INTERVIU Realitatea.md – Interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan despre coaliția de guvernare de la Chișinău și pericolul care paște Republica Moldova

Principala preocupare a Uniunii Europene este ca actuala coaliție de guvernare proeuropeană să continue și toate forțele proeuropene de bună-credință să contribuie la menținerea stabilității politice în Republica Moldova, a declarat Siegfried Mureșan, europarlamentar și purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), la Madrid. În cadrul unui interviu pentru Realitatea.md, europarlamentarul a precizat că este important să existe o comunicare continuă între factorii de decizie de la Chișinău și din Uniunea Europeană. Trebuie să mergem să le explicăm oamenilor beneficiile apropierii de UE, a declarat Siegfried Mureșan, referindu-se la nemulțumirea populației față de coaliția de guvernare și scăderea încrederii în forțele proeuropene. De asemenea, am discutat cu europarlamentarul Mureșan despre felul în care afectează scandalul din jurul PLDM-ului și a liderului Vlad Filat imaginea PPE și dacă se ia în considerare excluderea partidului din rândurile PPE-ului. Siefried Mureșan susține că “justiția nu trebuie să existe ca parte a răfuielilor politice”, iar dacă și alte persoane importante în stat sunt implicate în frauda bancară trebuie trase la răspundere.
Cum este privită astăzi Republica Moldova peste hotarele țării?
Republica Moldova, după cum bine știți, a semnat Acordul de Asociere cu UE și acum prioritatea principală este să implementăm acest acord, să facem ca acesta să funcționeze și cetățenii să poată beneficia concret de pe urma acordului. În toți acești pași mici, legat de schimburi comerciale, de liber-schimb, de agenda economică, reforma justiției, trebuie să nu pierdem din vedere nici imaginea de ansamblu și să fim conștienți că există riscuri majore pentru securitatea Republicii Moldova. Trebuie să avem curajul și înțelepciunea să spunem care sunt aceste riscuri. Ele vin în principal dinspre Est, dinspre Federația Rusă, care este extrem de activă și agresivă. Vedem cum Rusia încearcă să-și maximizeze influența și puterea. Trebuie să găsim formula pentru a minimiza riscurile. Toți pașii mici nu au niciun rost, dacă pierdem jocul mare.
În ce s-a transformat povestea de succes a Parteneriatului Estic?
S-a încetățenit în Republica Moldova sentimentul că țara a fost elevul model al Parteneriatului Estic, dar ceva s-a schimbat aici. Realitatea este următoarea: Între Republica Moldova și Uniunea Europeană relația este foarte simplă. Există un pachet de reforme pe care cele două părți le agrează pe picior de egalitate. Trebuie să spunem foarte clar, Republica Moldova este statul care beneficiază de cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor din toate statele din afara UE.
E drept că, în ultimele luni, procesul de reformă a fost încetinit, îngreunat. Principala preocupare a Uniunii Europene este ca actuala coaliție de guvernare proeuropeană să continue și toate forțele proeuropene de bună-credință să contribuie practic la menținerea stabilității politice în Republica Moldova.
Cum comentați faptul că Vlad Filat, deputat și fost premier, a rămas fără imunitate parlamentară și a fost arestat?
Pot să vă spun doar următorul lucru, justiția în Republica Moldova trebuie să fie ca în orice alt stat din UE, să funcționeze, să fie independentă, puternică, să-și îndeplinească misiunea. Dacă cineva este suspect de fapte de orice fel, evident, justiția trebuie să-și urmeze cursul. Dacă există semnale privind nefuncționarea justiției, într-un stat din UE sau din vecinătatea estică, atunci trebuie discutat acest lucru, însă nu este îndeletnicirea noastră, ca oameni politici, să comentăm cazuri individuale. Avem puțină informație la momentul de față, dar trebuie să monitorizăm și să vedem dacă sistemul funcționează. Legea și dreptatea trebuie să fie egale pentru toți, iar dacă cineva a făcut greșeli trebuie să plătească.
Probabil că ați discutat cu premierul Valeriu Streleț, care a fost prezent la Congresul PPE de la Madrid. Ce v-a spus dumnealui despre toată această situație din jurul PLDM-ului și liderul partidului?
