Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, purtator de cuvant al Partidului Popular European, afirma ca exista „similitudini extraordinare” intre Victor Ponta si Alexis Tsipras, de la atitudine, limbaj si pana la sfidarea Europei. In opinia sa, nu exista un „risc major” ca Grecia sa paraseasca zona euro si principala preocupare acum este prevenirea „contagiunii politice dinspre Grecia spre alte state ale Uniunii Europene”.
„Am spus imediat, in ianuarie, dupa ce Tsipras a castigat alegerile in Grecia, cred ca Victor Ponta se uita la el si jubileaza. Vad similitudini extraordinare, pana in detaliu, intre Victor Ponta si acest prim ministru comunist: limbaj, atitudine, sfidarea Europei, nerespectarea angajamentului”, a spus acesta, intr-un interviu acordat HotNews.ro la un an de la inceperea mandatului de europarlamentar.
„Exact asa cum Tsipras pune lumea cu susul in jos cand pe buletinul de vot pentru referendumul de duminica incepe cu casuta pentru NU, exact asa o face si Victor Ponta”, a continuat acesta.
Vestea buna in toate aceste evenimente, crede Siegfried Muresan, este ca, la 5 luni dupa ce extrema stanga a preluat puterea in Grecia, oamenii incep sa vada efectele: stergerea cresterii economice, incertitudine maxima, neplata datoriilor catre FMI: „Este primul stat dezvoltat care nu isi plateste la timp datoriile fata de FMI si au intrat intr-un club select alaturi de Sudan, Somalia si Zimbabwe. Acolo a dus acest guvern comunist tara”.
„Vestea e ca oamenii in alte tari vad si incep sa se lamureasca si de aceea cred ca riscul ca partide similare sa aiba succes major in tari precum Spania, Portugalia, in lunile urmatoare este extrem de mica pentru ca se vede ce au facut cu puterea”, a explicat el.
Acesta nu vede un „risc major” de indepartare a Greciei din clubul monedei unice europene: „Sunt linistit, Tsipras a vrut sa faca un experiment cu propriul popor, sunt evident foarte suparat pe el pentru asta, cred vom vedea curand ca experimentul lui a esuat, nu cred ca oamenii in alte tari vor mai face aceste experiment”.
In opinia sa, actuala criza este „o problema mai mare pentru greci decat pentru UE”.
„Pacatul e ca sufera poporul grec, popor care a trecut prin sase, sapte ani de criza, oameni care au facut multe sacrificii, care sunt supuse acum riscului de catre un guvern iresponsabil, populist, un guvern care nu spune oamenilor adevarul”.
„Convingerea mea este ca Grecia nu va iesi din zona euro si nici macar ca acest guvern, asa cum este el, iresponsabil, nu cred ca va face pasi in aceasta directie”, a subliniat Muresan.
Despre referendumul din Marea Britanie
Marea Britanie e un element esential si al trecutului, al prezentului, dar in opinia noastra si a viitorului UE, economic, politic, in materie de securitate,
Angajamentul nostru (al dreptei europene, PPE, n.r.) ferm si foarte activ in urmatoarele luni va fi pentru a face cele necesare pentru ca Marea Britanie sa poata ramane in interiorul UE
Ce va fi nevoie este ca primul ministru David Cameron, acum legitimat politic prin victoria in alegerile parlamentare sa spuna britanicilor adevarul, sa aduca discutia emotionala la o discutie argumentata, sa spuna britanicilor ca cetatenii altor state care locuiesc in Marea Britanie contribuie mai mult la sistemele sociale decat beneficiaza de pe urma sistemelor de asigurari sociale, ca economia Marii Britanii, pe langa finantarile publice, beneficiaza de pe urma migratiei, de pe urma pietei unice europene.
Unele din punctele pe care David Cameron le aduce in discutie sunt legitime, de exemplu reducerea briocratiei, eficientizarea la nivelul institutiilor UE
Evident insa ca nu putem avea o limitare a libertatii de circulatie, a capitalurilor, a persoanelor, a libertatilor fundamentale in cadrul UE
Daca David Cameron vrea sa reduca Uniunea Europeana la o Uniune Economica evident ca nu va avea un partener in noi.

Sursa: HotNews.ro