La Madrid se desfasoara in aceste zile Congresul Partidului Popular European (PPE), care reuneste peste 3.000 de invitati si la care vor fi adoptate pozitii comune cu privire la cele mai importante provocari cu care se confrunta Europa in acest moment.
Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan (foto stanga), purtator de cuvant al PPE, vorbeste despre rezolutiile adoptate si participarea reprezentantilor Romaniei la congresul PPE.
Spuneti-ne cateva cuvinte despre importanta acestui eveniment.
La Congresul PPE de la Madrid la care participa 14 sefi de state si de guverne ai PPE, atat din statele membre UE, cat si din afara UE, se discuta temele cele mai importante pentru oamenii din tarile UE, dar si din Vecinatatea Sudica si Estica.
In total, sunt peste 3.000 de invitati, intre care 750 de delegati din partea celor 75 de partide membre ale PPE.
Care sunt principalele teme aflate pe ordinea de zi a lucrarilor Congresului? Cum se stabilesc pozitiile oficiale ale PPE pe aceste teme si care sunt acestea?
Dezbatem principalele provocari cu care se confrunta Europa in acest moment: criza refugiatilor, securitatea UE, dar si cresterea populismului.
In privinta crizei refugiatilor, vom adopta o pozitie comuna. PPE vrea ca oameni din vecinatatea Europei sa nu fie nevoiti sa-si paraseasca tara si pentru asta este nevoie de imbunatatirea situatiei in tarile lor de origine.
Mai mult, vrem ca, de acum incolo, cererile de azil sa nu mai poata fi facute decat in afara Uniunii Europene, la punctele de frontiera sau in puncte special destinate in afara UE. Daca o persoana este persecutata politic in tara sa, daca are viata pusa pericol, este indreptatita sa primeasca drept de azil.
Trebuie sa poata depune aceasta solicitare de azil in afara Uniunii Europene si nu sa continuam sa ne aflam in situatia din prezent, in care sute de mii de oameni vin spre Europa si trebuie sa vedem noi aici cum ii gestionam, iar pe cei multi, care nu sunt indreptati sa primeasca azil, sa-i trimitem inapoi in tarile lor de origine pe cheltuiala noastra. Aceasta nu este situatia ideala. Situatia ideala este aceea in care cererile lor de azil sunt depuse in tarile lor de origine.
Pe de alta parte, la Congres se va adopta un document principal, o rezolutie principala a Congresului axata pe securitate si aparare. Aceasta este tema pe care am intuit-o ca fiind cea mai importanta cand am inceput pregatirile pentru Congres in ianuarie.
Vorbim de o rezolutie care propune o politica europeana ambitioasa de securitate si aparare. Tototdata, PPE nu exclude nici o armata comuna europeana pe termen lung.
Asadar, este o rezolutie care ofera o pozitionare ferma si foarte clara vizavi de relatia cu Federatia Rusa pe care o numim intr-adevar un risc la adresa securitatii si ordinii democratice in Europa.
In rest, mai exista rezolutii pe teme specifice printre care, TTIP si economie digitala.
Aceste rezolutii au fost elaborate in grupuri de lucru ale PPE cu participarea tuturor partidelor membre si vor fi votate la Madrid de catre plenul congresului in cursul zilei de miercuri.
Cine sunt invitatii din Romania, in ce calitate au primit invitatia si cati dintre ei sunt prezenti la Congres? Presedintele Klaus Iohannis a participat la reuniunile PPE organizate dupa alegerea sa in functie? A oferit explicatii atunci cand a lipsit?
La Congresul PPE de la Madrid participa delegati din toate cele 75 de partide membre PPE. Din Romania vor participa delegatiile partidelor membre ale PPE: PNL, PMP, UDMR si PNTCD.
In afara de delegatiile partidelor, mai sunt invitati de drept toti eurodeputatii romani din partea grupului PPE.
Presedintele Klaus Iohannis, fiind un reprezentant al familiei noastre politice, a fost, de asemenea, invitat sa participe la acest Congres, conform comunicatului de presa al PPE privind lista invitatilor remis in data de 9 octombrie.
Traian Basescu a fost, de asemenea, invitat de catre presedintele PPE, Joseph Daul (foto centru), a acceptat aceasta invitatie si participa la congres.
PPE comunica transparent inainte de fiecare reuniune a PPE cine sunt liderii invitati si cine sunt liderii care au confirmat participarea. Detaliile privind motivele participarii sau neparticiparii unora dintre ei pot fi oferite doar de catre acestia. PPE nu poate oferi detalii in acest sens.
Cat de importanta este sustinerea pe care PPE, si, in general, un partid european, o acorda membrilor sai? Cand si in ce fel se manifesta ea? Ne puteti da cateva exemple de momente in care Romania s-a bucurat de sprijinul PPE?
PPE este cea mai influenta familie politica la nivel european. Avem cel mai mare grup politic in Parlamentul European, cel mai mare numar de comisari europeni, presedintele Comisiei Europene, presedintele Consiliului European. De asemenea, in Consiliul European cei mai multi sefi de state si de guverne sunt ai PPE.
Valorile si convingerile pe care se bazeaza familia noastra politica – o Europa unita, demnitatea umana, libertatea, drepturile omului, statul de drept si solidaritatea – sunt impartasite de toate partidele membre si ne ofera cea mai buna garantie a unei dezvoltari prospere si sigure.
Tocmai in baza acestor valori si convingeri, liderii PPE au reactionat ori de cate ori in Romania au existat amenintari la adresa statului de drept si a ordinii democratice.
Va reamintesc de reactia ferma a liderilor europeni, membri ai PPE, la suspendarea din functie a fostului presedinte Traian Basescu din 2012. Au sanctionat atunci actiunile care au condus la suspendarea fostului presedinte si au subliniat importanta respectarii principiilor de baza ale democratiei, domnia legii si separatia constitutionala a puterilor.
De asemenea, recent, PPE a reactionat la tentativele Parlamentului Romaniei de a impiedica justitia sa isi indeplineasca atributiile in ceea ce priveste anchetarea prim-ministrului Victor Ponta si a solicitat demisia din functia de prim-ministru ca urmare a trimiterii sale in judecata pentru fapte de coruptie.
Suntem preocupati ca toate valorile noastre si convingerile sa fie protejate si promovate atat in cadrul UE, cat si in vecinatatea noastra.

Sursa: Ziare.com