Nu este un scandal în jurul PLDM-ului. Ce interesează Europa este Republica Moldova în ansamblu și, de aceea, discuția a fost centrată pe stabilitatea actului de guvernare. Întrebarea mea a fost în ce măsură crede că celelalte două partide de la guvernare, PD-ul și PL-ul, vor rămâne în coaliția de guvernare. Important este să existe o majoritate parlamentară pentru a putea implementa agenda de reforme și Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Evident, trebuie să existe și voință politică.
Discuția dintre mine și prim-ministru a fost despre cum reușim să ținem în picioare această alianță proeuropeană care să ducă țara înainte. Acesta este și apelul meu către PD și PL, nu faceți nimic în momentul de față care să pună în pericol parcursul proeuropean al Republicii Moldova. Știu că situația este dificilă și complicată, însă țara trebuie pusă înainte de toate. Alternativele sunt mai proaste pentru Republica Moldova și atunci răspunsul la întrebarea ce s-a întâmplat cu povestea de succes va avea un răspuns dramatic, din păcate.
PLDM este singurul membrul de partid din Republica Moldova al PPE. În ce fel imaginea PPE este afectată de acest scadal?
O spun cu toată convingerea că nu este afectată imaginea Partidului Popular European, deaorece PPE dintotdeauna a militat pentru o justiție puternică, independentă, pentru un stat de drept funcțional, pentru ca o lege să funcționeze în egală măsură pentru toată lumea. Acestea sunt valorile PPE, pe care noi le promovăm în toate statele din vecinătatea estică. Am făcut-o și în România înainte de a adera la UE, dar o facem și acum, fiindcă vedem și aici tentații ale politicienilor care vor să folosească instituțiile statului după bunul lor plac. Noi vom acționa în baza acestor valori.
Există riscul ca PLDM să fie exclus din PPE?
Nu se pune această problemă și nu există un motiv pentru aceasta. Chiar dacă se va demonstra vinovăția domnului Vlad Filat, acest lucru nu va avea repercusiuni în relația instituțională dintre PLDM și PPE. PPE va continua să militeze pentru valorile sale. Așteptăm de la toate partidele membre să împărtășească valorile noastre. De aceea au fost acceptate, pentru a milita pentru aceste valori.
După părerea Dvs, arestarea lui Vlad Filat este un semn că justiția din RM începe să-și facă treaba sau e doar un război politic?
Justiția nu are voie să fie folosită în lupta politică, de nicio culoare politică. Justiția nu trebuie să existe ca parte a răfuielilor politice, nici în Republica Moldova, nici în altă țară.
La moment, Filat este singura persoană arestată în legătura cu frauda din sistemul bancar. Totuși, furtul unui miliard de euro nu se poate trece neobservat și nu poate fi făcut de către o singură persoană. Credeți că ar putea fi implicate în aceste scheme și alte persoane importante în stat?
Dacă sunt implicate și alte persoane, trebuie trase, în egală măsură, la răspundere.
Probabil sunteți la curent cu faptul că la Chișinău, de câteva luni, au loc proteste stradale, oamenii sunt dezamăgiți și nu mai cred în promisiuni. Ce ar trebui să facă societatea?
Oamenii trebuie să înțeleagă că politicienii au exact atâta putere asupra noastră câtă le dăm noi. Este important ca clasa politică să vină cu o ofertă convingătoare și în concordanță cu așteptările oamenilor și nu trebuie să uităm cine este aliatul de fapt al Republicii Moldova. Prin urmare, factorii de decizie de la Chișinău și cei din Uniunea Europeană trebuie să comunicăm între noi și să mergem să discutăm cu oamenii și să le explicăm beneficiile apropierii de Europa.
Fostul președinte al României Traina Băsescu a declarat pentru realitatea.md că drumul Uniunii Europene este închis pentru Republica Moldova și a fost închis chiar și atunci când Republica Moldova era considerată o poveste de succes a Parteneriatului Estic. Cum comentați această afirmație și care este părerea dvs.?
