Astăzi am votat în favoarea Raportului Parlamentului European privind prevenirea radicalizării și recrutării cetățenilor europeni de către organizații teroriste.

Conform raportului, Parlamentul cere statelor membre UE să coopereze mai eficient în schimbul de informații privind persoanele suspecte de terorism. Este și opinia mea că, dacă serviciile de informații europene ar fi cooperat mai bine, nu s-ar fi ajuns la atacuri teroriste precum cel de la Paris.

Alte măsuri pe care raportul le cere şi pe care eu le susţin: întărirea controalelor la frontierele externe, ștergea rapidă a conținutului ilegal care promovează extremismul violent pe internet, confiscarea pașapoartelor, înghețarea activelor financiare, dar și verificarea persoanelor potențial radicalizate care revin în UE. Toate acestea în paralel cu întărirea rolului școlilor şi universităților în prevenirea radicalizării.

O măsură pe care o consider foarte utilă, în special în țările europene în care există risc de radicalizare, este crearea unor linii telefonice speciale unde pot cere ajutor familiile care au bănuieli privind radicalizarea unor persoane sau plecarea în străinătate a acestora pentru a se alătura organizațiilor teroriste.

Vă reamintesc că peste 5.000 de cetățeni europeni s-au alăturat în ultimii ani unor organizații teroriste precum ISIS. Drept dovadă, toți atacatorii de la Paris erau cetățeni europeni. Așadar, toate aceste persoane care s-au alăturat unor organizații teroriste trebuie să fie introduse de urgență pe o listă neagră cu jihadiști şi monitorizate sau reținute imediat cum reintră pe teritoriul UE.