Astăzi am avut prima dezbatere în comisiile Parlamentului European pe marginea propunerii Comisiei Europene de înființare a Fondului European de Investiții Strategice de 315 miliarde Euro.
Principalele decizii vor fi luate de Comisia pentru Bugete și in Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare.
Eu fac parte din ambele comisii și am intervenit în cadrul dezbaterii subliniind trei puncte:
1. Transferul de fonduri propus pentru constituirea garanției de 8 miliarde care va sta la baza Fondului trebuie să afecteze cât mai puțin programele Orizont 2020 (Cercetare si Inovare)și Mecanismul Con
ectarea Europei (Infrastructura). Am propus soluția de a lua fonduri din acele programe care funcționează pe principii similare Fondului, oferind garanții pentru împrumuturi ale Băncii Europene de Investiții.
2. Trebuie să identificăm un mod prin care eventualele profituri pe care Fondul le va genera să se întoarcă la Bugetul Uniunii Europene. Sunt multe capitole bugetare care ar avea nevoie de finanțare suplimentară. Un exemplu ar fi combaterea șomajului în rândul tinerilor.
3. E nevoie de o evaluare cât mai temeinică a proiectelor avansate spre finanțare din Fond. Am reamintit că înainte ca propunerea Comisiei Europene să apară, statele membre au trimis peste 2000 de proiecte fără o evaluare de impact reală. Adevărul este că acest fond trebuie să genereze investiții în acele zone în care chiar e nevoie de ele. De aceea am propus posibile criterii de selecție a proiectelor, precum rata șomajului într-o anumită zonă sau numărul de kilometri de autostradă atunci când este selectat un proiect de infrastructură.
Vreau ca România să obțină finanțare pentru cât mai multe proiecte pentru că în țara noastră e mare nevoie de investiții, mai ales că guvernul a redus constant în ultimii ani cheltuielile la acest capitol.