Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Comisia Europeană pregătește Președinția română a UE și Summitul de la Sibiu în locul Guvernului Dăncilă

Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Discursul de astăzi al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind Starea Uniunii Europene arată că toată agenda Comisiei pentru următorul an este legată de Summitul Uniunii Europene (UE) de la Sibiu din 9 mai 2019. Această reuniune a șefilor de stat și de guvern din UE va fi punctul final al mandatului actualei Comisii și este menit a da cetățenilor europeni o perspectivă privind viitorul UE.
Președintele Juncker a prezentat astăzi obiectivele concrete pentru agenda europeană din primul semestru al anului 2019 și până la Summitul de la Sibiu: ratificarea Acordului de parteneriat cu Japonia și negocierea unui acord de principiu privind adoptarea Bugetului multianual al UE post-2020.
În primul semestru al anului viitor, în care va avea loc și Summitul de la Sibiu, Președinția Consiliului Uniunii Europene va fi deținută de România, iar, în mod normal, agenda de priorități pentru un semestru european este înaintată de Guvernul statului membru care deține președinția. Dar, din păcate, cu mai puțin de 4 luni înainte de a prelua președinția, Guvernul Dăncilă a prezentat până acum, în loc de priorități concrete, doar o listă lungă în care au fost menționate aproape toate subiectele de pe agenda europeană din ultimii ani. Deși preluăm pentru prima dată președinția UE și deși vom găzdui un summit al Uniunii Europene într-un moment extrem de important pentru viitorul Uniunii, Guvernul Dăncilă nu a reușit să înainteze o agendă concretă.
Tot astăzi Jean-Claude Juncker a spus foarte clar că întărirea monedei euro este o prioritate majoră a Uniunii Europene pentru următorul an. Direcția Europei este clară – spre euro, doar Guvernul Dăncilă merge în sens opus. Actualul guvern nu doar că nu a realizat niciun progres în ultimii doi ani privind aderarea țării noastre la zona euro, din contră, asistăm la un mare regres în obținerea acestui obiectiv. Dacă acum 2 ani îndeplineam 3 din 5 criterii principale de aderare la moneda unică, acum mai îndeplinim doar un criteriu, iar prognozele economice arată că, până la finalul anului, vom pierde și acest ultim criteriu. Cu prim-ministrul Dăncilă, ministrul Teodorovici și consilierul Vâlcov ne îndepărtăm în fiecare zi de zona euro.
Absența Guvernului Dăncilă în dezbaterile privind viitorul UE, cu doar câteva săptămâni înainte de a prelua conducerea Uniunii, s-a văzut în discursul de astăzi al președintelui Comisiei. Jean-Claude Juncker a adus propriile priorități pe agenda europeană și a promovat importanța Summitului de la Sibiu mai mult decât a făcut-o Guvernul României în cele 12 luni de când tot președintele Juncker a propus acest summit, în discursul privind starea Uniunii de anul trecut.
Vreau o Președinție română a Consiliului care să obțină un acord privind viitorul buget al Uniunii Europene înainte de alegerile europene, o președinție care să întărească zona euro și să pregătească România de aderarea la moneda unică, care să aducă mai multă siguranță cetățenilor europeni și să combată terorismul. Vreau o președinție care să pregătească bine Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. România merită un guvern capabil să ne reprezinte cu cinste în Europa în următorul an.
Sunt de apreciat eforturile pe care Comisia Europeană și președintele Jean-Claude Juncker le fac de un an încoace pentru a pune Sibiul și România pe harta Uniunii Europene, dar o mare parte din această oportunitate nu va putea fi fructificată cu actualul Guvern care este total nepregătit.”   

By |2018-09-12T11:51:00+00:00septembrie 12th, 2018|Categories: Fără categorie|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Comisia Europeană pregătește Președinția română a UE și Summitul de la Sibiu în locul Guvernului Dăncilă

Intervenția deputatului european Siegfried Mureșan în plenul Parlamentului European:

„Prin decizia de anulare a alegerilor democratice de la Chișinău, se distruge tot fundamentul relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. 
 
Eu vreau ca Moldova să vină în Europa alături de România și alte celelalte țări civilizate, însă  autoritățile au dus Republica Moldova la situații de urgență, alături de Burundi și Somalia. 
 
Astăzi, majoritatea covârșitoare a Parlamentului European va adopta o decizie prin care spunem că nu putem acorda autorităților de la Chișinău 100 milioane de euro asistență macrofinanciară. Această decizie înseamnă că există zero încredere în autoritățile de la Chișinău. 
 
Europa nu se va preface că lucrurile merg bine în Republica Moldova. Vom spune lucrurilor pe nume, adică autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în dorința Uniunii Europene de a ajuta cetățenii Republicii Moldova.
 
Rezoluția pe care o vom adopta astăzi este una extrem de critică. Niciodată în ultimii ani situația din Republica Moldova nu a fost atât de gravă, iar Europa vede și știe acest lucru.

Vom spune lucrurilor pe nume și vom fi alături de cetățeni. De aceea spun foarte clar oamenilor care demonstrează pentru valori europene: vă vedem, suntem alături de voi, nu vă fie frică, nu sunteți singuri.”

_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659
Mihai GORGAN: +40 748 956 299
E-mail: presa@siegfriedmuresan.eu

By |2018-07-05T09:49:00+00:00iulie 5th, 2018|Categories: asistenta macrofinanciara, Comisia pentru Republica Moldova, comunicat de presa, Comunicate de presă, declaratie de presa, Parlamentul European, Republic of Moldova, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă. Siegfried Mureșan, în Parlamentul European: Autoritățile de la Chișinău au distrus fundamentul relației dintre Moldova și UE. Parlamentul va cere suspendarea asistenței macrofinanciare
Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE):
„Crearea de locuri de muncă pentru tineri este la coada listei de priorități pentru Guvernul PSD – ALDE. România nu a absorbit până acum niciun ban din cele 302 milioane de euro alocate țării noastre prin Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor, în exercițiul financiar 2014 – 2020.  Vorbim, așadar, de o rată de abosrbție de 0% a fondurilor detinate ocupării tinerilor, deși au trecut 4 ani și jumătate de la lansarea noului cadru financiar multianual.
Din cauza dezinteresului total al guvernelor PSD – ALDE, șomajul în rândul tinerilor din România s-a situat la 16,8% în martie 2018. Concret, 1 din 6 tineri români nu are un loc de muncă, în timp ce Guvernul PSD – ALDE are peste 300 de milioane de euro la dispoziție pentru ocuparea tinerilor, din care nu a cheltuit până acum niciun leu.
Același dezinteres al guvernelor PSD – ALDE îl vedem și în ceea ce privește absorbția tuturor fondurilor europene destinate ocupării. Astfel, din cele 4,6 miliarde de euro pe care le are la dispoziție România pentru a crea locuri de muncă, Guvernul României a absorbit doar 3,5 milioane de euro. Vorbim, deci, de o absorbție de doar 0,07% în 4 ani și jumătate! Este de neacceptat acest dezinteres total al Guvernului în a gestiona fondurile europene destinate ocupării în condițiile în care România este a doua țară din lume, după Siria, în ceea ce privește emigrația. Avem peste 3,4 milioane de români care au emigrat în ultimii 10 ani, iar cifra continuă să crească în lipsa unor perspective mai bune în România.
Pentru a convinge oamenii să nu mai plece din țară, Guvernul trebuie să creeze locuri de muncă stabile și bine plătite. Actualul Guvern stă cu banii europeni necheltuiți în timp ce românii și, în special, tinerele generații, își fac bagajele și pleacă.
Oamenii merită un guvern mai bun care să fie capabil să atragă toate fondurile europene destinate creării de locuri de muncă mai bune în România și să aplice politici concrete pentru piața muncii. Numai așa vor alege să rămână în țară și să nu plece către o viață mai bună.”
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485

