Am participat astăzi, alături de membri ai parlamentelor naționale, dar și de vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru buget și resurse umane, Kristalina Georgieva, la o reuniune interparlamentară organizată de Comisia pentru Bugete a Parlamentului European. Dezbaterea a avut ca temă întârzierile plăților de la bugetul Uniunii Europene.
Am atras atenția în intervenția mea asupra nivelului alarmant al facturilor restante – aproximativ 25 de miliarde de euro la finalul anului 2014. În urma acumulării acestor facturi restante, ar putea apărea riscul ca unele programe europene să rămână fără finanțare, așa cum a fost cazul Programului „Erasmus” în 2013.
Comisia s-a angajat deja să prezinte în acest an un plan de reducere a nivelului plăților restante, însă soluția pe termen lung este crearea unui veritabil sistem de resurse proprii al Uniunii. Un astfel de sistem nu ar trebui să mai depindă de contribuțiile statelor membre care, prin neplată acestora, ar putea pune în pericol programe comunitare vitale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
De asemenea, am adresat o întrebare comisarului Georgieva cu privire la situația plăților restante, dacă aceasta poate fi rezolvată în actualul cadru legislativ. Vicepreședintele Comisiei Europene a spus că este nevoie de o mai bună prioritizare a cheltuielilor europene pentru stabilizarea situației. Totodată, comisarul a fost de acord cu mine că este nevoie de o reformă mai amplă a modului în care este finanțat bugetul UE pentru a avea o soluție durabilă.
Din punctul meu de vedere, această reformă va fi una dintre provocările Comisiei pentru Bugete în următorii ani: să ne asigurăm că banii europeni ajung acolo unde trebuie și într-un timp cât mai scurt.
Stay In Touch