Traian Basescu nu s-a dezis cu nicio ocazie de PMP, iar partidul nu e in deriva, chiar daca momentul e dificil. Vreau sa avem un parteneriat cu Traian Basescu, domnia sa decide termenii acestui parteneriat, noi ca partid trebuie sa meritam increderea, spune europarlamentarul Siegfried Muresan.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Siegfried Muresan a aratat ca Elena Udrea este intr-un moment de reflectie, nu si-a explicat in fata colegilor intentia de a nu mai candida la congres si ca deocamdata nu a anuntat nimeni ca ar vrea sefia PMP.
Totodata, afirma europarlamentarul PMP, PNL beneficiaza de pe urma increderii si popularitatii presedintelui Iohannis, dar beneficiul va fi de scurta durata daca presedintele va dezamagi: “Daca presedintele Iohannis dezamageste, spre cine vor merge oamenii?”
Siegfried Muresan s-a referit si la efectele atentatelor de la Paris asupra Europei si a apreciat ca ele nu vor afecta sansele Romaniei de a adera la spatiul Schengen.
PMP pare un partid in deriva. Care este situatia interna?
Toate partidele sunt in curs de reasezare dupa prezidentiale. Momentul e dificil si pentru partidul nostru. Noi am inteles acest lucru. Am inteles ca pe 16 noiembrie oamenii l-au ales pe Klaus Iohannis si vor ca noul presedinte sa reuseasca. Pentru binele romanilor, si eu sper ca dl Iohannis sa nu fie un esec.
Este un moment sensibil si, de aceea, luni am decis sa mutam congresul partidului din a doua jumatate a lunii martie in prima jumatate a lunii februarie, pentru a alege o conducere legitima cu un program politic.
Nu as spune ca partidul este in deriva. Dar pentru a nu parea asa, trebuie sa clarificam cateva aspecte interne, dar si in relatia cu oamenii, cu spatiul public, sa stiti cine suntem, care e oferta noastra pentru viitor, care e conducerea, cine e presedinte. Este un semn ca intelegem perceptia si vrem sa reactionam.
Veti candida la presedintia PMP?
Nu. Raspunsul e foarte clar. Cred ca e foarte dificil, chiar imposibil, poate, sa conduci un partid din Romania fiind in mare parte a timpului la Bruxelles sau Strasbourg. In special un partid aflat intr-un moment sensibil, unde trebuie construit si reconstruit, trebuie rearanjate niste lucruri.
Este posibil sa conduci de acolo un partid deja asezat, care functioneaza la fiecare nivel, are conduceri locale functionale. Dar ma vad parte a unei echipe si asta am facut si in ultimele luni. Vreau ca acest partid sa ramana pe un drum bun si ma voi implica, ca parte a unei echipe.
Elena Udrea a anuntat ca este posibil sa nu mai candideze. Pe cine vedeti presedinte al PMP?
La momentul in care va exista un candidat sau mai multi, voi anunta pe cine sustin. Pana acum in fata mea nu si-a manifestat nimeni intentia de a candida la presedintia partidului.
In relatia dintre PMP si Traian Basescu pare sa fi intervenit o raceala. Desi era anuntata inscrierea dlui Basescu in partid imediat dupa finalul mandatului, ea nu a avut loc, cel putin nu a fost anuntata oficial. Pe 22 decembrie a fost asteptat cu flori in prag si cu presa la sediul PMP, dar n-a venit. S-a indepartat dl Basescu de PMP?
Pe 21 decembrie presedintele s-a intalnit cu partidul, nu doar cu echipa de conducere, au fost sute de oameni. A fost o asociere evidenta chiar dupa incheierea mandatului. Traian Basescu nu s-a dezis cu nicio ocazie de PMP.
Vreau sa avem un parteneriat cu presedintele, domnia sa decide termenii acestui parteneriat, modelul in care se implica, noi ca partid trebuie sa meritam increderea domniei sale. Modul in care se implica poate nu este atat de important. Ceea ce conteaza este experienta pe catre domnia sa o are si care trebuie valorificata in perioada urmatoare.
Spuneti ca PMP trebuie sa merite increderea presedintelui. Nu o merita acum?
Nu asta am vrut sa spun. Dupa un 2014 dificil trebuie sa privim spre viitor si sa venim cu o platforma, cu un program politic si o echipa competenta care sa-l duca inainte. Acest proiect de viitor trebuie sa merite si increderea presedintelui, si a cetatenilor.
Credeti ca Traian Basescu ar putea deveni presedinte al PMP dupa congresul din 8 februarie?
Ma tin de cuvant, nu speculez cu privire la candidaturi inexistente sau neexprimate.
In sedinta de luni, Elena Udrea v-a explicat de ce se gandeste sa nu mai candideze pentru sefia partidului?
A spus in sedinta ce a spus si public. Nu a detaliat motivele domniei sale. Mi s-a parut ca este intr-un proces de reflectie si cred ca este normal.
Ati vorbit despre asteptarile electoratului exprimate de votul din 16 noiembrie. Avand in vedere ca scorul Elenei Udrea a fost sub scorul PMP la europarlamentare si substantial sub cota pe care presedintele Basescu o avea in sondajele de opinie, care dintre aceste asteptari nu le-a acoperit oferta prezidentiala a PMP?
Electoratul care are incredere in presedintele Traian Basescu este elevat, judeca si a facut diferenta in 16 noiembrie. Acest electorat acorda sustinerea unui om politic pe baza unor rezultate, dar nu este usor de transferat dintr-un proiect intr-altul. Sustinerea lui nu transmite automat.