By |2018-06-04T09:02:00+00:00iunie 4th, 2018|Categories: guvernarea PSD - ALDE, Initiativa pentru ocuparea tinerilor, Siegfried Muresan, tineri|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Guvernul PSD – ALDE nu a absorbit niciun euro din fondurile europene pentru ocuparea tinerilor, deși 1 din 6 tineri români nu are un loc de muncă

Deputatul european Siegfried Mureșan:

„Am decis să mă alătur Partidului Național Liberal (PNL). PNL este principalul partid de centru-dreapta din România, principalul opozant al Partidului Social Democrat (PSD) și principalul partid membru al Partidului Popular European (PPE) în România.
Pentru a scoate PSD de la guvernare avem nevoie de un PNL cât mai puternic. Vom oferi cetățenilor toate motivele să voteze PNL la următoarele rânduri de alegeri. Obiectivul este clar: câștigarea alegerilor europarlamentare și scoaterea PSD de la guvernare. Pentru alegerile europarlamentare, vom prezenta cel mai bun program electoral, cea mai bună listă de candidați și o agendă pentru cea mai bună reprezentare a României în Europa.
Munca mea din Parlamentul European aduce beneficii concrete pentru români. Sunt primul europarlamentar român ales negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) în valoare de 160 de miliarde de euro și am realizat 8 rapoarte în calitate de raportor al Parlamentului European și 29 ca raportor din partea Grupului PPE de la începutul mandatului până acum. Ca negociator-șef pentru Bugetul UE, am obținut creșterea fondurilor europene structurale și de coeziune cu aproape 55%, de la 30 de miliarde de euro la 46 de miliarde de euro, am obținut cu 15% mai multe fonduri pentru burse Erasmus, am lansat Programul Interrail de acordare de bilete gratuite de tren pentru tinerii care împlinesc 18 ani și vor să viziteze Europa. Totodată, am obținut un sprijin mai mare pentru tinerii fermieri și pentru Republica Moldova, mai mulți bani pentru programele care creează locuri de muncă pentru cetățenii europeni, pentru investiții în infrastructură, cercetare, inovare și securitate. Încă de la începutul mandatului meu, am adus în țară 3,57 de milioane de euro pentru a ajuta cei 1.000 de muncitori disponibilizați de la fabrica de sârmă de la Câmpia Turzii care se închisese și am negociat un ajutor de 8,5 milioane de euro pentru România din Fondul European de Solidaritate – ajutor care a compensat cheltuielile autorităților din România ca urmare a inundațiilor din 2014. Voi susține și de acum înainte exact ceea ce am susținut până acum: o bună guvernare, o administrație publică eficientă, care să pună cetățeanul în centrul atenției, o economie puternică, orientată spre viitor, bazată pe inovare, sprijin pentru întreprinzători, fiscalitate simplă, care să nu împovăreze cetățeanul și mediul privat, o educație în care tinerii să învețe profesiile de care au nevoie pentru a avea succes pe piața forței de muncă, o Europă care să ofere oamenilor siguranță și bunăstare. PSD ne duce înapoi în toate aceste domenii importante pentru români. Economia, justiția, sănătatea, educația, politica externă, în toate aceste domenii PSD și-a demonstrat incompetența. Fiecare zi în care PSD, în frunte cu infractorul Liviu Dragnea, se află la guvernare, este o zi proastă pentru România. De aceea, obiectivul este să câștigăm alegerile europarlamentare și să scoatem PSD de la guvernare. Eu îmi voi continua activitatea în Parlamentul European cu aceeași convingere și determinare să obțin un sprijin cât mai mare pentru cetățenii români și europeni și voi lupta, la fel ca până acum, pentru respectarea și apărarea statului de drept, a independenței justiției, instituțiilor și pentru o economie puternică.”.

_________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485

By |2018-05-07T12:25:00+00:00mai 7th, 2018|Categories: alegeri europarlamentare, Comisia pentru Republica Moldova, educatie, fonduri europene, investii, Parlamentul European, PNL, PSD, Romania, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă. Siegfried Mureșan: Mă alătur PNL ca să câștigăm alegerile europarlamentare și să scoatem PSD de la guvernare
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS) vin să susțină toate avertismentele pe care le-am transmis guvernelor PSD – ALDE în ultimele 15 luni. Deși am încheiat anul cu o creștere economică de 6,9%, măsurile economice și fiscale catastrofale luate de actuala coaliție de guvernare au dus la scăderea nivelului de trai al românilor. Oamenii își permit să cumpere cu aceiași bani mai puțin de la o lună la alta, iar acest lucru este dovedit de cifrele INS. Indicele câștigului salarial real în luna februarie 2018, calculat ca raport între salariul net și rata inflației, a fost de 99,8% față de nivelul din luna ianuarie. Mai exact, în luna februarie, inflația a crescut mai mult decât veniturile românilor, iar oamenii și-au permis mai puține lucruri față de luna anterioară. Mai mult, rata inflației pentru luna martie a ajuns un nivel-record al ultimilor 5 ani, de 5%, ceea ce înseamnă că nivelul de trai al oamenilor a scăzut și mai mult față de luna februarie.
Aceasta este consecința directă a măsurilor economice și fiscale luate de guvernele PSD – ALDE. În timp ce au tăiat cheltuielile cu investițiile care ar fi dus la creștere economică sustenabilă, au cheltuit banii de la buget pe pomeni electorale și, în plus, s-au împrumutat în numele românilor pentru a implementa politici populiste de creștere a consumului. Au încercat să păcălească oamenii spunând că Guvernul PSD – ALDE a crescut salariile. În realitate, o dovedesc toți indicatorii macroeconomici, oamenii câștigă mai puțin. Inflația generată de creșterea consumului a înghițit creșterile salariale ale angajaților de la stat, iar oamenii care lucrează în mediul privat și care, în marea lor majoritate, nu au beneficiat de creșteri salariale, văd că salariul lor valorează din ce în ce mai puțin de la o lună la alta. Să ai o creștere economică de 6,9%, iar nivelul de trai al oamenilor să scadă în acest timp, asta înseamnă că nu știi să administrezi o țară. Singura lor preocupare constantă de când au venit la putere a fost să slăbească lupta anticorupție, astfel încât cei care fură din banii publici să poată fura în continuare liniștiți. 
Actualul guvern PSD – ALDE, condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă, a arătat în cele aproape 3 luni de când se află la putere că nu este capabil să redreseze economia și că ne adâncește și mai mult în criza economică spre care ne-au dus precedentele două guverne PSD – ALDE. Rolul unui guvern este să protejeze oamenii de crize economice, în timp ce actualul guvern, prin măsurile pe care le întreprinde, duce România și pe români spre o nouă criză. De aceea, actualul executiv trebuie să-și dea demisia în bloc. Avem nevoie de un nou guvern, fără PSD și ALDE, care să aplice reformele structurale necesare pentru a ajunge la o creștere economică sustenabilă pe care să o resimtă și românii în buzunarele lor.” 
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Paul STENCOANE: +40 769 611 020

