Europarlamentarul MP Siegfried Mureșan dezvăluie într-un interviu acordat Politic Scan că este implicat în politica românească, chiar dacă acțiunile nu sunt mediatizate. Eurodeputatul mai spune că va susține candidatul Mișcării Populare la Primăria Capitalei, iar partidul din care face parte va obține un scor de 15 – 20% la alegerile legislative.
Cum văd oficialii de la Bruxelles activitatea premierului Dacian Cioloș?
La Bruxelles te remarci fie dacă aduci mari deservicii țării tale, fie dacă reușești să faci ceva cu adevărat remarcabil. Victor Ponta este cel mai bun exemplu recent de oficial român care a adus mari deservicii țării sale, iar, așa cum s-a văzut și în cazul lui, în lumea occidentală în astfel de situații nu capeți o a doua șansă. Eu aștept de la toți cei care conduc România, președinte, prim-ministru, miniștri, să fie conștienți de răspunderea pe care o au, să facă ceva remarcabil pentru țara noastră, abia atunci se va vorbi de bine despre ei și, implicit, și despre noi la Bruxelles și în cancelariile occidentale în Europa.
Cât de ancorat credeți că sunteți la realitatea românească în contextul în care sunteți plecat de mai bine de 10 ani din România?
Sunt mai ancorat în realitatea românească decât mulți dintre politicienii care petrec fiecare zi în România. În anii pe care i-am trăit în străinătate, am învățat multe lucruri care îmi sunt de folos acum în România. În plus, am încercat să ajut țara noastră de oriunde am fost. Iar, acum, când vin acasă, mă port așa cum se poartă orice om normal: iau autobuzul, călătoresc cu trenul, uneori merg cu taxiul. Nu am mașină cu șofer, conduc singur. Mă puteți întâlni mult mai des decât v-ați aștepta în România, și nu doar în București, ci prin orașele și orășelele din provincie. Să vă dau un exemplu, vedeți ce am făcut vara trecută, prima pe care am petrecut-o ca europarlamentar român. Am considerat că vacanța parlamentară este mult prea lungă și nu pot să pun lacătul pur și simplu pe birou timp de o lună întreagă și să nu fac nimic. Așa că mi-am petrecut o parte din această perioadă făcând un tur al investitorilor prin țară. Am vizitat fabrici și companii din șase județe, m-am întâlnit cu investitori, manageri, dar și cu muncitori pentru că am vrut să văd care sunt probleme cu care se confruntă și ce inițiative pot să am eu pentru a veni în ajutorul lor. Să vă mai dau un exemplu. Ca urmare a mai multor întâlniri pe care le-am avut în România cu beneficiari și potențiali beneficiari de fonduri europene am realizat că trebuie să căutăm soluții pentru eficientizarea procesului de absorbție a banilor europeni, iar, chiar săptămâna trecută, am demarat un studiu, în numele Parlamentului European, prin care urmărim să aflăm dacă fondurile pe care Uniunea Europeană le alocă statelor membre sunt cheltuite eficient, pentru investiții și pentru crearea de locuri de muncă, și dacă există state membre în care sunt plătite sume nejustificate, de exemplu, pentru consultanța privind accesarea banilor europeni. Tocmai întâlnirile numeroase pe care le am în țară cu oamenii m-au făcut să înțeleg că avem o problemă aici, că, uneori, consultanții din domeniu cer sume exorbitante pentru a ajuta un beneficiar să întocmească un proiect european și că, în unele cazuri, este vorba doar despre niște tipizate disponibile online. I-am denumit „samsari ai fondurilor europene” într-o declarație publică pe care am făcut-o, ceea ce a stârnit reacția furioasă a unora dintre consultanții români, semn că este posibil să fi pus degetul pe rană. Nu știu, studiul ne va arăta dacă este așa sau nu. Nu spun că nu avem nevoie de firme de consultanță în atragerea de fonduri UE, ele sunt foarte utile atunci când reușesc să coordoneze pentru beneficiari proiecte de milioane de euro sau chiar de sute de mii de euro. Dar, când vorbim despre proiecte de finanțare de 50.000 de euro, este inacceptabil ca 10.000 de euro să meargă la firma de consultanță. Astfel de costuri ridicate cu întocmirea proiectelor pun în pericol chiar buna desfășurare a investiției pentru că 15 – 20% din finanțare poate face diferența între succes și eșec în afaceri.
De ce nu vă implicați mai mult și în politica din România?
Implicat ești dacă lași ceva în urma ta de pe urma activității de politician. Sunt mai implicat decât mulți dintre politicienii pe care îi vedeți în fiecare seară la televizor. Cred că trebuie să-i dezobișnuim pe oameni să judece eficiența unui politician după numărul de ore petrecute la televizor în dezbateri sterpe. În activitatea mea de un an în Parlamentul European consider că am lăsat mai mult în urma mea decât un politician care stă câte două ore la televizor în fiecare seară și comentează ce fac și ce zic alții. Am făcut public, la finalul lunii decembrie, bilanțul activității mele de europarlamentar pe anul 2015 și oricine dorește poate să observe că am făcut lucruri concrete care se văd în viața de zi cu zi a oamenilor chiar dacă nu-și fac loc și în emisiunile de taclale de la televiziunile noastre. Chiar în prima ședință a Comisiei de buget a Parlamentului European, la trei săptămâni de când am devenit europarlamentar, am prezentat primul meu raport și am reușit să obțin 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea celor 1.000 de disponibilizați de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii.
