Am fost numit raportor din partea Grupului PPE pe marginea rectificărilor bugetare pentru anul 2015. Acest lucru prespune că voi negocia din partea grupului meu politic toate propunerile de modificare a Bugetului UE pe 2015.
Există deja două propuneri de rectificare bugetară:
- Prima este strâns legată de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS). Va trebui să identificăm sursele de finanțare din bugetul comunitar a acestui fond care urmărește să atragă investiții în valoare totală de 315 miliarde de euro. Obiectivul meu este ca, în primul rând, banii pentru acest fond să nu fie luați din acele linii de finanțare pe care România le-ar putea accesa. În al doilea rând, vreau ca acest fond să genereze investiții cât mai multe în țara noastră. Cred că scopul principal ar trebui să fie atragerea de bani în regiunile în care este cu adevărat nevoie de proiecte de infrastructură, cercetare sau sprijin pentru IMM-uri.
- A doua propunere de rectificare a Bugetului UE pentru 2015 se referă la transferul unor fonduri din bugetul de anul trecut în cel de anul acesta. Transferul este necesar pentru că foarte multe state membre nu au adoptat încă programele operaționale care reglementează acordarea fondurilor comunitare. Aici, este și cazul României, care, fără aceste transferuri, ar putea pierde 3,1 miliarde de euro – bani care ar fi trebuit angajați în 2014. Din cauză că Guvernul României a semnat doar 3 programe operaționale din 9, ne aflăm în situația în care suntem nevoiți să transferăm banii din 2014 în bugetul din 2015. Sper ca Executivul să își facă datoria în lunile următoare, iar la sfârșitul anului 2015 să nu fim nevoiți să transferăm din nou aceste fonduri în 2016. Până la urmă, cei mai afectați de toate aceste întârzieri sunt beneficiarii români de fonduri europene.
Stay In Touch