Dar ce a lipsit ca sa se faca transferul natural de incredere de la Traian Basescu la candidatul pe care fostul presedinte l-a sustinut din toate puterile?
Elena Udrea nu a fost singura care a candidat pe spatiul de centru drepta, au fost si Klaus Iohannis, si Monica Macovei. N-a existat un monopol pe electoratul presedintelui care in primul tur s-a impartit intre cei trei.
O campanie prezidentiala pune candidatul si personalitatea lui in centrul atentiei. Oamenii spun: da, acest om politic poate a avut rezultate, dar nu ni-l imaginam ca sef al statului. Chiar si rezultatul Monicai Macovei a fost poate dezamagitor.
Monica Macovei nu a avut in spate un partid si nici motorul electoral puternic numit Traian Basescu.
Avantaje si dezavantaje de ambele parti. Dar cum spuneam intrebarea este: ne putem imagina persoana respectiva ca presedinte al Romaniei? Si iata, la Klaus Iohannis si-au putut imagina acest lucru.
Dezvaluirile penale din anturajul Elenei Udrea, ma refer in primul rand la dl Cocos, au contat?
Da, categoric.
Aveti o strategie de apropiere de PNL care ar putea ajunge la guvernare intr-un timp nu foarte lung?
Nu avem o strategie de apropiere acum. Nu ne propunem in acest moment nicio alianta, nicio colaborare cu niciun partid politic. PNL beneficiaza de pe urma increderii si popularitatii de care beneficiaza presedintele Iohannis. Dar beneficiul PNL va fi de scurta durata daca presedintele va dezamagi.
Si credeti ca va dezamagi?
Primele sase luni sunt esentiale in mandatul unui presedinte. De aceea, eu mi-am propus sa nu critic si sa nu laud activitatea presedintelui la inceput de mandat. O monitorizez foarte atent. Daca domnia sa va confirma, PNL va fi un actor puternic de dreapta, daca va dezamagi, PNL va suferi.
Sunt deja semne de intrebare, dar e prea devreme pentru a spune ca presedintele nu confirma, ca dezamageste. Intrebarea esentiala este alta. PDL a guvernat la vreme de criza, deciziile mari au fost corecte, implementarea a fost imperfecta.
In 2012 oamenii au votat masiv USL si Dan Diaconescu. Cand Ponta a dezamagit s-au dus spre Iohannis. Daca presedintele Iohannis dezamageste, spre cine vor merge oamenii?
Este obligatia noastra, ca oameni seriosi de dreapta, sa cream o alternativa si sa nu lasam votantii sa mearga spre partide populiste, extremiste, nationaliste sau chiar de stanga utopice.
Sunteti europarlamentar. Ce efecte credeti ca vor avea atentatele de la Paris asupra UE?
Nu cred ca vom avea o schimbare de paradigma in interiorul UE, ca vor reaparea controalele la frontiera, schimbarea unor elemente fundamentale ale spatiului Schengen, nu cred ca atentatele vor provoca un risc pentru aderarea noastra la spatiul Schengen.
Cred ca se va schimba relatia dintre UE si restul lumii – mai multa precautie. Un exemplu ar putea fi integrarea Turciei, chiar daca aceasta tara nu e in niciun fel asociata cu cele intamplate, ca sa fie foarte clar. Dar UE cred ca va fi mai prudenta in relatia cu statele din afara. In interior vad insa o omogenitate mare.
Vedeti o crestere a pericolului partidelor extremiste?
Sigur, in urma cu patru ani Frontul National, partidul extremist de drepta, avea in Franta 18%. Acum are 34%. Insa, daca ne uitam si la alte state, partidele extremiste, antieuropene cresc si apoi descresc. Aceste partide pun intrebari de multe ori corecte, legate de ingrijorarile oamenilor, dar raspunsurile sunt gresite, nu au solutii, ceea ce propun nu e ancorat in realitate si oamenii isi dau seama. Asa a fost si in Romania cu Vadim Tudor.
Se discuta foarte mult in UE si mai ales in Romania despre o inasprire a controalelor, despre legislatia de tip Big Brother. Sustineti legislatia de acest tip?
Cat control accepti pentru a trai intr-o lume mai sigura? Cat permiti autoritatilor, statului sa se uite in ceea ce faci? De exemplu, tranzactiile cu cardul spun multe despre viata ta cotidiana. Acestea sunt, cred, intrebarile esentiale.
Datele personale trebuie protejate. In ultima vreme au existat, si nu numai in Romania, unele neclaritati sau perceptii de acest fel ale oamenilor ca nu stim suficient din ceea ce fac guvernele si companiile private cu datele noastre.
Dar raspunsul la intrebarile de care vorbeam e posibil sa se fi schimbat si disponibilitatea oamenilor de a se lasa controlati sa fi crescut, in schimbul unui sigurante sporite.
Este Romania pregatita pentru ridicarea MCV?
Prioritatea ar trebui sa fie indeplinirea angajamentelor, nu sa scapam de mecanism. Rapoartele au fost tot mai bune in ultimii ani pentru ca institutiile, DNA, ANI, isi fac treaba, nu pentru ca oamenii politici si-ar face datoria, ba dimpotriva, prin voturile din Parlament reprezinta un risc si motivul principal pentru care MCV inca exista.
As vrea un presedinte care nu lasa sa se intrevada accente eurosceptice de genul MCV este rau, ci spune ca mecanismul a fost necesar, este necesar si acum pentru ca nu suntem convinsi ca independenta Justitiei e ireversibila.
Sursa: ziare.com
Stay In Touch