Comunicat de presă – Bugetul UE 2018: Parlamentul European a votat propunerea lui Siegfried Mureșan de a respinge tăierile bugetare cerute de Consiliul UE și de a intra în conciliere bugetară

Plenul Parlamentului European (PE) a votat astăzi, cu 414 voturi pentru, 163 împotrivă și 90 de abțineri, raportul privind Poziția Parlamentului asupra Bugetului Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, realizat de către deputatul european Siegfried Mureșan, în calitate de negociator-șef al PE pentru Bugetul UE din 2018. Prin adoptarea acestei poziții, Parlamentul European acceptă propunerea lui Siegfried Mureșan de a respinge solicitarea Consiliului Uniunii Europene (UE) ca Bugetul UE 2018 să fie redus cu 1,7 miliarde de euro față de propunerea inițială a Comisiei Europene și propunerea de a intra, astfel, în procedura de conciliere bugetară Parlament European – Consiliu UE.
Prin acest vot, Parlamentul European a fost de acord și cu solicitarea deputatului european Siegfried Mureșan de a crește alocările pentru investițiile în locuri de muncă pentru tineri și pentru siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, dar și de a finanța, în premieră, Programul de acordare a unui abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa.
„Poziția Parlamentului European este una realistă. Nu acceptăm tăieri bugetare de la domeniile importante pentru cetățenii europeni. Obiectivul meu este să mă asigur că Bugetul UE din 2018 contribuie la creștere economică, crearea de locuri de muncă și la siguranța cetățenilor. De aceea, am cerut alocarea a 600 de milioane de euro pentru programul «Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor» în 2018 și creșterea cu 50 de milioane de euro a alocărilor pentru tinerii fermieri. Totodată, am cerut creșterea cu 143 de milioane de euro a alocărilor pentru programe de cercetare, inovare și protecția mediului deoarece acestea ne asigură o dezvoltare sustenabilă. Pentru a obține creștere economică și locuri de muncă, cetățenii și companiile trebuie să se simtă în siguranță. De aceea, este esențial să îmbunătățim securitatea internă și să combatem criza refugiaților. Prin urmare, am cerut o creștere de circa 80 de milioane de euro a alocărilor pentru fondurile privind azilul, migrația, precum și pentru securitatea internă, dar și pentru agențiile UE din acest domeniu. Avem, totodată, nevoie de stabilitate în vecinătatea Uniunii, de aceea, am propus suplimentarea cu 299 de milioane de euro a alocărilor pentru acțiunea externă a Uniunii Europene, care include creșterea sprijinului pentru statele din Vecinătatea sudică și estică, printre care Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Nu în ultimul rând, am decis să tăiem cu 50 de milioane de euro suportul pentru reformele politice din Turcia. Uniunea Europeană nu poate sprijini regimuri care nu respectă valorile democratice și care încalcă drepturile fundamentale”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului.
Deoarece Poziția Parlamentului European privind Bugetul UE 2018, votată astăzi în plen, diferă de propunerea de buget înaintată de Consiliul UE, urmează a se iniția, începând cu 31 octombrie 2017, procedura de conciliere bugetară între Parlamentul European și Consiliul UE. La finalul concilierii bugetare, care durează 21 de zile, delegația Parlamentului European va trebui să ajungă la un acord cu reprezentanții Consiliului asupra formei finale a Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2018, caz în care votul Parlamentului asupra variantei finale a bugetului este programat a avea loc la finalul lunii noiembrie 2017. Dacă nici după perioada de conciliere bugetară nu se ajunge la un acord asupra bugetului, Comisia Europeană va trebui să prezinte o nouă propunere de buget, iar procedura bugetară se reia. 
***
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală a început oficial odată cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a proiectului de buget pentru anul 2018. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.
Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.
 ___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.                   

By |2017-10-25T11:51:00+00:00octombrie 25th, 2017|Categories: Bugetul UE 2018, cercetare, fonduri europene, Initiativa pentru ocuparea tinerilor, inovare, interrail, locuri de muncă, siguranta, tineri|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Bugetul UE 2018: Parlamentul European a votat propunerea lui Siegfried Mureșan de a respinge tăierile bugetare cerute de Consiliul UE și de a intra în conciliere bugetară
Comisia pentru bugete a Parlamentului European a votat astăzi, cu largă majoritate, amendamentele propuse de deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) la proiectul de  buget al Uniunii Europene (UE) din 2018, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European. Prin aceste amendamente, Siegfried Muresan a cerut creșterea alocărilor pentru investiții în locuri de muncă pentru tineri și siguranță și a respins tăierile bugetare propuse de Consiliul de Miniștri în cercetare, inovare și investiții în infrastructură.
„Obiectivul meu ca negociator-șef al Parlamentului este ca cele trei mari priorități pe care mi le-am asumat – creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățeanului – să primească mai mulți bani anul viitor. Proiectul de buget prezentat de Comisia Europeană, în valoare de 160 de miliarde de euro, este construit pe baza acestor priorități, însă Consiliul de Miniștri a propus tăieri bugetare de 1,7 miliarde de euro în domenii precum cercetarea, inovarea și infrastructura. Dacă aș fi fost de acord cu poziția Consiliului, am fi avut un buget care slăbește Uniunea Europeană. Prin pachetul de amendamente pe care l-am propus în urma negocierilor cu grupurile politice din Parlamentul European, am respins tăierile propuse de Consiliu și cerem creșterea alocărilor pentru investiții în locuri de muncă pentru tineri, cercetare, inovare și siguranță”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
„Concret, în ceea ce privește locurile de muncă, cerem alocarea a 600 de milioane de euro pentru programul «Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor» în 2018 și creșterea cu 50 de milioane de euro a alocărilor pentru tinerii fermieri. De asemenea, cerem creșterea cu 143 de milioane de euro a alocărilor pentru programe de cercetare, inovare și protecția mediului deoarece acestea ne asigură o dezvoltare sustenabilă. În privința siguranței la nivel european, este esențial să combatem criza refugiaților și să îmbunătățim securitatea internă. Prin urmare, cerem o creștere de circa 80 de milioane de euro a alocărilor pentru fondurile privind azilul, migrația, precum și pentru securitatea internă. Din acești bani, aproximativ 42 de milioane de euro sunt destinate agențiilor cu responsabilități în justiție și afaceri interne. Cred că acestea trebuie întărite pentru a asigura o mai bună coordonare a statelor membre și a combate mai eficient amenințările cu care ne confruntăm. Nu în ultimul rând, avem nevoie de stabilitate în vecinătatea Uniunii. De aceea, propunem creșterea cu 299 de milioane de euro a alocărilor pentru acțiunea externă a Uniunii Europene, care include creșterea sprijinului pentru statele din Vecinătatea sudică și estică, printre care Republica Moldova, Ucraina și Georgia”, a mai declarat Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru bugete.
***
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală a început oficial odată cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a proiectului de buget pentru anul 2018. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.
Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     