By |2018-04-12T10:07:00+00:00aprilie 12th, 2018|Categories: comunicat de presa, Comunicate de presă, guvernarea PSD - ALDE, Guvernul Romaniei, inflație, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Cu o rată a inflației de 5%, nivelul de trai al românilor a scăzut în plină creștere economică. Guvernul PSD – ALDE trebuie să-și dea demisia
Deputatul european Siegfried Mureșan:
Se împlinește o lună de la învestirea în funcție a Guvernului Dăncilă, timp suficient să ne convingem că adevărata prioritate de guvernare este preluarea cât mai rapidă a controlului justiției pentru a o slăbi  și amăgirea populației cu creșteri salariale și alte măsuri care, în realitate, nu se resimt în buzunarele oamenilor.
Prioritatea Guvernului Dăncilă trebuia să fie aceea de a prezenta urgent soluții fiscal-bugetare reale pentru problemele economice cu care se confruntă România din cauza politicilor heirupiste aplicate de precedentele două guverne PSD – ALDE: spre exemplu, inflația-record a ultimilor 5 ani, din cauza căreia oamenii își permit să cumpere mai puține lucruri astăzi decât cumpărau acum un an, indicele ROBOR care atins tot un nivel-record al ultimilor 3 ani și prin care se determină rata dobânzii la creditele imobiliare, astfel că românii plătesc credite mai scumpe astăzi decât atunci când au venit la putere PSD și ALDE, creșterea datoriilor externe ale României cu 1,04 miliarde de euro, plus un deficit de cont curent care aproape s-a dublat în 2017 față de 2016, ajungând la 6,46 de miliarde de euro.
O altă prioritate a Guvernului trebuia să fie pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, o oportunitate fără precedent pentru țara noastră de a se afirma pe plan extern, dar, în același timp, și o obligație care ne revine din statutul de membru al Uniunii.
În schimb, ce am văzut că a făcut în această primă lună Guvernul Dăncilă? Chiar imediat după învestirea noului Guvern, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mers la Strasbourg unde s-a plimbat o săptămână întreagă încercând să convingă oficialii europeni că măsurile propuse de PSD și ALDE care urmăresc să slăbească justiția din România sunt bune și că sutele de mii de români din stradă greșesc. Nu a reușit, cum era și de așteptat. În aceeași săptămână, pe 7 februarie, la dezbaterea Parlamentului European privind situația justiției din România, toți europarlamentarii PSD și ALDE au apărat măsurile prin care actuala coaliție de guvernare vrea să slăbească justiția. Apoi, prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a evidențiat, încă o dată, ca apărător al corupților și în data de 12 februarie, când a declarat că nu-l va demite pe consilierul său economic Darius Vâlcov, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. A continuat să-și apere consilierul condamnat inclusiv la conferința de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din 21 februarie, când a fost întrebată de presa internațională de ce îl păstrează în funcție, punând astfel România într-o poziție jenantă în fața întregii lumi. Planul actualului Guvern de a pune mâna pe justiție a continuat cu cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a-l revoca pe procurorul-șef a DNA, Laura-Codruța Kövesi, în baza unui raport despre care Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenței justiției în România, a spus, ulterior, că nu reprezintă motiv pentru a o demite pe șefa DNA. Cu toate acestea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apărat public raportul subalternului său afirmând că este bine argumentat.
Așadar, având în vedere toate acțiunile de mai sus întreprinse în mai puțin de o lună de la învestire, nu mai este niciun secret că «programul de guvernare» al actualului Guvern este acela de a-și apăra corupții și de a pune mâna pe justiție. Acest lucru îl știu și partenerii europeni după cum o dovedesc acțiunile lor din ultima lună: scrisoarea comună de la sfârșitul lunii ianuarie a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a prim-vicepreședintelui pentru stat de drept al Comisiei, Frans Timmermans, în care avertizează Guvernul României despre pericolul ca acțiunile sale să ducă la un regres al reformelor din justiție, invitația adresată președintelui României, Klaus Iohannis, de a veni la Bruxelles pentru a discuta despre situația din țara noastră, dezbaterea privind amenințările la adresa statului de drept din România organizată de Parlamentul European în 7 februarie, precum și vizita de urgență pe care prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, o face astăzi la București pentru a vorbi tot despre modificările la legile justiției pe care Guvernul PSD – ALDE vrea să le facă…”.
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Paul STENCOANE: +40 769 611 020

By |2018-03-01T08:09:00+00:00martie 1st, 2018|Categories: blant, Comisia Europeana, comunicat de presa, Comunicate de presă, declaratie de presa, declaratie politica, Guvernul Romaniei, Siegfried Muresan, stat de drept, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Slăbirea justiției, prioritatea zero în prima lună de mandat al Guvernului Dăncilă
 Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se află încă de ieri la Strasbourg în contextul în care Parlamentul European dezbate mâine, în plen, situația justiției din România ca urmare a încercărilor PSD și ALDE de a slăbi sistemul judiciar. Cu toate acestea, nu știm nimic oficial despre programul ministrului Tudorel Toader de la Strasbourg. Un ministru are datoria să informeze cetățenii cu privire la activitățile sale, nu să se ascundă. Această atitudine a guvernării în miez de noapte și după uși închise este în total acord cu practica PSD – ALDE de până acum. Europa este în alertă și încercările PSD – ALDE de a slăbi justiția nu vor trece neobservate. Tudorel Toader nu va putea convinge niciun oficial european că modificările PSD – ALDE sunt bune și că zecile de mii de oameni care au protestat în stradă împotriva lor greșesc.”.
___________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
By |2018-02-06T14:21:00+00:00februarie 6th, 2018|Categories: ALDE, justitie, legi, legile justitiei, Parlamentul European, PSD, Uniunea European|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Ministrul Justiției se cere la întâlniri cu ușile închise pentru a convinge Europa că Legile justiției sunt bune. Va eșua!
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„2018 începe cu un nou val de scumpiri din cauza măsurilor pe care Guvernul PSD – ALDE le-a luat de la instalarea în funcție. Prețul gazelor naturale pentru populație crește, începând de ieri, cu 5,6%, potrivit unei analize a Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie. Carburanții se tot scumpesc, numai benzina este astăzi cu 12% mai scumpă față de începutul anului trecut, iar acest lucru se întâmplă din cauza introducerii supraaccizei de către Guvernul PSD – ALDE. De asemenea, potrivit datelor oficiale, au crescut prețurile la alimente și la mărfuri nealimentare, lucru care a dus la creșterea inflației, iar specialiștii anunță că aceasta va continua să crească și în acest an. O inflație mai mare înseamnă dobânzi și rate mai mari la credite, lucru care îi va afecta puternic pe toți românii care au împrumuturi, asta după ce anul trecut ratele s-au scumpit cu aproximativ 150 de lei. Toate acestea sunt efectele negative ale politicilor economice pe care Guvernul PSD – ALDE le aplică și care se bazează pe creșterea consumului și reducerea investițiilor. Majorările salariale din sectorul public și măsurile de relaxare fiscală se dovedesc inutile de vreme ce sunt anulate de scumpirile generate de inflație și de facturile mai mari. În plus, deficitul comercial al României continuă să se adâncească, în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate zilele acestea de Institutul Național de Statistică – INS, a ajuns la peste 11 miliarde de euro, cu circa 2,6 miliarde de euro mai mare decât în perioada similară din 2016. Efectele negative ale acestui deficit se simt în buzunarul fiecărui român pentru că prețurile bunurilor de consum nu vor putea fi ținute la nesfârșit la un nivel scăzut prin măsuri guvernamentale populiste, iar importurile vor pune presiune tot mai mare pe puterea de cumpărare a noastră, a tuturor. 2018 se anunță deja a fi un an al scumpirilor marca «PSD – ALDE», prognozele economice arată deja că inflația va continua să crească și că moneda națională se va deprecia deoarece producția internă nu face față consumului și importurilor. Pentru a avea o creștere economică sustenabilă, România ar trebui să se bazeze pe investiții și producție internă, nu pe consum. Apoi, să nu uităm că, deși România are o creștere economică de peste 6% estimată pentru 2017, cu care Guvernul PSD – ALDE nu mai contenește să se laude, deficitul bugetar riscă să depășească ținta de 3%. Adică, deși avem mai mulți bani la buget, cheltuim mai mult decât avem, asta înseamnă că actualii guvernanți se împrumută în fiecare lună, iar aceste datorii le plătim, noi, românii. Numai în primele 10 luni din 2017, datoria externă totală a României crescut cu 1,39 de miliarde de euro față de anul anterior. Ca să trăim mai bine, Guvernul PSD – ALDE trebuie să dezvolte competitivitatea economiei, adică să susţină industria autohtonă şi să investească în infrastructură, cercetare şi inovare, lucru pe care vedem de atâta vreme că refuză să-l facă. Avem nevoie de investiţii în acele domenii care atrag investitorii şi ajută economia să crească, nu de politici falimentare de creştere a consumului și de majorări salariale de fațadă, care nu se fac resimțite în buzunarele românilor din cauza creșterii galopante a costurilor de viață.”.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;

