Plenul Parlamentului European a aprobat astăzi cu 667 de voturi pentru, 31 de voturi împotrivă și 11 abțineri raportul deputatului european Siegfried Mureșan care prevede alocarea a 8,5 milioane de euro României pentru compensarea inundațiilor din 2014.
Ajutorul provine din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) ce a fost creat special pentru a sprijini statele membre și cele candidate afectate de catastrofe naturale majore.
„Țara noastră a fost lovită de două valuri majore de viituri în anul 2014 soldate inclusiv cu pierderi de vieți omenești. Acum, Uniunea Europeană contribuie în mod solidar la suportarea unei părți din costurile materiale provocate de inundații.
Este un semnal clar că, indiferent de situație, Uniunea Europeană are la dispoziție instrumente prin care să atenueze efectele unor catastrofe naturale asupra oamenilor”, a declarat Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului European.
Banii europeni obținuți prin raportul eurodeputatului român vor acoperi parțial cheltuielile autorităților române cu operațiunile de urgență. De asemenea, o parte din acești bani sunt alocați pentru sprijinea reconstrucției infrastructurii rutiere sau energetice afectate de viituri, dar și pentru consolidarea celei de prevenție.
Pe lângă cele 8,5 milioane de euro acordate României, raportul aprobat astăzi mai prevede acordarea a 2 milioane de euro pentru Bulgaria, respectiv, a 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru inundațiile din 2014.
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      
Paul Stencoane: +40 769 611 020.