Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), după vizita la o fermă de porcine și fabrică de carne din Tulcea:
„Pagubele cauzate de pesta porcină africană cresc de la o zi la alta, iar Tulcea este unul dintre cele mai afectate județe. De aceea, am depus în 30 august două amendamente la Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019 în care am cerut 110 milioane de euro pentru a despăgubi fermierii afectați de pesta porcină. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii noiembrie, însă am obținut deja sprijinul pentru aceste amendamente din partea Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European.
Pentru ca fermierii români să poată beneficia de fondurile europene prevăzute în amendamentele mele, Guvernul Dăncilă trebuie să respecte condițiile europene în vigoare. Principala condiție impusă de Uniunea Europeană pentru a aloca acești bani fermierilor europeni despăgubiți este ca Guvernul statului membru afectat să dovedească că au fost luate măsurile necesare pentru stoparea răspândirii epidemiei. Guvernul Dăncilă, însă, a arătat până acum incapacitatea de a stopa această răspândire a bolii dovadă fiind faptul că apar zilnic focare noi. A existat deja un raport de audit al Comisiei Europene din 2017 care arăta că România nu aplică măsuri în vederea prevenirii pestei porcine, precum gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale. Mai mult, Guvernul României nu a transmis nici până astăzi Comisiei Europene documentația completă necesară pentru primirea de sprijin financiar.
De aceea, pentru ca agricultorii români să poată beneficia de fondurile europene solicitate de mine, cer Guvernului să facă următorii pași: în primul rând, să aprobe despăgubiri pentru fermieri de la bugetul de stat pe care ulterior să le notifice la Comisia Europeană. În același timp, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru stoparea epidemiei și aplicarea recomandărilor din auditul Comisiei Europene de anul trecut. Concomitent, ar trebui modificat Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și legislația aferentă prin înființarea unui fond mutual agricol din care să poată fi acoperite pierderile agricultorilor.
Ulterior, după îndeplinirea tuturor condițiilor de mai sus, se va putea solicita și sprijin de la Uniunea Europeană. Numai urmând acești pași, Guvernul Dăncilă va putea accesa fondurile europene solicitate de mine pentru fermierii afectați de pestă porcină.”
Stay In Touch