Astăzi, în ședința comună a Comisiei pentru bugete și a Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, am aprobat, alături de colegii mei, rezultatul negocierilor dintre Parlament și Consiliul UE asupra Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS). 

Acest fond, care va genera investiții de peste 315 miliarde de euro în următorii ani în Europa, este una din principalele măsuri propuse de Comisia Europeană pentru a reduce decalajul de investiții din UE, estimat la aproximativ 800 de miliarde de euro.
În varianta de compromis agreată de echipele de negociatori ale Parlamentului European și ale Consiliului se regăsesc și o parte din propunerile mele inițiale, care sunt convins că vor contribui la o funcționare mai bună a fondului.
Astfel, pentru a avea garanția că vor fi selectate cele mai bune proiecte, am cerut încă din debutul discuțiilor pe marginea acestui dosar ca numirile în Comitetul director și Comitetul de investiții să fie făcute de către Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI), în așa fel încât să nu se ajungă la decizii politizate atunci când se selectează proiecte. În continuare susțin că vor trebui sprijinite cele mai bune proiecte care generează locuri de muncă și contribuie la creștere economică.
Totodată, prin amendamentele depuse de mine, am solicitat sprijin, inclusiv la nivel regional, pentru statele cu piețe financiare mai puțin dezvoltate, cum este și România, astfel încât țara noastră să nu fie penalizată din start atunci când încearcă să finanțeze proiecte. Având în vedere că vorbim de un instrument financiar destul de complex, este nevoie de expertiză la nivelul administrației românești pentru a facilita accesul investitorilor la împrumuturi garantate de bugetul UE și pentru a se evita concentrarea geografică a proiectelor în câteva zone ale Europei.
Banca Europeană de Investiții (BEI) va gestiona acest fond și va sprijini investițiile în infrastructură, cercetare, inovare, oferind asemenea sprijin pentru IMM-urile europene.
Prin mobilizarea a 8 miliarde de euro din bugetul UE (care vor genera o garanție de 16 miliarde de euro), la care se adaugă alte 5 miliarde de la BEI, se vor oferi garanții pentru finanțarea acelor proiecte care în mod normal nu ar fi reușit să obțină lichidități pe piețele de capital.
Așadar, după această aprobare a rezultatelor negocierilor cu Consiliul UE, următorul pas este ca plenul Parlamentului European să voteze acest acord în 24 iunie, iar Fondul European pentru Investiții Strategice să înceapă să funcționeze din luna iulie. 

Mai departe, responsabilitatea revine autorităților române, care trebuie să vină cu proiecte viabile și să îi sprijine pe cei care doresc să acceseze împrumuturi garantate prin acest fond. Este nevoie de un cadru transparent și asistență tehnică, mai ales pentru IMM-urile care vor dori să investească în acțiunile eligibile din cadrul FEIS. 

Sursă foto: ec.europa.eu