E de fapt ceea ce v-am spus și eu la început, că atunci când facem pași concreți spre apropierea de UE trebuie să nu pierdem din vedere și imaginea de ansamblu. Degeaba faci pași mici, dacă la sfârșit drumul îți este închis. De aceea, subscriu complet poziției președintelui Băsescu. Ori reușim să obținem rapid pentru Republica Moldova o perspectivă europeană fermă, ori dacă nu, singura soluție rămâne reunificarea cu România, dacă nu vrem ca Putin să impună el o soluție Moldovei. O soluție impusă de Putin ar fi proastă, atât pentru oamenii din Republica Moldova, cât și pentru Europa în ansamblu, lucru pe care UE trebui să-l înțeleagă. Va fi un risc major pentru securitatea Europei, pentru ordinea democratică, pentru statul de drept din Europa. Va fi un precedent extrem de periculos. De aceea, trebuie să ne concentrăm pe primele două opțiuni.
Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că la această agresiune nouă a Federației Ruse trebuie să găsim și noi un răspuns mult mai puternic, diferit de cele de până acum șase luni de zile.
Dacă tot vorbim de invazia Rusiei, de ce Uniunea Eurpeană nu-și crează propria structură militară, așa cum a propus și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acum câteva luni?
Și PPE, în cadrul Congresului de la Madrid, vorbește despre o armată europeană pe termen lung. Este un deziderat care nu poate fi îndeplinit decât pe termen lung.
Până atunci, pe termen scurt trebuie să folosim mijloacele instituționale pe care le avem, și anume Tratatul de la Lisabona care prevede o cooperare militară structurată mult mai puternică. Cred că asta trebuie să facem pe termen scurt.

By |2015-10-27T16:27:00+00:00octombrie 27th, 2015|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, fonduri europene, Interviuri, Partidul Popular European, PPE, Rusia, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Realitatea.md – Interviu cu europarlamentarul Siegfried Mureșan despre coaliția de guvernare de la Chișinău și pericolul care paște Republica Moldova
Nici forțele proeuropene de la Chișinău și nici Uniunea Europeană nu pot fi șantajate de Partidul Comuniștilor. Declarația a fost făcută de europarlamentarul și membrul Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE – Republica Moldova, Siegfried Mureșan, în cadrul unui interviu pentru Realitatea.md, referindu-se la instalarea guvernului minoritar în Republica Moldova, cu ajutorul Partidului Comuniștilor. Europarlamentarul a explicat care este poziția Uniunii Europene față de noul prim-ministru, Chiril Gaburici, precum și despre proiectul politic al fostului prim-ministru, Iurie Leancă.
De asemenea, Siegfried Mureșan a expus care este principala problemă în implementarea Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și cum urmărește Uniunea Europeană implementarea reformelor. Totodată, europarlamentarul a vorbit despre creșterea finanțărilor alocate de BEI țărilor din vecinătatea estică și cum pot fi accesate aceste fonduri de către Republica Moldova.
Realitatea.md: Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European a votat raportul privind activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru anul 2013, unde este inclus și amendamentul privind creșterea finanțărilor alocate de BEI țărilor din vecinătatea estică, printre care și Republica Moldova. Ce presupune acest lucru pentru Republica Moldova?
Siegfried Mureșan: La propunerea mea, Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European a cerut creșterea finanțării Băncii Europene de Investiții pentru statele din vecinătatea estică şi cea sudică a Uniunii Europene. În perioada 2014 – 2020, BEI alocă 5 miliarde de euro pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene din totalul de 27 de miliarde de euro alocate pentru țările dinafara Uniunii Europene. Deja în acest moment, operațiunile BEI în vecinătatea UE sunt destul de importante, însă în actualul mandat se pot crește cu 10% prin relocări de la alte regiuni. Propunerea mea este ca din cele 27 de miliarde, o parte mai mare să vină în vecinatatea estică, inclusiv în Republica Moldova.
