14.50: Președintele Băsescu a discutat astăzi cu președintele PPE, Joseph Daul, despre soluționarea crizei refugiaților si ajutarea Republicii Moldova:13.22: PPE nu exclude posibilitatea dezvoltării unei armate comune europene pe termen lung.

12.30: PPE va cere ca solicitările de azil să nu mai poată fi făcute decât în afara UE. Nu mai putem continua situația din prezent în care sute de mii de oameni vin spre Europa și de abia apoi depun cererea de azil. Cei mai mulți nu sunt eligibili pentru azil, așa că suntem nevoiți să-i trimitem înapoi pe cheltuiala noastră.

21 octombrie 2015

22.12: Liderii PPE care au muncit pentru Europa în ultimii 5 ani și liderii care vor munci în următorii 5:

22.07: Herman Van Rompuy spune că Putin va fi impresionat de Europa unită doar prin sancțiuni din partea tuturor celor 28 de state membre.

21.52: José Manuel Barroso, omul care a condus Europa timp de 10 ani, și Herman Van Rompuy, primul președinte permanent al Consiliului European, primesc Premiul pentru Merit din partea PPE.20.40: Ministrul de Finanțe din Finlanda, Alexander Stubb, vorbește despre rolul PPE în momentele-cheie din Europa. Acum este un moment-cheie. Este nevoie de mai multă integrare având în vedere provocările majore.

20.36: Interviu pentru postul CCTV News China despre poziția PPE privind soluționarea crizei refugiaților:

18.04: Conferință de presă cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, despre investiții în UE și Uniunea Piețelor de Capital:16.55: Președintele PPE spune că Rusia este o amenințare pentru prosperitatea, pacea și valorile europene. Spune că Rusia bombardează în Siria mai mult opoziția decât teroriștii.

16.32: A început sesiunea plenară a Congresului PPE:

16.30: Alături de colegii din PMP prezenți la Congresul PPE:

16.00: Începe prima sesiune plenară a Congresului PPE, la care participă șefii de stat și de guvern ai PPE din țările non-membre UE, precum și liderii partidelor de opoziție din UE, membre ale PPE.
Sesiunea plenară poate fi urmărită în direct pe site-ul congresului.


14.30: Colegii din Partidul Mișcarea Populară sunt așteptați la Congres.

14.15: Adunarea politică a Partidului Popular European:12.10: Conferință de presă împreună cu președintele PPE, Joseph Daul, și cu secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz.


12.05:Împreună cu secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz, pregătind conferința de presă comună cu președintele Joseph Daul.  


11.48: Comitetul de rezoluție pentru Congresul PPE dezbate acum rezoluțiile de urgență. Cea mai importantă este cea pe migrație. La finalul congresului, va deveni poziția oficială a PPE.


11.33: Prima sesiune plenară a Congresului PPE începe astăzi la ora 16.00 (ora României). Totul este pregătit.10.55: Prima zi a Congresului PPE a început cu o reuniunie a europarlamentarilor Grupului PPE la care a participat și Președintele Joseph Daul​.
Președintele PPE ne-a avertizat, în contextul unei crize economice, că nu trebuie să să ne preocupăm de câte o singură temă pe rând, ci să fim atenți și alte riscuri.
Joseph Daul a mai punctat că socialiștii au dus Spania în criză, în timp ce popularii spanioli au reușit să scoată țara din criză.
Nu în ultimul rând, președintele PPE ne-a încurajat să explicăm cât mai clar oamenilor ce facem noi, care sunt beneficiile integrării economice.10.00: Poziția pe care PPE o va susține la Congresul de la Madrid despre relația cu Federația Rusă va fi una clară: agresiunea Rusiei este un risc pentru securitatea, dar și pentru ordinea democratică și statul de drept din Europa. În interviul apărut în această dimineață pe Caleaeuropeană.ro vorbesc în detaliu despre această poziționare fermă a PPE:

20 octombrie 2015


23.04: În interviul pentru „România liberă”, vorbesc despre temele principale care vor fi abordate la Congresul PPE, îndeosebi, despre Rusia, Vecinătatea Estică, Republica Moldova:


15.51: Aceasta este sala de lucru a presei din care mâine peste 600 jurnaliști vor informa întreaga lume cu privire la Congresul PPE: