La începutul lunii trecute, atrăgeam atenția că există riscul ca livrările de gaz prin Gazoductul Iași – Ungheni să nu înceapă nici în ianuarie. Mă bazam pe răspunsul primit de la Comisia Europeană* în care se preciza că nu s-au semnat încă toate contractele necesare pentru livrarea gazului.
Din păcate, temerea mea s-a confirmat. Suntem deja în februarie și nu avem gaz românesc care să curgă prin conductele fraților de peste Prut. Până acum a putut fi invocată scuza că, din moment ce nu există încă un guvern la Chișinău, nu pot fi încheiate contractele de furnizare necesare. Dar acum, că noul executiv este aproape instalat, cred că ar trebui să facă o prioritate zero din îndeplinirea tuturor formalităților pentru ca, în sfârșit, gazul să poată ajunge la cei care au nevoie. Sper doar ca noua coaliție, care ar putea fi sprijinită în Parlament de comuniști, să nu îngroape acest proiect care dă o șansă unică fraților noștri de a scăpa de dependența energetică de Federația Rusă. 

Până la urmă, aceasta este marea dorință a cetățenilor Republicii Moldova, apropierea de Europa și îndepărtarea de Rusia, lucru care reise și din rezultatele alegerilor din 30 noiembrie. Cauzele certurilor dintre partidele pro-europene de la Chișinău îi interesează mai puțin pe frații noștri de peste Prut.
* în fotografiile alăturate, întrebarea mea scrisă și răspunsul Comisiei Europene cu privire la situația Gazoductului Iași – Ungheni.