Mă bucur să văd că nu a rămas fără urmări demersul meu împotriva deputatului european Gianluca Buonanno, care spunea, la sfârșitul lunii februarie, că se bucură de moartea unui deținut român într-o închisoare italiană și că ar fi foarte fericit dacă toți românii ar părăsi Italia.
După cum v-am spus, am transmis o scrisoare Departamentului pentru Oportunități Egale din Guvernul Italiei în care îi solicitam să facă toate demersurile pentru ca eurodeputatul italian să răspundă în fața justiției pentru declarațiile sale.
Astăzi, am primit un răspuns de la Oficiul Național pentru Combaterea Discriminării Rasiale din cadrul Departamentului pentru Oportunități Egale. În scrisoarea primită, autoritățile italiene îmi dau asigurări că vor folosi toate mijloacele pe care le au la dispoziție „pentru ca aceste afirmații să fie constatate și, în cele din urmă, sancționate astfel încât persoanele cu funcții publice să folosească un limbaj mai respectuos cu privire la demnitatea umană, indiferent de etnia sau cetățenia persoanelor”.
Totodată, reprezentanții Guvernului Italiei mă informează că deputatul european Gianluca Bunonanno nu este la prima afirmație de acest fel și că au mai demarat anchete împotriva politicianului italian.
Voi urmări atent ca acțiunile promise de Oficiul Național pentru Combaterea Discriminării Rasiale să fie aplicate și să nu rămână fără urmări. Politicienii de teapa deputatului european Gianluca Buonanno trebuie să înțeleagă faptul că nu pot instiga la discriminare și xenofobie fără a fi pedepsiți.