Ieri am avut plăcerea să discutat online cu cititorii HotNews.ro despre activitatea mea în Parlamentul European, despre criza din Grecia, situația din Republica Moldova, dar și despre politica internă a României.

Am fost încântat să văd că oamenii sunt interesați atât de provocările din plan european, cât și de cele interne. Sunt de părere că în spațiul public trebuie să existe mereu o dezbatere pe subiectele care contează cu adevărat.  
Așadar, redau mai jos întrebările cititorilor HotNews și răspunsurile mele:
Întrebare: Întâi de toate, felicitări pentru activitatea din Parlamentul European! Sunteți printre cei mai activi și mai vizibili europarlamentari români. În situația (mai degrabă improbabilă, dacă ne uităm la sondaje) în care grecii ar vota „Nu” la referendum, liderii europeni au spus de mai multe ori că acesta va fi totodată o decizie de ieșire din zona euro. Cum tratatele UE nu prevăd în mod explicit posibilitatea unei astfel de excluderi/ieșiri din zona euro, considerați că acestea ar putea fi amendate în acest sens? În plus, Marea Britanie vizează reforma UE, inclusiv prin modificarea tratatelor. E fezabil să vedem astfel de noi tratate ratificate de parlamentele naționale și eventual validate prin referendumuri în unele țări, ținând cont de dispoziția mai degrabă ostilă UE în multe state europene? Simtiți că liderii europeni se tem cumva de recursul la votul popular după experiențele nefericite din urmă cu un deceniu atunci când olandezii sau francezii au respins proiectul de Constituție Europeană? În fine, cum facem să întărim disciplina fiscală în rândul statelor membre și să dăm mai multă autoritate instituțiilor europene de a respinge și amenda proiectele de buget transmise de statele membre, pentru a putea proteja stabilitatea financiară din UE și mai ales din zona euro? Sunt încrezător că la un moment dat veți ajunge într-o poziție europeană de și mai mare responsabilitate – poate comisar european sau chiar președinte al Parlamentului European, apartenența la PPE fiind un mare atu. Totuși, nu credeți că ar fi cazul să renuntați la a mai fi membru PMP – un partid devenit irelevant și fără viitor politic și să vă gândiți la întrarea în noul PNL? Mulțumesc frumos și succes în continuare!
Răspuns: E evident că pe termen lung avem nevoie de o revizuire a Tratatelor. Aceasta însă ar dura, nu se poate face imediat și nu este o soluție de moment la niciuna din provocările pe care le avem acum. Pentru ca revizuirea Tratatelor să aibă succes, trebuie ca viitorii pași de integrare să corespundă așteptărilor oamenilor; adică, majoritatea oamenilor din toate statele Uniunii Europene să simtă că au de câștigat din viitorii pași de integrare.
Disciplina fiscală: în anul 2012 s-a decis Tratatul Fiscal care limitează deficitul pe care fiecare stat care a aderat la acest Tratat îl poate face. România a aderat la acest Tratat. Avem, așadar, un mijloc pentru a ne asigura că niciun guvern din România, indiferent de culoarea politică, nu va cheltui necumpătat banul public în viitor.
PMP: PMP este partidul pe listele căruia am candidat. Preocuparea mea este să facem acest partid convingător și atractiv pentru oameni.
Î: Care este pozitia dvs. vis-a-vis de inițiativa care va fi supusă la vot pe 9 iulie prin care se va interzice practic fotografierea clădirilor publice în Europa fără acceptul (și plata, evident!) unor așa-zise „drepturi de autor” dacă respectivele fotografii sunt postate ulterior pe rețele sociale? În ce măsură considerați că sunt respectate drepturile cetățenilor europeni prin implementarea unei astfel de directive?
R: Nu cunosc acest caz. Aud prima dată despre el. Mă voi informa și voi posta un răspuns pe pagina mea oficială de Facebook de-ndată ce îmi voi fi format o părere.
Î: Bună ziua, dle S. Mureșean. Vreau să vă întreb ce se mai întâmplă cu PMP. Sunteți un politician tânăr și vă admir prestația la PE. Totuși, noi care vedem în PMP o speranță pentru continuitatea politici președintelui Traian Băsescu, dorim o mai mare implicare a membrilor de conducere a partidului în viața politică a țării. Aș dori ca tematica acestoră să cuprindă și alte teme: economice, sociale, cultura ș.a. În ce fază se afllă construcția PMP? Cum stați cu organizațiile din teritoriu? Aș dori ca PMP să fie mai activ, să iasă în evidență cu întâlniri cu electoratul mai frecvente. Să fie ca să zic așa „mic și-al dracu’”. Și o întrebare mai personală. La viitoarele alegeri veți fi tot pe lista PMP sau a altui partid? Veți avea răbdare pentru construcția acestui partid sau… fuga la PNL? M-ați dezamăgi profund?