Andrei Jujan: +40 766 369 485.                    
By |2018-01-11T08:03:00+00:00ianuarie 11th, 2018|Categories: Fără categorie|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: 2018, anul scumpirilor marca „PSD – ALDE”
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Bilanțul celor 10 luni ale guvernării PSD – ALDE ne arată că actualul executiv este repetent la economie. Guvernul a cheltuit banii de la buget și a crescut datoria țării pentru a mări salariile din sectorul public, doar că aceste majorări salariale se dovedesc inutile din moment ce deciziile Guvernului au dus la creșterea inflației, scumpirea creditelor imobiliare, a benzinei și motorinei, creșterea prețurilor la alimente, într-un cuvânt, la scumpirea vieții de zi cu zi a românilor.
Iată, mai jos, lista în 21 de puncte a celor mai grave măsuri luate sau anunțate de PSD – ALDE în ultimele 10 luni și efectele dezastruoase pentru populație și pentru companii pe care acestea le generează:
1.      Creșterea prețului la benzină și motorină prin adăugarea unei supraaccize de 32 de bani la litru, creștere care produce un efect în lanț de scumpire a tuturor bunurilor.
2.      Scumpirea creditelor imobiliare și a celorlalte credite cu dobândă variabilă din cauza creșterii indicelui ROBOR provocată de inflația tot mai mare.
3.      Tăierea investițiilor de la buget cu 30%, ceea ce înseamnă o infrastructură mai săracă și o economie necompetitivă, adică mai puține locuri de muncă și mai prost plătite.
4.      Scăderea investițiilor străine directe cu 20%, în jur de 500 de milioane de euro, comparativ cu anul 2016.
5.      Dublarea deficitului bugetar în primele 9 luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 6,8 miliarde de lei.
6.      Creșterea datoriei publice a României în primele 8 luni cu 5,5%, pentru a acoperi deficitul bugetar, până la nivelul-record de 94 de miliarde de euro, datorii pe care tot noi, românii de rând plătitori de taxe, vom trebui să le achităm în anii următori.
7.      România se împrumută tot mai scump din cauza volumului mare al împrumuturilor pe care le-a făcut acest Guvern, dar și a instabilității create de cheltuielile nesăbuite. Spre exemplu, împrumuturile de 500 de milioane de lei făcute de Guvern în 2017 pe o durată de 5 ani de la bănci au o dobândă medie de 2,71%/an, pe când cele din 2016 se făceau la o dobândă mult mai mică, de 2,19%.
8.      Scăderea capacității de colectare a taxelor și impozitelor, de la 31,7% din PIB în 2016, la 30,5% din PIB, conform estimărilor pentru 2017 făcute chiar de către Guvern.
9.      Inflație-record pentru ultimii 4 ani, de 1,8% cauzată de politica economică a Guvernului PSD – ALDE care se bazează pe creșterea consumului și reducerea investițiilor, dar și de introducerea supraaaccizei la carburant. Cel mai mult au crescut prețurile alimentelor, cu aproape 3% în primele nouă luni ale anului, dar scumpirile se vor vedea și mai mult în următoarele luni.
10.   Devalorizarea leului în raport cu moneda euro, în luna octombrie 2016, cursul mediu al euro, conform BNR, a fost de 4,4942 lei, în timp ce, în octombrie 2017, cursul mediu al euro, conform BNR, a fost de 4,5885 lei. Creșterea euro înseamnă prețuri mai mari ale produselor de import, precum și credite și chirii mai scumpe pentru românii care au rate în euro sau care au negociat prețul chiriei în moneda europeană.
11.  Deficit al comerțului internațional în creștere cu 1,73 de miliarde de euro, generat de creșterea consumului și reducerea investițiilor, lucru care a determinat, printre alte cauze, și scumpirea alimentelor.
12.  Creșterea cu 7,58% a numărului de societăți comerciale care au intrat in insolvență, în primele 9 luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
13.  Record negativ la firmele nou-înființate în domeniul comerțului: numărul de SRL-uri şi PFA-uri deschise în acest an este cu aproximativ 20% mai mic decât cele care erau deschise în aceeași perioadă în ultimii 5 ani, potrivit datelor ONRC.
14.  Cădere de 9 locuri, până pe poziția 45, în Topul mondial al ușurinței cu care poți face afaceri realizat de Banca Mondială (BM) față de clasamentul de anul trecut. Acest raport este analizat de marii investitori străini atunci când doresc să deschidă afaceri în țări noi, iar înrăutățirea condițiilor de business și căderea bruscă a unei țări în acest clasament nu sunt privite cu ochi buni de nicio companie.
15.  Cădere de 6 locuri, până pe poziția 68, în Clasamentul global al competitivității realizat de Forumul Economic Mondial față de clasamentul de anul trecut. Raportul arată că România se află sub Polonia și Bulgaria în ceea ce privește infrastructura, sănătatea, educația, eficiența pieței forței de muncă și inovarea. Sunt exact domeniile la care investitorii se uită și de care țin cont atunci când vor să investească sau să-și extindă activitatea într-o țară.
16.   Aplicarea split TVA care, dacă va fi introdusă de la 1 ianuarie 2018, cum a anunțat Guvernul PSD – ALDE, va genera costuri suplimentare pentru mediul de afaceri, mai ales pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM), costuri care nu au putut fi prevăzute în planul de venituri și cheltuieli la începutul anului.
17.  Disponibilizări anunțate în mediul privat din cauza creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei/lună. 60% din antreprenorii din România au anunțat că nu vor putea face față creșterii salariului minim și că vor trebuie să facă disponibilizări, conform unui sondaj al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
18.  Riscul ca salariile din întreaga economie să scadă din cauza măsurii anunțate de Guvernul PSD – ALDE privind trecerea cheltuielilor cu CAS și CASS de la angajator la angajat.
19.  Pierderi de circa 5,2 miliarde de lei la bugetul de stat în 2018 dacă se aplică toate măsurile de reformă fiscală anunțate de Guvernul PSD – ALDE, conform estimărilor Consiliului Fiscal.
20.  Reducerea contribuției la fondurile de pensii private (Pilonul II), de la 5,1%, la 3,7% din cauza disperării actualului Guvern de a acoperi găurile făcute la bugetul de stat. Această reducere înseamnă, spre exemplu, că un tânăr care astăzi are salariu mediu va primi, la pensia privată de peste 30 de ani, cu 58.000 de lei mai puțin din cauza reducerii contribuției la fondul de pensii.
