Hunedoreanul Siegfried Mureşan a venit la Deva pentru a prezenta rezultatele sale ca europarlamentar după primul an de mandat. La doar 33 de ani, acesta se poate lăuda cu o activitate profesională bogată, reuşind să performeze din poziţia pe care o deţine. Specializat în probleme economice, Siegfried Mureşan încearcă să găsească soluţii pentru concetăţenii săi, de care beneficiază şi populaţia din celelalte state membre UE. Refuză să intre în speculaţii politice şi este convins că lucrurile pot fi schimbate în bine dacă există voinţă politică din partea aleşilor.
1. Faceţi parte dintr-un partid al cărui fost lider, Elena Udrea, are grave probleme cu legea. În ce fel vă afectează aceste lucruri ca formaţiune politică? Cum stau lucrurile la Bruxelles în această privinţă?
Putem vedea că sunt acuzaţi oameni de la toate partidele politice, din toate funcţiile, cred că ajungem în punctul unde ne-am dorit cu toţii. Dacă ai încălcat legea vei fi sancţionat, dacă nu ai încălcat nu poţi fi supus nici unui abuz. O ţară în care se respectă legea şi eşti tras la răspundere. Nu este datoria mea ca om politic să speculez cu privire la situaţia juridică a unor politicieni, sau a unor colegi. Nu este rolul meu să fac aceste lucruri. În Parlamentul European (PE) lucrurile sunt mai simple, au fost şi acolo cereri pentru ridicarea imunităţii pentru doi colegi. Toată procedura nu a durat decât un minut. Preşedintele PE a spus că avem două cereri de la procuror pentru ridicarea imunităţii. Majoritatea parlamentarilor au ridicat mâna, nu a fost nevoie nici măcar de un vot electronic sau de un altfel de vot. Am anunţat că de fiecare dată când vor fi astfel de cereri voi vota pentru ridicarea imunităţii, pentru orice coleg, de la orice partid.
2. Pe viitor vă doriţi să rămâneţi în PE, sau vă gândiţi să vă implicaţi în politica de acasă?
În acest moment pot să vă spun că nu voi candida la alegerile locale din 2016 şi nici la cele parlamentare din acelaşi an. Şi vă spun şi de ce. Este nevoie de omul potrivit la locul potrivit. Consider că pot să fac mai multe lucruri de acolo, dovadă fiind activitatea mea de după un an de zile. Voi vedea după cinci ani de mandat dacă activitatea a fost bună sau rea. După un an de activitate ca europarlamentar am avut trei rapoarte adoptate în PE, unde am fost raportor principal.
3. Care sunt exact proiectele promovate de dumneavoastră şi aprobate în PE?
Primul raport pe care l-am promovat prevedea alocarea a 3,5 milioane de euro pentru muncitorii disponibilizaţi de la Combinatul de sârmă de la Câmpia Turzii. A fost primul meu raport în PE, întocmit chiar în iulie anul trecut, în primele săptămâni de mandat. Unii încă încercau să se aclimatizeze la Bruxelles, pe când eu am prezentat acest prim raport în Parlament, care a fost adoptat în septembrie, banii au venit în România, s-a reuşit deja angajarea a 400 de oameni la Câmpia Turzii, ca urmare a acestui raport. Cel de-al doilea raport este legat de acordarea de fonduri europene în caz de catastrofe naturale. Acest raport prevede ca 10 la sută din fondurile care vor fi atribuite din partea UE să poată fi alocate imediat. Dacă are loc un cutremur şi rămâi fără locuinţă, până o refaci, ai nevoie de apă potabilă, hrană, îmbrăcăminte sau o locuinţă provizorie. De aceea, prin acest raport al meu, până la 10 la sută din fondurile pe care UE le poate mobiliza vor fi acordate imediat, în caz de orice catastrofă naturală, oriunde în UE. Cel de-al treilea raport al meu aprobat chiar săptămâna aceasta în Comisia pentru buget şi care urmează să fie adoptat în PE între 6 şi 9 iulie prevede alocarea a 8,5 milioane de euro României pentru acoperirea pagubelor de la inundaţiile din 2014. În urma acelor inundaţii s-au cheltuit foarte mulţi bani pentru refacerea infrastructurii rutiere, cheltuieli care vor fi decontate din aceşti bani.
4. Ce alte funcţii deţineţi în Legislativul European?
Sunt vicepreşedinte în Comisia de buget şi membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a PE. În comisia de buget finanţe sunt şi raportor din partea grupului PPE pe toate rectificările bugetului UE pe 2015. Un alt lucru pe care aş dori să-l subliniez este că nu lucrez pentru obiective cantitative, încerc să lucrez pentru obiective calitative, oamenii câteodată se uită şi cred.
5. Când vă propuneţi să vă întoarceţi în judeţul Hunedoara şi care va fi scopul următoarei vizite?

Voi reveni în judeţul Hunedoara la sfârşitul lunii august pentru întâlniri cu investitori. Voi face un tur în care voi vizita fabrici în judeţe din vestul ţării. Voi merge la Timişoara, Arad, Hunedoara, Sibiu şi Cluj, unde mă voi întâlni cu investitorii. În judeţul nostru voi merge la cele mai importante fabrici, care ţin în picioare economia. Să văd care sunt problemele cu care se confruntă şi ce se poate face la nivel politic pentru a susţine investiţiile în această zonă.

Sursa: Mesagerulhunedorean.ro