Principalele declarații:

– Ne aflăm la mai mult de 6 ani de la începutul crizei financiare. Europa și România nu au început această criză, dar am fost loviți pentru că eram vulnerabili. Cheltuiam mai mult decât ne puteam permite, am făcut lucruri greșit înainte de criză.

-Trebuie să tratăm problema de la rădăcina: să facem reforme structurale. PPE a fost familia poliică care a gestionat criza în Europa și a fost atacat din toate părțile. Am câștigat alegerile europene pentru că cetățenii înțeleg că noi avem soluții.

–  Soluționarea crizei a durat mai mult decât am sperat.

-Deciziile luate de partidele membre ale PPE cât s-au aflat la guvernare, majoritatea deciziilor au fost corecte, dar nepopulare. Măsurile cred că au fost cele corecte, chiar dacă dificil de acceptat, inclusiv de mine. Însă modul în care au fost implementate,nu. Trebuie să fii integru. Oamenii politici care le-au implementat nu au fost nici corecți, nici integri.

Despre studiul lansat azi la Bruxelles:

– Astăzi am lansat un studiu despre piața forței de muncă în Europa, în șase țări Belgia, Germania, Grecia, Irlanda, Portugalia și România

-Am constatat că  nu putem vorbi încă despre o piață de forță de muncă europeană, legile sunt făcute la nivel național

-Concluziile studiiului: flexibilitatea pe piața muncii este bună. Înseamnă că trebuie să îi fie ușor unei întreprinderi și să concediezi și să angajezi oameni. Și chiar dacă pare o idee proastă, ajută oamenii.

– Principala grijă a oamenilor este locul de muncă. Grija mea este să creăm locuri de muncă, de aceea o legislație flexibilă: atâta timp cât angajatorii nu pot renunța la angajați, nu pot nici angaja.

-Statele membre trebuie să se reformeze, UE nu are o competență. Guvernanța economică la nivel european trebuie întărită.  La sfârșitul zilei, am rămas cu ”cămara goală” când a venit criza economică.

– Acest fond de investiții strategice este negociat cu Consiliul acum, în ce privește implementarea.

–Nu este o garanție că România va primi o sumă anume din acești bani, trebuie să fie proiecte sustenabile.

– A trimite sute de proiecte la Bruxelles e o eroare. Din acest fond, banii vin ca credite, nu gratuit, acordați sectorului privat și trebuie plătiți înapoi, dacă proiectul eșuează , UE suportă pierderea.

Despre extinderea UE:

-Am fost acum 10 zile la Chișinău. Prin acordul de liber-schimb, R.Moldova are cel mai complex instrument de apropiere de UE. Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene, dintre statele non-membre UE.

– Oamenilor nu le este explicat că siguranța și prosperitatea vine dinspre Vest

–R. Moldova nu este pregătită să adere și nici UE să primească noi state membre. În ultimii 10 ani s-a extins de la 15 la 28 de state membre, extinderea cu state dinspre Europa de Est încă trebuie internalizată. Decizia strategică de a le accepta este una corectă. Și criza economică este un factor, UE are destule probleme în interiorul ei, un nivel mare al șomajului.

-Tsipras a pierdut din încrederea oamenilor și nu a reușit să implementeze nimic practic, nu are un program față de UE, nu a venit cu o listă a reformelor. Tot ce a promis în campanie a fost o utopie.

– Nu cred că Grecia va ieși din zona euro. Poporul grec vrea să rămână în zona euro, nici guvernul actual nu va risca o ieșire. Tsipras a pierdut și încrederea partenerilor europeni de când se află la guvernare.

– E nevoie de sporire a comeptitivității în sectorul de stat pentru aderarea la zona euro. Dacă aderarea se va face la momentul potrivit, vor veni mai mulți investitori, pentru că nu va mai exista riscul de schimb valutar, spre exemplu.

Despre sănătate, din perspectiva finanțării europene:

-Toate aceste investiții în infrastructură de sănătate pot fi finanțate cu fonduri europene. Prioritățile până acum, pe hârtie, sunt cele corecte, dar banii trebuie atrași. E nevoie de o reformă a sănătății. Competența e la nivel național.

Sursă: Caleaeuropeana.ro
.