În timpul vizitei mele în Valea Jiului de la sfârșitul lunii iunie, am aflat că locuitorii mai multor sate din regiune nu pot obține finanțare europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – deși sunt angajați în principal în activități agricole – deoarece satele cu pricina, aflate în zone periurbane, au intrat în subordinea mai multor orașe și muncipii.
Am promis atunci că voi intra în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a vedea
cum pot fi ajutați locuitorii acestor zone periurbane. 
În acest sens, am trimis ieri o întrebare scrisă Comisiei Europene dorind să aflu dacă, la nivelul instituției, era cunoscută această situație și dacă există soluții privind flexibilizarea accesului la finanțare prin FEADR a zonelor periurbane.

Găsiți, mai jos, conținutul integral al întrebării scrise către Comisia Europeană:
 

Conform legislației UE, finanțarea FEADR se adresează zonelor rurale din cadrul Uniunii. Cu toate acestea, în anumite state membre, precum România, există o confuzie la nivel legislativ în ceea ce privește definiția zonelor rurale/urbane. Spre exemplu, anumite sate, deși acestea sunt, în mod evident, din punctul de vedere al dezvoltării lor, zone rurale, ele sunt în fapt subordonate administrativ unor municipii. Această subordonare transformă zonele respective, precum și alte zone periurbane, din punct de vedere juridic, în părți ale unor orașe sau municipii, excluzându-le astfel din sfera oportunităților de finanțare FEADR. Responsabilitatea fundamentală pentru asigurarea unui statut juridic coerent al zonelor menționate mai sus aparține autorităților naționale. Cu toate acestea, Programul Național de Dezvoltare Rurală din România menține definiția „zonelor rurale”, continuând astfel să excludă din sfera FEADR anumite sate subordonate administrativ unor orașe sau municipalități, deși este un fapt dovedit că locuitorii acestora sunt angajați în principal în activități agricole. 
A avut Comisia cunoștință de această situație și a propus soluții părții din România pe durata procesului de aprobare a Programului Național de Dezvoltare Rurală?
Există soluții în sensul unui grad mai mare de flexibilitate din partea Comisiei Europene UE în ceea ce privește eligibilitatea respectivelor zone periurbane pentru finanțare FEADR?    
Sursă foto 1: Mesagerulhunedorean.ro