Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European:

„Tocmai am agreat, împreună, noua Politică agricolă comună care a intrat în vigoare la începutul acestui an. Și, de aceea, spun că, acum, prioritatea trebuie să fie să implementăm ceea ce am hotărât împreună, să nu venim cu costuri suplimentare, cu poveri suplimentare pentru fermieri.

Fermierii au trebuit oricum să se adapteze mult, au făcut deja multe sacrificii, ceea ce au nevoie acum este predictibilitate, nu poveri noi, nu impredictibilitate.

Grupul meu, PPE, suntem dedicați Pactului Verde, tranziției energetice, economiei verzi, dar vrem să facem această tranziție cu fermierii, nu împotriva fermierilor. Trebuie să creăm un cadru în zonele rurale care să atragă fermieri, tineri fermieri, femei fermieri. Nu un cadru care respinge fermierii.

Fermierii sunt esențiali pentru societatea noastră. Ei asigură produse alimentare de calitate aici, în Europa. Ei asigură securitatea alimentară. Așadar, trebuie să-i ascultăm, trebuie să-i tratăm cu respect.

Războiul în Ucraina, dragi colegi, trebuie să recunoaștem, a adus multe schimbări în ceea ce privește situația de pe piețe, în ceea ce privește volatilitatea prețurilor, în ceea privește riscurile pentru siguranța alimentară. Și trebuie să luăm toate acesta în considerare pentru orice decizie pe care o implementăm.

De aceea, pe Legea pentru restaurarea naturii, pe pesticide, noua realitate trebuie luată în considerare. (…) Și aș vrea să adaug, în numele Grupului PPE: nicio măsură adițională, nicio propunere pentru reforma Politicii agricole comune acum, haideți să implementăm ceea ce am hotărât deja.

Și încă un cuvânt, doamnă comisar McGuinness (n.n. – comisar european pentru Servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital), apreciem prezența dumneavoastră astăzi aici, eforturile dumneavoastră. Dar comisarul pentru Agricultură trebuie fie prezent și el la o dezbatere despre agricultură în Parlamentul European. Comisarul Wojciechowski este absent, este slab, nu apără fermierii. Vă rog să-i transmiteți că îl așteptăm să asculte de fermieri și să asculte de Parlamentul European.”