Ieri, în cadrul Conferinței „Soluții pentru creșterea și dezvoltarea IMM-urilor și a start-up-urilor”, organizată de Partidul Popular European (PPE) la Bruxelles, am vorbit despre importanța reformelor economice pentru sprijinirea investitorilor privați și pentru crearea de locuri de muncă.
Am susținut că datoria noastră, ca politicieni, este să creăm un cadru în care sectorul privat să se poată dezvolta, pentru că locurile de muncă nu sunt create de sectorul public, ci de cel privat, iar investitorii privați nu investesc decât într-o economie competitivă, atractivă și sănătoasă.
Programul de relaxare cantitativă în valoare de 60 de miliarde de euro lansat ieri de Banca Centrală Europeană este o măsură bună, dar nu poate substitui reformele structurale. Acestea sunt importante pentru toate țările, inclusiv pentru cele a căror economie este solidă, pentru că reprezintă cea mai bună modalitate de a evita următoarea criză economică. Dacă se întâmplă ceva neprevăzut în economie, care nu ține neapărat de problemele interne, ci mai degrabă de economia globală, efectul negativ va fi mai mic într-o țară cu o economie puternică și reformată.
Adevărul economic și social este că reformele sunt mai ușor de implementat în vremuri economice bune decât în vremuri economice rele. Costul social este mai mic în perioada de creștere economică decât în perioada de recesiune. Când faci reforme în perioadă de criză, ele sunt mult mai dureroase, chiar dacă pe termen lung ele sunt necesare și eficiente.
Multă lume mă întrebă acum de ce economia Germaniei merge atât de bine. Răspunsul este simplu și clar: datorită reformelor economice de acum 10 ani. Dar, dacă procesul de reformă nu continuă, economia Germaniei nu va mai fi la fel de puternică peste 10 ani. Țările care nu se reformează pierd încrederea investitorilor și capacitatea de a genera creștere economică și locuri de muncă.
Totodată am insistat ca, printre reformele structurale, să se regăsească și procesul de debirocratizare la nivel european. Legislația europeană trebuie să corespundă nevoilor prezentului și viitorului, nu ale trecutului, și să reflectăm asupra unei date de expirare a legislației europene.
Mai exact, trebuie ca fiecare act juridic să aibă o clauză prin care acesta să trebuiască a fi revizuit în 30 de ani, iar dacă, după 30 de ani, actul juridic nu este revizuit, să înceteze imediat. Avem prea multe texte de legislație de acum 50 de ani care poate erau relevante atunci, dar nu mai sunt relevante astăzi.
De aceea, PPE a propus, înainte de alegerile europene de anul trecut, înființarea unui post de vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru debirocratizare. În urma solicitării, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a nominalizat pe domnul Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru debirocratizare, ceea ce este o decizie foarte bună.
În spiritul nevoii de a crea un mediu de afaceri competitiv, am mai vorbit și despre sprijinirea antreprenorilor. Este important ca finanțatorii, în special băncile, să fie motivate să finanțeze antreprenori care au încercat să înființeze o companie, dar au eșuat. Potrivit statisticilor, probabilitatea de reușită în cazul unui antreprenor care a încercat și a eșuat cu înființarea primei companii este mai mare decât în cazul unuia care încearcă pentru prima dată.
De asemenea, am prezentat propunerea mea privind sprijinul guvernamental pentru un program de stagii pentru tinerii antreprenori. Programul similar la nivel european este unul bun, dar constrânge tinerii să efectueze stagiul pe lângă un antreprenor dintr-o ţară străină pentru a fi eligibili pentru finanţare europeană. Mobilitatea este esențială, dar, uneori, cele mai bune idei de afaceri pentru un antreprenor se regăsesc tot în statul lui de origine. În plus, efectuarea unui stagiu pe lângă un antreprenor în țara lui oferă și șansa ca tânărul antreprenor să observe lucruri legate de cadrul legal, care nu pot fi învăţate pe lângă un antreprenor din altă ţară.
Programul european care finanțează stagii ale antreprenorilor în alte țări trebuie dezvoltat și încurajat, dar trebuie completat cu această componentă națională, lucru pe care l-am susținut și în scrisoarea mea deschisă adresată prim-ministrului Victor Ponta în luna decembrie. În scrisoare, am solicitat crearea unui fond în vederea finanţării de stagii pentru tinerii antreprenori. Vreau ca prin acest proiect să stimulam mobilitatea în interiorul ţării și cred că acest program de stagii ar putea fi implementat în toate țările europene.
Stay In Touch