Astăzi am avut o dezbatere despre situația din Grecia în plenul Parlamentului European împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.
Patru zile până la termenul limită
Președintele Consiliului European a spus că duminică este termenul limită pentru a ajunge la un acord cu Grecia pentru că lucrurile trebuie clarificate la un moment dat, cu atât mai mult cu cât 20 iulie este termenul limită la care Grecia trebuie să ramburseze o tranșă importantă Băncii Centrale Europene, în valoare de 3,5 miliarde de euro.
Dacă Tsipras va fi un prim-ministru responsabil, va exista un acord.UE vrea să fie un acord. Însă, în cazul în care acest acord nu va exista, instituțiile europene nu mai exclud posibilitatea Grexit-ului.
Încă din feburarie, Guvernul elen s-a angajat să vină cu un pachet concret de reforme, pe care, însă, nu ni l-a prezentat nici până acum. Prim-ministrul Tsipras face în continuare ceea ce a făcut în ultimele 6 luni: oferă discursuri ideologice, însă fără a prezenta soluții, vorbește despre reforme, însă nu le implementează. Mai mult, nu doar că nu le implementează, dar nici măcar nu și le asumă.
Forțele proeuropene, unite împotriva deciziilor iresponsabile ale lui Tsipras
Toate forțele proeuropene au fost unite împotriva deciziilor iresponsabile ale lui Tsipras, l-au confruntat împreună și au demascat minciunile pe care acesta le-a spus poporului elen.
Grecii au votat la referendum cum a spus Tsipras, în condițiile în care întrebarea adresată nu mai era de actualitate, iar Tsipras știa foarte bine acest lucru. Inducerea intenționată în eroare a propriului popor este cel mai grav lucru pe care un prim-ministru poate să îl facă.
Nu am văzut niciodată, de-a lungul depășirii crizei economice, Uniunea Europeană atât de unită cum este acum în cazul Tsipras. Forțele proeuropene au fost unite, la fel cum și celelalte state membre ale zonei euro sunt unite în a apăra moneda comună de populiști periculoși precum Tsipras.
Uniunea Europeană nu este unită împotriva Greciei sau a poporului grec, ci împotriva acestui prim-ministru iresponsabil.
De pildă, nu trebuie reproșate Europei cozile de la bancomatele din Grecia. Băncile au trebuit închise deoarece Tsipras a întrerupt negocierile și nu a vrut un acord.
O dezbatere văzută de toată Europa
M-am bucurat să văd că oamenii au venit în număr mare la dezbaterea din Parlament și că cei care nu au putut fi prezenți au urmărit cu interes dezbaterea transmisă în direct de sute de posturi TV.
Astfel, toți europenii au putut vedea această confruntare între Europa și Tsipras în modul cel mai direct și deschis și s-au putut convinge, dacă mai era nevoie, de iresponsabilitatea lui Alexis Tsipras.
Înainte de referendum, Tsipras a promis un acord cu creditorii internaționali în termen de 48 de ore după referendum, dacă oamenii votează așa cum a vrut el. Deși oamenii au votat cum a vrut el, în 48 de ore nu a venit nici măcar cu o propunere față de creditorii internaționali.
Ce urmează
Astăzi, Guvernul Greciei a depus oficial o cerere de ajutor din partea Mecanismului European de Stabilitate (fondul pentru ajutorarea oricărui stat din zona euro aflat în dificultate economică).
Fiindcă Guvernul Greciei a fost iresponsabil și nu și-a plătit tranșa către Fondul Monetar Internațional în 30 iunie, FMI nu îi mai poate ajuta acum. Îngrijorarea mea este că Tsipras a solicitat ajutor, dar nu se va angaja la reforme.
Așadar, Grecia depune acum cererea, miniștrii de finanțe din zona euro trebuie să dea un mandat Mecanismului European de Stabilitate să implementeze acel acord, dar pentru asta este nevoie ca în unele state membre, inclusiv în Germania, în Finlanda, parlamentele naționale să ofere la rândul lor un mandat propriului guvern. Practic, vom avea decizii ale parlamentelor naționale, vom avea decizii ale Eurogrup și negocieri ale Greciei cu Troica, totul sub o mare presiune pentru a ajunge la un acord pe 20 iulie.
Tsipras susține că toate măsurile pentru depășirea crizei în zona euro au eșuat. Din nou nu are dreptate. În acest an, toate statele din zona euro, în afară de Grecia, au avut prognozată creștere economică. Mai mult, Irlanda și Portugalia au îndeplinit cu succes programele de asistență financiară, iar astfel au câștigat încrederea investitorilor și se pot finanța acum independent și pe termen lung.
Stay In Touch