Apoi, anul trecut am avut un alt raport prin care am obținut 8,5 milioane de euro pentru a compensa daunele produse de inundațiile din 2014 din România.
Apoi, am depus un amendament în Parlamentul European, care a și fost votat, prin care am cerut ca Banca Europeană de Investiții să aibă o distribuție geografică mai echitabilă a finanțărilor pentru că mi s-a părut incorect că unele state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, să primească sub 1% din finanțările Băncii Europene de Investiții. România a câștigat de pe urma acestei inițiative. Vă mai dau un exemplu, am obținut aprobarea pentru înființarea unui Laborator de inovare în politici publice care va trebui să găsescă metode de simplificare a birocrației europene, prin regândirea modului în care se elaborează legislaţia comunitară. Știm cu toții că uneori Uniunea Europeană este complicată și prea birocratizată, iar procesul decizional european durează câteodată prea mult. Astfel, politicile de care Europa are atât de multă nevoie sunt implementate mult prea lent, iar costurile pentru întreprinderi, pentru oameni, în special pentru IMM-uri, sunt ridicate. Acest Laborator de inovare va veni cu soluții care ne vor face viața mai ușoară. V-am pomenit adineaori și de studiul pe care tocmai l-am demarat săptămâna trecută și care ne va ajuta să eficientizăm cheltuirea banilor europeni.
Vă veți asuma o candidatură la Primăria Capitalei?
Voi susține candidatul partidului din care fac parte, Mișcarea Populară, la Primăria Capitalei. Sunt convins că vom avea un candidat bun, competitiv, care va face din București o capitală europeană. Acolo unde am avut în primari parteneri serioși, am reușit să fac ceva pentru comunitățile locale respective și vedeți numai din exemplele de mai sus despre ce vorbesc. Este nevoie la conducerea Capitalei de un primar serios și gospodar, abia atunci îi voi putea ajuta și pe bucureșteni așa cum am făcut-o pentru oamenii din alte regiuni ale țării. În București cu cine să faci treabă, cu Sorin Oprescu? Nici prin gând nu mi-ar fi trecut vreodată că Oprescu ar putea fi un partener serios! Dacă nu vom avea alt tip de primar, Bucureștiul nu va progresa niciodată așa cum trebuie să o facă o capitală europeană.
Cu cine ați dori să încheiați o alianță după alegerile parlamentare de anul viitor? De cine vă simțiți mai apropiat, de PNL, PSD?
Obiectivul nostru pentru acest an este este să convingem cât mai mulți oameni, spunându-le ce vom face mai bine decât politicienii trecutului. Mișcarea Populară nu va face nicio alianță înainte de alegerile din acest an. Consider că în campania electorală dialogul politicienilor trebuie să fie cu oamenii, nu cu alți politicieni.
Ce scor credeți că va obține MP la alegerile locale? Dar la parlamentare?
Alegerile locale vor arăta că Mișcarea Populară este un jucător de luat în seamă, o prezență pe termen lung pe scena politică. Trebuie să fim realiști și onești cu noi înșine; de la mine nu veți auzi niciodată scoruri exagerate, așa cum spun unii politicieni, ca să-și mobilizeze propriul electorat, când, de fapt, știu cu toții că este un soi de minciună cosmetizată.
Așa că vă voi răspunde foarte direct: analizele noastre interne arată un posibil scor de 10 – 12% la alegerile locale și, în funcție și de aceste rezultate, un scor de 15 – 20% la alegerile legislative.
Pentru asta, trebuie să muncim, să prezentăm oamenilor candidați buni și cinstiți pentru primării și consilii.
Cum este să fii de cealaltă parte a baricadei, după ce ați fost funcționar, tehnocrat, acum să fiți europarlamentar-politician?
Sincer? Este mai greu. De când a început mandatul de europarlamentar, ziua de lucru de opt ore și weekendul în familie nu mai există. Este mai greu pentru că așteptările oamenilor sunt mai mari, presiunea este mai mare, dar mie îmi place fiecare zi pe care o petrec la birou sau printre oameni. Este mai greu fiindcă paleta de teme pe care trebuie să fii pregătit este mai mare, mereu când oamenii îmi adresează o întrebare, eu vreau să le ofer cel mai bun răspuns cu putință, așa că trebuie să mă documentez, să citesc lucruri noi, să prelucrez multă informație și să iau cea mai bună decizie. Eu citesc și caut să înțeleg mereu toate actele legislative înainte de a le vota. Adevărul este că m-a ajutat faptul că eu am candidat pregătit la alegerile europarlamentare din 2014. Am fost un candidat pregătit și m-am putut apuca de treabă din prima zi. Rămâne ca, la sfârșitul mandatului, oamenii să judece dacă am fost și unul din cei mai buni parlamentari pe care i-au trimis la Bruxelles.
Credeți că, după Traian Băsescu, ați putea prelua președinția MP?
Traian Băsescu este președintele partidului, conduce Mișcarea Populară și este cel mai potrivit pentru această poziție. Sunt sigur că o va mai face mult timp de acum încolo. Eu sunt parte a echipei, contribui cu idei, ajut oriunde pot, iar anul acesta îi voi sprijini pe colegii mei de partid care, sunt convins, au multe de oferit din punct de vedere electoral în comunele și orașele în care candidează. Eu am un mandat de europarlamentar pe care îl iau foarte în serios, mai am trei ani și jumătate de mandat și foarte multe lucruri pe care vreau să le fac în tot acest timp.

Sursa; Politicscan.ro