Prim-vicepreședintele PMP, Siegfried Mureșan, a declarat, într-un interviu acordat Evenimentului Zilei, că PMP a început deja să se pregătească pentru alegerile locale de anul viitor. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că, în cazul în care PMP va intra în Parlament, partidul ar putea susţine un guvern de centru-dreapta, fără a preciza dacă l-ar susţine sau nu pe Cătălin Predoiu pentru funcţia de premier.
Evenimentul zilei: Potrivit ultimelor sondaje, PMP are o intenție de vot de 2-3%. Care este strategia pentru a urca în sondaje?
Siegfried Mureșan: Primul an de existenţă nu a fost uşor, cu două campanii. Partidul trebuie să se pregătească de alegerile locale. Dacă mergem la locale cu candidaţi serioşi şi obţinem un scor onorabil, peste pragul electoral, peste pragul de la europarlamentare sau prezidenţiale, atunci vom fi într- o poziţie bună şi pentru parlamentare. Strategia noastră este una de descentralizare, prin care reprezentanţii la nivel local să se poziţioneze ca fiind principalii opozanţi ai oamenilor politici de la nivel local despre care oamenii cred că sunt incompetenţi: preşedinte de CJ arestat, primar în arest la domiciliu şi aşa mai departe. Acolo, reprezentanţii PMP trebuie să iasă, să fie competenţi şi credibili în a critica autorităţile locale.
Candidați în toată țara
Vă axați mai mult pe județele în care aleșii au probleme cu justiția?
Nu. Vrem să avem candidaţi peste tot. Vrem ca oamenii să înţeleagă că noi putem fi o alternativă la politicienii de până acum, în mare parte incompetenţi şi corupţi.
Deci, în funcție de alegerile locale din vara anului 2016 veți gândi strategia pentru parlamentare…
În iunie anul viitor, după alegerile locale, vom şti unde ne situăm. Dacă vom avea un scor peste cel de la alegerile europarlamentare atunci lumea va spune: „uite, acest partid creşte, a avut o viaţă grea, a fost un prim an dificil, dar, iată, are o perspectivă”. Probabil nu vom fi unul dintre cei doi jucători politici importanţi, PNL şi PSD, dar vom fi acolo şi în cazul în care va exista un guvern de centru-dreapta după parlamentare. Dacă vom fi un partid parlamentar stabil, cred că vom fi de neocolit.
Un guvern de centru dreapta înseamnă PNL. Aveți de gând să intrați într-un guvern alături de foștii colegi din PDL?
Întrebarea esenţială este ce program de guvernare are.
L-ați susține pe Cătălin Predoiu premier?
Este prea devreme. Preocuparea noastră este cum creştem ca partid.
Fostul președinte Traian Băsescu spune că tot mai mulți oameni se înscriu în PMP…
Sunt, da. La nivel de organizaţii, acolo unde oamenii au încredere în liderii de organizaţii vedem că partidul progresează. Am avut întâlnire la Galaţi cu aproape 1.000 de oameni.
Experiența lui Băsescu, capital pentru partid
Scăderea PMP în sondaje se datorează și situației Elenei Udrea?
Da. Există o corelaţie între ceea ce i s-a întâmplat dumneaei şi scăderea PMP în sondaje.
Prezența lui Traian Băsescu în preajma partidului poate să ducă la o creștere?
Indiscutabil. Experienţa politică a domniei sale este un mare capital pentru PMP. Băsescu vorbeşte, în momentul acesta mai competent despre problemele ţării decât orice alt om politic. Îl puteţi întreba despre orice: bugetul apărării, reforma în sănătate şi aşa mai departe. Vă va răspunde mai competent şi cu un nivel de profunzime mai adânc ca orice alt om politic. Domnia sa a spus că doreşte să fie partenerul nostru, noi am spus că vrem să fim partenerii domniei sale.
Cum se vede valul de arestări ale politicienilor români la Bruxelles?

Instituţiile europene şi-au spus părerea în ultimul raport MCV. Au spus că DNA, Înalta Curte, ANI îşi îndeplinesc misiunea tot mai bine. Riscurile sunt clasa politică şi faptul că parlamentarii nu încuviinţează cererile procurorilor.

Sursa: Evz.ro