21.  Dezinteres față de îngrijorările venite din partea mediului de afaceri, a specialiștilor și a instituțiilor financiare internaționale și amintesc aici doar Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerț Româno-Americană „AmChamˮ, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Consiliul Economic și Social, Consiliul Fiscal, dar și economiști independenți și companii de audit.
Am prezentat mai sus, foarte pe scurt, contraperformanțele guvernării PSD – ALDE în domeniul politicilor economice și fiscale și falimentul actualei guvernări în 21 de puncte. La aceste contraperformanțe trebuie să adăugăm încercările repetate ale PSD și ALDE de a pune mâna pe justiție, dar și eșecurile pe linie în relațiile externe: prim-ministrul în funcție al României, Mihai Tudose, nu a fost primit până acum în nicio capitală a Uniunii Europene pentru o vizită bilaterală, această majoritate și acest guvern s-au decredibilizat complet în fața partenerilor europeni și internaționali din cauza adoptării Ordonanței 13, sunt total absenți în dezbaterile europene privind viitorul UE post-Brexit, nici nu au fost capabili să prezinte o candidatură susținută profesionist din partea României pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente și, cel mai important, din cauza problemelor din Guvern, țara noastră riscă să rateze oportunitățile pe care ni le oferă Președinția română a Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.
Fiecare zi în plus în care România este condusă de actuala majoritate parlamentară înseamnă bani mai puțini în buzunarul românilor, datorii mai mari pentru generațiile viitoare și periclitarea tuturor oportunităților pentru țara noastră de a-și întări poziția pe plan extern. Verdictul după 10 luni de guvernare este clar: avem nevoie de o nouă majoritate parlamentară care să prezinte un guvern fără Dragnea, Tăriceanu și Tudose.”. 
 ___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                    
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-11-07T08:15:00+00:00noiembrie 7th, 2017|Categories: bilant, comunicat de presa, Comunicate de presă, guvernarea PSD - ALDE|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: PSD – ALDE, 10 luni de guvernare, nota 4 la economie. Falimentul actualei guvernări în 21 de puncte
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Introducerea măsurii split TVA de la 1 ianuarie 2018, indiferent de forma în care va fi aprobată, va sufoca mediul de afaceri din România, în special întreprinderile mici și mijlocii, și va contribui la scăderea investițiilor străine. De aceea, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, trebuie să anunțe astăzi, în Camera Deputaților, că renunță la această măsură.
Disperarea cu care Guvernul PSD – ALDE caută soluții pentru a acoperi cheltuielile bugetare iresponsabile din acest an afectează puternic mediul de afaceri din România. Modificarea modului de plată a taxei pe valoare adăugată (TVA), prin introducerea unei TVA defalcate (split TVA), este imposibil de aplicat în doar câteva luni, așa cum își dorește PSD – ALDE, deoarece va aduce costuri suplimentare pentru mediul de afaceri, mai ales pentru întreprinderile mici și mijlocii, costuri care nu au fost prevăzute în planul de venituri și cheltuieli la începutul anului. De asemenea, adaptarea la noile modalități de plată va îngreuna funcționarea de zi cu zi a companiilor afectând, astfel, întreg mediul de afaceri. Mai mult decât atât, o nouă modificare a politicilor fiscale într-un timp atât de scurt, după propunerile privind trecerea cheltuielilor la angajat, taxa pe solidaritate și supraacciza la carburant, contribuie la scăderea investițiilor străine. Marile companii internaționale își gândesc planurile de afaceri pe termen mediu și lung, astfel că vor evita să investească într-o economie unde cadrul fiscal este imprevizibil și unde taxele cresc de mai multe ori pe parcursul anului.
Toate aceste măsuri toxice au fost introduse de actualul guvern fără a fi anunțate în Programul de guvernare. Investitorii români și străini, când și-au făcut planul de afaceri pentru 2017, nu s-au pregătit pentru aceste măsuri și acum se văd constrânși să acopere niște cheltuieli neprevăzute din alte surse. Vorbim de bani care, altfel, ar fi fost folosiți pentru noi investiții în economie sau pentru creșteri de salarii.   
Este clar necesară o reformă fiscală din moment ce suntem țara membră a Uniunii Europene cu cele mai mari fraude din TVA, dar este la fel de clar că Guvernul PSD – ALDE nu va reuși să rezolve problema fraudei fiscale printr-o măsură introdusă în mai puțin de jumătate de an și fără a ține cont de pozițiile pe care patronatele, experții fiscali, societatea civilă și întreaga opoziție le-au prezentat.
Invit Guvernul să se uite la exemplul Poloniei care, la fel, a propus introducerea unei plăți defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018. Deși Polonia a venit cu o astfel de propunere în martie 2017, deci cu 3 luni înainte de Guvernul României, au decis să amâne introducerea split TVA pentru aprilie 2018 astfel încât băncile să aibă timp să se pregătească pentru noile schimbări. Este, deci, cât se poate de evident că modificarea modului de plată a TVA nu poate fi aplicată în mod sustenabil în doar câteva luni.
De aceea, cer ministrului Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, să anunțe astăzi, în Camera Deputaților, că Guvernul va renunța în totalitate la introducerea split TVA de la 1 ianuarie 2018. Dacă actualul Guvern își dorește cu adevărat să combată frauda cu TVA fără a împovăra inutil mediul privat, trebuie să vină cu o propunere serioasă de reformă fiscală, după consultarea tuturor părților implicate, și să aloce timp suficient mediului privat să se adapteze la noile măsuri. Un Guvern care, încercând să rezolve o problemă, produce trei alte probleme este un Guvern incompetent.”.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-10-23T11:49:00+00:00octombrie 23rd, 2017|Categories: Camera Deputatilor, comunicat de presa, Comunicate de presă, Guvernul Romaniei, Siegfried Muresan, split TVA|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Introducerea split TVA va sufoca mediul de afaceri și va alunga investitorii străini. Ministrul Finanțelor Publice să renunțe la măsură
