Europarlamentarul PMP a devenit raportor pentru un proiect privind crearea de locuri de muncă, care va fi adoptat în septembrie.

EVZ: Cum au fost primele două luni în calitate de europarlamentar proaspăt ales?
Siegfried Mureșan: Nu am avut nevoie de timp de acomodare în Parlamentul European deoarece eu fusesem înainte de alegeri consilierul principal pe afaceri economice al Partidului Popular European. M-am putut apuca de treabă din prima zi, așa cum am promis în campanie. Așa se face că am fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și mi-a fost deja alocat un prim raport in Parlamentul European.
La ce raport vă referiți? 
Am devenit raportorul Parlamentului European pentru un proiect care prevede alocarea a 3,5 milioane de euro pentru crearea de locuri de muncă în județul Cluj după ce mai mult de 1.500 de oameni șiau pierdut locurile de muncă la Combinatul de Sârmă de la Câmpia Turzii. Acești oameni sunt fără locuri de muncă de doi ani de zile, Comisia Europeană a întârziat foarte mult aprobarea acestui proiect, iar acum Parlamentul European trebuie să aprobe la rândul său acest proiect. Eu am devenit raportor al Parlamentului în luna iulie, în primele mele săptămâni de mandat, iar pe 23 iulie am prezentat deja în prima lectură raportul meu în Comisia de Buget a Parlamentului European. El va fi adoptat în Comisia de Buget pe 11 septembrie și în plenul Parlamentului European în săptămâna 15-18 septembrie. Vreau ca banii să ajungă cât mai repede în România, iar acești oameni să poată fi ajutați să își găsească locuri de muncă.
Ce înseamnă asta pentru oameni, cum și când se vor aloca banii?
Sunt două metode prin care cei rămași fără locuri de muncă vor fi ajutați. În primul rând, informare și consiliere profesională, cursuri de reconversie profesională, stagii de practică, mentorat la locul de muncă, alocații pentru interviuri de angajare, suport financiar pentru certificarea într-un program de formare profesională. În al doilea rând, va fi înființată o întreprindere socială care va genera 250 de locuri de muncă.
Și cât de repede vor ajunge banii în Romania?
Obiectivul meu este ca raportul să fie votat în plenul Parlamentului European în săptămâna 15-18 septembrie. Apoi Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene va trebui să aprobe raportul iar apoi banii vor fi virați foarte repede: în maxim două săptămâni.
Cum vă pare bătălia politică pentru prezidențiale care se desfășoară în România? Are șanse Elena Udrea să câștige aceste alegeri?
Eu mi-aș dori ca în această campanie să discutăm mai mult despre realizările candidaților din ultimii ani și despre ce propun ei pentru România. Despre Victor Ponta știm ca a promis 1 milion de locuri de muncă și nu le-a realizat. Despre candidatul partidului nostru, Elena Udrea, știm că a avut cele mai mari rate de absorbție a fondurilor europene ca ministru al Dezvoltării Regionale. Realitatea este că dacă toți politicienii ar fi ca Victor Ponta, nu am fi absorbit niciun cent de la Uniunea Europeană, iar dacă toți politicienii ar fi ca Elena Udrea, am fi absorbit toți banii ce ni se cuvin de la Uniunea Europeană. Oamenii trebuie să judece fapte.
Vă veți implica în această campanie electorală?
Sigur că da. PMP este partidul meu, este partidul care a făcut campanie pentru mine, este evident că și eu voi face campanie pentru PMP înaintea alegerilor prezidențiale. Dacă ai fost ales europarlamentar pe lista unui partid, trebuie să știi că ai ajuns în Parlament și datorită acelui partid. De exemplu, luni, 1 septembrie, voi fi în județul Cluj pentru a evalua la fața locului situația șomerilor de la Combinatul de Sârmă din Câmpia Turzii. Voi fi însoțit de candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Elena Udrea. Vom discuta cu autoritățile locale și cu oameni care și-au pierdut locurile de muncă și vor beneficia de fondurile europene alocate de Uniunea Europeană prin raportul meu. Elena Udrea dorește să își facă ea însăși o impresie despre cum decurge proiectul și despre cum poate ajuta oamenii care au rămas fără locuri de muncă. Tema locurilor de muncă a fost o temă importantă pentru mine în campania pentru europarlamentare și este o temă importantă pentru Elena Udrea în campania pentru prezidențiale.

Sursa: http://www.evz.ro/interviu-siegfried-muresan-vor-fi-alocate-35-milioane-de-euro-pentru-locuri-de-munca-in-cluj.html