În ultimul timp, primesc foarte multe invitații la interviuri în legătură cu Garanţia pentru Tineret şi întrebări despre fonduri de care tinerii din România pot beneficia pentru a găsi un loc de muncă sau pentru a începe o afacere.
Din acest motiv, am redactat un ghid succint care poate fi de ajutor oricărui tânăr aflat în căutarea unui loc de muncă sau care dorește să înceapă o afacere, dar nu are resurse financiare.
Aceste informații există şi pe site-ul Ministerului Muncii și al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, însă modul cum sunt comunicate ar putea fi îmbunătăţit. 
 
 
1.      Oportunităţi pentru tinerii fără loc de muncă
 
A.     Ce oferă programul Garanția pentru Tineret
 
Pentru tinerii în căutarea unui loc de muncă, România a lansat, la recomandarea Uniunii Europene, programul Garanţia pentru Tineret. Prin acest program, statul român vrea să se asigure că orice tânăr cu vârsta sub 25 de ani primește o ofertă de stagiu, de ucenicie sau de loc de muncă, în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea serviciului. 
 
Pentru a fi motivați să intre în acest program, angajatorii primesc:
              i.       o subvenție de 300 de lei / lună pentru fiecare ucenic angajat să învețe o meserie, respectiv,
             ii.       750 de lei / lună pentru fiecare stagiar angajat.
 
Pe lângă acești bani acordați angajatorului, programul finanțează și mobilitatea tinerilor, după cum urmează:
               i.      se oferă o primă de încadrare de 1.000 de lei tinerilor care își găsesc un loc de muncă într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliu, respectiv,
             ii.       o primă de instalare de 3.500 de lei pentru tinerii care își schimbă domiciliul pentru ocupararea unui loc de muncă
 
B. Cum vă înscrieți în programul Garanția pentru Tineret
 
Există trei etape pentru a intra în program:
              i.       tinerii se înscriu la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă (ANOFM) din judeţul sau sectorul de care aparţin. Adresele agenţiilor se găsesc pe site-ul www.GarantiapentruTineret.ro;
             ii.       sunt îndrumați apoi, de un consultant pentru a face un plan de acţiune în vederea găsirii unui loc de muncă potrivit aptitudinilor şi calităţilor lor;
           iii.       după aceea, cu sprijinul agențiilor, tinerii vor primi oferte în următoarele patru luni, pentru programe de ucenie, stagiu, cursuri de formare profesională sau locuri de muncă. 
 
Pont 1 
·    Pentru a crește șansele de a obține stagiul sau locul de muncă dorit, după ce vă înscrieți la ANOFM, vă recomand să le spuneți potențialilor angajatori de acest program și că pot primi subvenţii dacă vă oferă un loc de muncă. Cei mai muți angajatori nu au aflat încă de această oportunitate.
 
Pont 2 
·    Începând cu a doua jumătate a anului viitor, sumele pentru finanțarea stagiilor, uceniciilor sau formării tinerilor prin programul Garanția pentru Tineret vor crește până la câteva sute de euro pe lună pentru fiecare stagiar sau ucenic înscris. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul finanțărilor europene acordate prin Programul Operațional Capital Uman.
 
2.      Oportunități pentru tinerii antreprenori
 
A.     Ce oferă programul România Start-up
 
Pentru tinerii antreprenori care vor să-și deschidă o firmă, există în prezent un singur program de finanțare activ, restul urmând să fie publicate în curând pe site-ul Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.
Este vorba de programul România Start-up, lansat în anul 2014 și unde încă se mai pot primi aplicaţii de la întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) pe anumite regiuni și domenii de activitate.
În cadrul programului, au fost selectate în noiembrie 2014 mai multe organisme intermediare pentru a implementa proiecte de sprijinire a demarării de afaceri de către IMM-uri.
Mai exact, tinerii antreprenori trimit propuneri de start-up organismelor intermediare, iar acestea selectează cele mai bune proiecte care primesc o finanțare de până la 25.000 de euro.
 
B.     Cum vă puteți în scrie în programul România Start-up
 
Găsițaici lista și contactele tuturor organismelor intermediare și regiunile, respectiv, domeniile de activitate pentru care încă mai puteți depune planuri de afaceri.
 
Mult succes!