R: Adevărul este următorul: PMP are o baza sănătoasă. Începând din martie, PMP a avut 3 întâlniri regionale cu cate 1.000 de membri: în martie la Timișoara, în aprilie la Galați și în iunie la Iași. Acum duminică va avea loc următoarea întâlnire la Pitești. La aceste întâlniri se vede că există oameni interesați de PMP, dar răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură, să corespundă exigențelor oamenilor, să venim cu răspunsuri la grijile oamenilor. Dacă vom face asta și vom reuși să și comunicăm bine, am convingerea că PMP poate fi un actor în anul electoral 2016.
Î: 1. Cum vă explicați absența lui Traian Băsescu din spațiul public. Până la eliberarea Elenei Udrea din arest era foarte vocal, prezent la TV și în postări pe Facebook. Acum s-a liniștit brusc, pe teme politice nu mai iese. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte?
R: Domnia sa este cel mai în măsură să vă răspundă la această întrebare.
Î: Credeți că Elena Udrea va mai juca un rol important în politica românească, în PMP?
R: Oamenii decid prin votul lor cine joacă un rol în politică și cine nu.
Î: Sunteți și purtător de cuvânt la Partidul Popularilor Europeni, europarlamentar și un bun cunoscător al politicii externe.
1. Ce poziție va adopta grupul dvs politic din PE în caz că populația Greciei va vota „NU” la referendum?Care sunt pașii de urmat?
2. Echivalează un vot negativ cu ieșirea Greciei din euro sau din UE? Legal este posibil un Grexit?
R: 1. Duminică va avea loc referendumul. Sunt convins că un rezultat negativ ar slăbi foarte mult poziția Greciei fața de partenerii internaționali. Pentru a putea participa la negocieri ulterioare cu fruntea sus, poporul grec trebuie să voteze „DA”. Pentru ca UE să te poată ajuta, trebuie să spui că vrei să fii ajutat, și nu că nu vrei să fii ajutat.
2. Întrebarea pe care Guvernul elen o pune populației la referendum este neclară, cu atât mai mult cu cât nu se pune problema prelungirii unui acord care a expirat pe 30 iunie. Acum, dacă se dorește un acord, ar fi vorba de un nou acord ale cărui negocieri ar trebuie să se facă de la zero. Tocmai din cauza întrebării neclare, referendumul este perceput de către oameni ca fiind un referendum asupra rămânerii în zona euro. Realitatea este ca majoritatea populației dorește să rămână în zona euro. Problema este că Tsipras a promis înainte de alegerile parlamentare că Grecia poate rămâne în zona euro fără a respecta nicio condiție. Or, asta nu e posibil și sper că Tsipras, devenit între timp prim-ministru, înțelege acest lucru.
Î: Cum apreciați activitatea justiției din România? Ce spuneți despre cazul Rarinca: eroare judiciară sau eroarea judecătorilor care au achitat-o după ce a petrecut șase luni în arest preventiv?
R: Simt că justiția începe să funcționeze tot mai bine. Acestea sunt și evaluarile Comisiei Europene. Este esențial ca progresul făcut să fie susținut și să ne împotrivim cu toată puterea oamenilor politici care vor să folosească justiția după bunul lor plac.
Cazul Rarinca: știu că a discutat toată România despre el, dar vă spun, sincer, că nu știu despre ce este vorba în acest caz. Nu este responsabilitatea mea ca om politic să mă uit în dosare și să îmi dau cu părerea. Judecătorul dă sentința. Eu îmi fac treaba în Parlamentul European, eu nu trebuie să comentez tot soiul de evenimente. Dar este important ca presa să relateze despre ele, în mod obiectiv, pentru ca oamenii să știe adevărul.
Î: Având în vedere stilul lipsit de profesionalism, demn de bazar, în care a negociat Tsipras ajutorul financiar provenit de la UE, cum vedeți viitoarea colaborare cu Guvernul elen? Mai există vreo cale prin care grecii să recâștige încrederea Europei? Și, în același timp, considerați că Grexitul ar reprezenta o pierdere mai degrabă pentru UE sau pentru Grecia?
Nu în ultimul rând, considerați că există vreun stat extra-european (incluzând Federația Rusă) care are de profitat de pe urma Grexitului și cum? Mulțumesc.

