Vicepreședinta Comisiei Europene Kristalina Georgieva a prezentat astăzi în Comisia pentru bugete a Parlamentului European proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2016. Vorbim despre 153,5 miliarde de euro în credite de angajament și 143,5 miliarde de euro, credite de plată.

În mare parte, sunt mulțumit de propunerea Comisiei Europene. Reprezintă încă un pas spre revenirea la creșterea economică și la gradul de ocupare dinainte de criză.

Prioritățile Comisiei pentru 2016 sunt în linie cu preocupările europenilor de rând: creștere economică sustenabilă, locuri de muncă, investiții în infrastructură, inovare și cercetare. Cea mai mare parte a bugetului rămâne orientată spre sectorul agricol (aproximativ 40% din buget) şi spre politica de coeziune (aproximativ 33% din buget).
Salut decizia de a crește cu 30% fondurile alocate programului Erasmus+ în 2016. După cum știți, Erasmus+ finanțează acele inițiative care contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității participanților. Un buget mai mare înseamnă mai mulți beneficiari și mai multe oportunități, fapt esențial pentru creșterea gradului de ocupare în Europa.
În proiectul de buget, Comisia mai propune și o creștere substanțială a alocărilor pentru a răspunde presiunilor migratorii din sudul Mării Mediterane. Este vorba despre consolidarea operațiunilor de supraveghere a frontierelor maritime, întărirea instituțiilor europene care luptă împotriva imigrației ilegale (ex. Frontex) și sprijinirea financiară a statelor care se confruntă cu un aflux foarte mare de imigranți ilegali.
Nu în ultimul rând, se propune și o creștere semnificativă a măsurilor de sprijin extern. Vorbim aici nu doar de ajutorul umanitar, atât de necesar oamenilor din zone de conflict, ci și de fondurile destinate statelor candidate sau celor din vecinătatea Uniunii. Doar pentru statele din vecinătatea estică, printre care şi Republica Moldova, Comisia propune o creștere cu 136% a creditelor de plată pentru a întări cooperarea cu acești parteneri. Acest lucru nu poate decât să mă bucure. Românii de peste Prut au nevoie de cât mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru a duce la îndeplinire procesele de reformare economică și de întărire a statului de drept.
În perioada următoare, Consiliul Uniunii Europene (format de miniștri de resort din statele membre) va dezbate și va aproba poziția sa asupra propunerii de buget – până la mijlocul lunii septembrie. Ulterior, noi, în Parlamentul European, ne vom pronunța asupra poziției Consiliului (în luna octombrie), iar în cazul în care nu o vom agrea, vom intra în negocieri cu Consiliul. Practica din ultimii ani este ca bugetul să fie adoptat în luna noiembrie sau chiar decembrie.

Sursă foto:
ec.europa.eu