Declarație politică de presă – Siegfried Mureșan: Măsurile Guvernării PSD – ALDE scumpesc creditele imobiliare

Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Măsurile Guvernării PSD – ALDE din ultimele luni, prin care au încurajat consumul cu prețul tăierii investițiilor și al creșterii deficitului, încep deja să-i ardă la buzunar pe români și duc la creșterea dobânzilor pentru creditele imobiliare din cauza inflației bruște pe care o generează.
Guvernul României funcționează după dictonul «dăm cu o mână, luăm cu două». Actualul guvern a triplat deficitul bugetar și a tăiat investițiile publice pentru a cheltui toți banii pe măsuri de încurajare a consumului (creșterea bruscă a salariului minim pe economie, creșterea salariilor din sectorul bugetar, tăierea TVA etc.). Aceste măsuri, cumulate, sunt nesustenabile pe termen mediu și lung și deja au început să apară primele efecte secundare ale economiei bazată strict pe consum: România a înregistrat în iulie 2017 o rată anuală a inflației de 1,4%. Într-o economie stabilă, 1,4% ar fi o rată bună, dar România vine după ani buni de inflație negativă urmați de o rată de 0,1%, iar creșterea ratei inflației este mult prea bruscă. Cu atât mai mult cu cât datele Băncii Naționale ale României și ale Comisiei Europene publicate la început de an prognozează o rată a inflaței de 3% – 3,2% pentru 2018. Este foarte probabil, însă, ca inflația să crească și mai mult decât o estimează prognozele de la început de an. Guvernul a anunțat, luna trecută, că intenționează să crească acciza la combustibil cu 32 de bani / litru până la 1 octombrie 2017, iar o scumpire a combustibilului afectează direct prețul tuturor bunurilor și serviciilor, astfel că trebuie să ne așteptăm ca rata inflației în 2018 să sară de 3,5%. Aceste creșteri bruște nu vor face decât să scadă puterea de cumpărare a românilor, altfel spus, banii obținuți din creșterea salariilor dispar în creșterea inflației.
Mai grav este că o creștere a ratei inflației duce și la creșterea ratei dobânzii la creditele ipotecare deoarece creșterea ratei inflației afectează direct dobânda la care se împrumută băncile românești între ele. Creșterea dobânzii de împrumut duce automat la creșterea indicelui ROBOR deoarece acesta este calculat zilnic de BNR ca o medie a cotațiilor de împrumut practicate de 10 bănci selectate de banca centrală. Or, indicele ROBOR este parte componentă a ratei dobânzii pentru creditele ipotecare, inclusiv pentru creditele tip «Prima casă». Orice persoană care are un credit ipotecar știe că dobânda pe care o plătește este formată din rata fixă impusă de bancă și din indicele ROBOR cu scadență la 3 sau 6 luni. Or, crescând indicele ROBOR, crește automat și rata dobânzii la creditul imobiliar.
Acest lucru s-a întâmplat deja. Indicele ROBOR cu scadență la 6 luni a crescut, în septembrie, la 1,13%, cu 0,07% mai mult față de luna trecută. Este cel mai ridicat nivel din februarie 2016. Cu alte cuvinte, românii deja plătesc o dobândă mai mare la creditele imobiliare față de luna trecută din cauza inflației generate de măsurile guvernelor PSD – ALDE. Indicele ROBOR este așteptat să crească și mai mult anul viitor când rata inflației va trece de 3%, conform prognozelor, deci trebuie să ne așteptăm la creșterea ratelor pe care le plătim la bănci.
Așadar, românii trebuie să știe că, dincolo de emfaza cu care anunță tot soiul de măriri, Guvernul PSD – ALDE a tăiat investițiile, a crescut deficitul bugetar și a risipit creșterea economică pe care a înregistrat-o țara noastră pe măsuri de creștere a consumului. Acum pregătește scumpirea combustibilului, taxe noi pentru mediul privat, adică tocmai acela care a generat creșterea economică bună, și, odată cu majorarea bruscă a ratei inflației (deci o scumpire generală a prețurilor), și creșterea ratei dobânzilor la creditele imobiliare. Atât au durat «laptele și mierea» din programul de guvernare PSD – ALDE: creșterile salariale din mediul public își vor anula efectul odată cu creșterea inflației și cu scumpirea creditelor, iar salariile din sectorul privat vor valora chiar mai puțin deoarece sectorul privat nu s-a bucurat de creșterile salariale din sectorul public. Creșterea productivității economiei este singura cale de creștere durabilă a salariilor, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat.”
_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.