În 2013, valoarea finanțării BEI către Republica Moldova a fost de aproape 200 de milioane de euro, dintre care 150 de milioane au mers către proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere. De asemenea, cu împrumuturile BEI pot fi finanțate proiecte energetice sau de mediu, dar banii pot fi folosiți şi pentru sprijinirea IMM-urilor. Şi Republica Moldova, ca şi România, are nevoie de o rețea de transport rutier sau feroviar de o mai mare calitate, de sisteme de canalizare moderne atât în orașe, cât şi în sate, dar şi de IMM-uri care să se poată dezvolta şi genera locuri de muncă.
Realitatea.md: Cum poate Republica Moldova accesa aceste fonduri și când vor fi disponibile?
Siegfried Mureșan:În primul rând, prin proiecte bune. Banca finanțează doar proiecte de calitate şi care sunt viabile din punct de vedere economic, creează locuri de muncă şi atrag investiții. Trebuie să fie identificate priorități de finanțare precum cele pe care le-am amintit deja şi să se realizeze proiectele după ce au primit finanțarea de la BEI.
Realitatea.md: Cum vedeți dumneavoastră implementarea planului de acțiuni al Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană? Cum urmărește Uniunea Europeană implementarea reformelor?
Siegfried Mureșan: Acordul de Asociere este cel mai concret mijloc de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană pe care Moldova l-a avut de-a lungul istoriei sale. Tocmai pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de pe urma acordului, este nevoie ca Guvernul să-și dezvolte rapid toate pârghiile necesare. Uniunea Europeană urmărește cu mare atenție implementarea acestui acord, iar eu, în calitate de membru al Parlamentului European și membru al Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE – Moldova, acord o atenție deosebită acțiunilor întreprinse sau asumate pentru a fi întreprinse de către actualul Guvern de la Chișinău. Implementarea planului de acțiuni trebuie coordonat cu Uniunea Europeană, prin intermediul Delegației UE la Chișinău, însă Republica Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a implementa responsabil și autonom toate reformele asumate, precum și altele necesare atingerii țintelor propuse.
Un semnal important privind implementarea reformelor și păstrarea definitivă a cursului proeuropean îl vor reprezenta și rezultatele alegerilor locale din acest an. Republica Moldova amână de multă vreme să implementeze reforma privind reorganizarea administrativ-teritorială, cerută, de altfel, și de UE și una dintre cele mai importante reforme necesare modernizării statului și asigurării unei funcționări eficiente.
Principala problemă în implementarea Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este reprezentată de slaba informare și pregătire a potențialilor beneficiari, fapt cauzat și de lipsa de expertiză a autorităților centrale și locale. Armonizarea legislației privind implementarea celor două acorduri, în general, și privind normele de aplicare ale celui de liber schimb, în special, reprezintă o altă problemă importantă, pe care Chișinăul ar trebui să o aibă pe agendă.
Realitatea.md: După cum cunoașteți, în Republica Moldova a fost instalat un guvern minoritar, cu susținerea Partidului Comuniștilor. Ar putea influența acest lucru parcursul european al Republicii Moldova?
Siegfried Mureșan: Fac un apel extrem de ferm la Partidul Comuniștilor să nu pericliteze parcursul european al Republicii Moldova. Atât bunăstarea, cât și securitatea Moldovei vin dinspre vest. Orice partid care impiedică sau îngreunează implementarea Acordului de Asociere reduce șansele Moldovei de a deveni o țară prosperă și sigură. Sigur că mă îngrijorează discursul dublu pe care l-a avut înainte și în timpul campaniei electorale Vladimir Voronin, el fiind, de altfel, cunoscut ca antieuropean și antiromân.
Mă îngrijorează că alianța proeuropeană de la Chișinău este susținută de comuniști, pentru că aprobarea oricărei inițiative în Parlament depinde de voința PCRM. Nici forțele proeuropene de la Chișinău și nici Uniunea Europeană nu pot fi șantajate de Partidul Comuniștilor. Le voi spune asta foarte clar politicienilor proeuropeni din Republica Moldova cu prima ocazie când voi face o vizită la Chișinău: nu vă lăsăți șantajați de Voronin!