Deputatul european Siegfried Mureșan: 
„Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European va discuta, mâine, la Bruxelles, în cadrul unei audieri publice, despre nivelul absorbției fondurilor europene în perioada 2007 – 2013 și despre cauzele nivelului scăzut al absorbției din România. Țara noastră ocupă ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește absorbția fondurilor europene pentru perioada 2007 – 2013 (exceptând Croația care a aderat la Uniunea Europeană în 2013), conform Documentului de prezentare a Audierii Publice «Cauzele diverselor probleme de absorbție a fondurilor în diferite state membre și soluții propuse din perspectiva rolului Comisiei de sprijinire a statelor membre și a țărilor aflate în faza de preaderare pentru o absorbție corectă a fondurilor UE» care se va discuta mâine în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European.
România a atins o rată de absorbție de 85% (potrivit estimării Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European în documentul menționat) și de 89% (potrivit datelor oficiale prezentate de autoritățile române), în condițiile în care media Uniunii Europene este de aproximativ 95%. Țara noastră a pierdut aproximativ 3 miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro, fonduri structuale și de coeziune, bani gratuiți pe care Uniunea Europeană i-a alocat țării noastre pentru perioada 2007 – 2013.
Un lucru mai îngrijorător este că autoritățile române nu au învățat nimic din acest eșec. Cauzele prezentate de Parlamentul European pentru slaba absorbție a fondurilor europene în 2007 – 2013, respectiv, deficitara coordonare a autorităților de management (AM-uri) responsabile cu gestionarea fondurilor europene, precum și alte obstacole administrative și legislative, le găsim și acum, la 10 ani distanță. Astăzi, deși am trecut deja de jumătatea noului exercițiu bugetar, 2014 – 2020, România are acreditate doar 2 din cele 10 autorități de management, instituțiile care gestionează fondurile europene, selectează proiectele și monitorizează implementarea lor. În comparație, Polonia are acreditate 24 din 25 de autorități, Cehia are acreditate 11 din 11, Slovacia, 10 din 10, Bulgaria 10 din 11, iar Ungaria are acreditate 9 din 10.
Vedem astăzi că incompetența și dezinteresul Guvernului Tăriceanu din anii 2007 – 2008 au dus la întârzierea începerii absorbției fondurilor europene pentru perioada 2007 – 2013, așa cum arată Documentul de prezentare a Audierii Publice de mâine din Parlamentul European, și, în cele din urmă, au contribuit semnificiativ la pierderea a peste 3 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, care ar fi putut însemna zeci de mii de locuri de muncă în plus pentru români și o economie mai prosperă pentru țara noastră. Guvernele PSD – ALDE de acum repetă «rețeta» eșecului patentată de Guvernul Tăriceanu, iar România riscă, astfel, ca, la finalul actualului ciclu financiar, 2014 – 2020, să fie tot codașa absorbției fondurilor europene. Așa cum arată situația astăzi, la jumătatea exercițiului financiar, cu 0% absorbție pe fondurile europene de dezvoltare regională și coeziune.
Țara noastră are nevoie urgent de un Guvern capabil să reducă din decalajul de timp pe care îl avem din nou față de celelalte țări europene în ceea ce privește gestionarea programelor de finanțare a fondurilor UE. România trebuie să folosească fiecare euro din fondurile europene care ni se cuvin pentru a reduce decalajul economic față de restul statelor Uniunii Europene. În loc să utilizeze aceste fonduri, Guvernul PSD – ALDE amenință cu mărirea taxelor și creșterea presiunii pe investitorii privați și mediul de afaceri și cu confiscarea fondurilor depuse de români pentru o bătrânețe mai liniștită la Pilonul II de pensii. La o singură explicație te poate duce gândul de ce nu vrea Guvernul PSD – ALDE acești bani gratuiți de la Uniunea Europeană: cheltuirea lor se face sub stricta supraveghere a instituțiilor europene pe principii de eficiență și echitate, iar politicienii nu pot nici aloca aceste fonduri discreționar după bunul plac și, cu atât mai puțin, nu-i pot băga în buzunarele firmelor de casă sau ale apropiaților.”
Sursă foto: Comisia de control bugetar a Parlamentului European
By |2017-07-11T14:34:00+00:00iulie 11th, 2017|Categories: absorbtie, comunicat de presa, Comunicate de presă, fonduri europene, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: România este, oficial, codașă la absorbția fondurilor europene în UE
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„PSD la guvernare înseamnă mai puține locuri de munca și o economie slăbită. Iată doar câteva motive pentru care PSD nu trebuie să rămână la guvernare:
  • investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 3,1% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din 2016, potrivit Institutului Național de Statistică;
  • doar 4 milioane de euro fonduri europene structurale au intrat în România în primele trei luni din an, faţă de 1,5 miliarde de euro în primele trei luni din 2016, potrivit execuției bugetului general consolidat;
  • România are acreditate doar 2 autorități de management responsabile pentru atragerea fondurilor europene din 10, în timp ce în Polonia sunt acreditate 24 de autorități din 25, în Cehia sunt acreditate 11 din 11, în Slovacia sunt acreditate 10 din 10, în Bulgaria 10 din 11, iar în Ungaria sunt acreditate 9 din 10.
  • România a înregistrat cele mai drastice scăderi ale indicatorilor din sectorul de construcții dintre statele membre ale Uniunii Europene în aprilie 2017 comparativ cu luna precedentă şi cu aceeași lună a anului trecut, potrivit Eurostat;
  • leul s-a depreciat în raport cu moneda euro, lucru care înseamnă, printre altele, rate mai mari la creditele în euro, chirii mai scumpe, costuri mai mari la importuri de bunuri și servicii;
  • deficitul bugetar este în creștere și România riscă să fie sancționată pentru deficit excesiv.