By |2017-09-08T14:03:00+00:00septembrie 8th, 2017|Categories: comunicat de presa, Comunicate de presă, credite imobiliare, guvernare PSD - ALDE, Guvernul Romaniei, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Declarație politică de presă – Siegfried Mureșan: Măsurile Guvernării PSD – ALDE scumpesc creditele imobiliare
Deputatul european Siegfried Mureșan:
 „Creșterea accizei la combustibil, anunțată astăzi de Guvernul Tudose, este o nouă dovadă a disperării ce a cuprins PSD și ALDE care au realizat că nu pot duce la îndeplinire nici măcar o parte din promisiunile electorale cu care și-au înșelat propriul electorat. O astfel de decizie pune economia României într-un pericol major. Guvernul încearcă să acopere găurile generate de cheltuielile crescute și nesustenabile pe care le-a făcut până acum. Efectul va fi următorul: vom avea un mediu de afaceri sufocat, mai puțină creștere economică și în final mai puține locuri de muncă și creșteri de prețuri. Cel mai puternic vor fi afectați oamenii cu venituri mici. Măsura este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Banca Națională a României (BNR) a revizuit astăzi în creștere, la 1,9%, prognoza de inflație pentru finalul anului 2017. Asta înseamnă că prețurile vor crește și mai mult, în special la bunurile de consum. Inflația de peste 2% este o veste îngrijorătoare, ne aducem aminte din trecut ce lucru rău a însemnat o inflație mare.
Argumentul oferit de Guvern potrivit căruia acciza este, în prezent, sub nivelul din alte state ale Uniunii Europene e unul înșelător. Obligația Guvernului este să asigure un cadru fiscal în care companiile se pot dezvolta, pot investi, pot genera creștere economică și noi locuri de muncă. Or, această taxă nu poate fi privită izolat. Este parte a planului nostru de a asigura competitivitatea economiei noastre, dar, mărind o taxă, nu facem altceva decât să afectăm competitivitatea dacă nu luăm alte măsuri care să o crească. Creșterea accizei la combustibil ne va face mai puțin competitivi decât alte state din regiune, lucru care înseamnă investiții mai puține și economie mai slabă. Cum se câștigă competitivitatea? Îmbunătățind infrastructura, investind în cercetare, inovare, făcând sectorul public să funcționeze în serviciul cetățeanului și al întreprinderilor. Creșterea accizei acum, cu argumentul că acciza de 7 eurocenți introdusă de Victor Ponta în 2014  a fost eliminată, este o țopăială fiscal-administrativă, exact ceea ce nu vrea mediul de afaceri să vadă. Acea acciza nu și-a atins obiectivul, cum însuși Victor Ponta recunoștea că nu a fost un proiect bun. Am avut un nivel mare al prețului la combustibil din cauza lui Ponta, nu trebuie să ne întoarcem la nivelul acela care oricum a afectat negativ economia.
În loc să se asigure că, prin fiscalitate, avem un mediu competitiv și că nu sufocă întreprinderile și generează suficiente resurse la bugetul de stat, Guvernul PSD – ALDE bagă mâna în buzunarul cetățeanului și al companiilor și ia până la ultimul leu pe care îl găsește acolo. Dacă resursele la bugetul de stat lipsesc, soluția corectă este să implementeze acele măsuri care ajută economia să crească. Dacă economia nu crește, soluția nu este să o împovărezi cu taxe și impozite mai multe sau mai mari. În plus, Uniunea Europeană nu impune un anumit nivel al accizelor. În alte state sunt mai mari fiindcă se investește în infrastructură, cercetare, inovare, deci o taxă mai mare într-un anumit domeniu nu împovărează economia deoarece aceasta este ajutată pe multe alte căi. Este normal ca în România și Bulgaria acciza să fie mai mică decât în alte state europene, căci noi trebuie să creăm acel cadru fiscal necesar dezvoltării și reducerii decalajului dintre noi și statele europene dezvoltate. Dacă creștem acciza la nivelul celorlalte state, nu vom recupera niciodată decalajul economic. Guvernul PSD – ALDE trebuie să înțeleagă că bugetul de stat într-o economie nu se consolidează ca în epoca medievală mărind birurile celor care duc în spate greul unei țări.”. 

________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485. 
By |2017-08-08T14:14:00+00:00august 8th, 2017|Categories: buget, combustibil, declaratie de presa, Guvernul Romaniei|Comentariile sunt închise pentru Declarație politică de presă – Siegfried Mureșan, despre creșterea accizei la combustibil: Bugetul nu se consolidează ca în epoca medievală doar mărind birurile celor care duc în spate greul unei țări
Go to Top