Paul Stencoane: +40 769 611 020.
By |2017-09-27T07:37:00+00:00septembrie 27th, 2017|Categories: Bugetul UE 2018, Comisia pentru bugete, comunicat de presa, Comunicate de presă, European Parliament, Parlamentul European, Siegfried Muresan|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Bugetul UE 2018: Parlamentul European a votat propunerile lui Siegfried Mureșan de creștere a alocărilor pentru locuri de muncă și siguranță
Parlamentul European a adoptat astăzi, cu 445 de voturi „pentru”, 134 „împotrivă” și 101 abțineri, raportul privind prioritățile politice ale Parlamentului European (PE) pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din anul 2018, elaborat de deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), în calitate de negociator-șef al Parlamentului pentru Bugetul UE din 2018. Prioritățile prevăd și o suplimentare a ajutorului financiar european pentru Republica Moldova și pentru statele din Vecinătatea estică. Valoarea fondurilor suplimentare urmează a fi stabilită în urma negocierilor care se vor realiza între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene.
Raportul eurodeputatului Siegfried Mureșan prevede ca prioritățile Parlamentului European pentru 2018 să fie creșterea economică, locurile de muncă, siguranța cetățenilor, dar și alocarea unui sprijin financiar mai mare pentru statele din Vecinătatea UE, inclusiv Republica Moldova. Valoarea estimată a Bugetului Uniunii Europene din 2018 este de aproximativ 155 – 160 de miliarde de euro.
„Una dintre prioritățile mele în calitate de negociator-șef din partea Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018 este de a crește alocările pentru statele din Vecinătatea estică a Uniunii care au dovedit că vor integrarea europeană – Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Același obiectiv l-am avut și anul trecut, când am fost raportor al Grupului PPE pentru bugetul european din anul în curs. Atunci am reușit să obțin o suplimentare de 15 milioane de euro față de propunerea inițială pentru Republica Moldova și pentru statele din Vecinătatea estică și aceste țări beneficiază anul acesta de fonduri totale de 544 de milioane de euro prin intermediul Instrumentului european de vecinătate. Faptul că Uniunea Europeană alocă an de an tot mai mulți bani pentru Republica Moldova și pentru statele din Vecinătatea estică reprezintă nu doar un ajutor financiar binevenit, dar și o importantă declarație politică pe care autoritățile de la Bruxelles o transmit către capitalele statelor partenere din Est. De aceea, și anul acesta urmăresc să obțin un sprijin financiar mai mare, așa că am cerut, în mod oficial, Comisiei Europene să se asigure că în Bugetul UE din 2018 se acordă prioritate investițiilor în țările din vecinătatea Uniunii”, a spus eurodeputatul Siegfried Mureșan după adoptarea priorităților bugetare ale Parlamentului European pentru bugetul european de anul viitor. „Sprijinirea statelor din Est care implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană este esențială pentru a putea realiza reformele politice și economice de care au nevoie pentru a se dezvolta și pentru a-și menține cursul spre economia de piață și democrație. Am atras atenția, totodată, ca un semnal pentru toate autoritățile din capitalele țărilor care implementează acorduri de asociere cu UE, că acordarea banilor trebuie să fie legată de rezultate concrete pe care aceste țări trebuie să le realizeze în ceea ce privește combaterea corupției, independența justiției, statul de drept, combaterea evaziunii fiscale, a fraudei și a spălării banilor. Trebuie să ne asigurăm că banii ajung acolo unde este nevoie de ei, la oameni, nu la politicieni, oameni de afaceri și oligarhi corupți”, a mai declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.
***
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie, însă, în practică, se întâmplă până la sfârșitul lunii mai a anului anterior bugetului anual. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.
Valoarea estimată a Bugetului Uniunii Europene din 2018 este de aproximativ 155 – 160 de miliarde de euro.
Deputatul european Siegfried Mureșan este primul român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE.
_________________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020;
Andrei JUJAN: +40 766 369 485.
By |2017-03-15T12:34:00+00:00martie 15th, 2017|Categories: Bugetul UE 2018, Comisia pentru Republica Moldova, negociator-sef, Parlamentul European, Siegfried Muresan, siguranta, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Comunicat de presă – Bugetul UE 2018: Propunerea eurodeputatului Siegfried Mureșan de suplimentare a fondurilor pentru Republica Moldova și Vecinătatea estică, aprobată
Go to Top