 

R: Aveți dreptate: Tsirpas și Varoufakis au pierdut încrederea partenerilor. Nu poți să comunici cu creditorii internaționali prin interviuri pe CNN. Ei ar fi trebuit să vină cu propuneri de reformă începând cu luna februarie, nu să țină discursuri ideologice. Trebuie însă să distingem între poporul grec și Guvernul grec. Poporul grec a făcut sacrificii semnificative de-a lungul ultimilor ani. Ar fi păcat ca aceastea să fie irosite de către un guvern populist și iresponsabil. Nu cred că vom ajunge la Grexit însă orice situație de incertitudine are efecte negative mult mai mari asupra Greciei decât asupra restului Uniunii Europene. De-a lungul ultimilor 5 ani, euro și guvernanța economică la nivelui zonei euro s-au întârit mult, fapt confirmat și de către reacțiile limitate pe piețele financiare internaționale. Cred că o întrare a Greciei într-o zonă gri, poate fi extrem de neplacută; mă gândesc aici la combaterea migrației ilegale în zona Mării Mediterane, la buna funcționare a NATO unde deciziile se iau prin consens iar Grecia e membru NATO. Dar repet: Grecia nu va ieși din zona euro.
Î: Alegerile locale din Moldova au marcat un succes al proeuropenilor. Cum vedeți traseul acestei țări, în noul context și ce poate face Parlamentul European pentru rezolvarea conflictului înghețat din Moldova? Care este atmosfera în PPE în ceea ce privește criza din estul Ucrainei?
R: Republica Moldova are nevoie de un guvern proeuropean. Pentru Republica Moldova, la fel ca și pentru România, atât prosperitatea, cât și bunăstarea vin dinspre Vest: dinspre NATO și Uniunea Europeană. Investiții și locurile de muncă vin dinspre Vest, nu dinspre Est. Prin Acordul de Asociere semnat cu Republica Moldova, UE poate ajuta Moldova foarte mult – atât financiar, cât și instituțional; iar beneficiile sunt concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. De aceea, țara are nevoie de un guvern care să fructifice acest acord și să apropie țara de Europa. Așadar, Republica Moldova are nevoie de un guvern care să ducă țara înainte, nu să o țină pe loc. Or, imaginați-vă continuarea cu un guvern minoritar susținut de comuniști: fiecare inițiativă legislativă, fiecare amendament ar trebui negociat cu comuniștii–progresul ar fi extrem de lent sau deloc.
Î: Buna ziua.
1. Mai aveți dialog cu Traian Băsescu?
2. Rămâneți în PMP sau treceți la PNL ori alt partid?

 

R: După cum am spus și mai sus: PMP este partidul pe lista căruia am candidat. Sunt preocupat și mă implic pentru ca acest partid să fie convingător în viitor. De altfel, preocuparea mea zilnică este să fiu un bun deputat european. Pentru asta am candidat, asta am promis oamenilor, asta încerc să fac prin munca mea de zi cu zi.
Î: Nu îmi dau seama exact ce profil public vreți să vă creați. Mă puteț ajuta: în ce post ministerial v-ați vedea peste 2 ani (absolut ipotetic, desigur)?
R: – Nu mă văd în niciun post ministerial peste 2 ani. E nevoie de omul potrivit la locul potrivit. În urmă cu un an de zile am considerat că pot fi un bun depuat european; de aceea am candidat la alegerile europarlamentare. Pe 1 iulie 2014 a început oficial mandatul de deputat european și acum pot da socoteală cu privire la activitatea din primul an: cele 3 rapoarte făcute ca raportor principal al Parlamentului; 8 raporte ca raportor al Grupului PPE și tot restul activității. După 5 ani de zile, dumneavoastră îmi veți spune dacă am fost sau nu un deputat euroepan bun pentru țară.
– De altfel, cred că avem nevoie de o specializare a oamenilor politici. Abilitățile de care ai nevoie pentru a fi un bun deputat european sunt diferite de cele de care ai nevoie pentru a fi un bun primar.
De altfel, preocuparea mea zilnică este sa fiu un bun deputat european. Pentru asta am candidat, asta am promis oamenilor, asta încerc să fac prin munca mea de zi cu zi.
Î: Referitor la Republica Moldova, PLDM, care este afiliat PPE, și PD au refuzat după alegerile parlamentare să formeze o coaliție de guvernare cu Partidul Liberal. Ce poate face PPE pentru a determina formarea unei ample coaliții proeuropene de guvernare la Chișinău și impulsionarea programului de reforme și de lupta anticorupție? Există fonduri europene de asistență pentru Republica Moldova? Dacă da, la cât se ridică acestea și care sunt criteriile pentru alocare, cine verifică alocarea acestora, etc.? Mulțumesc!
R: Republica Moldova este statul din afara Uniunii Europene care primește cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. Sunt bani alocați pentru îmbunătățirea infrastructurii, reformarea instituțiilor (de ex., 15 mil. EUR pentru reforma procuraturii) și multe altele. PPE vrea un guvern proeuropean, fiindcă doar acesta poate duce țara cu toată viteza spre UE. Iar, de vreme ce apropiarea de UE aduce beneficii concrete pentru cetățenii RM, orice partid care nu fructifică aceste oportunități acționează împotriva interesului cetățenilor Republicii Moldova. 

 

Sursa: HotNews.ro