După cum știm, comuniștii vor și funcții de conducere în mai multe agenții și întreprinderi de stat, printre care Centrul Național Anticorupție, Centrul Național de Integritate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Serviciul de Informații și Securitate, prim-adjunct al Procuraturii, Curtea de Conturi, Agenția Moldsilva și Conducerea Națională a Pieței Financiare, pentru a putea influența în favoarea lor reformele politice. Cred că această abordare a PCRM poate răci relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Realitatea.md: Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, se declară a fi un „proeuropean convins”. Cât de credibil poate fi, în contextul în care învestirea acestuia a avut loc cu ajutorul voturilor deputaților comuniști? Care este poziția UE privind noul prim-ministru?
Siegfried Mureșan: Faptul că Partidul Comuniștilor l-a votat pe Gaburici nu îl face pe acesta mai puțin proeuropean. Declarațiile sale de până acum sunt importante, dar cel mai mult vor conta acțiunile sale politice pe viitor. Uniunea Europeană îl va evalua în funcție de implementarea Acordului de Asociere și a reformelor de care are nevoie Moldova. Numirea lui Chiril Gaburici a fost chiar încurajată de către Uniunea Europeană. Uniunea îi acordă încrederea și suportul cuvenit, având convingerea că doar printr-un dialog permanent și deschis vom putea colabora, iar, prin implementarea reformelor, Guvernul de la Chișinău va demonstra maturitate și responsabilitate politică. Prin urmare, Uniunea Europeană așteaptă fapte concrete de la noul Guvern al Republicii Moldova.
Realitatea.md: Fostul prim-ministru Iurie Leancă și-a dat demisia din Partidul Liberal Democrat și își formează propriul proiect politic, fiind urmat de mai mulți politicieni, care afirmă că  „parteneriatul” coaliției de guvernare cu Partidul Comuniștilor ar compromite parcursul european. Cum vedeți dumneavoastra această situație?
Siegfried Mureșan: Necooptarea PL în alianța de guvernare, precum și recentele mișcări pe scena politică, în special din interiorul celui mai mare partid proeuropean PLDM pot influența stabilitatea și așa fragilă a actualei guvernări. Republica Moldova are nevoie de stabilitate; nu de experimente sau orgolii. Cred că cetățenii Republicii Moldova merită oameni politici onești și competenți. Cetățenii vor decide la vot cui vor acorda încrederea. Important este ca parcursul european al Moldovei să continue.
Realitatea.md: De ce mai are nevoie Republica Moldova pentru a face un pas înainte și a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană?
Siegfried Mureșan: Republica Moldova a îndeplinit cu succes majoritatatea țintelor asumate în negocierile cu Uniunea Europeană, în ciuda crizelor politice interne, a influenței partidelor proruse sau a embargoului economic impus de către Federația Rusă. Însă, mai există reforme de îndeplinit, iar una foarte importantă asupra căreia UE insistă vizează reforma justiției.
Încrederea arătată prin eliminarea vizelor și susținerea economică, prin deschiderea pieței și acordarea finanțărilor sunt doar câteva elemente care definesc stabilitatea relațiilor dintre UE și Republica Moldova, și angajamentul Uniunii față de susținerea parcursului european al Moldovei. Beneficiile apropierii de Europa sunt, așadar, concrete pentru toți cetățenii: libera circulație, acces la studii sau locuri de muncă în Europa; investiții și locuri de muncă mai bune acasă în Moldova. Pentru a deveni beneficiară netă a prevederilor Acordului de Liber Schimb, Republica Moldova trebuie să armonizeze legislația, în special în domeniul economic, iar producătorii moldoveni trebuie să se conformeze standardelor europene. Trebuie să lupte împotriva corupției, să întărească statul de drept și să depășească divizarea din interiorul societății. Tema integrării europene trebuie să fie asumată deschis și onest.
