Intervenția mea din plenul Parlamentului European despre Republica Moldova – VIDEO și TEXT

Intervenția mea din plenul Parlamentului European despre Republica Moldova:

„De fiecare dată când mă aflu în Republica Moldova, oamenii îmi pun mereu aceeași întrebare: mai are Republica Moldova o șansă?
Cred că este datoria noastră, ca reprezentanți ai instituțiilor europene, să oferim Republicii Moldova o perspectivă europeană, iar cetățenilor Republicii Moldova, o speranță.
Să le arătm că Republica Moldova mai are o șansă. Dacă nu vom oferi noi o perspectivă, atunci o va oferi Vladimir Putin și nu va fi bine. Nu va fi bine nici pentru Republica Moldova, dar nici pentru Uniunea Europeană.
Realitatea este că Republica Moldova beneficiază foarte mult de pe urma asocierii și a apropierii de Uniunea Europeană. Republica Moldova este statul din afara Uniunii Europene care primește cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. Datoria noastră este să explicăm cetățenilor Republicii Moldova beneficiile apropierii de Uniunea Europeană și să nu-i lăsăm pradă propagandei dinspre Est care spune că nu există beneficii concrete pentru oameni de pe urma apropierii de Europa.
Trebuie să spunem foarte clar: în anul 2014, când Federația Rusă a impus embargo asupra produselor moldovenești, Uniunea Europeană a reacționat prin ridicarea cotelor la importul de fructe și eliminarea completă a cotelor la importul de vinuri. Asta a asigurat existența întreprinzătorilor agricoli, a fermierilor.

Trebuie spus foarte clar cetățenilor Republicii Moldova cine le e prieten, cine le e dușman. Trebuie să spunem foarte clar că Uniunea Europeană vrea o Republică Moldovă puternică, independentă, pe propriile ei picioare.” 
By |2015-11-26T08:05:00+00:00noiembrie 26th, 2015|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, Parlamentul European, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Intervenția mea din plenul Parlamentului European despre Republica Moldova – VIDEO și TEXT
Am dezbătut astăzi în plenul Parlamentului European propunerea Comisiei Europene de creștere a prefinanțării pentru fondurile din programul „Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor” (IOT). Comisia Europeană dorește să mărească rata de prefinanțare de la 1% la 30% pentru măsurile din cadrul IOT menite să reducă șomajul în rândul tinerilor.
În intervenția mea, am susținut că propunerea Comisiei va fi benefică în special pentru statele membre cu nivel ridicat al șomajului în rândul tinerilor.
Am atras, însă, atenția că propunerile Comisiei Europene trebuie să aibă în vedere și modul în care sunt cheltuiți banii europeni, nu doar dacă sunt cheltuiți, fiindcă scopul acestora este, în primul rând, să genereze plusvaloare.
By |2015-02-10T13:56:00+00:00februarie 10th, 2015|Categories: Alte evenimente Media, evenimente media, evenimente pe, fonduri europene, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Intervenția mea din plenul Parlamentului European în dezbaterea privind programul „Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor” (VIDEO)
Go to Top