Răspunsul oficial transmis de Ministerul Fondurilor Europene publicației Euractiv.ro, în care anunță că nu consideră oportună participarea României la „Inițiativa pentru IMM-uri” lansată de Comisia Europeană, este încă o dovadă că Guvernul României nu înțelege care sunt adevăratele priorități de dezvoltare economică a României.

Participarea la „Inițiativa pentru IMM-uri” ar fi permis țării noastre să folosească până la 7% din fondurile europene nerambursabile alocate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a garanta împrumuturi ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).
Inițiativa ar fi reprezentat un real sprijin pentru sectorul IMM-urilor din România care se confruntă cu mari probleme de finanțare. Ultimele date ale Comisiei Europene arată că decalajul de finanțare al întreprinderilor mici și mijlocii de la noi din țară se ridică la aproximativ 3 miliarde de euro, cele mai afectate fiind IMM-urile din sectorul agricol. Mai mult, Fondul Național de Garantare pentru IMM-uri nu funcționează cum ar trebui pentru că nu transmite la timp răspunsurile privind acordarea garanțiilor și nici nu plătește la termen despăgubirile.
Deși ne confruntăm cu această situație și deși IMM-urile ar trebui să fie coloana vertebrală a economiei oricărui stat, Guvernul alege, totuși, să nu folosească această oportunitate de a sprijni micii investitori.
Argumentul pe care l-ar putea invoca autoritățile din România, anume că este mai bine să folosim acești bani pentru finanțări nerambursabile decât pentru a garanta împrumuturi, nu este în totalitate valid.
În „febra” semnării de contracte de finanțare europeană din ultimii doi ani, s-a neglijat foarte des viabilitatea economică a proiectelor tocmai pentru a umfla artificial rata de absorbție. Valoarea adăugată a acestor investiții este pusă sub semnul întrebării, iar beneficiile pentru economia românească sunt discutabile.
În schimb, folosirea unei părți din fondurile europene pentru împrumuturi ar avea un efect multiplicator mai mare în economie, iar cei care ar depune proiecte de creditare prin acest instrument de garantare ar avea mai mare grijă ca investiția să fie viabilă economic pentru că, altfel, ar pierde mult mai mulți bani decât în cazul finanțărilor nerambursabile.
În concluzie, consider că, dacă Guvernul României ar participa la „Inițiativa pentru IMM-uri” și ar aloca un miliard de euro din FEADR și FEDR pentru garantarea împrumturilor către IMM-uri, s-ar putea acoperi în totalitate necesarul de finanțare al întreprinderilor mici și mijlocii din România.