Deputatul european Siegfried Mureșan:

„Audierile în Parlamentul României ale miniștrilor propuși de PSD și ALDE pentru Guvernul Tudose sunt o mascaradă și o confirmare în plus că nu vom avea o guvernare mai bună și miniștri competenți atâta timp cât avizele sunt date pe bandă rulantă în comisiile de specialitate.
În Parlamentul European, audierile propunerilor de comisari europeni sunt tratate foarte serios, iar candidatul trebuie să demonstreze că își cunoaște portofoliul pentru a primi aviz pozitiv. În prima etapă, înainte de audierea propriu-zisă în Parlamentul European, comisarul trebuie să răspundă la o serie de întrebări scrise adresate de comisia sau comisiile de specialitate responsabile pentru portofoliul respectiv. Acestea sunt atât pe teme europene generale, cât și pe chestiuni de specialitate, iar comisarul trebuie să răspundă la fiecare întrebare tot în scris. Apoi, urmează o audiere de 3 ore în cadrul comisiei sau comisiilor de specialitate, transmisă în direct. Candidatul ține un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebările eurodeputaților. Fiecare întrebare este formulată într-un minut, iar comisarul trebuie să răspundă imediat, în două minute, nu cum se întâmplă în Parlamentul României, unde miniștrii desemnați răspund de abia după ce s-a terminat setul de întrebări pentru a fugi de temele delicate și de întrebările la care nu știu să răspundă. După aceste ore de audieri, conducerea comisiei sau comisiilor în care s-au făcut audierile hotărăște dacă oferă aviz pozitiv sau negativ, iar decizia finală se ia apoi în Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European.
Spre exemplu, comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Günther Oettinger, a primit aviz pozitiv în ianuarie abia după ce l-am audiat timp de 2 ore și 50 de minute și a răspuns la 43 de întrebări. Și asta doar pentru schimbarea portofoliului, Günther Oettinger fiind comisar european încă din 2010 și a deținut anterior portofoliile Energie, respectiv, Economie și Societate Digitală.
Așa consider că ar trebui audiați și miniștrii din Guvernul României, nu ca această mascaradă de astăzi în care unii au fost audiați doar câteva minute.”.

_________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.