Toate aceste rezultate dezastruoase sunt dovada incapacității PSD de a guverna și de a pune interesele românilor înaintea intereselor de partid. Reducerea investițiilor, eșecul în absorbția fondurilor europene, lipsa reformelor economice, alături de creșterea cheltuielilor bugetare peste nivelul creșterii competitivității și a productivității înseamnă mai puține locuri de muncă pentru oameni și slăbirea economiei. Este clar că PSD trebuie să se retragă de la guvernare și să lase locul unui guvern responsabil care înțelege că economia trebuie reformată, că banii trebuie alocați în domeniile care încurajează investitorii privați deoarece aceștia sunt cei care creează locuri de muncă stabile și bine plătite și că fondurile europene sunt esențiale pentru a recupera decalajele de dezvoltare economică pe care România le are față de țările din vest.”.

_________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.        

By |2017-06-22T09:30:00+00:00iunie 22nd, 2017|Categories: declaratie politica, fonduri europene, Guvernul Romaniei, investii, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: PSD la guvernare înseamnă mai puține locuri de muncă și o economie slăbită
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Vă dați seama cât de gravă este situația absorbției fondurilor europene de către România dacă un comisar european, membru al PSD, le spune în față colegilor de partid de la PSD că sunt autorii unui eșec de proporții? Am avertizat, încă de acum mai bine de doi ani, asupra riscurilor de a înregistra, în exercițiul bugetar 2014 – 2020, o rată de absorbție a fondurilor europene mai mică decât în exercițiul anterior. Acum, la jumătatea exercițiului 2014 – 2020, perioadă în care putem cheltui cele aproape 40 de milioane de euro fonduri europene alocate României, pe fondurile europene de dezvoltare regională și coeziune, așa cum o spune răspicat până și comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, membru PSD, avem absorbție 0%. Aproape doi ani întregi din toată această perioadă i-am auzit pe miniștrii PSD prezentând strategii și „soluții” pentru atragerea banilor europeni, mai mult, în campanie promiteau că, numai în acest an, vor absorbi 4,6 miliarde de euro…
Deși ne aflăm la jumătatea perioadei în care putem cheltui fondurile europene pentru exercițiul 2014 – 2020, din 10 autorități de management, instituțiile care gestionează fondurile europene, selectează proiectele și monitorizează implementarea lor, România are astăzi autorizate de către Comisia Europeană doar 2 autorități de management. Spre comparație cu alte state europene, Bulgaria are acreditate 10 autorități de management din 11 în total, Polonia are acreditate 24 din 25, iar Ungaria are acreditate 9 din 10.
Guvernarea PSD urmează să semneze un nou eșec al României în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, și vorbim despre bani gratuiți, fonduri nerambursabile de aproape 40 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le oferă țării noastre ca să recupereze decalajele de dezvoltare economică pe care le are față de țările din vest. Până acum nu am văzut de la PSD decât planuri și promisiuni, dacă acestea mai au trecere prin țară pe la unii membri de partid sau fideli votanți ai PSD, iată că la Bruxelles vorbele goale sunt tratate drept ceea ce sunt, niște vorbe goale și chiar și oficialii europeni membri ai PSD trebuie să se dezică de dovezile evidente de incompetență ale partidului din care fac parte. Acum, după această recunoaștere publică a eșecului PSD în ceea ce privește absorbția fondurilor UE chiar de către un membru din prima linie a partidului, principalul responsabil la nivel de Guvern pentru fondurile europene de dezvoltare regională, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, trebuie să-și dea demisia fără ezitare. Este un necesar gest de onoare, nu și reparatoriu. Dacă nu se pricepe, dar, în cazul în care îi pasă totuși de soarta a milioane de români care trăiesc de pe urma finanțărilor europene, trebuie să își dea demisia și să lase locul cuiva care se pricepe. Orice tergiversare pe subiect este o dovadă de incompetență dublată de iresponsabilitate și dezinteres față de români. Gestul demisiei, deși insuficient și nereparatoriu, este absolut necesar!”.
______________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.                            


By |2017-05-09T13:22:00+00:00mai 9th, 2017|Categories: Comisia Europeana, declaratie politica, fonduri europene, Guvernul Romaniei, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: „Pentru 0% absorbție la fondurile europene de dezvoltare regională și coeziune, viceprim-ministrului Sevil Shhaideh trebuie să-și dea demisia pe loc”
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Autoritățile de la Chișinău trebuie să facă mai multe eforturi pentru combaterea corupției și pentru a consolida democrația și independența justiției. Așa cum vedem din Raportul Freedom House «Națiunile în tranziție 2017», rezultatele în aceste două domenii s-au înrăutățit față de anul anterior, ceea ce este foarte îngrijorător, iar autoritățile din Republica Moldova, în frunte cu președintele Igor Dodon, trebuie să lupte pentru combaterea corupției și pentru domnia legii, ci nu să pună în pericol ceea ce s-a făcut până acum cu atât de mari eforturi din partea cetățenilor. Iată că acțiunile iresponsabile din ultimele luni ale președintelui Igor Dodon, care numai la începutul săptămânii încălca legea cu bună știință semnând tratate fără ca acestea să fie legal negociate, nu rămân fără consecințe în rândul cetățenilor moldoveni. Ei înțeleg cât de toxice sunt astfel de atitudini, iar rezultatele Raportului Freedom House dovedesc acest lucru. Președintele Igor Dodon trebuie să înțeleagă că astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini și că, atâta timp cât faptele domniei sale se reflectă negativ în imaginea țării, investitorii vor ocoli Republica Moldova, nu se vor crea noi locuri de muncă și nu va crește nivelul de trai al cetățenilor. Banii în economia moldovenească îi aduc investitorii, ei nu cad din cer și nici Igor Dodon nu-i va dona din conturile sale. Președintele Igor Dodon are datoria să le explice cetățenilor de unde va aduce fonduri care să dezvolte economia Republicii Moldova, cum va crea noi locuri de muncă și cum va mări salariile și pensiile moldovenilor dacă, prin acțiunile sale, alungă investitorii, singurul motor al unei economii eficiente. Raportul Freedom House publicat ieri arată că situația democrației din Republica Moldova s-a înrăutățit, în principal, din cauza problemelor din sistemul judiciar și a lipsei implementării reformelor în acest domeniu. Autoritățile de la Chișinău trebuie să prezinte rezultate concrete în ceea ce privește lupta împotriva corupției, îmbunătățirea situației democrației și a independenței sistemului judiciar pentru a deveni o țară atractivă pentru investitori. Asta vor cetățenii Republicii Moldova, mai multe locuri de muncă și mai bine plătite, instituții ale statului care să lucreze în slujba lor, nu a oligarhilor corupți, o administrație eficientă şi o justiție egală pentru toți și în care să domnească statul de drept. Sunt cereri absolut justificate, de aceea, Uniunea Europeană, pentru că își dorește să aibă în Republica Moldova un partener stabil și prosper, sprijină cu fonduri europene de sute de milioane de euro și cu expertiza specialiștilor săi implementarea reformelor agreate în cadrul Acordului de asociere de care Moldova are atât de mare nevoie pentru a atrage investitorii și pentru a se dezvolta economic.”.

By |2017-04-05T07:06:00+00:00aprilie 5th, 2017|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, comunicat de presa, declaratie politica, fonduri europene, Freedom House, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Rezultatele Raportului Freedom House 2017 pentru Republica Moldova sunt foarte îngrijorătoare; astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini
„Președintele Igor Dodon a făcut în primele 100 de zile de mandat trei vizite în Federația Rusă, dintre care două oficiale, câte una în fiecare lună, și doar o singură vizită la Bruxelles. Pentru ca oamenii să înțeleagă spre ce prăpastie împinge Republica Moldova președintele Dodon, prin acțiunile sale, trebuie doar să facă o comparație între ce înseamnă, pe de o parte, Uniunea Europeană (UE) și țările democratice europene și ce înseamnă, pe de cealaltă parte, Uniunea Eurasiatică și Federația Rusă. Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 746 de milioane de euro pentru o perioadă de 7 ani, de la semnarea Acordului de asociere, în 2014, și până în 2020, a ridicat vizele pentru ca cetățenii moldoveni să poată merge oriunde în Europa, a ajutat producătorii de legume și fructe atunci când Federația Rusă a impus embargo pentru produsele moldovenești, Uniunea Europeană sprijină cu bani și prin expertiza specialiștilor săi lupta împotriva corupției și a oligarhilor care au căpușat Republica Moldova în ultimii 27 de ani. Federația Rusă ce face în tot acest timp? A impus embargo pentru produsele moldovenești lăsând economia Republicii Moldova fără una dintre principalele sale surse, jupoaie an de an Republica Moldova de aproape 380 de milioane de euro pentru gazul rusesc, citim în presă că este implicată în spălarea a circa 20 de miliarde de euro prin sistemul financiar al Republicii Moldova. Asta face Rusia pe care, de la începutul mandatului, președintele Igor Dodon a vizitat-o în fiecare lună, ca un vasal care merge acolo ca să-și ia instrucțiunile lunare. Și pentru ce? Igor Dodon vrea să întoarcă Republica Moldova din drumul ei spre Uniunea Europeană și să o îndrepte spre Uniunea Eurasiatică, dinspre o alianță politică și economică de state europene prospere, cu un Produs Intern Brut (PIB) cumulat de 14.600 de miliarde de euro, spre o Uniune Eurasiatică de 10 ori mai săracă, ce are un PIB cumulat de doar circa 1.450de miliarde de euro. Cifrele și realitatea dor, iar președintele Igor Dodon are obligația, după 100 de zile de mandat, să iasă în fața moldovenilor și să le explice care este adevăratul motiv pentru care vrea să întoarcă Republica Moldova din drumul ei spre democrația și bunăstarea Europei și să o îndrepte spre o alianță săracă de state supuse intereselor Moscovei.”.
____________________________________________________
Pentru detalii:

Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan

Paul Stencoane: +40 769 611 020;

Andrei Jujan: +40 766 369 485.
By |2017-03-29T13:15:00+00:00martie 29th, 2017|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, comunicat de presa, Comunicate de presă, fonduri europene, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan, la 100 de zile de mandat prezidențial: Președintele Igor Dodon duce Republica Moldova spre o uniune de 10 ori mai săracă decât Uniunea Europeană
Deputatul european Siegfried Mureșan: 

„Grupul Partidului Popular European (PPE) și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE) au propus astăzi organizarea unei dezbateri în plenul Parlamentului European despre democrație și justiție în România ca urmare a Ordonanței de urgență privind dezincriminarea abuzului în serviciu adoptată azi-noapte de Guvernul PSD-ALDE. Propunerea PPE – CRE  a fost adoptată cu o largă majoritate în deschiderea sesiunii plenare de astăzi, inclusiv de către cea mai mare parte a eurodeputaţilor din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților Europeni (din care face parte și PSD) și din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (din care face parte și ALDE România). Mai mult, socialiștii europeni au propus trimiterea în România a unei misiuni de anchetă a Parlamentului European care să analizeze legalitatea și oportunitatea acestei ordonanțe de urgență. Și pentru familiile politice europene din care fac parte PSD și ALDE ce a făcut azi-noapte Guvernul României încalcă principiile de bază ale democrației și statului de drept. În lumea civilizată hoția nu poate fi legalizată, nu trebuie să se întâmple nici în România”.

By |2017-02-01T16:14:00+00:00februarie 1st, 2017|Categories: grupul ppe, Guvernul Romaniei, Parlamentul European, Siegfried Muresan, stat de drept|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Liberalii și socialiștii europeni nu susțin „ordonanța penalilor”. Socialiștii europeni propun o misiune de anchetă în România
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Actualul Guvern Dragnea-Grindeanu construiește bugetul României pentru anul 2017 într-un mod total neprofesionist, netransparent și bazându-se pe date nerealiste.
Luni dimineață, Ministerul Finanțelor Publice publica pe site-ul instituției propunerea de buget pentru anul 2017 bazându-se pe o creștere economică nerealistă de 5,2%, în condițiile în care rapoarte independente ale Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional au prognozat o creștere economică a României pentru 2017 între 3,7% și 3,9%.
Ulterior, la nici o zi de la prezentarea proiectului de buget, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, la un post de televiziune, că proiectul nu este bun deoarece nu ține cont de cerințele domniei sale și ale prim-ministrului Sorin Grindeanu. Drept urmare, trebuie modificat. Așadar, miercuri, în ședința de Guvern, prim-ministrul Sorin Grindeanu anunța, de asemenea, modificarea bugetului, urmând ca noua propunere să fie trimisă Parlamentului României vineri, 27 ianuarie.
O asemenea lipsă de profesionalism rar mi-a fost dat să văd! În primul rând, cum de a fost publicat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice un proiect de buget pe care prim-ministrul nu și-a dat acordul? Vor miniștrii să-l saboteze pe prim-ministru? Puțin probabil. Părerea mea este că fie nu prim-ministrul de iure al Guvernului, Sorin Grindeanu, a avut o problemă cu proiectul de buget, ci prim-ministrul de facto Liviu Dragnea care a cerut imediat modificări pentru a fi pe placul nevoilor sale, fie cei doi și-au dat seama că sumele exagerate prezentate în proiect nu au cum să treacă neobservate – fiind deja criticate de investitori și economiști – și vor să mai ajusteze din buget. În ambele situații, Guvernul denotă o lipsă totală de interes pentru adevărații beneficiari ai acestui buget, plătitorii de taxe.
A doua problemă: prim-ministrul României anunță miercuri că proiectul de buget nu este bun și că o variantă modificată va fi trimisă Parlamentului României vineri, adică peste două zile! Un buget serios nu poate fi elaborat sau modificat în două zile. Vorbim totuși de repartizarea a peste 250 de miliarde de lei către 25 de ministere, către alte zeci de agenții guvernamentale, ținând cont de zeci de priorități ale bugetului. Orice ban adăugat unei anumite priorități înseamnă un ban luat din altă parte, se dezechilibrează prioritățile bugetare. Un buget serios, sustenabil, nu se poate elabora în câteva zile.
Vă pot da drept exemplu modul de elaborare a proiectului de buget al Uniunii Europene (UE). Eu, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2018, am început să lucrez încă de la începutul lunii la bugetul Uniunii de anul viitor, deci, cu 11 luni înainte de data la care se adoptă de regulă proiectul de buget. Diferența între a munci 11 luni și a munci 2 zile la un buget se va reflecta în diferența de calitate dintre cele două proiecte bugetare.

Am putea admite că Guvernul Dragnea-Grindeanu nu a avut 11 luni la dispoziție să gândească bugetul, dat fiind că au câștigat alegerile la începutul lunii decembrie (deși un partid serios trebuia să aibă proiectul de buget gata de la momentul la care a început campania electorală). Totuși, au avut mai mult de o lună la dispoziție să conceapă bugetul. Guvernul Dragnea-Grindeanu spune, însă, că proiectul de buget trebuie modificat cu două zile înainte de a fi adoptat pentru că ministrul Finanțelor Publice a greșit calculele! Incredibil, au plecat amândoi să se pozeze pe bani mulți cu președintele ales al SUA, Donald Trump, și au lăsat proiectul de buget neterminat? Asta ne spun ei? Apoi au văzut că nu este bun și îl modifică în două zile? Este o bătaie de joc la adresa tuturor românilor care au contribuit la acest buget cu munca lor, înseamnă fie lipsă totală de competență, fie o modalitate de a induce în eroare opinia publică pentru a trimite în Parlamentul României un buget după placul lui Liviu Dragnea. În ambele cazuri, Guvernul României merită nota 4 și restanță pentru cum a gestionat cel mai important proiect al Guvernului pentru anul 2017!”


By |2017-01-26T12:59:00+00:00ianuarie 26th, 2017|Categories: Bugetul UE, declaratie politica, Guvernul Romaniei, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Guvernul Dragnea-Grindeanu construiește bugetul pe genunchi, în doar două zile. În Parlamentul European, lucrăm 11 luni la bugetul UE
Go to Top