Foarte importantă pentru dezvoltarea viitoare a Republicii Moldova este mobilizarea și pregătirea capitalului uman, armonizarea legislației, standardizarea la normele UE și, nu în ultimul rând, accesarea finanțărilor europene și implementarea proiectelor cu acest suport. În acest sens, eu am propus în plenul Parlamentului European înființarea și finanțarea de către Uniunea Europeană a unui program extins de schimburi de funcționari între Republica Moldova și instituțiile Uniunii Europene. Astfel, funcționarii moldoveni pot învăța la fața locului cum funcționează administrația publică în Europa. Eu, ca membru al Parlamentului, încerc să contribui cât pot. În mod concret, prima mea stagiară în cabinetul parlamentar de la Bruxelles este din Republica Moldova.

Realitatea.md: Este conflictul transnistrean o piedică în calea integrării europene a Republicii Moldova?
Siegfried Mureșan: Pentru moment nu. Prioritatea trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere, iar conflictul înghețat din Transnistria nu este o piedică în acest sens. Trebuie să susținem autoritațile de la Chișinău în demersul lor de reintegrare a regiunii separatiste Transnistria. Din punct de vedere economic, această reintegrare deja a început, iar Transnistria are relații comerciale intensificate cu Republica Moldova și, prin Republica Moldova, cu UE.
Realitatea.md: De ce, după atâția ani de negocieri, nu poate fi atins un consens? Este Rusia vinovată de situația regională din Republica Moldova?
Siegfried Mureșan: Nu este simplu să ajungi la un consens, însă trebuie făcuți pași mici și concreți: o dată cu creșterea nivelului de trai în Republica Moldova, aceasta va deveni mult mai atractivă pentru cetățenii din Transnistria, ceea ce va determina o reintegrare naturală și nu una artificială, politico-administrativă. Desigur, cred că Federația Rusă are o parte din vină pentru situația din regiune. Prezența militară, propaganda și afacerile necurate desfășurate în zonă de către mulți afaceriști ruși, unii chiar apropiați Kremlinului, au o importanță foarte mare, înclinând balanța în favoarea separatiștilor.
Realitatea.md: În urma conflictului armat din Ucraina, atât UE, cât și SUA au introdus sancțiuni economice împotriva Rusiei. Este această o metodă eficientă de a pune capăt agresiunilor, în contextul în care luptele continuă în estul separatist al Ucrainei? Cât de mult afectează aceste sancțiuni economia țărilor membre ale UE?
Siegfried Mureșan: Sancțiunile economice reprezintă o metodă eficientă, iar aplicarea acestora determină, în primul rând, o diminiuare a susținerii Federației Ruse acordate separatiștilor proruși. Prioritatea trebuie să fie reducerea riscului unui conflict armat, nu sporirea lui. În Uniunea Europeană, avem pace de 70 de ani și vrem să vedem pace și stabilitate și în vecinătatea UE. Soluționarea crizei este însă una politică, diplomatică, iar Uniunea Europeană lucrează intens în acest sens. Poporul din Ucraina a ales calea europeană, însă Federația Rusă, care a avut-o în permanență în zona sa de influență, se simte amenințată de această dorință proeuropeană. Situația din estul Ucrainei nu este nouă pentru Occident, ci doar modul în care Federația Rusă operează.

Realitatea.md: Ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova în cazul în care ar izbucni un conflict similar cu cel din Ucraina? Care ar fi poziția României? S-ar implica militar sau ar rămâne în postură neutră?
Siegfried Mureșan: Din punctul meu de vedere, este improbabil un conflict similar în Republica Moldova sau în vecinătatea ei. Dar, atât Uniunea Europeană, cât și România, dar mai ales NATO, trebuie să supravegheze atent zona și să anticipeze eventuale potențiale inflamări. România, în calitate de principal partener al Republicii Moldova, poate reprezenta vocea atât în raport cu Uniunea Europeană, cât și cu NATO. La acestea se adaugă radăcinile comune, precum și faptul că în stânga Prutului se află o populație majoritar română. Însă orice decizie de sancționare sau acțiune a României trebuie coordonată cu NATO și UE.

Sursa: Realitatea.md

By |2015-03-16T11:28:00+00:00martie 16th, 2015|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, evenimente media, Interviuri, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru INTERVIU Realitatea.md – INTERVIU cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, despre guvernul minoritar de la Chișinău: „NU vă lăsați șantajați de Voronin!”
Go to Top